Резултати от 1 до 13 от общо 13

Защита на мрежата от гръмотевични бури

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Nov 2003

Защита на мрежата от гръмотевични бури

Ами положението е следното. Имам една мрежичка телефонна и компютърна и едни жици дето вървят малко по стълбовете. Малко малко към 400 метра. Притеснението ми е за телефоните и централата конкретно и търся подходящи гръморазрядници за целта. Който е информиран да свирка и от каде може да се закупят.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Feb 2001

Re: Защита на мрежата от гръмотевични бури

100% сигурна защита едва ли има... особено както споменаваш че нещо по стълбовете "пълзят" кабелите :-)

4. Тук е от
    Nov 2003

Наясно съм с това. Но все пак ми трябват гръморазрядници.

5. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Зашо не пуснеш едно търсене във форума? Тая тема е разисквана многократно и има линкове към производители и магазини, от които могат да се закупят.

6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Oт горчив опит ти казвам, че няма защита като тресне.
    На около 300м съм от езерото и такива трещенета има, че направо ще ти се изправи косата.
    затова като чуя м че отдалече започва да гърми дърпам кабела* щото ....
    Водният басеин привлича гръмотевиците , а кабелите за нета и телефоните са прекарани по покривите.
    Ей богу виждал съм как от кутията в която е хъба над офиса ми да излизат искри и пушеци.
    Бях само с 1 протектор, после сложих 2 последователно но пак няма спасение цъфтят Лан картите, а и бозата се сбозява понякога окончателно.

7. Member
    Тук е от
    Sep 2003

Зануляваш жилото на FTP кабела от едната страна, слагаш 2 протектора от 2-те страни на кабела.
    Ако зануляването на жилото и протекторите е добро.... едва ли ще имаш проблеми.
    В горните постове всичките им проблеми идват или от лошо зануляване или от незащитен кабел.

Много хора правят следната грешка:
    Зануляват защитата в корпуса на компютъра, без да проверят дали конкакта е занулен. Тогава и 10 защити една след друга да сложиш.... все е тая.

ПС: За зануляване използвай или нулата на контакта, или някоя тръба на ВиК инсталацията (но да не е ръждясала). Съветвам те да не ползваш гръмоотводите или само в краен случай.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004

Цитат Първоначално публикувано от muchoto
    Зануляваш жилото на FTP кабела от едната страна, слагаш 2 протектора от 2-те страни на кабела.
    Ако зануляването на жилото и протекторите е добро.... едва ли ще имаш проблеми.
    В горните постове всичките им проблеми идват или от лошо зануляване или от незащитен кабел.

Много хора правят следната грешка:
    Зануляват защитата в корпуса на компютъра, без да проверят дали конкакта е занулен. Тогава и 10 защити една след друга да сложиш.... все е тая.

ПС: За зануляване използвай или нулата на контакта, или някоя тръба на ВиК инсталацията (но да не е ръждясала). Съветвам те да не ползваш гръмоотводите или само в краен случай.
    Ще си позволя да ти коригирам неточностите!
    Ако ще "жилото", ако ще оплетката, ако ще екрана - те НЕ се зануляват!!! А се заземяват! А ако се заземи само в единия край, става антена - пише го в лекциите по структурно окабеляване, не ми се спори по въпроса! Ей, навремето в училище се учеше - и сега си спомням лабораторно по физика (9-ти клас), за детекторен радиоприемник - той работеше само, когато беше "заземен" чрез тръбите на парното.
    Много хора правят следната грешка: смятат, че като си купят мълниезащита и я занулят, то всичко е ОК! Това е вярно само при заземяването й! И то дотолкова, че са я свързали правилно. Друг е въпроса колко ще ги защити - виж постовете по-горе...
    Вярно е, че за зануляване трябва да се използва нулата на захранването. Но не бях чувал досега ВиК тръбите да са занулени. Металните тръби отпреди 20-на години, бидейки положени в земята, може и да се приеме, че са заземени, но дали ръждясала или не - имаш ли си на представа какви са параметрите на заземяването? Отделно вече се използват само пластмасови тръби!
    "... или само в краен случай." - в НИКАКЪВ случай! Е те с този "краен" случай направо ме шашна! Виждал съм светещ до червено мълниеотвод. Та ти съветваш, значи, в краен случай да се "зануля" към него, белким и РС-то намаже от гигаджаулите енергия Отделно мълниеотвода има за цел да отведе енергията на мълнията в земята, а гръмотевицата му е все едно колко е силна!

Дано не съм те засегнал, но се консултирай с читав по въпроса човек! Не за да ми го начукаш, а защото за момент си помислих, че е възможно да попаднеш в ситуация, в която може и да те поотресе точеца....

10. Member
    Тук е от
    Sep 2003

Emos първото което мога да ти кажа, че в България ел. инсталацията за зануляване и заземяване е едно и също. В Западна Европа се ползва отделно зануляване и отделен проводник за заземяване. При нас масата се свързва към минуса на контакта. А самото главно табло вече се свързва към земя с поцинкован забит кол докато се достигне достатъчно малко съпротвиление. Това ни е заземяването в България..... С това се обезмисля почти целия ти пост. За ВиК тръбите споменах, защото те са поцинковани и влизат дълбоко в земята и стават за целта, като естествено че само металните, а не пластмасовите.
    Колкото за жилото на кабела теорията, която си учил по физика няма нищо общо с практиката. Занулява се само от едната страна, защото винаги има малка потенциална разлика ако занулиш и в двете.
    Относно зануляване на защитата за гръмоотвода, ако не знаеш тока следва най-краткия път до земята, тоест няма да тръгне по твоя зануляващ кабел на защитата ти.
    Просто си казвам опита за да помогна на човека , който е пуснал темата и теоритиците като теб ако не са пробвали нещо по-добре да не критикуват.

ПС: И да защитите пазят суичовете и пс-тата и то не само APC-тата.
    Всичко това не важи при директно попадение, но такова на кабел с вградена проволка е изключително супер рядко явление.

11. Тук е от
    Apr 2005

Мога да препоръчам изделията на колега хардуерист, познавам го като добър специалист и поне знам какво слага вътре и вие се разберете после!

12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

@muchoto
    Да допълня , че немога да пипам кабела ,хъбове по трасето. Те са собственост на интернет доставчик.
    Аз съм само ползвател.
    В случаите при мен имаше директни попадения в/у покривите на складове. А именно там е трасето на кабелите.
    Затова говоря за изпепелени хъбове и стопени кабели.

13. Member
    Тук е от
    Sep 2003

kris11 в твоя случай ти си направил всичко необходимо за теб самия, а проблема там е на доставчика. Нормално е ако на някой конкретен покрив падат постоянно мълнии, кабелите да се махнат от покрива или поне да се сложат в подпокривното пространство (ако има такова).

14.  

15. Тук е от
    Nov 2003

Ами ще си стягам гъза ...
    Това за заземяването го мислех и го правя, на места кадето има смисъл и мога слагам кабелите в гофри ... и гръморазрядници за лан и телефон ще сложа и при първата голяма буря ще си покаже.

Мерси много на всички за мненията и за съветите.

16. Тук е от
    Dec 2003

Търся да закупя гръморазрядници!
    Да са на 90V единични.

Дайте инфо за магазини за ел. компоненти.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Защита на ММ плейър в мрежата
    От juliusceaser във форум Мрежи
    Отговори: 0
    Последно: 01-01-10, 09:13
  2. проблем с мрежата или ?
    От eror във форум Windows
    Отговори: 2
    Последно: 13-09-08, 09:43
  3. Отговори: 26
    Последно: 03-08-07, 02:35
  4. Проблем с мрежата
    От deveca във форум Мрежи
    Отговори: 8
    Последно: 21-11-05, 19:50
  5. Как да конфигурирам мрежата?
    От Go_Play във форум Linux
    Отговори: 8
    Последно: 25-01-04, 16:56

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе