Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 18

Училищно радио във всяка стая - как?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    18
    #1

    Училищно радио във всяка стая - как?

    Убедихме стиснатия си директор да си направим училищно радио. Дотук имаме съгласието му, малко пари и никаква представа кое как ще стане. Личи си, че всичко е на високо ниво [:D] Не мисля, че има друго място в бг пространството, където мога да получа съвети и напътствия по тази тема. Затова се оставям на вашата компетентност и желание за губене на време. Моля, предложете своите варианти как е най-добре да става излъчването (по кабел, безжично... хич не съм наясно и с цените), какви компоненти са задължителни... всяка дума ще е от полза.

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    1,233
    #2

    Училищно радио във всяка стая - как?

    Окабеляване с обикновен двужилен "телефонен" кабел, високоговорител във всяка стая, радиоприемник, cd, 2-3 микрофона и усилвател в апаратната, която пък е възможно най-добре звукоизолирана. Технически параметри на усилвателя ще ти дадат по-компетентните в тази област, напр. Lupus, №1 и др. - ако не пишат тук до довечера почни да им досаждаш с PM [:D] Фирмата, в която работи №1, даже и ще ти продаде всички необходими неща [].

  4. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    18
    #3

    Училищно радио във всяка стая - как?

    Докато се почеша и се появи лъча яснота... []

  5. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #4

    Училищно радио във всяка стая - как?

    Аве то във учлищата си има радиоточки но които може да се предава само аз училището или при вас това го няма.

  6. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #5

    Училищно радио във всяка стая - как?

    Интересна идея! Ако училището ви е строено преди 1989 то задължително има необходимата инсталация. Много е вероятно и така необходимия усилвател (сърцето на всяка училищна радиоточка) да прашасва в някой склад. Поразпитайте старите даскали - те знаят. Може би се пазят и високоговорителите. Задължително ще ви трябва и един малък мишпулт, с който да смесвате сигналите от микрофоните, CD плеера и радиото.

    Като първа задача трябва да хванете домакина на училището и да разберете какво е останало след "приватизацията".[8D]

  7. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    18
    #6

    Училищно радио във всяка стая - как?

    Верно и инсталация имало, която дори е работила доскоро (преди едва 10ина години), но вероятно нещо нерадостно е сполетяло усилвателя и/или другите компоненти. Щом Lupus доброволно се намеси, въпросите ми се насочват предимно към него.

    Възможно ли ти е да предложиш някаква оферта - като техника и стойност. Веднъж в нея да участва приблизителна сума, нужна за окабеляване на 400те класни стаи и веднъж без нужда от дупчене на стени (ако приемем, че Бог е бил милостив със соц. инсталацията ни). Да попитам също и за вероятността за безжично предаване (това не го вярвам, но от питане не боли). Офертата ще бъде отнесена при шефа заедно със сутрешните му фъстъци и ако я удобри ще можем да купим всичко направо от твоите хора.

    Благодаря за стабилната подкрепа на всички! [:O]

  8.  
     
  9. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #7

    Училищно радио във всяка стая - как?

    То окабеляването сигурно си го има. Няма смисъл да се прави на новово и да се дават излишни пари. Просто трябва да се купи усилватела и миш пулта( и миш пулт си имахме едно време в даскалото ама явно вече всичко е разхграбено и унищожено)

  10. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    18
    #8

    Училищно радио във всяка стая - как?

    И на мен така ми се струва, но за всеки случай. Да напомня и за говорителчетата във всяка стая. Имам смътни спомени заранните ми години и качеството на излъчваното по тогавашата уреджба в старото училище. Трудно чуваемо, почти неразбираемо и в крайна сметка обикаляха чистачки да разясняват. Дали заслуга за това имат кабелите или е някъде другаде (напълно налучквам). Абе поне в едно съм сигурен - работата ще я бъде ("Попадна на свестни хора и стана човек").

  11. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    18
    #9

    Училищно радио във всяка стая - как?

    Докато чакам някакъв отговор от г-н Лупус (без значение заинтересован или пренебрежителен), продължавам с раследването и чух много окуражителни думи за безкабелното излъчване. Оказа се, че това е силен вариант и така се изправяме пред дилемата 1 или 2. Кое съотношение качество/стойност е по-добро:



    1. Отписваме старата техника в у-ще (усилвател, радиоточици), запазваме само кабелите и по тях пускаме сигнал със съвременна техника.

    2. Преминаваме изцяло на безжично излъчваме и съответно закупуваме всичко необходимо.




  12. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #10

    Училищно радио във всяка стая - как?

