Чудя се как ги избират юнаците и юначките в HelpLESS Desk-a :beaten: на БТК, днеска направо ме забиха в земята, не че друг път много са ми помагали, за 1,5 години от как съм им клиент съм слушал какви ли не бисери, но просто днес надминаха себе си...
Та отивам при клиент който има проблем - от вчера няма интернет /БТК ADSL/...
грабвам 2 NIC /Lan карти/ един кабел, отверки, това-онова и отивам - и почвам:
- модема свети - не свети...
-> рестарт на модема, на компа, едно-друго,
СМЕНЯМ:
- LAN карти,
- настройки - ръчни-автоматични и обратно
- PING-MING PING-PONG, DNS, UPS...
кафенце, цигарка....
- мрежи, жици, "кабели, бобини и полички МИНИ"
ОБАЧЕ ->->->-> INTERNET няма и няма...
и изобщо модема не дава IP (192.168.1.2) на компа, и не работи NAT-a... очевидно модема се е побъркал...
звъня на HelpLESS Desk-a :beaten: и се почва...
- 1.5 часа обяснявам едно и също на трима по два-три :brickwall: пъти 'къв ми в проблема и че най-вероятно модема или се е побъркал или се е скапал и да дават друг...
отговора - НЕМОЖЕ ДА БЪДЕ... МОДЕМА Е НАРЕД, КОМПЮТЪРА ВИ Е СКАПАН! :banana: - ще кажа на клиена да си купи нов... ако може от БТК. :headbang:
Важното е че за 1.5 часа научих :worry: много нови неща като например:
1. В ADSL модем нямало DHCP Server /daemon/ - "специалистта", очевидно "добре" запознат с устройството и начина на работа на ADSL модема, ми каза че IP (192.168.1.2) съм го получавал по "друг начин", казах му "я дай да преговорим" и оня ми каза след малко ще се обадя пак... не се обади...
2 - "NORTON ANTIVIRUS не е "толкова" добра"... - ми заяви момченцето/третото подред/, което сигурно е на по-малко години от колкото годините в които аз си играя с компютри c:.
питах го дали това е официалната позиция на БТК и би ли ми изпратил Сертификат на NORTON подписан от БТК...
не ми отговори...
незнам дали е добра или не ТОЛКОВА, а пък КОЛКО е друг въпрос, както и че това е въпрос на личен избор, но това просто незнам к'во общо има с проблема който имах а именно че явно модема им се е побъркал и не дава IP (192.168.1.2) на картата.
може да съм пропуснал някои нови знания, така надлежно сведени до знанието ми, но при такава шокова терапия :slap:, тъпата ми кратуна /с магистърска степен по Компютърни системи и МРЕЖИ /, явно тотално е блокирала...
ще 'одя да се ресетна :dock: с две-три бири/каси/... за да прежаля загубеното в университета време, както и 20 годишна практика... вечна му памЯт...
сега чакам да дойде специалиста с LAPTOP-а :rid: и да ми покаже че има интернет на модема... :smack: и тогава ще си го начукам /модема/ с 20 кг чук в главата... и ще ходя да RTFM (Read The Fuckin' Manual)