От известно време вървят рекламни кампании на Bulsatcom и ITVPartner, които предлагат цифрова сателитна телевизия. Ако някой има някакви наблюдения, нека сподели.
От известно време вървят рекламни кампании на Bulsatcom и ITVPartner, които предлагат цифрова сателитна телевизия. Ако някой има някакви наблюдения, нека сподели.
За много мнения по въпроса ти - виж в този БГ форум:
www.forum-bg.host.sk
При мен не се отваря, но го цитираха тук:
http://www.setcom.bg/news/forum/topi...TOPIC_ID=14702
За повече (и нови) мнения на сетком-фенове - ще чакам и аз с теб. И мен ме интересува...
Щях да се включа към ITVPartner, но като разбах, че и на 2-ри телевизор ще гледам това което се гледа и на първия се отказах.[]
Не съм много запознат с технологията, но за мен това наименование ми е малко мътно. Първо зашото имаш предване от сателит т.е. радиовълни, та чак после идва приемника и го обръща в цифров сигнал. Малко ми се струва манджа с грозде. Единствената ЦИФРОФА ТЕЛЕВИЗИЯ е тази която идва до цифровият ти приемник в къщо по оптичен кабел. Така поне съм виждал и съм чел. Можеш в реално време да си пузваш всичко и да продължиш от където си паузирал и т.н. и още 1000 "глупости". Реално получаваме сателитна телевизия с малко по-добро качество, но все пак според мен ни лъжат защото от преобразуването на аналогов към цифров сигнал се губи, поне по-моите скромни знания. Ако не съм на прав път моля убедете ме и ми кажете къде греша.
Цифрова телевизия се казва, защото образът и звукът са мпег2 поток, а начинът на пренасяне на този мпег2 поток нема никво значение според мен.
@LUDIA,
Ще се опитам по-късно да дам подробните дефиниции за:
Сателитна, кабелна и ефирна - в зависимост от преносната среда;
Аналогова и цифрова - в зависимост от вида на сигнала, кодирането и модулацията.
Понятие за интерактивна телевизия.
Ето и част от обещаното:
Разделянето на телевизията на ефирна (наземна), кабелна и сателитна е в зависимост начина на предаване на сигнала и преносната среда.
1. Ефирна телевизия - предаването на телевизионните сигнали се извършва чрез наземни предаватели в широк честотен диапазон - от 47 до 854MHz. Този диапазон е разделен на обхвати както следва (по стандарт CCIRT):
I обхват VHF - канали от Е2 до Е4 (честота от 47 до 68MHz)
III обхват VHF - канали от Е5 до Е12 (честота от 174 до 230MHz)
IV обхват UHF - канали от 21 до 37 (честота от 470 до 606MHz)
V обхват UHF - канали от 38 до 68 (честота от 606 до 854MHz)
Ширината на каналите в I/III обхват е 7MHz, а в IV/V обхват - 8MHz
Всяка държава разполага с ограничен брой телевизионни канали, в които може да излъчва ефирна телевизия. Излъчването се извършва от основни наземни предаватели и множество ретранслатори поради ограничения район на приемане. Далечината на приемане зависи от много фактори - мощността на предавателя, антенната система, честотата на канала, релефа на местността, атмосферните условия и др. Качествено приемане има в зоната на пряка видимост.
2. Кабелна телевизия - предаването на телевизионните сигнали се извършва чрез оптични и коаксиални мрежи (КДМ). Оптичната мрежа е гръбнака на една КДМ, а в рамките на кварталите и жилищните сгради се разгръща силно разклонена коаксиална мрежа. Телевизионните канали са разположени в диапазона 110 - 862MHz, като освен гореизброените обхвати се използват и три специални диапазона S1-10, S11-20 и Hiperband. Общо в целия диапазон могат да се разположат около 80 аналогови телевизионни канала. КДМ вече предлагат и доста допълнителни услуги:
- набор от радиопрограми (използва се диапазона 88-108MHz)
- пакети от цифрови телевизионни програми
- достъп до Интернет (за обратните канали се ползва диапазона 5-60MHz)
<font color="blue">Следва продължение.</font id="blue">
@LUDIA
Ще ти дам пример, който се надявам да ти помогне да разбереш смисъла на "ЦИФРОВ" в израза "сателитна цифрова телевизия"
GSM мрежите са цифрови, но сигнала се пренася от радиовълни, както впрочем и при цифровата телевизия
ЕДИТ:
А и Lupus като даде дефиниции съвсем ще ти се изясни
рекламират нови връзки с нови спътници, т.е. чрез тях ще можеш да гледаш с малка чиния(40см) много телевизии, благодарение на техните връзки(декодиращи карти) и всичките им програми са стерео.
елементарното обяснение за цифрова телевизия е, че тя има две положения: виждаш или не. получават се малки квадратчета, което на жаргон се нарича 'цифриране', можеш все още да го срещнеш по някоя телевизия където не са използвали качествени MiniDV касети.
нещо като да сравниш винилова плоча със компакт диск..., а @LUDIA да сравни радиовълните на FM и МW, сравнението е същото и не е прав. Радиовълните не са аналогови, има си различни дължини на вълната. За обяснение простичко не се сещам, всичко зависи от техниката и никоя модерна телевизия не излъчва само(ефирно)=MW=винилова плоча, а и по сателит където връзката е пряка видимост и няма загуба в сигнала.
P.S.> ще проверя за въпроса точно по темата. да, прав съм бил, то си пише там http://www.bulsat.com/
Води се цифрова телевизия, защото сигмала се предава по стандарт MPEG2, но нали и всички предлагани цифрови проемници на пазара работят на същия стандарт .... Цифровата телевизия е съвсвм друго нещо и за него трябва материално техническата база на потребителя и кабелния оператор да са на високо ниво, т.е. приемащото /на абоната/ и предаващото /на кабелния оператор/ устройства да са в интерактивна връзка. По този начин се получава богата гама от възможности /качествен сигнал, заявен филм, охрана, теглене на данни и др/ от които печелят и двете страни. Моят съвет за сега е ако кабелният оператор предлага добро качество и задоволителен брой програми да се включиш къмнего.А за това как се свързва втория телевизор ако те интересува питай.
@AdvIKAR и @NaskoK,
Момчета, в главите Ви е пълна бъркотия от понятия и откъслечни факти, които свързвате по най-странен начин. Моля Ви, не се изказвайте неподготвени. Така се въвеждат и други хора в заблуждение.
Хайде оставете го този MPEG-2 на мира най-накрая. Не е от него определението "цифров"....
Съществуват два начина за представяне и/или предаване на информация - цифров и аналогов.
- Аналоговият сигнал представлява плавно променяща се във времето величина.
- Цифровият сигнал заема дискретни стойности.
Аналоговото предаване има предимството, че може абсолютно точно (е, разбира се, със съответните уговорки относно точността на използваната апаратура) да предаде информацията, просто защото е именно аналогово - т.е. изходният сигнал е аналогичен на оригиналния.
От друга страна при цифрово предаване неминуемо се губи информация. Нека вземем за пример числото ПИ: ако използваме цели числа и закръгляне, от 3.1415927 и т.н. ще остане просто 3. Губим десетичната част. Ужким пренебрежима работа, но в момента, в който тръгнете да смятате площи и обеми, ще се сблъскате с големи грешки от загуба на точност. Някои от вас си спомнят, че едно време видеокартите можеха да изобразяват само по 256 цвята и графиките на екрана изглеждаха грубо, фини преходи нямаше. При 16-битово или 24-битово представяне вече човешкото око не е в състояние да усети разликите. Оказва се, че при достатъчно фина стъпка на представяне, грешките от аналогово-цифровото преобразуване са твърде малки, за да бъдат установени. Именно затова се използват масово цифрови начини за представяне на информация.
По въпроса с предаването. За да се предаде един сигнал на разстояние, е необходимо той да бъде модулиран по начин, позволяващ преноса му по определена среда. Ето аз например в момента, пишейки в този прозорец, модулирам своите мисли, така че да използвам параметрите на преносната среда. Ако говоря на екрана на монитора, вие нищо няма да чуете. Груб пример, но предава същността на идеята.
Както има аналогови и цифрови сигнали, така има и аналогови и цифрови модулации.
Амплитудната модулация и честотната модулация са примери за аналогова модулация (има и други). При тях сигналите се изменят плавно с течение на времето. Честотна модулация се използва в УКВ радиопредаванията. Амплитудна модулация се използва от радиото при средни и дълги вълни, както и при телевизията за предаване на видеосигнала. Да не навлизам в подробности.
Цифровата модулация работи на друг принцип. При нея сигналът заема две, четири, осем или т.н. (обикновено все степени на двойката, че е по-лесно за реализация от апаратна гледна точка) състояния. Едно такова заемано състояние се нарича символ и в зависимост от броя състояния (2, 4, 8 или повече) един символ може да пренесе 1, 2, 3 или повече бита информация. Давам пример за най-простата цифрова модулация - ключът на лампата. Включена лампа - 1, изключена лампа - 0. Ако искам, мога чрез поредица от включвания и изключвания на равни интервали от време да предам едно двоично число. В този случай един символ предава 1 бит информация. Ако обаче щракам ключовете на лампите в две стаи едновременно, общият брой комбинации става 4. Т.е. за всяка тактова единица (символ) аз ще предам по 2 бита информация.
Дотук вече би трябвало да са ви станали ясни разликите между аналогов и цифров сигнал, аналогова и цифрова модулация. Сега дайте да поговорим за DVB стандарта. Той е предвиден за пренос на телевизионни програми и допълнителна информация, както и за интерактивна телевизия. Заради интерактивните приложения предвижда и обратен канал за връзка, но това са подробности. В зависимост от начина на предаване на информацията се различават три вида DVB - наземен или ефирен (DVB-T for Terrestrial), кабелен (DVB-C for Cable) и сателитен (DVB-S for Satellite). Понеже всяка от тези среди има различни характеристики и заглушаването на сигнала е причинено от различни фактори, всеки вид DVB използва различна модулация. DVB-T например използва COFDM, която е защитена откъм отразен сигнал. При кабелното предаване (DVB-C) се използва апертурна модулация (QAM и нагоре), а при сателитното предаване се използват фазови модулации (BPSK, QPSK).... Ако искате, можем да поговорим за цифрови модулации, но темата е почти неизчерпаема.
Малко уточнение за каналите в DVB. Един канал с широчина 8 MHz, в който може да се вмести една телевизионна програма, може да се използва много по-рационално, ако през него прекараме цифрово-модулиран сигнал. При 8 MHz COFDM модулацията постига около 36 Mbps скорост на данните, което е достатъчно да се вмъкнат 4 до 6 телевизионни програми в транспортен MPEG 2 формат (е, стигнахме и до MPEG-а все пак). Представете си колко по-рационално може да се използва ефирът или, ако щете, кабелната телевизия. По кабела, където досега е било възможно да се пренесат до около 100 ТВ канала (нека Фори каже колко точно е практическият лимит), сега могат да минат ШЕСТ пъти повече програми. Подобна е ситуацията и с УКВ ефира, където ограничението на използваната честотна лента е доста по-тясно. На практика в София в момента не достигат честоти за ефирно излъчване на ТВ програми.
Та... как работи DVB приемникът (пълното му име е интегриран приемник/декодер или IRD). В зависимост от това дали става дума за DVB-T, DVB-C или DVB-S, този приемник има антенен вход или се връзва към сателитен приемник. Цифровият сигнал се конвертира и декомпресира. След което, за да бъде показан на телевизора, се обръща в аналогова форма. Така че да, както каза някой по-горе, един декодер може да показва една програма на изхода си във всеки един момент. И не, както каза някой друг, той не преобразува сигнала от аналогов във цифров вид, вместо обратното. Средата за пренос винаги е била и винаги ще бъде аналогова, но чрез нея се пренасят цифрови сигнали. Също както е и с GSM мрежата, както беше казано по-горе. Но не и с мрежата на Мобиком. Но да не задълбаваме и натам.
Всъщност цифровата модулация е следствие на това, че информацията, която се модулира, е цифрова, т.е. мпег2. Просто аналоговата модулация е приложима за аналогов сигнал, а цифровата - за цифров. Така че аз лично бих поспорил, че телевизията е цифрова, щото информацията се модулира с цифрова модулация, а не щото просто самата информация е цифрова (мпег2). По тази логика D2MAC е изцяло аналогова, защото сигналът се модулира с ЧМ. Но тъй като звукът при нея е цифров, тя се води хибридна телевизия :-))
Ами може да се спори наистина. Например RDS системата предава цифрова информация посредством аналогова модулация
За мен цифровата телевизия е цифрова, защото е комбинация между цифров поток информация и цифров механизъм за приемане.