Резултати от 1 до 7 от общо 7
Like Tree6Одобрявам
 • 1 Post By hristoslav2
 • 1 Post By hristoslav2
 • 1 Post By hristoslav2
 • 3 Post By hristoslav2

Мнения и избор на телевизор за гейминг

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  35,320
  #1

  Мнения и избор на телевизор за гейминг

  Избор на гейминг телевизор


  Тъй като геймингът е интерактивно преживяване, за разлика от пасивното преживяване да се насладите на добър филм, има някои други фактори, които трябва да вземете предвид.

  Основните характеристики на добрия гейминг телевизор
  Тази статия ще се разрови в подробностите за това, което прави един телевизор страхотен за игри. Тези подробности си заслужават да бъдат прочетени, но те могат да ви накарат да се разровите в движение, докато пазарувате.

  И така, ето бърз списък със спецификациите, на които трябва да внимавате, докато пазарувате нов телевизор за игри:


  1. Удобна връзка
  Когато играете на игрови конзоли като Xbox One, PS4/5 и Nintendo Switch, първото, което трябва да вземете предвид, е колко удобно е да го настроите за игри. Телевизорът ви може автоматично да разпознае игрова конзола, когато са свързани. Най-добре е телевизорът да показва каква игрова конзола е свързана и преминава към този порт всеки път, когато тя се включи. Не пропускайте функцията за автоматично разпознаване.
  Видео входове : Не забравяйте за HDMI 2.1 и HDMI 2.0b. Купете телевизор с необходимите входове.


  2. Режим за игри с оптимизирани лаг, картина и звук
  За да помогнат на геймърите да започнат играта си за нула време, гейминг телевизорите предлагат функция, наречена Game Mode (режим за игри), която автоматично задава необходимите спецификации като картина и звук на оптимални нива, като същевременно поддържа нивото на входното закъснение.
  Никога не е лесно да видите скрити в тъмното врагове. Добре е да имате възможст за корекции в картината на игровият режим. Освен това HDR технологията прави нещата да изглеждат по-реални, а оптимизираните настройки на звука са задължителни.


  3. Нe губете нито секунда
  Когато играете спорт, екшън или FPS (стрелба от първо лице), забавяне от една секунда определя кой печели или губи. Ето защо времето за реакция на телевизора е толкова важно и защо телевизорът с ниско закъснение на входа е задължителен за гейминг.
  Времето на входното изоставане – забавянето между натискането на бутон на контролера и отразената реакция на дисплея – се измерва в ms (милисекунди). Колкото по-ниско е входното изоставане(Input Lag), толкова по-бърза ще бъде скоростта на реакцията. Така че телевизор, който има плавна обработка на екрана без прекъсване (FreeSync, G-Sync), като същевременно поддържа ниско ниво на входното забавяне, определено е по-добрият избор.
  Latency/Lag: Най-добрите гейминг телевизори са с ниска латентност. В идеалния случай трябва да купувате само гейминг телевизор с латентност от 30 мс или по-малко.
  Това е най-големият фактор за повечето хардкор геймъри.
  Измереното време между натискането на бутон на контролера до неговото показване на дисплея, се представя като входен рейтинг на забавяне на телевизора. Съвсем буквално, дадената цифра е времето, което ще премине между вашите действия и екранният резултат.
  Ако забавянето на входа на телевизора ви е твърде високо (класираме нещо под 50ms, за да е добро и под 25ms отлично), можете да бъдете поставени в неизгодна позиция в конкурентните мултиплейър игри - добавете близо 100 мс към всяка реакция, която правите и бързо ще осъзнаете колко непоносимо може да се бъде. За съжаление, информацията не винаги е лесно достъпна за Input Lag - а на телевизора, като много производители пропускат цифрата изцяло.


  4. Размер на дисплея
  Често сте чели тук, че по-големият е по-добър – същото важи и при избора на гейминг телевизор. Това е особено вярно, когато се състезават срещу приятели в мултиплейър игра или организирате състезание със семейството вкъщи. По-големият дисплей прави всяка игра много по-вълнуваща.


  5. Hz/Refresh Rate/FPS
  Често чувате за Hertz (Hz, * в секунда), когато говорите за телевизори или монитори. Това не е без значение за телевизионните игри, но е важно да се помни, че днешните игрови конзоли - дори PlayStation 4 и Xbox One - плейват игрите с максимална скорост 60 кадъра в секунда, често по-ниско. PC средите могат да достигнат до 144 Hz, когато са свързани към модерен геймърски монитор. Игровите конзоли също се ограничават с 1080p HD резолюция. 4K изобщо не се поддържа. Днешните телевизори са повече от способни да работят с 1080p на 60Hz, така че докато игровите конзоли не могат да надхвърлят 60Hz, Hz числото всъщност не е толкова важно, поне не в този контекст.

  Игралните конзоли често падат под 60Hz при взискателни игри, така че ако играта ви започне да накъсва, това обикновено е резултат от ниската честота на кадрите на играта. Нито един телевизор не може да направи нищо по въпроса. Качеството на картината става само толкова добро, колкото позволява източникът. И о, да, не се заблуждавайте от твърденията на производителите за „800 Hz“ или „1000 Hz“. Тези числа нямат почти нищо общо с реалните Hz на панела.

  Освен ако не сте конкурентен геймър или FPS-приятел, 60Hz телевизорът ще е достатъчен. В противен случай се стремете към 100/120Hz.
  4K и HDR : Отново, ако можете да си позволите да купите бъдещ устойчив 4K HDR телевизор с ниска латентност и удобна честота на опресняване, направете го.


  6. HDR
  Последните игрови конзоли като PlayStation 4 и 4 Pro, както и Xbox One S и One X поддържат HDR (High Dynamic Range), което е най-значимото развитие във видеото през последните години. HDR може да помогне на игрите да изглеждат по-реалистични интензивни, с по-екстремни експлозии и светлинни отражения. Той подобрява потапянето чрез разширен диапазон на осветеност и по-широко цветово пространство, което включва цветове като тревно зелено и червено Ferrari. За да се възползват от HDR, разработчиците на игри трябва да внедрят HDR във всяка игра.

  Не всички HDR телевизори обаче са създадени еднакво - далеч от всъщност. HDR поставя огромни изисквания към хардуера на дисплея, а някои телевизори могат в действителност да възпроизвеждат по-лошо изображение в режим HDR, отколкото в конвенционалния SDR режим. В таблицата по-долу сме включили нашата HDR оценка, която се основава на измерими стойности, определени по време на прегледи и други фактори.


  7. OLED или LCD
  Ако играете инцидентно по час, час и половина на ден си вземете OLED, но ако сте пристрастен и играете с часове, пропуснете OLED и се насочете към LCD с ниска латентност и удобна честота на опресняване.  Input Lag

  Input Lag e неразбираем за повечето хора и често се бърка с други две понятия - входно закъснение и времето за реакция на матрицата. Тези две стойности не са обект на строги тестове (за метода на изпитване по-долу) и нямат значително влияние върху качеството на картината.

  Input Lag не е официална телевизионна спецификация, защото зависи от два различни фактора: вида на източника и настройките на телевизора. Най-лесният начин, по който можете да го измерите, е да свържете компютъра към телевизора и да покажете един и същ таймер на двата екрана. Можете да намерите таймер тук. След това, ако направите снимка на двата екрана, разликата във времето ще бъде вашият входен лаг. Това обаче е приблизително, защото вашият компютър не е задължително да извежда и двата сигнала едновременно. Най-добрите 4K HDR телевизори предлагат входна латентност около 15 ms или по-малка, средните модели около 20 ms, а по-бавните екрани реагират на 30 ms или повече; обикновено се забелязва разлика от около 15 ms между два екрана. Можете обаче да постигнете тези скорости само чрез ангажиране на игрови режими, които преминават с различни имена на различни телевизори. Автоматичният режим с ниска латентност(ALLM), автоматично активира този режим, когато е необходимо.

  Как да намалите времетраенето на Input Lag ?
  - превключете на режим Game mode
  - Изключете всички подобрители на картината (IFC, еко сензор...).
  - Задайте в менюто съответният HDMI порт към който е свързан източника на сигнал като PC порт.

  Πpи изпoлзвaнeтo нa тeлeвизopa ĸaтo мoнитop, зaдължитeлнo в мeнютo, тpябвa дa ce пpeвĸлючи нa peжим Gаmе Моdе. Toзи peжим, aвтoмaтичнo изĸлючвa oбpaбoтĸaтa нa cигнaлa oт пpoцecopa и тaĸa ce нaмaлявa вpeмeтo зa визyaлизиpaнe нa ĸaдъpa.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Display_lag

  Размера на Input Lag, определя колко време изтича между изпращането на изображението към телевизора, и неговото показване. Когато играете игра на дисплея, а изоставането е голямо, то това, което виждаме на екрана спира да отговаря на действителното състояние. В трафик сте, но вашият герой се движи с известно закъснение. Някой ви убива, а вие все още не знаете кой и как, защото на екрана е все още сцената, миг преди момента.

  Типичното време на реакция, при най-ниският клас телевизори стига до 150ms [милисекунди] (т.е. 0,15 секунди). Безвреден ли е режимът, и дали има нещо значително, което да ни заобиколи за толкова кратко време? Няма да пропуснете нищо, но имате проблем с контрола. В състояние на висока концентрация, реакцията човек е в рамките само на няколко десетки милисекунди. Когато на дисплея му отнема два пъти повече време(а обработката на движението на мишката отнема време дори на конзолата) вашият поглед на играта става много неточен.

  Получаване на изображението
  Колкото повече време е необходимо на телевизора, за да получи изходното изображение, толкова по-голямо ще бъде входящото закъснение. С модерните цифрови телевизори, използването на HDMI кабел ще ви позволи да минимизирате времето за придобиване, тъй като това ще прехвърли от източника цифров сигнал, който лесно се приема от телевизора.

  Може да намерите малко повече изоставане с аналогови връзки, като компонентни или композитни кабели. Това е така, защото телевизорът трябва да преобразува аналоговия сигнал в цифров, преди да може да се покаже видео, а процесът на преобразуване отнема време.

  Обработка на видео
  След като изображението е във формат, разбираем за видеопроцесора, той ще приложи поне малко обработка, за да промени изображението по някакъв начин. Няколко примера:
  - Добавяне на наслагвания (като менюта)
  - Регулиране на цветовете и яркостта
  - Интерполиране на картината, за да съответства на честотата на обновяване на телевизора
  - Мащабиране (като 720p до 1080p или 1080p до UHD)
  Времето, което отнемат тези стъпки, се влияе от скоростта на видео процесора и от необходимата обработка. Въпреки че не можете да контролирате скоростта на процесора, можете да упражните известен контрол върху това колко операции трябва да извършите, като активирате и деактивирате настройките. Колкото повече настройки разрешите, толкова повече работа трябва да извърши процесорът.

  Показване на изображението
  След като телевизорът обработи изображението, той е готов да бъде показан на екрана. Това е стъпката, на която видеопроцесорът изпраща изображението на екрана. Екранът не може да промени състоянието си незабавно, а времето, което ще отнеме, зависи от технологията и компонентите на телевизора. За съжаление няма начин да се подобри или контролира времето, отделено от тази фаза; това е фиксирано време за всеки телевизор.

  Как да получите най-добри резултати
  Повечето телевизори могат да бъдат регулирани така, че да нямат висок входен лаг. Като общо правило, опитайте следното:
  - Задайте телевизора на режим Игра или PC режим
  - Деактивирайте всички "подобрители" на телевизора
  Освен това, можете да опитате различни комбинации от настройки / режими / входове, докато стигнете до какъвто и да е баланс между функции и входно закъснение, което ви харесва.

  На линка долу може да тествате личното ви време за реакция
  https://www.humanbenchmark.com/tests/reactiontime

  За маниаците на гейминга - резултати за input lag
  https://www.rtings.com/tv/tests/inputs/input-lag
  Displaylag.com/display-database


  Input Lag
  Наименование
  ______________________
  Input Lag
  _______________________________________________________________________________________________________________________
  Какво представлява: Сбор от времето за няколко операции:
  - вpeмeтo oт пpoчитaнeтo дo изпpaщaнe нa ĸaдъpa oт изтoчниĸa нa cигнaл (игpoвa ĸoнзoлa, РС)
  - вpeмeтo зa oбpaбoтĸa нa вxoдящият cигнaл oт шacитo и Т-соn бopдa нa диcплeя
  - вpeмeтo зa peaĸция нa caмият диcплeй
  B cлyчaя c игpитe, тoвa e вpeмeтo oт нaтиcĸaнeтo нa бyтoнa нa вaшият ĸoнтpoлep, дo визyaлизиpaнeтo нa cъoтвeтнoтo дeйcтвиe нa eĸpaнa. Важно е за геймърите - колкото по-малко, толкова по-добре.
  Актуализацията на софтуера също може да повлияе, защото въвежда някакви промени. Това означава, че измерената стойност, може да се промени в бъдеще (надолу или нагоре); В допълнение, има не само най-кратък лаг, но и максимален; последният не се измерва в режим на игра, а в стандартен или нормален режим, или който е там техен еквивалент.
  Кога това е от значение: Свързване на монитора или телевизора с компютър или конзола за игри
  Този пост е редактиран от hristoslav2; 30-08-20 в 18:18.
  SFisher одобрява това.

 2.  
 3. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  35,320
  #2

  Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

  HDMI 2.1: кои телевизори го имат и нуждаете ли се от него?

  Въвеждането на спецификациите HDMI 2.1 е в миналото от повече от година. Въпреки това изглежда, че много нови телевизори все още използват HDMI 2.0. Въпрос, който редовно чуваме е: защо не HDMI 2.1? Наистина ли се нуждаете от това днес?

  HDMI 2.1 накратко
  С обявяването на HDMI 2.1 акцентът беше предимно върху по-високата честотна лента на новата версия. Тя се увеличава от 18 Gbps (HDMI2.0) до 48 Gbps (HDMI2.1). Тези по-високи честотни ленти са необходими за бъдещи резолюции (8K и по-високи) и честота на кадрите (100fps и по-висока). Таблицата по-долу показва кои резолюции стават възможни с HDMI 2.1. Всяка комбинация от резолюция/fps, където ще намерите стандарт, High Speed ​​или Premium в колоната 'Speed', все още е възможна с HDMI 2.0. Ако в колоната „Скорост“ се казва Ultra, това означава, че имате нужда от HDMI 2.1 връзка. Full HD/120fps не е в таблицата, но се поддържа от HDMI 2.0. Но за 4K/120fps се нуждаете от HDMI 2.1.

  Модели 2019 все още са с портове HDMI 2,0b при които възможните сигнали са следните:
  UHD / 24-30fps, 4:2:0 RGB, 8, 10, 12-bits
  UHD / 24-30fps, 4:2:2 RGB, 8, 10, 12-bits
  UHD / 24-30fps, 4:4:4 RGB, 8, 10, 12-bits
  UHD / 48-60fps, 4:2:0 RGB, 8, 10, 12-bits
  UHD / 48-60fps, 4:2:2 RGB, 8-bits

  При наличие на порт HDMI 2.1 (40Gb/s) ще може да пускате
  UHD / 48-60fps, 4:2:0 RGB, 8, 10, 12-bits
  UHD / 48-60fps, 4:2:2 RGB, 8, 10, 12-bits
  UHD / 48-60fps, 4:4:4 RGB, 8, 10, 12-bits
  UHD / 100-120fps, 4:2:0 RGB, 8, 10, 12-bits
  UHD / 100-120fps, 4:2:2 RGB, 8, 10, 12-bits
  UHD / 100-120fps, 4:4:4 RGB, 8, 10-bits

  При наличие на порт HDMI 2.1 (48Gb/s) ще може да пускате и
  UHD / 48-60fps, 4:2:2 RGB, 10, 12-bits
  UHD / 48-60fps, 4:4:4 RGB, 8, 10, 12-bits
  UHD / 100-120fps, 4:2:0 RGB, 8, 10, 12-bits
  UHD / 100-120fps, 4:2:2 RGB, 8, 10, 12-bits
  UHD / 100-120fps, 4:4:4 RGB, 8, 10, 12-bits

  Ограниченията са свързани с пропускателната способност на версията HDMI порт.


  HDMI 2.1 - объркващо?
  За съжаление, индикацията HDMI 2.1 не е съвсем ясна. Производителите са свободни да реализират редица функции и предлагат само толкова честотна лента, колкото смятат за необходима и все още използват означението HDMI 2.1. Това означава, че вие, като потребител, трябва да следите отблизо нещата, ако искате някои функции. Така че не е достатъчно да гледате HDMI версията.

  Имайки това предвид, кои характеристики са наистина важни?


  QFT, QMS и DSC
  Засега не можем да намерим тези три характеристики на каквито и да било модели. Това разбира се може да се промени в бъдеще, кой знае, че някои неща все още могат да бъдат добавени чрез фърмуера.

  QFT (Quick Frame Transport): намалява забавянето на дисплея. Тази функция ще бъде важна само за геймърите.

  QMS (Quick Media Switching): премахва смущаващия черен екран в момента, в който промените честотата на кадрите. Например, гледате трейлъри, а някои са в 24fps, други - в 50fps или 60fps. При всяко превключване, HDMI връзката трябва да настрои видео режима и това води до временно черно изображение. Преходът е безпроблемен с QMS.

  DSC (Display Stream Compression): Това е техника за компресиране без загуби, която е необходима само за изключително високи комбинации резолюция / честота на кадрите. В горната таблица можете да видите кои са те (маркирани с Ultra # в червено).


  Допълнителната честотна лента на HDMI 2.1 се изисква основно в следните сценарии:
  - Ultra HD / 120fps
  - Всичко с 8K (пренебрегваме 5K, което не е обичайна резолюция за телевизорите)
  Допълнителната честотна лента на HDMI 2.1 е необходимост за 8K модели, така че да са готови за всички 8K източници. А това за сега е следващото поколение Playstation което ще поддържа 8K. За Ultra HD телевизорите тази допълнителна честотна лента се отнася само за източниците на HFR. Днес само PC геймърите използват много мощен GPU. Xbox One поддържа HFR, но само в 1080p или 1440p. Разбира се, възможно е новите поколения конзоли да поддържат 4K HFR (новините за следващото поколение Playstation не казват нищо за това, но е вероятно.

  Но наличието на HDMI 2.1 само по себе си не гарантира, че въпросният телевизор също поддържа HFR. И тук е най-добре да се провери дали въпросният модел поддържа HFR или не. Full HD HFR често се нарича 2K HFR.

  Важна ли е поддръжката за HFR? За традиционното съдържание? В ограничена степен. Във филмовата индустрия говорим за HFR веднага щом се използва повече от 24 кадъра в секунда (мислете за версията на Hobbit с 48fps). Скоростта на кадрите до 60 кадъра в секунда вече е възможна на (Ultra HD) Blu-ray и на вашия телевизор. Следователно те не са проблем. В контекста на необходимата честотна лента, ние наистина говорим за HFR с по-висока честота на кадрите. Например, телевизията на живо би имала интерес към спорта на 100 или 120 кадъра в секунда. Но за това ще трябва да почакате поне до 2024 година и то май само за някои телевизии в Германия....не е сигурно.

  Геймърите могат да предложат HFR (чрез конзола или PC). Разбира се, за Full HD, който е достатъчно прост с настоящите графични карти, но 2K HFR се вписва в обхвата на HDMI 2.0. Само за 4K HFR се нуждаете от HDMI 2.1, но за да направите това, вече се нуждаете от доста як графичен процесор за надежден изход над 60fps.  ALLM: Auto Low Latency Mode
  Тази функция позволява автоматично превключване към режим за игра. За това, вашето устройство източник трябва разбира се също да поддържа ALLM (например Xbox One). Веднага щом започнете да играете, конзолата превключва телевизора ви в режим на изображение за игра, така че да имате възможно най-малко закъснение на входа.
  ALLM се поддържа сравнително универсално, но разбира се е важно само за геймърите. Дори ако липсва, можете ръчно да преминете към режим на игра.

  Auto Low latency Mode
  Наименование
  ______________________
  АВТОМАТИЧЕН РЕЖИМ НА НИСКА ЛАТЕНТНОСТ (ALLM)
  _____________________________________________________________________________________________________________________
  Какво представлява: Автоматично превключване към режим за игра. Това става, когато даден източник (като игрова конзола) поиска превключване на телевизора в режим на ниска латентност (като например режим на игра).
  Кога това е от значение: Свързване с конзола за игри; PS4 и Xbox One S / X поддържат ALLM.  VRR: Променлива честота на опресняване
  Тази функция идва от компютърния свят и е подобна на, но не e същата като AMD Freesync или Nvidia GSync. С тази технология дисплеят може да синхронизира честотата на опресняване с източника (PC или конзолата), вместо да използва фиксирана честота на опресняване (например 50 Hz). Разбира се, това е важно само за геймърите, защото цялото нормално съдържание използва 24 или 50/60 fps поддържани от вашия телевизор. Защо това е различно за геймърите?

  Игровата конзола или компютърът създават своите кадри в реално време и в зависимост от това какво има на екрана, скоростта, с която това се случва, ще варира. Така телевизорът не получава фиксиран брой изображения в секунда, а в един момент може да са 15 и миг след това 55 изображения в секунда. За това има две опции.

  Или можете да зададете честотата на опресняване на базата на телевизора, например 50 кадъра в секунда. Телевизорът тогава иска да покаже нов кадър на всеки 50 секунди и ако вашият източник не може да предостави тези изображения, той е длъжен да покаже няколко кадъра по два или дори три пъти. Това причинява накъсване на изображенията.

  Алтернатива е да се позволи на източника да доставя изображения толкова бързо, колкото може, но тогава вие рискувате GPU да достави ново изображение, докато телевизорът все още не е изцяло показал предишното изображение. В този случай виждате "разкъсване" на хоризонтални ивици в образа.

  Решението за всичко това е VRR. Когато VRR е активиран, екранът се синхронизира с източника. След това телевизорът извлича изцяло ново изображение всеки път, когато източникът сигнализира, че е готов. Накъсването при това до голяма степен изчезва (ниските честоти на кадрите, разбира се, никога не са оптимални), а след това накъсването става невъзможно. Всичко това води до много по-гладко преживяване.

  Дали VRR е съвместим с AMD Freesync и / или Nvidia GSync зависи от производителя. За сега знаем, че моделите на Samsung са съвместими с Freesync, LG моделите твърдят, че са съвместими с Freesync и Gsync.

  VRR формата на HDMI Forum не е съвместим с FreeSync или G-SYNC.

  Variable Refresh Rate
  Наименование
  ______________________
  Нормална честота на обновяване
  _________________________________________________
  Променлива честота на опресняване
  __________________________________
  Поддържани VRR конектори
  __________________________________
  Какво представлява: Максималната честота на опресняване на дисплея; колко често телевизорът може да обновява и показва нови кадри. Характеристика, която позволява на телевизора да синхронизира честотата на опресняване с изхода на входното устройство и намалява заекването и разкъсването на екрана. Входовете, които поддържат променлива честота на опресняване (напр. HDMI, DisplayPort)
  Кога това е от значение: Когато възпроизвеждате съдържание с честота на кадрите, която съответства на честотата на опресняване на телевизора (напр. 60 кадъра в секунда на 60 Hz телевизор, 120 кадъра в секунда на 120 Hz телевизор), или когато използвате функцията за интерполация на телевизора (ефект на сапунена опера) Почти всяка употреба, но е най-забележима при игри, където постоянните колебания в кадрите предизвикват разсейващи артефакти. Когато играете с различни конзоли или графични карти.
  Стойност: 120Hz диапазон: 40 - 120 Hz HDMI 2.1, Display Port 2.0

  Тест за поддържаните честоти от вашият монитор или телевизор
  https://www.nirsoft.net/utils/monitor_info_view.html
  https://nvidia.custhelp.com/app/answ...-my-display%3F  eARC: Enhanced ARC
  Enhanced ARC се предлага главно защото предлага по-голяма честотна лента и следователно може да транспортира формати без загуби като Dolby True HD и DTS HD Master Audio. Освен това eARC осигурява задължителна поддръжка за синхронизиране на устните(lipsync), но остава да се види колко добре работи.

  Важността на eARC обаче е по-малка, отколкото може да подозирате. Поточните услуги използват кодеци с загуба на съдържание, като Dolby Digital Plus, и те се вписват в ARC. Единственият широко разпространен източник на саундтраци без загуби е Blu-ray (Ultra HD). А това е възможно само чрез външен плейър. Можете също така да свържете този плейър директно към вашия AV приемник или soundbar , след което изобщо не се нуждаете от eARC. Засега eARC е важно само ако сте в ситуация, в която се прилагат следните три неща:

  - Имате източник, който е вътрешен за телевизора (например вграден мултимедиен плейър) или че трябва да свържете с телевизора си (по някаква причина: твърде малко HDMI връзки на саундбара, ограничения във вашето окабеляване ...)

  - Аудиото, което слушате, е в Dolby True HD, DTS HD Master Audio или друг аудио формат, който не пасва на честотната лента на ARC.

  - Изпращате аудиото през eARC към външно аудио решение(AV ресивър с eARC).

  TV to AV Res - audio passthrough
  Formats & Codecs Optical HDMI ARC HDMI eARC
  LPCM 2ch
  LPCM 5.1ch
  LPCM 7.1ch
  Dolby Digital
  Dolby Digital 5.1
  Dolby TrueHD
  Dolby Digital Plus
  Dolby Atmos - Dolby ThrueHD
  Dolby Atmos via Dolby Digital Plus
  DTS
  DTS-ES Discrete 6.1, DTS-ES matrix 6.1
  DTS 96/24
  DTS HD High Resolution Audio
  DTS HD LBR
  DTS: X
  Забележка: по оптика преминава само DTS Core, а по hdmi пълен DTS.


  заключение
  Наистина ли имате нужда от HDMI 2.1 връзка? На 8K телевизор, да. Въпреки че няма изобилие от 8K източници в перспектива, за тези телевизори трябва да поискате HDMI 2.1 връзка с пълната честотна лента с оглед на бъдещите източници.

  Случаят обаче е различен при UltraHD телевизора. Скоростта на HDMI 2.0 е достатъчна в по-голямата част от случаите. Само тези, които абсолютно желаят 4K HFR (засега само ограничена група със скъпи персонални компютри) трябва да изискват HDMI 2.1. Вашата употреба също е много важна по отношение на характеристиките. ALLM и VRR са важни само за геймърите. И eARC може да бъде важно, но само за хора с много специфично отношение.

  https://www.homecinemamagazine.nl/20...-je-het-nodig/
  Този пост е редактиран от hristoslav2; 01-09-20 в 14:45.
  SFisher одобрява това.

 4. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  35,320
  #3

  Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

  LG

  Както миналата година, LG предостави HDMI2.1 портове на много от своите устройства. Моля, обърнете внимание, според най-нова информация, портовете на мнозинството UHD/4K модели са ограничени до 40Gbps, а не пълните 48Gbps, които стандартът позволява.
  CX не може да възпроизведе 4K 120Hz 4:4:4/RGB 12-бита, тъй като скоростта на HDMI 2.1 FRL е ограничен на 40Gbps (вместо 48Gbps, който е наличен на C9). CX все още може да възпроизведе 4K 120Hz 4:2:2 12-бита, 4K 120Hz 4:2:0 12-бита, 1440p 120Hz 4:4:4/RGB 12-бита, 1080p 120Hz 4:4:4/RGB 12 -бита и всички други 12-битови режими, които не надхвърлят 40Gbps.

  -- OLED LCD + Quantum dot film LCD
  -- ZX RX
  WX
  GX
  CX
  BX NANO99
  NANO97
  NANO95
  NANO91
  NANO90
  NANO86
  NANO85
  NANO81
  NANO80
  UN85 UN81
  UN80
  UN74
  UN73
  UN71
  HDMI 2.1 (48 Gbps) 2x no no no 2x no no no no
  HDMI 2.1 (40 Gbps) 2x 4x 4x 2x 2x 2x no 2x no
  HDMI 2.0b (18 Gbps) no no no 2x no 2x 4x 2x 4x
  FRL (Fixed Rate Link) Yes Yes Yes Yes Yes Yes no Yes no
  eARC (Enhanced ARC) Yes Yes Yes Yes Yes Yes no Yes no
  ALLM (Auto Low Latency Mode) Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes
  VRR (HDMI Forum VRR) 40-120Hz no 40-120Hz 40-120Hz no 48-120Hz * no no no
  VRR (AMD FreeSync) 40-120Hz no 40-120Hz 40-120Hz no 48-120Hz * no no no
  VRR (NVIDIA GSync) 40-120Hz no 40-120Hz 40-120Hz no no no no no
  4K HFR 120fps (@ 10bit 4: 4: 4) Yes Yes Yes Yes Yes Yes no Yes no
  2K HFR Yes Yes Yes Yes Yes Yes no Yes no
  HGiG Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes ** Yes Yes **
  QMS (Quick Media Switching) no no no no no no no no no
  QFT (Quick Frame Transport) no no no no no no no no no
  DSC (Display Stream Compresion) no no no no no no no no no
  Input Lag
  1080p @ 60 Hz
  1080p @ 60 Hz Outside Game Mode
  1440p @ 60 Hz
  2160p @ 60 Hz
  2160p @ 60 Hz + 10 bit HDR
  2160p @ 60 Hz @ 4:4:4
  2160p @ 60 Hz Outside Game Mode
  2160p @ 60 Hz With Interpolation
  4320p @ 60 Hz
  1080p @ 120 Hz
  1440p @ 120 Hz
  2160p @ 120 Hz
  1080p with Variable Refresh Rate
  1440p with VRR
  2160p with VRR
  4320p with VRR
  - - Game mode
  14.1 ms
  97.5 ms
  14.3 ms
  14.1 ms
  14.0 ms
  14.1 ms
  97.5 ms
  93.4 ms
  N/A
  7.4 ms
  7.4 ms
  11.6 ms
  6.4 ms
  6.7 ms
  11.6 ms
  N / A
  - - Game mode
  14.7 - 15.8 ms
  79.5 - 97.8 ms
  14.8 - 15.8 ms
  14.7 - 15.0 ms
  14.7 - 16.9 ms
  14.7 - 15.0 ms
  78.4 - 88.9 ms
  78.0 - 86.2 ms
  N/A
  5.5 - 5.8 ms
  5.4 - 5.7 ms
  22.9 ms
  Not Tested
  Not Tested
  Not Tested
  N/A
  Game mode
  10.6 ms
  110.9 ms
  10.1 ms
  10.1 ms
  10.1 ms
  10.2 ms
  99.0 ms
  99.0 ms
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  - Game mode
  9.9 ms
  110.9 ms
  9.6 ms
  9.7 ms
  9.7 ms
  9.7 ms
  99.0 ms
  99.0 ms
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  * With separate mode for 90-120Hz
  ** After planned update
  • QMS should work but it's not certified yet
  • Built-in NVIDIA G-SYNC compatible with RTX 20 and GTX 16 graphics card series(inherited from C9) no firmware update required - will be supported across four 2020 model ranges (BX, CX, GX and ZX);
  • Built-in HGiG Mode (inherited from C9) - no firmware update required;
   new AMD FreeSync compatibility - available via a future firmware upgrade at the end of 2020 (the FreeSync level that is supported: "AMD FreeSync Premium" that provides: tear-free experience, at least 120hz refresh rate at minimum FHD resolution, support for low framerate compensation (LFC), low latency) - also is unknown if FreeSync will be made available to the C9;

  ***G-SYNC included only in ZX, GX, CX and BX models. FreeSync included in ZX model; software update required for GX, CX and BX models. FreeSync may not be available at the time of purchase of this product  SONY

  -- LCD 8K LCD OLED LCD
  ZH8 XH9005
  XH9077
  XH9096
  XH9288
  XH9299
  A9
  A8
  A85
  A87
  A89
  XH9505
  XH8505
  XH8577
  XH8588
  XH8196
  XH8077
  XH8096
  XH7055
  XH7056
  SoC MediaTek MT5598 MediaTek S900 MediaTek MT5598 MediaTek MT5598 MediaTek 5598 MediaTek MT5598 MediaTek MT5597
  HDMI 2.1 (48 Gbps) no 2x no no no no no
  HDMI 2.1 (40 Gbps) 1x no no no no no no
  HDMI 2.0b (18Gbps) 3x 2x 4x 4x 4x 4x 3x
  FRL (Fixed Rate Link) Yes Yes no no no no no
  eARC (Enhanced ARC) Yes Yes* Yes Yes Yes no no
  ALLM (Auto Low Latency Mode) no Yes* no no no no no
  VRR (HDMI VRR) no 48-120Hz * no no no no no
  VRR (AMD FreeSync) no no no no no no no
  VRR (NVIDIA G-Sync) no no no no no no no
  4K HFR 120fps (@ 10bit 4: 4: 4) Yes Yes* no no no no no
  2K HFR Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes
  QMS (Quick Media Switching) no no no no no no no
  QFT (Quick Frame Transport) no no no no no no no
  DSC (Display Stream Compresion) no no no no no no no
  Video signal support 7680 x 4320p (24, 25, 30, 50, 60 Hz)
  4096 x 2160p (24, 50, 60 Hz)
  3840x2160p (24, 25, 30, 50, 60,
  100,120 Hz)
  1080p (30, 50, 60, 100, 120 Hz),
  1080/24p
  1080i (50, 60 Hz)
  720p (30, 50, 60 Hz)
  720/24p
  576p
  480p
  -
  4096 x 2160p (24, 50, 60 Hz)
  3840 x 2160p (24, 25, 30, 50, 60 Hz)
  1080p (30, 50, 60, 100, 120 Hz)
  1080/24p
  1080i (50, 60 Hz)
  720p (30, 50, 60 Hz)
  720/24p
  576p
  480p
  -
  4096 x 2160p (24, 50, 60 Hz)
  3840 x 2160p (24, 25, 30, 50, 60 Hz)
  1080p (30, 50, 60 Hz)
  1080/24p
  1080i (50, 60 Hz)
  720p (30, 50, 60 Hz)
  720/24p
  576p
  480p
  Input Lag
  1080p @ 60 Hz
  1080p @ 60 Hz Outside Game Mode
  1440p @ 60 Hz
  2160p @ 60 Hz
  2160p @ 60 Hz + 10 bit HDR
  2160p @ 60 Hz @ 4:4:4
  2160p @ 60 Hz Outside Game Mode
  2160p @ 60 Hz With Interpolation
  4320p @ 60 Hz
  1080p @ 120 Hz
  1440p @ 120 Hz
  2160p @ 120 Hz
  1080p with Variable Refresh Rate
  1440p with VRR
  2160p with VRR
  4320p with VRR
  - Game mode
  15.4 ms
  91.1 ms
  15.0 ms
  15.1 ms
  15.2 ms
  15.1 ms
  90.9 ms
  87.2 ms
  N/A
  7.2 ms
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  Game mode
  18.7 ms
  110.2 ms
  N/A
  18.5 ms
  18.5 ms
  18.4 ms
  93.5 ms
  85.3 ms
  N/A
  10.5 ms
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  Game mode
  19.3 ms
  85.7 ms
  19.2 ms
  19.1 ms
  19.0 ms
  19.1 ms
  85.6 ms
  78.3 ms
  N/A
  10.8 ms
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  Game mode
  18.7 ms
  110.2 ms
  19.2 ms
  18.5 ms
  15.5 ms
  19.1 ms
  93.3 ms
  78.3 ms
  N/A
  10.5 ms
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  Game mode
  9.8 ms
  123.8 ms
  N/A
  10.2 ms
  12.7 ms
  10.2 ms
  123.8 ms
  123.9 ms
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  -
  12.1 ms
  1453 ms
  N/A
  11.9 ms
  11.7 ms
  11.9 ms
  123.8 ms
  123.9 ms
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  *: only after a future firmware upgrade!
  Поддържа се само HDMI IN 4
  100 Hz и 120 Hz се поддържа само от HDMI IN 4  SAMSUNG

  Samsung внесе яснота след миналогодишното объркване и началото на тази година. SUHD/8K моделите (Q950TS, Q900T, Q800T) и UHD/4K моделите (Q95T, Q90T, Q80T, Q70T) са оборудвани с един HDMI2.1 порт с увеличена честотна лента. Те също така поддържат повечето функции на HDMI2.1. Имайте предвид, че 49-инчовият Q49Q80T не предлага HFR / VRR, тъй като няма 100Hz панел.

  - Q950TS
  Q900T
  Q800T
  Q95T
  Q90T
  Q83T
  Q80T
  Q77T
  Q74T
  Q70T
  LS01T
  LS03T
  (The Serif)
  Q60T
  TU8000
  TU7000
  HDMI 2.1 (48 Gbps) no no no no no no no no
  HDMI 2.1 (40 Gbps) 1x 1x (HDMI4) 1x (HDMI4) 1x (HDMI4) 1x (HDMI4) no no no
  HDMI 2.0 (18Gbps) 3x 3x 3x 3x 3x 4x 4x 4x
  FRL (Fixed Rate Link) Yes
  (10 Gbps @ 4 Lanes)
  Yes
  (10 Gbps @ 4 Lanes)
  Yes
  (10 Gbps @ 4 Lanes)
  Yes
  (10 Gbps @ 4 Lanes)
  Yes
  (10 Gbps @ 4 Lanes)
  no no no
  eARC (Enhanced ARC) Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes
  ALLM (Auto Low Latency Mode) Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes
  VRR (HDMI VRR) 48-120Hz 48-120Hz *
  (4K/48-60Hz)
  (1080p/20-120Hz)
  48-120Hz *
  (4K/48-60Hz)
  (1080p/20-120Hz)
  48-120Hz *
  (4K/48-60Hz)
  (1080p/20-120Hz)
  48-120Hz *
  (4K/48-60Hz)
  (1080p/20-120Hz)
  no no no
  VRR (AMD FreeSync) 48-120Hz 48-120Hz * 48-120Hz * 48-120Hz * 48-120Hz * no no no
  VRR (NVIDIA GSync) no no no no no no no no
  4K HFR 120fps (@ 10bit 4: 4: 4) Yes Yes* Yes* Yes* Yes* no no no
  2K HFR Yes Yes* Yes* Yes* Yes* Yes Yes Yes
  Input Lag
  1080p @ 60 Hz
  1080p @ 60 Hz Outside Game Mode
  1440p @ 60 Hz
  2160p @ 60 Hz
  2160p @ 60 Hz + 10 bit HDR
  2160p @ 60 Hz @ 4:4:4
  2160p @ 60 Hz Outside Game Mode
  2160p @ 60 Hz With Interpolation
  4320p @ 60 Hz
  1080p @ 120 Hz
  1440p @ 120 Hz
  2160p @ 120 Hz
  1080p with Variable Refresh Rate
  1440p with VRR
  2160p with VRR
  4320p with VRR
  Game mode
  10.2 ms
  79.0 ms
  10.3 ms
  10.2 ms
  10.0 ms
  10.2 ms
  63.0 ms
  30.2 ms
  Not Tested
  N/A
  5.7 ms
  5.5 ms
  Not Tested
  6.0 ms
  6.3 ms
  Not Tested
  Game mode
  10.5 ms
  92,2 ms
  10,2 ms
  10,4 ms
  10,2 ms
  10,6 ms
  70,2 ms
  21.6 ms
  N/A
  5.9 ms
  6.3 ms
  N/A
  6.0 ms
  6,4 ms
  15.0 ms
  N/A
  Game mode
  10.1 ms
  79.5 ms
  9.8 ms
  9.8 ms
  9.7 ms
  9.9 ms
  66.4 ms
  22.0 ms
  N/A
  5.4 ms
  5.3 ms
  N/A
  6.4 ms
  7.2 ms
  15.7 ms
  N/A
  Game mode
  10.4 ms
  85.3 ms
  9.2 ms
  9.1 ms
  10.4 ms
  9.3 ms
  76.6 ms
  21.6 ms
  N/A
  5.8 ms
  6.0 ms
  N/A
  6.6 ms
  6.9 ms
  14.6 ms
  N/A
  Game mode
  10.4 ms
  85.3 ms
  9.2 ms
  9.1 ms
  10.4 ms
  9.3 ms
  76.6 ms
  21.6 ms
  N/A
  5.8 ms
  6.0 ms
  N/A
  6.6 ms
  6.9 ms
  14.6 ms
  N/A
  Game mode
  10.0 ms
  86.3 ms
  9.9 ms
  10.0 ms
  9.7 ms
  9.8 ms
  60.1 ms
  26.3 ms
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  Game mode
  9.7 ms
  87.2 ms
  9.9 ms
  9.5 ms
  9.7 ms
  9.6 ms
  85.3 ms
  25.3 ms
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  Game mode
  10.2 ms
  34.5 ms
  10.0 ms
  10.3 ms
  10.4 ms
  10.3 ms
  17.5 ms
  34.2 ms
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  N/A
  *: Only for 55 inch screen size and larger  Panasonic

  Ситуацията е ясна при Panasonic. Заради използваните стари модели процесори, нито един модел няма HDMI 2.1 порт с по-голяма честотна лента, а по отношение на функциите на LCD моделите се предлага само ALLM, а на OLED моделите eARC. За разлика от останалите производители, компанията набляга на качеството на картината, а гейминг опциите са на заден план.
  -- OLED LCD
  - HZ2000
  HZ1500
  HZ1000
  HZ980
  HX970
  HX940
  HX900
  HX88x
  HX800
  HX700
  HX600
  SoC MediaTek MT
  MediaTek MT MediaTek MT MediaTek MT MediaTek MT
  HDMI 2.1 (48 Gbps) no no no no no
  HDMI 2.1 (40 Gbps) no no no no no
  HDMI 2.0b (18 Gbps) 4x 4x 4x 3x 4x
  FRL (Fixed Rate Link) no no no no no
  eARC (Enhanced ARC) Yes no no no no
  ALLM (Auto Low Latency Mode) Yes Yes Yes Yes no
  VRR (HDMI Forum VRR) no no no no no
  VRR (AMD FreeSync) no no no no no
  VRR (NVIDIA GSync) no no no no no
  4K HFR 120fps (@ 10bit 4: 4: 4) no no no no no
  2K HFR no no no no no
  QMS (Quick Media Switching) no no no no no
  QFT (Quick Frame Transport) no no no no no
  DSC (Display Stream Compresion) no no no no no
  Video signal support 4096 x 2160p (24, 50, 60 Hz)
  3840 x 2160p (24, 25, 30, 50, 60 Hz)
  1080p (30, 50, 60, 100, 120 Hz)
  1080/24p
  1080i (50, 60 Hz)
  720p (30, 50, 60 Hz)
  720/24p
  576p
  480p
  4096 x 2160p (24, 50, 60 Hz)
  3840 x 2160p (24, 25, 30, 50, 60 Hz)
  1080p (30, 50, 60, 100, 120 Hz)
  1080/24p
  1080i (50, 60 Hz)
  720p (30, 50, 60 Hz)
  720/24p
  576p
  480p
  4096 x 2160p (24, 50, 60 Hz)
  3840 x 2160p (24, 25, 30, 50, 60 Hz)
  1080p (30, 50, 60, 100, 120 Hz)
  1080/24p
  1080i (50, 60 Hz)
  720p (30, 50, 60 Hz)
  720/24p
  576p
  480p
  4096 x 2160p (24, 50, 60 Hz)
  3840 x 2160p (24, 25, 30, 50, 60 Hz)
  1080p (30, 50, 60 Hz)
  1080/24p
  1080i (50, 60 Hz)
  720p (30, 50, 60 Hz)
  720/24p
  576p
  480p
  Input Lag
  1080p SDR
  4K SDR
  4K HDR
  Game mode
  21.4 ms
  21,7 ms
  21.5 ms
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -  Philips
  Както миналата година, Philips не предоставя HDMI 2.1 портове на своите 2020 модели. От опциите на HDMI 2.1 се предлага само ALLM.
  Philips традиционно пуска част от своя състав през септември, може да видим новости в тези модели.

  -- OLED LCD
  935 865, 855
  805
  765, 755
  9435, 9235
  9005, 8555
  8545, 8535
  8505
  8105, 7855, 7805 7555, 7505 6905, 6855
  6805, 6605
  SoC MediaTek MT
  MediaTek MT5597
  + NT334 + NT315
  MediaTek MT5596
  + NT334
  MediaTek MT5597 MediaTek MT5596 Novatek NT72671 MediaTek MT5580
  HDMI 2.1 (more than 18 Gbps) no no no no no no no
  HDMI 2.0b (18 Gbps) 4x 4x 4x 4x 3x no no
  HDMI 1.4 (10.2 Gbps) no no no no no 3x 2x
  FRL (Fixed Rate Link) no no no no no no no
  eARC (Enhanced ARC) no no no no no no no
  ALLM (Auto Low Latency Mode) Yes Yes Yes Yes Yes no no
  VRR (HDMI VRR) no no no no no no no
  VRR (AMD FreeSync) no no no no no no no
  VRR (NVIDIA GSync) no no no no no no no
  4K HFR 120fps (@ 10bit 4: 4: 4) no no no no no no no
  2K HFR (1080p/120Hz) Yes Yes no no no no no
  QMS (Quick Media Switching) no no no no no no no
  QFT (Quick Frame Transport) no no no no no no no
  DSC (Display Stream Compresion) no no no no no no no
  Input Lag Film mode 73.3ms
  Game mode 33.4ms
  Film mode 73.3ms
  Game mode 33.4ms
  Film mode 73.3ms
  Game mode 33.4ms
  Film mode 73.3ms
  Game mode 33.4ms
  Game mode ? Game mode ? ?
  Този пост е редактиран от hristoslav2; 24-08-20 в 17:40.
  SFisher одобрява това.

 5. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  35,320
  #4

  Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

  Кои марки телевизори поддържат HDR и HFR ?

  https://www.amd.com/en/products/freesync-tvs
  https://www.nvidia.com/en-us/geforce...onitors/specs/
  Забележка:
  таблицата показва марки, а не конкретни серии и модели.

  HDR & HFR support in European TV brand 2020
  --
  ________________
  HDR 10
  BBC/NHK
  HLG10

  Dolby Vision HDR10+ HFR
  100/120fps
  (sports, games)
  High-end TV PQ 10
  LG Yes Yes Yes Yes
  Panasonic Yes Yes Yes Yes
  Sony Yes Yes Yes Yes
  Samsung Yes Yes Yes Yes
  Philips
  (TP Vision)
  Yes Yes Yes Yes
  TCL Yes Yes Yes Yes
  Xiaomi Yes Yes Yes Yes Yes
  Hisense Yes Yes Yes Yes
  Skyworth Yes Yes Yes
  Metz (Skyworth) Yes Yes
  ChangHong Yes Yes Yes
  Thomson
  (TCL)
  Yes Yes
  Sharp Yes Yes Yes
  Vestel
  Toshiba, Hitachi, JVC
  Finlux, Telefunken
  Yes Yes Yes
  Grundig
  (Beko/Arçelik)
  Yes Yes Yes
  Каква графична карта ми трябва за HDR и кои PC игри поддържат HDR?

  HDR: Графични карти на Nvidia
  Добрата новина е, че всички GeForce GTX 900 , 10-серии и нови 16-серийни графични карти на Nvidia и 20-серийни графични карти Nvidia RTX са готови за HDR направо от кутията. Лошата новина е, че серията 900 може да го прави само през своите HDMI 2.0 конектори, защото техните DVI и DisplayPort изходи не го поддържат. Това е така, защото поддръжката на HDR за DisplayPort беше въведена само в DisplayPort 1.4. GTX 900 серията на Nvidia, от друга страна, е останала с изходи DisplayPort 1.2.

  За щастие, Nvidia поправи това за своите 10 серии от графични карти GTX. Както можете да видите от таблицата по-долу, всички те могат да правят HDR през HDMI и DisplayPort, тъй като всички карти от серия GTX 10 се предлагат с конектори DisplayPort 1.4. Междувременно GTX 16-серията и RTX 20-та серия на Nvidia се предлагат с готови DisplayPort 1.4a и HDMI 2.0b изходи.

  HDMI 2.0 HDMI 2.0 и DisplayPort 1.4 HDMI 2.0b и DisplayPort 1.4a HDMI 2.1a и DisplayPort 1.4a
  Nvidia GeForce GTX 950 Nvidia GeForce GTX 1050 Nvidia GeForce GTX 1650 Nvidia GeForce RTX 3090
  Nvidia GeForce GTX 960 Nvidia GeForce GTX 1050Ti Nvidia GeForce GTX 1650 Super Nvidia GeForce RTX 3080
  Nvidia GeForce GTX 970 Nvidia GeForce GTX 1060 Nvidia GeForce GTX 1660 Nvidia GeForce RTX 3070
  Nvidia GeForce GTX 980 Nvidia GeForce GTX 1070 Nvidia GeForce GTX 1660 Super
  Nvidia GeForce GTX 980Ti Nvidia GeForce GTX 1070Ti Nvidia GeForce GTX 1660 Ti
  Nvidia GeForce GTX Titan X Nvidia GeForce GTX 1080 Nvidia GeForce RTX 2060
  Nvidia GeForce GTX 1080Ti Nvidia GeForce RTX 2060 Super
  Nvidia Titan X Nvidia GeForce RTX 2070
  Nvidia Titan Xp Nvidia GeForce RTX 2070 Super
  Nvidia GeForce RTX 2080
  Nvidia GeForce RTX 2080 Super
  Nvidia GeForce RTX 2080Ti

  HDR: графични карти AMD
  За тези от страната на AMD, вие разглеждате основно тяхното семейство графични процесори Polaris - тоест сериите RX 400 и RX 500 - както и техните висококачествени графични карти Vega и Radeon 7. Можете също така да очаквате новите графични карти AMD Navi да поддържат HDR, когато в крайна сметка също излязат.

  Ако обаче имате някоя от по-старите карти на серия R9 300 на AMD, може да имате късмет, тъй като те също поддържат HDR през своите HDMI 1.4b и DisplayPort 1.2 изходи, макар и с няколко ограничения - а именно те могат да достигнат само максимум 30 кадъра в секунда при 4K и дълбочина на цвета от 8 бита, а не 10 бита, когато са свързани през HDMI поради ограничения на честотната лента.

  HDMI 1.4b и DisplayPort 1.2 HDMI 2.0 и DisplayPort 1.4
  AMD Radeon R9 380 AMD Radeon RX 460
  AMD Radeon R9 380X AMD Radeon RX 470
  AMD Radeon R9 390 AMD Radeon RX 480
  AMD Radeon R9 390X AMD Radeon RX 550
  AMD Radeon RX 560
  AMD Radeon RX 570
  AMD Radeon RX 580
  AMD Radeon RX 590
  AMD Radeon RX Vega 56
  AMD Radeon RX Vega 64
  AMD Radeon 7
  AMD Radeon RX 5700
  AMD Radeon RX 5700 XT

  Каква графична карта ми трябва за Nvidia G-Sync HDR?
  Уви, въпреки че 900-серийните GTX графични карти на Nvidia са способни да генерират HDR изображение, ще ви е необходима една от сериите 1000, 1600 или RTX 2000, за да се възползвате от стандарта на G-Sync HDR на Nvidia - по-специално GTX 1050 или по-висока.

  Също така ще трябва да се уверите, че тя има правилния драйвер - R396 GA2 или по-висок - и че вашият компютър работи с Windows 10. Nvidia също препоръчва да използвате връзката DisplayPort 1.4 на вашата графична карта.

  Каква графична карта ми трябва за AMD FreeSync 2?
  Технологията на FreeSync 2 на AMD е малко по-трудна за разплитане от G-Sync HDR на Nvidia, тъй като всяка графична карта, която в момента поддържа обикновен FreeSync, също поддържа FreeSync 2. Това означава, че всички изброени по-горе карти AMD, както и Radeon HD 7790, Radeon Серии HD 8770, R5, R7 и R9 200 (с изключение на сериите R9 270X и R9 280X) и сериите R5, R7 и R9 300 (с изключение на R9 370X). Тя също така включва Radeon R9 Nano карти, Radeon R9 Fury карти и 2016 издание на Radeon Pro Duo.

  В резултат, това означава, че всички тези карти всъщност могат да правят HDR, стига да са свързани към монитор FreeSync 2 и да играете игра с поддръжка на FreeSync 2. Това по-скоро ограничава вашите избори - не всички игри в списъка на PC игри по-долу всъщност имат конкретна поддръжка за FreeSync 2, но поне има малко повече гъвкавост от G-Sync HDR картите на Nvidia.

  Лично бих препоръчал да се придържате към графичните карти RX 400, RX 500 и Vega, изброени в таблицата по-горе, за да сте абсолютно сигурни, че получавате възможно най-доброто HDR изживяване с AMD картата си, но поне по-възрастните собственици на графични карти не са напълно оставен на студа тук.

  Списък на игри, които поддържат дисплей с висок динамичен обхват (HDR)

  https://www.pcgamingwiki.com/wiki/Li...play_%28HDR%29  Всички PS5 и Xbox Series X игри, които поддържат 120 кадъра в секунда

  https://www.eurogamer.net/articles/d...-xbox-series-x
  https://www.xbox.com/en-US/games/xbo...-enhanced-list  List of PlayStation 5 games

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_o...tation_5_games  List of Xbox One X enhanced games

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_o...enhanced_games
  Този пост е редактиран от hristoslav2; 04-09-20 в 17:26.
  SFisher, sasho1bs и berpan харесват това.

 6. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  35,320
  #5

  Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

  Най-добрите телевизори за гейминг


  LG CX OLED: най-добрият 4K телевизор за HDR игри.
  За
  • HDMI 2.1 портовете позволяват 4K 120fps гейминг на Series X, PS5 и следващо поколение GPU
  • Изключително ниска латентност на входа при използване на игрови режими
  • 120Hz вмъкване на черна рамка позволява по-добра обработка на движението
  • Непобедим контраст, времена на реакция на пиксела, точност на цветовете и ъгли на видимост
  • Отлично мащабиране за източници с по-ниска разделителна способност

  Против
  • DolbyVision и HDR10 се поддържат, но липсва HDR10 +
  • Възможно е Burn-in макар и изключително малко вероятно, ако гледате разнообразно съдържание
  • Няма опция за ъпскелинг на 720p или 1080p без филтри  Samsung Q80T QLED: най-добрият 4K не-OLED телевизор за HDR игри.
  За
  • Поддръжка за 4K 120Hz (макар и само на един HDMI порт)
  • Изключително ниско забавяне на входа в игровия режим
  • Добро управление на движението с вмъкване на черен кадър
  • Поддръжка на променлива скорост на опресняване (FreeSync) на Xbox One и PC
  • Няма риск от изгаряне

  Против
  • Нивата на черно и ъглите на видимост не се сравняват с OLED
  • Няма поддръжка на DolbyVision, но HDR10 и HDR10 + се поддържат


  Sony XH9005/X900H: Най-добрият 4K телевизор от среден клас за HDR игри.
  За
  • Невероятно ниско забавяне на входа и пълна поддръжка на HDMI 2.1
  • Страхотна работа с движение с бързи времена на реакция
  • Добро контрастно съотношение (4800: 1) и голяма точност на цветовете

  Против
  • HDMI 2.1 функции, идващи в по-късна актуализация на фърмуера
  • Тесни ъгли на видимост поради използвания VA панел
  • Без FreeSync или G-Sync Съвместима поддръжка за компютърни игри.


  LG UN7400: Най-добрият 4K телевизор за HDR игри
  За
  • Превъзходно забавяне на входа (~ 12 ms) в режим на игра
  • По-добри ъгли на гледане от VA телевизорите
  • Чист и отзивчив интерфейс за интелигентна телевизия webOS
  • Поддръжка на HGiG https://www.hgig.org/

  Против
  • Лошият контраст води до твърде ярки тъмни сцени и не възпроизвежда HDR правилно
  • Проблемите със сивата равномерност създават облачна картина в някои сцени
  • Няма 120Hz панел или HDMI 2.1 поддръжка  -- OLED LCD + Quantum dot LCD
  Brand Series Input Lag HDR score
  Ex. > 80 %
  HDR support Refresh rate Series Input Lag HDR score
  Ex. > 80 %
  HDR support Refresh rate Series Input Lag HDR score
  Ex. > 80%
  HDR support Refresh rate
  LG RX
  WX
  GX
  CX
  --
  --
  13.3 ms
  13.3 ms
  --
  --
  71 %
  71 %
  HLG / Dolby Vision
  HLG / Dolby Vision
  HLG / Dolby Vision IQ
  HLG / Dolby Vision IQ
  100 Hz
  100 Hz
  100 Hz
  100 Hz
  NANO91
  NANO90
  NANO86
  NANO85
  NANO81
  -- ms
  -- ms
  -- ms
  -- ms
  -- ms
  -- %
  -- %
  -- %
  -- %
  -- %
  HLG / Dolby Vision IQ
  HLG / Dolby Vision IQ
  HLG / Dolby Vision IQ
  HLG / Dolby Vision IQ
  HLG
  100 Hz
  100 Hz
  100 Hz
  100 Hz
  50 Hz
  UN85
  UN81
  UN80
  UN74
  UN73
  UN71
  -- ms
  -- ms
  -- ms
  13 ms
  13 ms
  13 ms
  -- %
  -- %
  --
  --
  --
  --
  HLG / Dolby Vision IQ
  HLG
  HLG
  HLG
  HLG
  HLG
  100 Hz
  50 Hz
  SONY A9S
  A8
  --
  18,2 ms
  70 %
  70 %
  HLG / Dolby Vision
  HLG / Dolby Vision
  100 Hz
  100 Hz
  -- -- -- -- -- 85ZH8
  75ZH8
  XH9505
  XH9005
  XH8505
  65X7055
  55X7055
  49X7055
  43X7055
  -- ms
  -- ms
  -- ms
  11,0 ms
  -- ms
  -- ms
  -- ms
  -- ms
  -- ms
  -- %
  -- %
  -- %
  -- %
  -- %
  37 %
  38 %
  36 %
  37 %
  HLG / Dolby Vision
  HLG / Dolby Vision
  HLG / Dolby Vision
  HLG / Dolby Vision
  HLG / Dolby Vision
  HLG
  HLG
  HLG
  HLG
  100 Hz
  100 Hz
  100 Hz
  100 Hz
  100 Hz
  50 Hz
  50 Hz
  50 Hz
  50 Hz
  SAMSUNG -- -- -- - -- Q900T
  Q800T
  Q700T
  Q95T
  Q90T
  Q80T
  Q70T
  Q60T
  --
  --
  12 ms
  -- ms
  12.0 ms
  11,0 ms
  -- ms
  -- ms
  --
  --
  56 %
  -- %
  -- %
  -- %
  33 %
  --
  HLG / HDR10+
  HLG / HDR10+
  HLG / HDR10+
  HLG / HDR10+
  HLG / HDR10+
  HLG / HDR10+
  HLG / HDR10+
  HLG / HDR10+
  100 Hz
  100 Hz
  100 Hz
  100 Hz
  100 Hz
  100 Hz
  100 Hz
  50 Hz
  TU8500
  TU8000
  TU7000
  18,0 ms
  -- ms
  -- ms
  35 %
  -- %
  -- %
  HLG / HDR10+ 50 Hz
  50 Hz
  50 Hz
  Panasonic HZ2000
  HZ1500
  HZ1000
  HZ980
  21.4 ms
  21.4 ms
  21.4 ms
  21.4 ms
  72 %
  70 %
  70 %
  70 %
  HLG / HDR10+ / Dolby Vision IQ
  HLG / HDR10+ / Dolby Vision IQ
  HLG / HDR10+ / Dolby Vision IQ
  HLG / HDR10+ / Dolby Vision IQ
  100 Hz
  100 Hz
  100 Hz
  100 Hz
  -- -- -- -- -- HX940
  HX900
  HX800
  HX600
  -- ms
  -- ms
  -- ms
  -- ms
  -- %
  -- %
  -- %
  -- %
  HLG / HDR10+ / Dolby Vision IQ
  HLG / HDR10+ / Dolby Vision IQ
  HLG / HDR10+ / Dolby Vision IQ
  HLG / HDR10+ / Dolby Vision IQ
  100 Hz
  50 Hz
  50 Hz
  50 Hz
  Philips 935
  8x5
  7x5
  36.6 ms
  33,4 ms
  -- ms
  -- %
  -- %
  -- %
  HLG / HDR10+ / Dolby Vision
  HLG / HDR10+ / Dolby Vision
  HLG / HDR10+ / Dolby Vision
  100 Hz
  100 Hz
  100 Hz
  -- -- -- -- -- 9xx5
  8505
  75x5
  6905
  68x5
  6605
  -- ms
  -- ms
  18,5 ms
  -- ms
  -- ms
  -- %
  -- %
  -- %
  -- %
  -- %
  HLG / HDR10+ / Dolby Vision
  HLG / HDR10+ / Dolby Vision
  HLG / HDR10+ / Dolby Vision
  HDR10
  HDR10
  HDR10
  50 Hz
  50 Hz
  50 Hz
  50 Hz
  50 Hz
  50 Hz
  TCL -- -- -- -- -- 75C815
  65C815
  55C815
  C715
  19.5 ms
  19.5 ms
  20 ms
  --
  -- %
  -- %
  -- %
  HLG / HDR10+ / Dolby Vision
  HLG / HDR10+ / Dolby Vision
  HLG / HDR10+ / Dolby Vision
  HLG / HDR10+ / Dolby Vision
  100 Hz
  100 Hz
  50 Hz
  50 Hz
  P815
  P715
  P615
  P610
  10.0 ms
  10.0 ms
  15.5 ms
  --
  -- HLG / DolbyVision
  HDR10 / HLG
  HDR10 / HLG
  HDR10 / HLG
  50 Hz
  50 Hz
  50 Hz
  50 Hz

  HISENSE -- -- -- -- -- U8QF
  U7QF
  18 ms
  18 ms
  -- %
  -- %
  HLG / HDR10+ / Dolby Vision
  HLG / HDR10+ / Dolby Vision
  100 Hz
  50 Hz
  A7500
  A7100
  18 ms
  18 ms
  -- --
  --
  50 Hz
  50 Hz
  Skyworth S9A -- -- % -- 100 Hz -- -- -- % -- -- Hz -- -- -- -- --
  Този пост е редактиран от hristoslav2; 12-09-20 в 22:25.

 7.  
 8. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  35,320
  #6

  Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

  Nvidia has confirmed that its new Ampere series of graphics cards, including the RTX 3090, RTX 3080 and RTX 3070, will be using 12Gbps@4 lanes, amounting to 48Gbps of HDMI 2.1 bandwidth.

  We explain the implications for LG CX and Samsung 2020 QLED owners (these TVs' HDMI 2.1 bandwidth tops out at 40Gbps), and how 12-bit video signal can bring some benefits even on a 10-bit panel.


  Nvidia has confirmed that its Ampere line of graphics cards, namely the RTX 3090, 3080 & 3070, will allow for 10-bit output at 4:4:4 chroma or full RGB over HDMI, which means the 40Gbps of HDMI 2.1 bandwidth on the LG CX/ GX and Samsung's 2020 QLEDs will be enough to support 4K@120Hz gameplay at 10-bit 4:4:4 chroma.

 9. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  35,320
  #7

  Отговор: Мнения и избор на телевизор за гейминг

  https://videocardz.com/newz/geforce-...ashes-in-games
  https://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=...07:31689#31689

  Изглежда, че проблемът с притесненията за изрязването на HDMI 2.1 на CX / BX и 10-битовия цвят е частично разрешен - изглежда работи с 10 бита на новите карти.


  Този пост е редактиран от hristoslav2; 24-09-20 в 20:46.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

 1. Мнения и Избор на LCD / OLED телевизор
  От hristoslav2 във форум Телевизори
  Отговори: 4544
  Последно: Вчера, 14:08
 2. Мнения и Избор на Ultra HD телевизор
  От hristoslav2 във форум Телевизори
  Отговори: 7011
  Последно: 21-09-20, 15:44
 3. Мнения и Избор на 3D телевизор
  От hristoslav2 във форум Телевизори
  Отговори: 2330
  Последно: 02-12-18, 11:04
 4. Мнения и Избор на 55" / 65" телевизор
  От stich във форум Телевизори
  Отговори: 0
  Последно: 19-04-18, 17:10
 5. Гейминг монитор за CS GO
  От rollin във форум Общ - хардуер
  Отговори: 11
  Последно: 14-12-17, 10:58
SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Този форум се задвижва, благодарение на Persy Сървър
Следвай ни
Горе