Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 42

Мухълът: Оцеляващия вид

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #1

    Мухълът: Оцеляващия вид

    Вашият дом ли ви прави болни?
    За да разберете защо много от днешните проблеми свързани със здравето могат да бъдат причинени от дома, в който живеете, трябва да погледате няколко години назад, за да разберете кое предизвика това да се случи. В днешно време, когато цените на енергията непрекъснато се увеличават, високо изолираните домове и помещения стават все по-популярни поради техният потенциал да намалят разходите за енергия.

    От години, праховото замърсяване в тези помещения, прекомерната влага и свързаните с нея проблеми повишиха оплакванията свързани със здравето.

    В края на 1980 и ранните години на 1990, вътрешното качество на въздуха стана национално известен проблем. Дори днес, по-новите и по-ефективни в запазването на енергия домове изглеждат по-предразположени към този проблем. Те задържат повече влажност и въздушнопреносими замърсители, които предизвикват респираторни проблеми и създаване на среда благоприятстваща микро-бактериалната активност в дома, като например мухъл, микроби, бактерии и вируси.

    Тази по-голяма активност поради благоприятните условия и концентрация на тези въздушнопреносими замърсители, води до повече алергични реакции и болести в семействата, за по-дълги периоди от време.

    Мухълът: Оцеляващия вид
    Какво прави мухълът толкова труден за контролиране? Мухълът е в долната част на хранителната верига. Той има нужда от малък източник на храна, расте бързо и произвежда спори, летливи органични съединения и други токсини. Един организъм може да се размножи до един трилион за по-малко от три седмици, когато са му осигурени подходящи условия. Мухълът може да се появи навсякъде: в жилища, училищата, работни помещения, хотели, детски градини, превозни средства и т.н.

    Мухълът може да отделя течности или газове. Не всичките видове мухъл може да бъдат открити по мирис. Някои видове създават токсична течност или газообразни съединения, наричани микотоксини (mycotoxins). Видовете мухъл, които са способни да произвеждат микотоксини, понякога се смятат за токсичен мухъл. Но някой от тези видове могат да произведат микотоксини само при определени специфични условия за развитие. Микотоксините са вредни или смъртоносни за хора и животни, когато са изложени достатъчно дълго на големи дози.


    Къде се намира мухъла?
    Мухълът е най-разпространената форма на гъбички, срещани на земята. Те се класифицират като нито растения, нито животни и включват плесени, дрожди, праханки и гъби. Повечето от видовете мухъл се възпроизвеждат чрез образуване на спори, малки микроскопични клетки, които се носят с вътрешния и външен въздух непрекъснато. Мухълът може да се храни с почти всяка материя, толкова дълго, колкото влага и кислород има на разположение. Растеж на мухъл може да възникне, когато се натрупа прекомерна влага в сгради или в строителни материали, включително килими, тавани, керемиди, изолации, хартия, вътрешно облицовъчни материали, дървените повърхности, тапети или в отоплителни, вентилационни и климатични системи.

    Всекидневно всички сме изложени на спори на мухъл движещи се във въздуха, както на закрито така и на открито. Когато спори на мухъл достигнат влажна повърхност в помещение, могат да започнат да растат и да се хранят с повърхността. Оставени без намеса могат да унищожат повърхността, върху която растат. Мухълът може да бъде с всякакъв цвят. Неговите разновидности и продукти от метаболизма му са свързвани с неблагоприятни последици за здравето на хората. Някои болести е известно, че се причиняват от определени видове мухъл. Въпреки това в много обитаеми помещения здравните проблеми се е подозирало, че са свързани с наличието на определен вид мухъл, но не е могло да бъде доказано, че това е единствената възможна причина за проблема.

    Причината за мухъл в сградите
    Не е възможно да се премахнат всички спори на мухъл във вътрешните помещения. Обаче, контролът върху влажността е най-важната стратегия за редуциране на растежа му в помещенията.

    Общи източници на влага в сградите са ВиК съоръженията, покривите, прозорците пропускащи вода; наводнявания; кондензация на влага по студени повърхности (напр. конденз по водопроводна тръба или стена); лошо поддържани водосточни тръби; влажни фундаменти на сградата поради причини свързани с ландшафта или проблеми с тръби преминаващи под нея; водни пари от не-вентилирани или лошо вентилирани кухни, бани, отоплителни инсталации или тръби за пара също може да създадат условия, които биха способствали растежа на мухъл.

    Все още оценките водещи до взаимовръзка на лошия въздух в помещението поради наличието на мухъл и болестите свързани със средата на обитание в сградата като цяло не могат да се свържат категорично с проблема. Това произтича отчасти от липсата на стандартизирани смислени методи, които да измерват излагането на мухъл и неговото влияние върху обитателите.

    Ефекти върху здравето.
    Излагането на бактерии и гъбички съдържащи се във вътрешния въздух се разрастна като значителен здравен проблем в пространствата за живеене и работа.

    При повечето хора не се наблюдават здравословни проблеми от излагането на мухъл намиращ се във вътрешния и външен въздух. Въпреки това, някои хора със здравни проблеми могат да бъдат по-чувствителни към мухъла. Така например, хора имащи респираторни проблеми като: астма, синузит или други белодробни заболявания могат да бъдат по лесно засегнати. Също така, хора, които са с отслабена имунна система, са склонни да бъдат по-чувствителни към мухъл. Имунната система на човек може да бъде отслабена, ако лицето е в състояние на бременност, диабет, автоимунни болести, левкемия, СПИН, ако се възстановява от наскоро направена операция, ако е преминало през химиотерапия или дългосрочно лечение със стероиди, ако му е бил трансплантиран орган или направена костно-мозъчна трансплантация. В допълнение, при бебетата, децата и хората в напреднала възраст е доказано, че са по-податливи на проблеми със здравето свързани с мухъла.
    [img width=450 height=600]http://img264.imageshack.us/img264/6074/moldhouseix3.jpg[/img]
    Най-често срещаните здравни проблеми свързани с излагането на мухъл включват алергични реакции подобни на тези причинени от полени или алергии свързани с животни. Симптомите включват кихане, кашляне, сополивост, раздразнение на очите, преумора, влошаване на астмата и обриви по кожата. Тези симптоми са общи като реакция с други причинители на алергии и не винаги е възможно да се определи единичен източник като причинител. По-тежките здравни реакции като „hypersensitivity pneumonitis”, могат да бъдат открити в податливи на това хора. Има три типа вредно влияние върху здравето причинено от мухъла: алергии, инфекции и токсични състояния.

    Докато все още независимо проучване не е било правено на ефективността за намаляване на въздушнопреносимите бактерии и алергени в дома, проучване през 2003, публикувано в медицинското списание „The Lancet”, разкри, че ултравиолетовата светлина ползвана за почистване на въздуха в три офисни сгради редуцираха общата заболеваемост с около 20 %, включително 40 % намаление на проблеми свързани с дишането.

    Ултравиолетови лампи са били поставени до топлообменниците и до съдовете за събиране на кондензна вода на вентилационните системи. Светлината е била включена за 4 седмици, след това изключена за 12 седмици. Цикълът е бил повторен 3 пъти за период от близо година. Резултатът от ползването на тази светлина води до 99 % намаляване на концентрацията на микроби в облъчваните повърхности вътре във вентилационната система.
    Според световната здравна организация (СЗО), 60% от вътрешните проблеми с качеството на въздуха и алергиите могат да бъдат свързани с мухъла. Някои диагностици и практици от тази организация днес казват, че процентът може да е и по-висок, до около 80 %.

    Фабриката за мухъл наречена климатик.

    Увеличаващото се ползване на климатични системи за охлаждане води до почти директно увеличение на алергиите и респираторните проблеми.

    Докато мухълът и бактериите се разрастват в топлообменника и дренажната тръба, те се и разпространяват чрез вентилирането до обитаваните от хората места. Някои съставки на мухъла (токсините) създават сериозни и понякога живото-застрашаващи реакции, включително алергия, астма, свръхчувствителност, пневмонии, а в някой изключително тежки случаи дори кървене на белия дроб.
    [img width=714 height=600]http://img167.imageshack.us/img167/2691/sanuvoxuvandmoldoncoilspd2.jpg[/img]
    Вътрешността на климатика в режим охлаждане предоставя идеални условия за растеж на мухъл. Най-добри условия осигурява дренажната тръба, където е тъмно, влажно и пълно с хранителни вещества. При превъртането на въздуха през вътрешното тяло, част от микроорганизмите във въздуха полепват по стените на топлообменника и с кондензиращата по тях вода навлизат в дренажната тръба. Резултатът при ползването на климатик с растящ в него мухъл може да е като да вкарвате въздух взет от блато във Вашият дом, лек автомобил или работно помещение.

    Допълнително, мухълът създава проблеми свързани с добрата работа на климатичната система. Неговото наличие довежда до: намалена ефективност на топлообменниците, намален въздушен поток, натоварване на компресора, замърсени, а понякога и запушени дренажни тръби и увеличена консумация на електричество.

