Страница 11 от 11 ПърваПърва ... 91011
Резултати от 151 до 158 от общо 158
Like Tree101Одобрявам

Тема за разпускане

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2024

Отговор: Тема за разпускане

Аз не гледам много филми, но се научих да им компресирам динамиката на звука, ако се свалят. Правя го отделно с програма.
    И не толкова заради репликите, защото все пак се гледа със субтитри. Иначе хора които гледат без субтитри се оплакват от този проблем, когато гледат вечер при което се налага да се усили звука за да се чуват репликите, докато не дойде момент на някоя експлозия примерно и нивата скачат до небето.
    Гледам на тв с вградени стерео говорители, което също има своите ограничения. Доколкото разбрах някои ресивъри имат такъв нощен режим, който прави това в реално време. За телевизори не знам дали имат тази възможност. И това не е нормализиране, а компресиране на динамиката, защото има разлика между двете.
    Лично аз го правя, за да не се налага да усилвам много и в същото време да се чуват тихите звуци на заден план и музиката за повече атмосфера. Също да се държат под контрол моментите със силни звуци, все пак малки говорители така или иначе нямат голям динамичен обхват.
    Избрах произволен откъс от филм и качих два файла като пример, единият е оригиналното аудио, а другият е обработеното. Като средна сила на звука двата файла са еднакви, дори и да не звучат така. Оригиналното аудио има 26-27db разлика между тихите и силните звуци, а обработеното аудио - наполовина, като все още има прилична динамика и не е прекалено компресирано.

https://samply.app/p/OPuorE6MO9oWWRq8fEGq
    Този пост е редактиран от casal; 16-04-26 в 09:13.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Oct 2014
    Живее в
    София

Добре се е получило. С кой софтуер го правиш? Би било полезно за някой.

4. Member
    Тук е от
    Dec 2024

Смятах да дам подробности при интерес. Мисля че може да се направи с безплатен софтуер за аудио обработка, но там може да е по-сложно за разбиране параметрите на компресора. Намерих някакъв софтуер, който е за телевизии и мисля че има функция в реално време, но не съм я пробвал, а използвам само функцията за файлове. Този софтуер вече не се предлага и преди е струвал 900 долара, но не помня да съм го плащал....и все още се намира.
    RTW Continuous Loudness Control се казва. Върши работа и ако имаш музикална колекция и искаш да докараш всички песни да са с еднаква средна сила.
    Сега за филмите си иска малко играчка, но за мен си струва. Първо се конвертира аудиото в некомпресиран формат като flac, за да може да се добави в програмата, там малко настройки и я пускаш да си върши работата. После го компресираш отново във формат като aac примерно и го сливаш с видеото със софтуер като MKV Muxing Batch GUI.
    Вече колко да се компресира динамиката се преценява според това на какво ще звучи. Ако е на мобилно устройство трябва повече компресиране, а ако имаш сериозна аудио система - по-малко, но все ще има полза, ако не си на кино. На многоканална система не съм пробвал, но файловете които качих са 5.1, както е оригиналното аудио.
    Ако някой реши да пробва и нещо не му е ясно, може да пише тук и бих дал повече яснота.

5. rym
    rym е офлайн
    Member
    Тук е от
    Jun 2021

аз съм избрал по-мързеливия вариант, прекарвам аудиото през миксер, който има компресор

6. Member
    Тук е от
    Dec 2024

Би трябвало и с този софтуер да може в реално време, уж използва някакви сложни алгоритми. Иначе с предварителна обработка на файл може би става по-качествено.

7. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2010

Какъв е този телевизор с такъв формат? Монитор ли е?

Този пост е редактиран от brotzki; 23-04-26 в 21:18.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Dec 2024

AI телевизор-монитор

10. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2010

Яка стойка

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 11 от 11 ПърваПърва ... 91011

Подобни теми

1. Отговори: 13
    Последно: 11-02-14, 20:26
  2. Тема за вицове!
    От ql^2/8 във форум Логически задачи
    Отговори: 4
    Последно: 01-12-13, 20:22

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе