Аз не гледам много филми, но се научих да им компресирам динамиката на звука, ако се свалят. Правя го отделно с програма.
И не толкова заради репликите, защото все пак се гледа със субтитри. Иначе хора които гледат без субтитри се оплакват от този проблем, когато гледат вечер при което се налага да се усили звука за да се чуват репликите, докато не дойде момент на някоя експлозия примерно и нивата скачат до небето.
Гледам на тв с вградени стерео говорители, което също има своите ограничения. Доколкото разбрах някои ресивъри имат такъв нощен режим, който прави това в реално време. За телевизори не знам дали имат тази възможност. И това не е нормализиране, а компресиране на динамиката, защото има разлика между двете.
Лично аз го правя, за да не се налага да усилвам много и в същото време да се чуват тихите звуци на заден план и музиката за повече атмосфера. Също да се държат под контрол моментите със силни звуци, все пак малки говорители така или иначе нямат голям динамичен обхват.
Избрах произволен откъс от филм и качих два файла като пример, единият е оригиналното аудио, а другият е обработеното. Като средна сила на звука двата файла са еднакви, дори и да не звучат така. Оригиналното аудио има 26-27db разлика между тихите и силните звуци, а обработеното аудио - наполовина, като все още има прилична динамика и не е прекалено компресирано.
https://samply.app/p/OPuorE6MO9oWWRq8fEGq