    Забрави за безжичното излъчване по две причини;

    1. За да излъчваш каквото и да е в ефир ти трябва лиценз и честота. И двете се дават от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и струват една бала пари. Нелегалното излъчване се наказва със сериозни глоби.

    2. Излъченото трябва с нещо да се приема (радиоприемници с мощен усилвател и тонколони) а те също струват скъпо

    За това не отписвайте нищо от старата добра система на радиоточките. Каквото намерите ще го ползвате - ако трябва след ремонт и ще докупите само това което липсва.

    Така и много по-лесно ще накарате директора да си развърже кесията - днес за едно, утре за друго. А като му тръснете на бюрото една оферта за 2-3000 лева и той мигновенно ще ви отсвири[:D]

    За това се стегнете, съберете една група от навити момчета и момичета и потърсете съдействието на учителя ви по труд и практика (май така му казваха сега на трудовото обучение). Вижте и на кои ваши съученици родителите са грамотни в електротехниката и радиотехниката за да ви помогнат.

    Не е лошо да пишеш за кой град и кое училище става дума. Може пък във форума да има хора, които са го завършили или живеят в този град и да решат да помогнат на нясто.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    18
    #11

    Училищно радио във всяка стая - как?

    Лупус, след последния ти пост по темата, разбрах, че този пълния господин от афроамерикански произход на аватара ти има защо да размахва поучително пръст. Много съм ти задължен (което едва ли те топли, но пък си е емоцийка), наистина мъдър пост.

    Какво мислиш обаче за качеството на звука, което можем да очакваме от тези кабели. Бтв, ще се наемеш ли все пак да драснеш 2те оферти за пред директора (колкото сам да си направи сравнение какъв страхотен вариант му предлагаме) - кабелно и безкабелно + всички др. джиджафки. За монтирането не е проблем - то си има 3ма техници на постоянна заплата, които и без това вече имат пришки от люпене на семки.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    367
    #12

    Училищно радио във всяка стая - как?

    на мен ми се струва че ще си останете без радио

    1. по въздух няма да стане Lupus е обяснил там как стоят нещата.

    2. съществуващите кабели много се съмнявам да свършат работа (поне част от тях). ще има прекъснати зазидани в стената а и не е ясно как е окабелявано

    3. нови кабели могат да се пускат, но предполагам че ще трябва да е външно. това оскъпява нещата а и цялото училище опасано в кабелканали!

    4. говорителите ще трябва да са за външен монтаж (с кутии) + трансформатори

    5. усилвателя/ите са на висока цена тъй-като са специални високоволтови за този вид приложение.

    6. отделно има и друга техника - мишпулт, микрофони, компютър и др.

    ако търсиш оферта най-добре се обърнете към фирма която се занимава с такива неща. Оферта за тази работа е несериозно да получиш ако първо не се направи оглед

  16. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001
    Мнения
    3,566
    #13

    Училищно радио във всяка стая - как?

    dqdok, единственият практичен съвет, който мога да ти дам в допълнение към горните е (ако си в София или поне наблизо) да се отбиеш до Техническия университет, стая 1153А (това е офисът на студентския съвет) - там от миналата година функционира подобно жично радио - покрива двор и части от 2 сгради. Изработката му е изцяло по инициатива на студентите. Хората са любезни и ако ги попиташ ще ти обяснят всичко за тяханта система, а може и да те насочат към ориентировъчни суми и изпълнители. Успех

  17. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    771
    #14

    Училищно радио във всяка стая - как?

    Радиото може да се изгради използвайки се 220в електрическа мрежа...във всяка стая определено има контакти...имаше някаква българска фирма която правеше тези устройства...само за аудио и/или видео...и не бяха скъпи...има и схеми, които среднограмотен ученик може да реализира...ще потърся из архивите си....технологията е подобна на тази http://www.svam-plc.com/

  18. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    18
    #15

    Училищно радио във всяка стая - как?

    След изказването на skynet (за което искрено м благодаря) нещата стават още по интересни. Сапунката се завихря. Кой метод ще е. Явно всичко ще решат в крайна сметка пак парите.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 4
    Последно: 01-06-13, 10:09
  2. Отговори: 5
    Последно: 23-06-12, 08:18
  3. Отговори: 0
    Последно: 09-01-12, 20:52
  4. радио по LAN
    От Araiz във форум Технологии
    Отговори: 3
    Последно: 16-03-05, 23:03
  5. Радио по LAN?
    От saint056a във форум Общ - софтуер
    Отговори: 5
    Последно: 05-01-05, 13:17

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе