Здравейте,
Имам нужда от съвет за следното:
Наскоро си взех две тонколони Клипш RF-82
Ето от тези:
Имат следните характеристики:
frequency response - 33Hz-23kHz +/-3dB
power handling - 150W RMS / 600W Peak
sensitivity - 98dB @ 2.83V / 1m
nominal impedance - 8 ohms compatible
high frequency drivers - 1\" (2.54cm) Titanium diaphragm compression driver mated to 90x60 square Tractrix® Horn
high freq crossover - 2000Hz
low frequency drivers - Dual 8\" (20.3cm)
Cerametallic™ cone woofers enclosure type Bass-reflex via dual rear-firing ports
height - 43.6\" (110.7cm) (w/feet)
width - 9.5\" (24.1cm)
depth - 16.25\" (41.3cm)
weight - 66lbs (30kg)
Засега съм ги вързал към един съвсем базов ресивър на Onkyo вървящ в комплект със съраунд комплект колони:
Onkyo ht-s580
Обаче не съм доволен от звука на Клипшовете вкъщи.
Високите им са добре, но ниските съвсем ги няма, въпреки наличието на два 8-инчови говорителя.
Аз не се интересувам от "бумтящи" колони, които наблягат само на басовото звучене.
Но все пак при толкова голяма колона и басови говорители очаквах по-дълбок и плътен бас, който е особено нужен за някои песни.
Вярно, че акустикат на стаята ми не особено добра, но не мога да си представя, че липсата на бас се дължи само на това.
Вероятно проблем създава и фактът, че поради липса на място почти съм ги залепил за стената (2-3 см разстояние), а този модел на Клипш е със заден отвор на бас-рефлекса (даже са два).
Но дори и като ги отделя от стената звукът не се подобрява значително и басите още ги няма.
Пробвах ги с различни стилове музика - там където високите са преобладаващи тонколоните се справят отлично, но басът им изобщо не е на ниво.
Слушам предимно поп и рок музика от оригинални СД-та, но често ползвам и радиото въпреки лошото качество на излъчване.
Знам, че повечето тонколони се нуждаят от разработване и затова си оставям включено радиото през деня на сравнително високо ниво на звука.
Имате ли идея колко време може да е нуждо за разработването на този модел?
Друго, за което се сещам е, че вероятно рисийвърът ми е неподходящ за тези колони.
Но го дават да е с 100 вата на канал, а колоните са доста чувствителни.
Дали покупката на стерео усилвател, към който да вържа към Клипшовете би подобрило ситуацията значително?
И ако да, то кой модел стерео усилвател можа да би препоръчате?
И последно - струва ли си според вас 650 лв. за бройка за този модел на Клипш.
Доколкото гледах, тази цена е равна на предлаганата в САЩ, а това не се случва често в български магазин.
Но все пак?
Мерси предварително на отзовалите се!