    Ултравиолетовата светлина е била ползвана повече от 65 години за убиване на микроорганизми в болници, лаборатории, фармацевтични заводи и в американския център по контрол на заболяванията. Ултравиолетовата светлина атакува ДНК-то на организма като или го унищожава веднага или го уврежда по начин да не може да се репродуцира.

    Ултравиолетовата светлина не може да дезинфекцира въздуха само при едно единствено преминаване, но в климатизираното помещение въздуха се превърта непрекъснато и при всяко преминаване повече и повече замърсители се унищожават.

    Поради ниските технологични прагове, на които трябва да отговарят климатиците произвеждани в Европа, вграждането на ултравиолетова лампа във вътрешното тяло се предлага от един или два производителя. Себестойността на произведените в Европа климатици е голяма, вероятно поради тази причина и всеки допълнителен плюс повишава много цената. При повечето върхови Японски модели климатици на различни производители, има вградена във вътрешното тяло ултравиолетова лампа. В Съединените щати вграждането на UV лампи в климатиците също е широко разпространено.

    Ако във Вашият дом има подобни здравословни проблеми и се съмнявате, че техният причинител може да е въздухът и носещите се с него микроорганизми, може да се замислите дали при избор на климатик да не търсите модел имащ вградена ултравиолетова лампа във вътрешното си тяло.

    Видео клипове свързани с темата - 1, 2, 3, 4, 5


    По материали взети от интернет и най-вече от американския департамент по труда - администрация по трудова безопасност и здраве.

  2.  
     
  3. Junior Member Аватара на b.shterev
    Тук е от
    Jan 2008
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    144
    #2

    Re: Мухълът: Оцеляващият вид

    Много полезна информация колега, за което съм благодарен и ще го имам напредвид за вбъдеще.

  4. Novice
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    1
    #3

    Re: Мухълът: Оцеляващият вид

    Nai dobre kajete kak da go premahnem tozi muhal kato se e polu4il i e vidim sas preparati ne stava

    Писането на кирилица е задължително!

  5. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2008
    Мнения
    90
    #4

    Re: Мухълът: Оцеляващия вид

    Наистина много полезна информация!

    Датчика показва че в  стаята е към 70% влага(понякога отива на 80 понякога минимума е 60),започна да се появява проблема с мухала в ъглите на външните стени , ще може ли да се реши с влагоуловител?дайте някой конкретен модел марка на влагоуловител на сносна цена?

  6. Member
    Тук е от
    Nov 2008
    Мнения
    439
    #5

    Re: Мухълът: Оцеляващия вид

    Има отделна тема за влагоуловители май - там се дискутираха 4-5 модела, имаха успех хората. Цената на добрите е солена - 300-400 лв и хабят и ток доста, че са и шумни.

    По-добре си оправи причината за влагата - проветрявай често, дръж нормална температура 22С, не изключвай отоплението, сложи си изолация.

  7. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    5,563
    #6

    Re: Мухълът: Оцеляващия вид

    Ако ще даваш 300-400 лв за влагоуловител, по-добре се бръкни за Уруру-Сарара. 2 в 1.
    Аз където е климатикът нямам проблеми с мухъл, в другата стая обаче от няколко дни забелязвам сиви петна по тапетите. Помислих си - мокри са, влага, или тече отнякъде. Пипнах с ръка - петното се маха и остава на пръста ми. Хванах един бял парцал и избърсах целия тапет. Парцалът стана зелен, а тапетът отново бял. Там не се топли с нищо. PVC дограма, която сутрин цялата е мокра и сигурно изцеждам 500 мл вода от парцалите, с които бърша стъклата.
    Истината е хубав климатик, по-възможност с UV-лампа. Такива обаче са много малко, както е писал valen1. Аз се спрях на такъв за въпросната стая с мухъла, 100-волтов обаче... европейските с тази лампа са на убийствена цена.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Nov 2008
    Мнения
    439
    #7

    Re: Мухълът: Оцеляващия вид

    Абе, чудя се, има ли как да се сложи лампа отгоре на тялото и ще има ли ефект? Няма ли да блести - все пак е вредно за очите без очила? Или да е в кварцово стъкло или квото там UV защитно оградена? Имахме едни малки лампи, с които си триехме едно време EPROM-ките, когато бяха на мода, преди флаша, но не знам те издържат ли на дълговременно включване?

  10. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    5,563
    #8

    Re: Мухълът: Оцеляващия вид

    Можеш да проучиш каква точно е лампата и ако си мераклия да пробваш да монтираш такава. Ще си първият с ръчно добавена UV-лампа сигурно

  11. Member
    Тук е от
    Nov 2008
    Мнения
    439
    #9

    Re: Мухълът: Оцеляващия вид

    Абе, поразтършувах аз и има големи опасности от катаракта и увреждане на окото, така че баш външно монтирана отпада като вариант. Явно в климатика слагат лампата в някакво специализирано отделение или знам ли кво - трябва да поразтършуваме сервизни ръководства на такива климатици, но как ли ще го направим това в нашите климатици, не е ясно, а и ме е страх! Абе ще си проветрявам по-често и тва е (мухъл нямам де).

    Please note that germicidal lamps are intended to be dangerous to living cells. THESE THINGS ARE HAZARDOUS, especially to the conjunctiva of the eye. Any fixture should be made to block the shortwave UV. Such fixtures are often built with interlock switches that prevent operation with the lamp exposed. Ordinary glass does stop this dangerous UV, as well as all other UVC and UVB wavelengths. One dangerous aspect of UV exposure is the delay from exposure to appearance of symptoms. Symptoms usually don't begin until a few minutes after exposure, and typically reach their peak more than a half to a few hours after exposure. In the event of exposure, prompt emergency medical treatment may reduce any damage.

  12. Member
    Тук е от
    May 2003
    Мнения
    881
    #10

    Re: Мухълът: Оцеляващия вид

    Много ясно - не се еба*ай с УВе лъчите - ВРЕДНИ са, не само за мухала. Парцалче/проветряване/изолацийка, всякакви лъчи/химии и прочие по-надалеч.

  13. Member
    Тук е от
    Nov 2008
    Мнения
    439
    #11

    Re: Мухълът: Оцеляващия вид

    Ами то на практика моя (а и предишният) климатик имат само тия мрежестите филтри - никви въгленови, плазми, катехини, женшен, ябълка, ала-бала, UV - нарочно.

    Дето викаш - зимата проветряване по 3 пъти по 2-3 минути от вратата на терасата му е майката, а лятото си държа прозорчето отворено (нищо че климата работи).

  14.  
     
  15. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    5,563
    #12

    Re: Мухълът: Оцеляващия вид

    Като ми сложат моя с UV-то ще пиша как е монтирана ако изобщо я виждам като отворя капака.

  16. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    481
    #13

    Re: Мухълът: Оцеляващия вид

    С UV лампа - внимателно! Преди две, три години, бях претрупан от работа и преместих лампата на бюрото си(писна ми за всеки EPROM, да се разхождам), не ми пречеше(почти не "свети"). Вечерта, както си седя на терасата, падна една бяла мъгла, нищо не се вижда. Жената вика, ква мъгла бе? ти си се напил!(аз, че бях пил, да, ама чак толкова). В очна клиника(посред нощ, аз нищо не виждам..). Докторката ме пита: Заварчик ли си? С химикали работиш ли? Проблеми в семейството с очите? и какво ли не.Нищо такова! След половин час: прегледи, капки, ми вика: абе да си "гледал" някоя лампа? !! Светнах се! , то не било мъгла, най ми било, UV лампа! Два,три дена ходих като "заварчик"..., тая "мъгла" не искам да си я спомням...
    Няма нищо общо с мухъла, но пиша какво съм преживял. Учете се и от моите глупости..
    За мухъла: до миналата година бях с акумулиращи, без изолации - имаше мухъл в ъглите, но не беше чак толкова страшно. Сега съм с климатици(пак нямам изолация,но смених дограмата.От дървената много духаше,че я залепвах с тиксо,но не може всички прозорци да ги залепя,та пак си духаше. Сега е ПВЦ и не духа вече), но имам мухъл по ъглите, при това зимата още не е започнала... Сутрин, по стъклата, вода колкото искаш... Ние, хората, отделяме достатъчно много вода(не говоря за пране, мокри кърпи и т.н.), която "няма къде да отиде", като се "запечатаме" с ПВЦ-то(освен клапи отгоре на прозорците или "осушител").

  17. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    108
    #14

    Re: Мухълът: Оцеляващия вид

    Препарата се казва HG - Холандско производство / струва 9 лв. / - определено върши работа - изпробвано е - вчера!

  18. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2009
    Мнения
    18
    #15

    Re: Мухълът: Оцеляващия вид

    CURIZO, откъде го взе този препарат???

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе