Този пост е редактиран от brotzki; 14-03-26 в 21:24.
Добро утро.
Наложи се да сменя името на темата, защото ситуацията претърпя лек обрат. След дискусия с жената получих “разрешение” да сменя направо телевизора в хола. Тъй като сега съм с 85” miniLed Qn85b не мисля, че е редно размерът на новия да е по-малък, а най-близкия Oled е 83”.
Вече не е приоритет само гейминг, а и ежедневните гледания на филми и спорт.
Бюджетът ми е 5000-5500 лв.
Гледам, че още е далеч цената на G5, като със сигурност това ми е топ избора и мисля, че ще се доближи до моята цена след пускането на новите модели. Не ми е проблем да изчакам.
В момента влизам в цените на LG C5, Samsung s90f, някой позабравен LG G3, но мисля да не избързвам.
Та какво мислите за по-големите дисплеи от тези класове.
![]()
Имай предвид, че при OLED моделите в някои случаи има компромис с екраните от 83" - по-ниска яркост, отколкото 77" модели. Аз ако взимам голям OLED, сякаш не бих взел над 77". Внимателно си проучи всеки 83" модел точно с какъв панел е. От моделите, които си изброил, всички са с WOLED панели.
P.S. Всъщност при това стечение на обстоятелствата защо не погледнеш някой 98" мини лед китаец от горните серии?
Този пост е редактиран от CubanLinx; 15-03-26 в 11:04.
TCL 98C7K е в бюджета до 5500 лв./2800 евро, докато C8K и C9K са доста по-скъпи . При 83 инча LG G5 или ако се гони цена под 2800 евро LG C5 и Самсунг S90F .
Самсунг 83S95F е с WOLED панел, но цената е близка с тази на G5 и не си заслужава .
Samsung Display (SDC) произвеждат QD-OLED панели само в размери 55, 65, 77". Всички останали размери телевизори, предлагани от Samsun Electronics са WOLED от LG Display.
LG OLED83C67 2026 г. - 4 999 евро
С процесор и панел на G6, но без "радиатор"
Поръчваш от сайта по интернет, за да имаш възможност да тестваш и ако не си доволен, да го върнеш в 14 дневният срок.
След година цените падат
https://www.idealo.de/preisvergleich...d=LG%20OLED83C
2800/3000€ за среден към нисък клас "китайски" тв не бих дал... пък бил той и 100"
Търси LG, Sony или Samsung. При толкова голям размер обработката на изображението, движението и ъпскейлът са много важни, а китайците са доста далеч от истината в това отношение. Затова разчитат основно на всичко друго като яркост, брой зони, маркетингови цифри и т.н.
В eMAG например Samsung OLED 83S90F е около 5100 лв, а ако се комбинира с втори артикул от промоцията може да падне до към 4429 лв (-15% до 16.03.2026 ).
Честно казано не знам как го продават по-евтино от LG, при положение че LG имат 83" модел със същия панел, но за близо 1000 лв по-скъп. Ако включим и тези -15%, разликата става дори около 1600 лв. Защо е така , нямам обяснение, но при тази ситуация е трудно да се препоръча LG пред Samsung.
За Sony, при този размер и бюджет аз лично виждам само 85XR55 като вариант.
Съществени разлики между 83S90F и LG 83C5
Панелът е почти идентичен (WOLED → перфектен черен, infinite contrast, няма blooming), но разликите са в „мозъка“ и софтуера:
Характеристика Samsung 83S90F (WOLED) LG 83C5 (WOLED) Кой печели? Процесор NQ4 AI Gen3 (128 AI мрежи) Alpha 11 AI Processor Samsung (по-добър upscaling и AI) ОС Tizen 2025 webOS 2025 По вкус (Tizen по-бърз за някои) HDR HDR10+, HDR10, HLG (Adaptive) Dolby Vision + HDR10, HLG LG (Dolby Vision е голям плюс за филми) Яркост (HDR пикова) ~1000–1400 нита (малък прозорец) — много близка до C5 ~1000–1400 нита Почти равно (C5 леко по-добра в SDR) Цветове Добри (WOLED ниво) Добри (WOLED ниво) Равно Гейминг 144 Hz, VRR, ALLM, 4K@144Hz, FreeSync/G-Sync Същото + Dolby Vision в игри Почти равно (LG за Xbox с DV) Анти-рефлексия Отлично (glossy) Добро Samsung често по-добър Звук 40W 2.1CH + OTS Lite 40W + AI Sound Pro По вкус
Този пост е редактиран от AntrAcsA; 15-03-26 в 23:47.
Много благодаря за отделеното време
Искам да споделя какво разбрах и аз досега:
Всички 83-ки от тези, които гледам са с абсолютно идентичен WOLED панел на LG (освен s95f в Англия имали и с QD OLED).
S90F и C5 са еднакви по почти всички показатели.
83"- инчовата G5-ца е С5-ца на "стероиди" - Същият панел (даже с намалена яркост) използва по-нов процесор, но по това, което забелязах С5 използва процесорът от G3-ката за който даваха едни от най-добрите представяния по негово време.
Музиката - няма особено значение тъй-като почти съм постоянно със слушалки.
Доста потребители споделят, че разлика наистина се забелязва при 77" и надолу, докато при 83" са почти идентични представянията и парите отгоре, а те не са малко са неоправдани при тези по-големи размери.
Общо взето сега дилемата ми е дали да взема 77" висок клас - тук обаче не знам дали няма да ме е яд после, че съм слезнал с инчовете надолу тъй като както споменах сега съм с 85" miniLED и свикнах с по-големия размер.
Дали да взема С5-ца или S90F 83" и да си перкам с него.
Със сигурност ще изчакам официалното пускане на G6 и C6 (като Христослав предполагам, че е видял бюджета ми в евро вместо в лева, защото не бих дал 5000 евро за ТВ) с цел да намалят още малко предходните модели.
А и вариантът с някоя изостанала G3-ка (гледах някъде една около 5200лв) също може да се случи при намаляне на цената с около още 1000-1200 лв.
П.П. Благодаря на всички още веднъж за отделеното време. Със сигурност ще се съобразя с вашите мнения, както е било и до сега и чакам още от препоръките Ви![]()
Този пост е редактиран от falkoneto; 16-03-26 в 09:12.
Ако вземеш 77" според мен ще съжаляваш, понеже вече си свикнал с 85". Точно за това имах предвид, че не бих взел повече от 77", тъй като не бих искал да правя компромис с качеството. А С5 и S90F със сигурност не са лоши телевизори и едва ли ще съжаляваш, който и да избереш. На G3 цената едва ли ще слезе надолу. Ако говорим конкретно за румънците де. Цените на изостаналите модели от предходните години са им абсурдни. Не знам на какво разчитат, такива балъци няма вече. Иначе G3 със сигурност си е много добър телевизор, но не знам колко по-добър е спрямо С5. Както и ти отбеляза, ако цената е доста надолу, аз също бих взел G3, но само и единствено при това условие.
Този пост е редактиран от brotzki; 16-03-26 в 20:14.
LG G3 и G4 са с MLA, докато LG G5 е с tandem OLED панел .
LG 83C6 също ще бъде с tandem OLED според последната информация. .
Този пост е редактиран от Somak; 16-03-26 в 21:52.
На този линк са накуп резултатите от тестовете за дълговечност
https://www.rtings.com/tv/tests/long...es-and-results