Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 32

не разбирам, затова питам...

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    93
    #16

    Re: не разбирам, затова питам...

    Много дълъг отговор ще се получи наистина! Значи електрическата крушка ще изгори, но тя представлява най-вече активен товар. Т.е. токът през нейната нажежаема спирала зависи от напрежението приложено на изводите й. Т.е. при 300волта токът ще превиши номиналния, температурата на жичката ще достигне точката на топене на волфрама и тя просто ще се стопи. Но тук говорим за чиста електрическа мощност. При тонколоните е по-различно. Звуковата мощност се изразява със звуковото налягане, което се получава на определено разстояние от тонколоната. Това си зависи от много неща свързани с конструкцията и говорителите й. Говорителите (разпространения тип) работят на електродинамичен принцип - т.е. от протичащия ток през бобината на говорителя се създава магнитно поле, което взаимодействайки си с магнитното поле на магнита на говорителя, измества бобината (съответно мембраната на говорителя) в една или друга посока в зависимост от посоката на тока. Както споменах по-горе, усилвателните крайни стъпала усилват ТОКА през бобината на високоговорителя. Напрежението на изхода на едно крайно стъпало зависи от много неща, но например нали си виждал различни усилватели за автомобил? Ами те всичките работят на 12волта. Изходното им напрежение винаги е от порядъка на 6волта (амплитудна стойност, на празен ход). Но има 10ватови а има и 50ватови (говоря без повишаване на захранващото напрежение). Това зависи от мощността на крайните транзистори - т.е. колко ток протичащ през тях те са способни да понесат. Ето защо напрежението тук може да е едно и също, а мощността в пъти различна. А сега си представи, че един краен транзистор, който се опитва да създаде положителен ток 9А и е вече на границата си, която да кажем е 10А, се натовари от това, че след като е ударил баса и мембраната на говорителя е излетяла напред като очите на настъпана жаба, та мембраната от еластичността си се връща назад. Бобинката на говорителя се движи в магнитното пале на магнита и в нея се индуктира напрежение, обратно на приложеното на изводите й, което веднага ти увеличава тока през нещастния краен транзистор, ако говорителя е достатъчно мощен, че да създаде достатъчно ток ... да речем два пъти. Естествено той предава богу дух. (Тествал съм го на практика, повярвай ми). Ето за това препоръчвам усилвателя да е по-мощен с малко от тонколоните. Да не говорим пък за изкривяванията, които се получават от това, че стъпалото е по-слабо от тонколоната и не може да се пребори с инерцията на мембраната й. Но това са дреболии. И моята логика е, че говорителите издържат доста добре разни претоварвания за кратко (човешко кратко) време. Пък и като го чуеш да се "дере" ще понамалиш стъпалцето и това е. Докато транзистора изгаря за част от секундата и понеже крайните стъпала са пуш-пул, веднага си заминава и другарчето му отсреща. В резултат някой път може много да те заболи. Дано ти е стигнало търпението да дочетеш до края!

  2.  
     
  3. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001
    Мнения
    3,566
    #17

    Re: не разбирам, затова питам...

    alek, не зная с какво се занимаваш, с инетрес прочетох дългото ти мнение Чудно ми е едно нещо, и дано можеш да ми кажеш защо се получава така - когато си купувах касетофон за колата преди няколко години (JVC с мощност 4х35 вата) в магазина ми препоръчаха да си взема говорители по минимум 120 вата (пикова мощност...според тях се умножавало по 3!). По "странно" стечение на обстоятелствата (или физиката) в магазина нямаше колонки под 90 вата парчето. Следователно, по твоята логика, всички касетофони, които те продаваха би трябвало да са изгорели в рамките на часове след закупуването им!? Но моя (и хилядите останали) си работят живи и здрави дълго по този начин. Е ти сега ме озадачи, как аджеба стана туй чудо???

  4. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #18

    Re: не разбирам, затова питам...

    Цитат Първоначално публикувано от alek
    ...Тествал съм го на практика, повярвай ми...
    Изложи, ако обичаш, опитната постановка, измервателните уреди, че да ти кажа къде бъркаш!...

  5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    2,042
    #19

    Re: не разбирам, затова питам...

    Цитат Първоначално публикувано от alek
    И си е причината точно тока на самоиндукция* за претоварване на транзисторите на крайното стъпало.
    Транзисторите на крайните стъпла се избират винаги с резерв 1,5 до 2 пъти .т.е при 2 полярно захранване* + - 40 волта трябва да са U ke поне 120 V. също се преозмеряват и по ток и мощност. В ктайните стъпала има защита от претоварване по ток . има и времезадържаща релейна защита за включване на колоните след 3-5 сек. и също е комбинирана със защита от постоянно напрежение на говорителите , ако цъфне някой краен транзистор.
    Тонколоните винаги трябва да с по-голяма мощност от тази на усилвателя заради коеф. нелин. изкривявания.

    Алек май не знаеш как се измерва мощност на крайно стъпало* Там фигурира именно изходното напрежение. Не ме карай да се смея ама още не съм видял някой да закача амперметър към колоната за да си измери изх, мощност на кр. стъпало.

    Ами това автомобилно крайно стъпало с 6 в изх напрежение замислил ли се с колко ома говорител трябва да закачи за да изкара 20Вата?? Я ако обичаш посмятай малко.

    Пишеш, че изгаря и транзистора от противоположното рамо. Не е задължително -става само при калпаво направени стъпала., които няма коеф. на сигурност. Сменял съм доста транзистори само на единият поляритет .Кофтито в случая е , че трябва да свалиш и здравия за да му мерниш h21 то му за да му изнамериш другарче.

    %0Ватовите и 40 ватовите авт. кр, стъпала са именно с повдигане на напрежението вътре в самият чип TDA 8560 и т.н.
    И недей кара хората да ти се смеят с твойта приумица, че усилвателя трябва да е по-мощен от колоната.Това е смехотворно. Кр стъпала се повреждат при ; претоварване по мощност , претоварване по ток- усилвател оразмерен за изх 8 ома закачен на 4 ома, токов удар / на мрежовото напрежение/, късо в кабел или филтър или говорител. прегряване

  6. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    93
    #20

    Re: не разбирам, затова питам...

    @Ско, според мен всичко идва от това кой какво разбира под 100W мощност на говорител. Предлагам ти да закачиш тези 120W говорители за кола на едно истинско стъпало и да чуеш/видиш резултата. Това че на тези 5-инчови китайски имитации на говорители пише 120W, за мен нищо не означава. В най-добрия случай, електрически ще са способни да понесат такава мощност. Ако обърнеш внимание в поста си говоря за истински колони, с музикална мощност 150W, каквито предполагам са на @IBANEZ_. И също говоря за съвкупност от електрически и механични елеченти, които изграждат акустичната система.

    @Kris11, в една друга тема съм написал, че не бива да се изтъква собствената липса на опит като аргумент! Не виждам някъде в поста си да съм написал, че всичко това е задължително да се случи. Казвам, че има опасност и за това аз така препоръчвам. Това, че нещо в поста ми те разсмива, означава че чувството ти за хумор е доста по-голямо от ерудицията и най-малкото възпитанието. Не бих се смял, когато някой се опитва да мисли и изказва мнения различни от моето, ако ги подкрепи с аргументи. Обаче отстрани е много смешно, когато някой хвърля твърдения, които е чул от някъде, без въобще дори да ги разбира, смятайки ги за абсолютни аксиоми и квинтесенции на мъдростта. Ако слезна до твоето ниво, направо трябва да умра от смях на последното ти твърдение, че "всички крайни стъпала за касетофони били с повдигане на напрежението"! Или пък за релейната защита на изхода на стъпалото - нямаща нищо общо с предмета на разговора?!? Човече, знаеш ли въобще за какво става дума?!? Пък точно за TDA8560, я поне прочети ПДФ-а. Къде видя повдигане на напрежението?!?
    Както и да е. Никога не ми додява да споря с някого, но именно да споря! И въобще не смятам, че мнението ми е меродавно. Но просто имах смелостта да го изкажа, в опит да съм полезен някому. Ако това ви се струва смешно, моля! Смейте се на воля.

  7. Member
    Тук е от
    Jan 2002
    Мнения
    503
    #21

    Re: не разбирам, затова питам...

    чувствам се горд, че ви накарах да се скарате, което може и да доведе до обмяна на опит... между другото още на съм ги пускал, защото съм в сесия и нямам време... но нека кажа с какво разполагам, за да добиете представа.
    1. колоните, които използвам наистина са от Юпитер
    2. онези, които ми подариха са "амфитон" или нещо подобно, соц хай-фай класика са но съм ги чувал на качествен ресивър и звучат перфектно.
    3. на уредбата ми пише да се сложат колони от 6-16 ома.
    мерси

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #22

    Re: не разбирам, затова питам...

    @ alek

    Няма такова нещо, дето усилва тока! Токът протича през веригата под въздействие на електродвижещото напрежение. Явно е нужно да поясня и що е то генератор на напрежение и генератор на ток. Първото е източник с безкрайно малко вътрешно съпротивление - идеалния случай е 0, реалността се доближава до това при електроцентралите. А източника на ток е с безкрайно голямо вътрешно съпротивление...
    Много ми е трудно да коментирам поста ти. Накратко - ако бях изпитващ, бих те скъсал. Нищо лично, но на такова изопачаване на фактите не бях попадал отдавна. Ще визирам полупроводниците, тъй като и ти за тях говориш
    1. Усилвателните крайни стъпала усилват мощността на входящия им сигнал. От схемотехническа гледна точка това са усилватели на ток. Всъщност те не усилват тока на сигнала, а намаляват изхдното съпротивление на усилвателя като цяло - което и предопределя по-големия изходен ток. А тъй като драйверните стъпала преди това са усилили сигнала по напрежение, то изходния сигнал на усилвателя вече е усилен по мощност.
    2. "щото крайните стъпала усилват основно по ток, коефициента на усилване по напрежение им е от порядъка на единици" - крайно стъпало на усилвателя или самия НЧУ? Всъщност каквото и да ми отговориш, няма да е вярно. Защото:
    - крайното стъпало на усливателя усилва само по ток - крайните транзистори са свързани по схема ОЕ, характеризираща се с много малко изходно съпротивление. Но при това свързване на транзистора усилването му по ток напрежение (сори, техническа грешка) е ПО-МАЛКО от 1. Рядко са решенията, когато крайните стъпала са по ОК - тогава наистина усилва и по напрежение, но това се прави при някои икономични схеми, при които драйверното стъпало не повдига достатъчно амплитудата на сигнала.
    - ако визираш НЧУ, то пак не е вярно, защото в НЧУ има (обикновено) ДУ, драйверно стъпало и крайно стъпало. Та първите 2 усилват предимно по напрежение, и то не малко 30-40-50 пъти!
    3. При 12V захранване: Каквито и да са транзисторите, все имат някакво крайно напрежение колектор-емитер, което не е добре да бъде по-малко от дадена стойност, защото след това транзисторът преминава в режим на насищане, а от този режим трудно "се вади". Да го приемем 1V. За сигнала останаха 5V. Това е максимална стойност, а ефективната, с която се измерва синусоидалната (RMS) мощност, е √2 (1.41) пъти по-малка: 5/√2 = 3.5V. Тогава мощността е (3.5*3.5)/4Ω = 3W!!!
    За да се получи по-висока мощност, се използват 2 метода за получаване на по-високо изходно напрежение: Повдигане на захранващото напрежение на НЧУ при големи амплитуди на входния сигнал (усилвател клас Н) или свързване на 2 усилвателя в мостова схема. Ако това последното не ти е ясно, ето ти нагледно описание що е то:
    Представи си детска люлка, с 2 седалки, но една до друга, от тези, по-новите, а не от по-старите, дето децата се люлеят гръб с гръб едно към друго. Та тези люлки могат да се люлеят независимо една от друга. Така, ако сега едната, да кажем, дясната, я избуташ напред с ръка, за да не ти пречи, и в освободеното място стъпиш с десния крак на земята, а с левия стъпиш върху седалката на лявата люлка, ще можеш да движиш само левия си крак напред - назад. Да кажем 50см напред и 50см назад - общо 1м. Добре, а какво би станало, ако пуснеш дясната люлка и стъпиш на нейната седалка с десния крак и се опиташ да "крачиш"? Е, разбира се, че ще останеш на място, поне тялото ти, но си представи какво движение ще описват стъпалата ти: ако пак максималното отклонение го приемем за разумните за примера 50см, разстоянието м/у стъпалата ти в най-голямата разкрачка ще е 1м, нали? И каква е разликата, ще кажеш ти? Ами ето я: представи си, че както си "крачиш", единия ти крак, няма значение кой, го "застопориш" по средата, а другия продължава да се "разкрачва" пак на 1м максимално разстояние от "застопорения". Ами тогава (ако си представим, че можеш да направиш това) отиваме към горния пример, дето си стъпал с единия крак на земята ("застопорения"), само че разкрачката ти ще стане голяма от 1м напред до 1м назад - общо 2метра?
    Aко на мембраната на високоговорителя, захранен от изхода на усилвателя, закрепим молив и под острието му започнем да движим ролка хартия перпендикулярно на равнината на мембраната (нещо като електрокардиографа се получава) и подадем синусоидален сигнал на входа на усилвателя, то молива ще надраска синусоида.
    Ако обаче на седалката на люлката закрепим пълна с вода найлонова торбичка и я пробием, така, че да тече тъничка струйка, и ако започнем да движим бая широка лента хартия перпендикулярно на движението на люлката, то струйката вода (която се люлее напред-назад), ще "опише" чрез намокряне по хартията точно синусоида!
    И ако заместим онези горните 50см с 3.5V, а разстоянието м/у стъпалата ти е все едно разстоянието м/у най-изпъкналото и най-хлътналото положение на мембраната на говорителя, то мисля, че аналогията е добра!
    В примера с люлката стъпалата ти се движат в противофаза - нали винаги се разминават? И така, пак с 50см максимално отдалечаване от тялото ти, стъпалата правеха 1м "крачка".
    Същото е и с усилвателите - на 2 еднакви усилвателя се подават противофазни сигнали, размаха на изходното им напрежене е да кажем 3.5Vволта, ама ако свържем говорител към изхода му и електрическата земя (0 волта), ще получим теоретично най-много 3W вата върху 4Ω говорител - това е първия пример с люлката, когато си с единия крак си стъпал на земята. Но ако "заземения" извод на говорителя го свържем към изхода на другия усилвател (който работи в противофаза на първия) - т.е. все едно втория пример с люлката, когато качваш десния си крак в/у дясната люлка, върху говорителя вече ще се получат 7V, като тогава мощността теоретично може да бъде 12W.
    Изобщо при мостовите схеми се получава 4 пъти по-голяма мощност, отколкото при обикновените.
    4. Транзисторите горят от превишаване на обратното напрежение колектор-емитер, което им се "подава" от бобината на говорителя. Ето защо паралелно на транзитора се свързват диоди. В съвременните транзистори те са вградени в корпуса му.

    Изобщо, дано ти е стигнало търпението да дочетеш до края!

  10. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    2,042
    #23

    Re: не разбирам, затова питам...

    Последно с TDA 8560Q работих в началото на 2001г.
    А вече не от 2001 ами преди нея се работи само с полеваци.

  11. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #24

    Re: не разбирам, затова питам...

    Цитат Първоначално публикувано от alek
    Нямам време да ти обяснявам! Има книжки, уеб, форуми - запълни си знанията и няма да ти се струват "на посоки".Успех!
    @ alek,
    Това звучи обидно. Сериозните знания не се добиват по този начин. Ако искаш електрониката да ти стане професия ще ти трябват доста години над дебелите книги. На 55г съм, от тях 21 съм учил (12г средно, техникум по електротехника, 5г висше, електроника и 5г аспирантура) и продължавам всекидневно да го правя. Ти имаш интелекта (личи си от словесната еквилибристика, която се опитваш да правиш), но за да се изградиш като специалист ти трябва много упорита работа. Не го приемай като "четене на конско", а като приятелски съвет.


  12. Moderator
    Тук е от
    Aug 2005
    Мнения
    1,180
    #25

    Re: не разбирам, затова питам...

    Не искам да доразпалвам спора.Винаги по-мощен усилвател е препоръчителен за по-чист и лишен от кривене звук,но за съотношение мощност на колони и усилвател не знам(и аз си мисля ,че трябва да е по-мощен от колоните).На моите пише:препоръчителна мощност на усилвателя 15-200 Вата(Energy e:XL-26).Все си мисля ,че ако усилвателя ми е 2х150 звука ще е много по-добър,но трябва да се внимава с нивото на усилване.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    93
    #26

    Re: не разбирам, затова питам...

    @Lupus,
    "Това звучи обидно." - не е по-обидно от "словесната еквилибристика, която се опитваш да правиш". Когато разговарям с някого, винаги го правя като с равен. Моите уважения за академичните ти степени, но това въобще не може да бъде основание да се отнасяш към хората с пренебрежение. Благодаря за високата оценка на интелектуалните ми способности, все пак, но @Алек приема оценки за интелекта си само от @Алек.

    @Емос,
    "Няма такова нещо, дето усилва тока!" как се връзва с "От схемотехническа гледна точка това са усилватели на ток."?!? Ако решиш кое от двете е вярно, ще разбереш, че точно това съм написал и аз в поста си!
    "крайното стъпало на усливателя усилва само по ток - крайните транзистори са свързани по схема ОЕ, характеризираща се с много малко изходно съпротивление. Но при това свързване на транзистора усилването му по ток в ПО-МАЛКО от 1." - това е интересно твърдение, което може да се мери по взаимна противоречивост само с твърдението ти "каквото и да ми отговориш, няма да е вярно". Най-общо казано коефициента на усилване по напрежение на схема общ емитер зависи от тока през транзистора и големината на колекторното съпротивление. Но както и да е - крайните стъпала не са по схема общ емитер!
    Цялата точка 3. всъщност няма нищо общо с постовете ми, не разбирам защо си я писал, но като цяло добре си обяснил удвояването на амплитудата при мостово свързване, и какво от това? Аз говорех за повишаване на захранващото напрежение в случай че не си разбрал, прочети внимателно какво съм написал! Ако измериш някъде по схемата на НЧУ с ТДА8560, по-високо напрежение от 12 волта, ще се съглася, че е с повишаване на напрежението ... само дето това няма как да стане!
    " Транзисторите горят от превишаване на обратното напрежение колектор-емитер, което им се "подава" от бобината на говорителя. Ето защо паралелно на транзитора се свързват диоди." - и от напрежението може да се получи, и не само. Обикновено, както каза @крис11, се използват по-високоволтови транзистори за крайните стъпала, ама НИКОГА АМА НИКОГА с обратен диод! Замисли се защо е така!
    И накрая - желанието ти да поставяш оценки е похвално, но прави го в области, с които си поне малко запознат! Ако наистина се интересуваш от схемотехника на НЧУ, интересни неща можеш да научиш например на http://www.bgaudio.org/. Трябва само да се регистрираш. Има и схемички и никой няма да откаже да ти обясни каквото е нужно. И никой няма да те оценява нито пък да те къса. Успех!

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #27

    Re: не разбирам, затова питам...

    @ alek

    Този път няма да си губя времето, само ще си позволя да ти разясня още малко нещата.
    Пак ти повтарям: токът протича в една верига под въздействието на електродвижещо напрежние и големината му е обратно пропорционална на съпротивлението на веригата. Всъщност това е Закона на Ом: I=U/R.
    Аналогията: стълб вода в тръба. Височината на стълба е напрежението, а сечението на тръбата е съпротивлението. Е не е ли ясно, че ако е по-широка тръбата, за единица време ще премине по-голям воден поТОК.
    Направих грешка, като не се уточних предварително, подлъгах се като Lupus, че може и да ме разбереш.
    Изходния ток на усилвателното стъпало (при дадено захранващо напрежение) зависи от изходното съпротивление на стъпалото. По-малко съпротивление - по-голям ток. И обратно - закона на Ом е по-горе! И затова изходните стъпала на усилвателите са по схема ОЕ - от схемите на свързване на транзистора тя е с най-малко изходно съпротивление. Да поясня пак - това е все едно да увеличим диаметъра на тръбата. Усилвателя на ток е стъпало с малко изходно съпротивление, позволяващо по-голям изходен ток от такова с по-голямо изходно съпротивление.
    Използвах "усилвател на ток", тъй като така е прието. А не "усилвателно стъпало с минимално изходно съпротивление". Шаблон, както и този, че в полупроводниците има потоци от дупки. Трябва ли всеки път да се обяснява, че дупката е липса на електрон?!?
    А по въпроса за 12-те волта. Усетил си се, ама кога. Примерът ми е даден при товар 4Ohm. А цитираната чак сега от теб схема е за товар 2Ohm. Ами че що да не направим схема с товар 0,1Ohm?!? Че то тогава можем да имаме 500W!!! Да, ама вече сме към късото съединение...
    Ако още не си рабрал, грешката ми по-горе е техническа, а не фактическа. Но прекалено си се възрадвал, че съм оплел конците, ама нищо, това ти е по-малкия проблем!
    Много по-голям проблем е коментара ти на INTERNAL SCHEMATIC DIAGRAM в този документ: BDX33B Има и още примери, но картинката е една и съща...
    Ако не можеш да коментираш, обърни се към http://www.bgaudio.org - съгласен съм с теб, че там ще има кой да ти помогне!
    А иначе - не си ти този, който ще ме оценява! Може и да съм малко запознат, но може и да съм много... Да попитам, като толкова си ведущ, дали знаеш отговора на следния въпрос - е или не е нелинеен елемент контактната система на релето в защитата от претоварване/късо съединиение? Избери си от 4 отговора: Не, При високи честоти, При високи мощности, Да....
    Изобщо по-горе казах, че ако бях изпитващ, такова объркано изложение като твоето не бих приел за успешен отговор. Проблемът е на работодателя ти...
    Със здраве!

  16. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    93
    #28

    Re: не разбирам, затова питам...

    На времето се бях мъчил да си напиша генератор на случайни текстове. Въвеждаш си няколко думички и то ти генерира текст. Не успях обаче да го докарам като тази програма, която ти си ползвал за текста по-горе! Много е добра! Дори от време на време имитира и правописни грешки! Ако не беше абсолютен спам, бих те помолил да постнеш още!

  17. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2003
    Мнения
    2,045
    #29

    Re: не разбирам, затова питам...

    alek: ти правиш ли нещо, освен коментари със самочувстие, което си личи, че не е подплатено ?

  18. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #30

    Re: не разбирам, затова питам...

    @alek, за такива като теб народът е създал много точни и вярни мъдрости:
    "Едно куче като не знае да лае, по-добре да си мълчи!"
    "Мълчанието е злато!" - ама ти нали не си алчен......
    ...................................

    Ако те чуеха учителите ми по радиоелектроника - със сигурност трудно би завършил срока *

    Ако ще спориш с някой, подкрепяй мненията си конкретни факти и теория, а не само да отричаш самоцелно. Така нито си убедителен, нито полезен - напротив излагаш се повече! Ако все пак те сърби езика да кажеш нещо, прочети поста отначало и пак си помисли кое е най-доброто за теб.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Помощ, че нищо не разбирам..
    От urDeathWish във форум Аудио и Видеокарти
    Отговори: 9
    Последно: 28-12-14, 17:45
  2. Усилвател - нищо не разбирам :)
    От profusion във форум Аудиотехника
    Отговори: 25
    Последно: 08-04-11, 23:27
  3. Търся песента на Сленг - Затова
    От niki72 във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 0
    Последно: 09-09-09, 10:58
  4. Отговори: 9
    Последно: 15-11-06, 14:25
  5. След една година борба вече питам
    От jiro във форум Общ - хардуер
    Отговори: 12
    Последно: 06-11-03, 22:37

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе