Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 18

Фирмен блог-сайт - как?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    704
    #1

    Фирмен блог-сайт - как?

    Натовариха ме със задача, която не ми влиза точно в работата, но трябва да се заема. Един хубавец-натегач предложи идеята да се направил бил блог за служителите във фирмата за да можели те да коментирали и обсъждали - дрън-дрън, че пляс. Друга натегачка от HR разду работата чак до централния офис в Чикаго, получи одобрение от висшите мениджъри и сега всички са на етап "давайте да даваме!!!". Въпросът е, че никой представа си няма какво следва, всключително и "натегача".
    Аз съм сисадмин и сървър-съпорт. От моя гледна точка нещата стоят така - заделям един стар сървър, инсталирам му ОС (Win Server 2003, вероятно WEB Server Edition), стартирам му IIS6, конфигурирам сигурност, права, бекъпи и т.н. и го давам на "натегача" да се оправя. Силно се съмнявам, обаче, че ще се получи. Верятно ще се наложи много тясно да си "сътрудничим", да не кажа направо аз да свърша цялата работа по инсталиране и конфигуриране, а него просто да го сложа после модератор или нещо подобно да си чука главата.

    Та, как се създава блог "от нулата", в MS-среда?

    Ето основните параметри на проекта:
    1.) ОС и уеб-сървър - майкрософтски, както казах. Проблеми с лицензите няма. Няма и вариант да се ползва друга платформа. При нужда дори имаме свободни лицензи за SQL, ама се надявам да не се стига до там
    2.) Сайтът трябва да е достъпен само от служители на компанията и само докато са в офиса. Тъй че ще е изцяло вътрешно решение. Не ми вършат работа готови блог-хостове, достъпни в Интернет.
    3.) Ръководството иска пълен контрол върху всяка символче и картинка. Затова, отново, трябва да е нещо различно от публичните сайтове в Интернет.
    Ако някой е правил нещо подобно или е срещал инфо в Интернет, ще му бъда задължен ако сподели.

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    1,563
    #2

    Re: Фирмен блог-сайт - как?

    А защо блог, а не форум? Конфигурира се лесно, можеш да го направиш видим само във вътрешната мрежа, отделно юзъри, пароли.

    www.simplemachines.org

  4. Member
    Тук е от
    Nov 2004
    Мнения
    496
    #3

    Re: Фирмен блог-сайт - как?

    За блог - http://wordpress.org/, масово се използва и изглежда добър. Не знам нищо за настройките, обаче. Нито пък на каква платформа работи.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    3,218
    #4

    Re: Фирмен блог-сайт - как?

    Ами да ти дам една контра-идея...За да си вържеш гащите, в случай, че някой разпука форума или блога, зашото не съм чувал за такъв, който няма дупки в сигурността, направи едно проучване какви ПЛАТЕНИ форуми и блогове има на пазара. Избери най-скъпия и го предложи. Ако приемат - идеално. Производителя ще си каже системните изисквания и ще си отговаря за поддръжката. Ако ти откажат, казваш, че тези безплатните форуми са известни с дупките в сигурността си и ти няма да поемеш отговорността за него в случай, че се счупи. От тук на сетне каквото и мазило да стане, винаги ще можеш да повтаряш "аз казвах ли ви, че идеята не е добра" ;-)

  6. Member
    Тук е от
    Feb 2006
    Мнения
    160
    #5

    Re: Фирмен блог-сайт - как?

    Ghost, добро предложение
    Човека обаче пише, че:
    Сайтът трябва да е достъпен само от служители на компанията и само докато са в офиса
    Чак пък такива загорели хакери да има във фирмата му, които да счупят сървър, видим само от вътрешната мрежа... Така че от към уязвимости е все тая колко има и дали изобщо ще поддържа сървъра. Според мен смисъла на въпроса му по-скоро е "кажете нещо, което да инсталирам и да не се занимавам повече никога с него".

  7. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001
    Мнения
    3,566
    #6

    Re: Фирмен блог-сайт - как?

    @stfn, за платформа IIS най-разпространения форум (поне за който съм чувал) е Snitz. Setcom.bg използваше такъв форум до преди 2 години даже Изискванията му са следните:
    IIS 4/IIS 5.x or PWS(Personal Web Server) on WIN95, WIN98, WIN ME, NT4, WIN2000 or WINXP, or an ASP Enabled Web Server on a Unix System (the forum has been tested on Chili!Asp), Microsoft Access 97/2000/2002 or SQL Server 6.5/7.0/2000 or MySql version 3.22 and 3.23
    От друга страна ми се струва по-сполучлив вариант да инсталираш Apache + PHP + MySQL (все безплатни продукти) върху Windows. Можеш дори да изпозлваш някой от пакетите Apache2Triad или XAMPP и няма да ти се налага да се занимаваш много с конфигуриране и настройки. След това можеш да се възползваш от почти всеки форум или блог-софтуер, защото почти всички са писани за PHP и MySQL.

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    3,218
    #7

    Re: Фирмен блог-сайт - как?

    Цитат Първоначално публикувано от peshos
    Ghost, добро предложение
    Човека обаче пише, че:Чак пък такива загорели хакери да има във фирмата му, които да счупят сървър, видим само от вътрешната мрежа... Така че от към уязвимости е все тая колко има и дали изобщо ще поддържа сървъра. Според мен смисъла на въпроса му по-скоро е "кажете нещо, което да инсталирам и да не се занимавам повече никога с него".
    Странна логика. Ами тези дето чупят, нали работят все в някоя фирма. Защо реши, че шансът такъв човек да попадне в тази фирма, е пренебрежимо малък? Твърдението ти ме кара да си мисля, че никога не си работил в ИТ отдел и за това се изказваш така смело, че няма нужда от мерки за сигурност вътре във фирмата, но истината е доста по-различна. Едно 90% от работата е именно да се решават проблеми възникнали вътре във фирмата. Не коментирам дали тези проблеми са следствие на потрбителски грешки или умишлено създадени. Та като се върнем сега на "смисъла на въпроса му", който според теб е "да инсталирам и да не се занимавам повече никога" бих казал, че моят отговор е съвсем точен, защото единствените неща, с които (евентуално) не се занимаваш повече никога, са тези, за които не носиш отговорност.

  10. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    704
    #8

    Re: Фирмен блог-сайт - как?

    Благодаря на всички, взели отношение!
    Цитат Първоначално публикувано от Edin_Lud
    А защо блог, а не форум?
    Аз също това си мислех, форумът ще е по-полезен за целта, поне както аз я разбирам. Имам идеята да предложа това на "срещата на върха" другата седмица.

    Цитат Първоначално публикувано от Ghost
    направи едно проучване какви ПЛАТЕНИ форуми и блогове има на пазара. Избери най-скъпия и го предложи.
    Напълно съм съгласен. И може би беше моя грешката да не уточня, че не е задължително софтуера да е безплатен. Напротив, аз лично предпочитам платен, с поддръжка и т.н. и то не от гледна точка на това, че после ще прехвърля отговорността на друг, ако нещо се скапе, а защото ако се скапе, ще имам към кого да се обърна за помощ. Това е по-важно според мен, от корпоративна гледна точка, като се взема подобно решение. Плащането не е проблем - ще се плати.

    Цитат Първоначално публикувано от Cko
    @stfn, за платформа IIS най-разпространения форум (поне за който съм чувал) е Snitz. Setcom.bg използваше такъв форум до преди 2 години даже
    Е това е отговорът, който очаквах. Наистина го очаквах, имах някакъв спомен за това, че Сетком форумът беше MS-базиран навремето, не бях сигурен само. Благодаря, Cko, това ще е варианта, ако се навият да заменят блога с форум, а мисля, че ще успея да ги убедя.

  11. Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    542
    #9

    Re: Фирмен блог-сайт - как?

    ако идеята ще се раzвива сериоzно, погледни http://communityserver.org

  12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    3,218
    #10

    Re: Фирмен блог-сайт - как?

    Нямам опит с комерсиални форуми, но, ако не се лъжа, http://hardwarebg.com/ ползват комерсиална версия на http://www.vbulletin.com/. Хората от HWBG са свестни и мисля, че ако ги попиташ, ще споделят доволни ли са, имали ли са проблеми и т.н.

    За Snitz...съмнявам се, че е добра идея. Неслучайно Сетком се отказа от него. Доколкото си спомням, един от основните проблеми беше, че първоначално за база данни се ползваше MS Acces. Когато се натрупаха достатъчно мнения и потребители, MS Access-а издъхна. Базата беше прехвърлена в MS SQL, но се оказа, че Snitz може да работи с нея, колкото да се каже, че я поддържа.
    За повече подробности питай КрИс.




  13. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    704
    #11

    Re: Фирмен блог-сайт - как?

    Така, ето до къде я докарах: инсталирах Win Server 2003 с IIS6 и ASP и след това Snitz - никакъв проблем, всичко тръгна от раз. След това си поиграх малко и инсталирах PHP 5.2.0 и MySQL 5.0.27 (последните версии към момента). Върху тях пуснах WordPress от поста на Avis. С него се помъчих малко, но го подкарах, благодарение на изключително подробните инструкции на сайта. Което ми дава увереност, че PHP и MySQL си работят нормално или поне задоволително. Така че до момента минимум целта е изпълнена - имаме действащи тестови блог и форум, които смятам, че са напълно достатъчни за целта.
    Тук обаче се полакомих и си рекох "щом имам PHP и MySQL, дай да пусна и SMF" и ударих на камък. Принципно, би трябвало да е дори по-лесно от WordPress. С WordPress се наложи сам да създам базата и потребителя в MySQL с помощта на command line client, докато със SMF това би трябвало да е автоматизирано. Веднъж щом имаш публикуван скрипта, стартирането на install.php би трябвало да създаде базата:
    Fill in the name of the database you want to use for SMF to store its data in. If this database does not exist, this installer will try to create it.
    Да, ама не. На следващата стъпка ми дава следната грешка:
    Some of the queries were not executed properly. This could be caused by an unsupported (development or old) version of MySQL.

    Technical information about the queries:
    Line #17: BLOB/TEXT column 'filename' can't have a default value
    Line #43: BLOB/TEXT column 'hostname' can't have a default value
    Line #161: BLOB/TEXT column 'name' can't have a default value
    Line #169: Table 'smf2.smf2_boards' doesn't exist
    Line #266: Incorrect date value: '0000-01-01' for column 'eventDate' at row 1
    Line #302: Incorrect date value: '0000-07-04' for column 'eventDate' at row 1
    Line #316: BLOB/TEXT column 'name' can't have a default value
    Line #323: Table 'smf2.smf2_categories' doesn't exist
    Line #381: BLOB/TEXT column 'IP' can't have a default value
    Line #438: BLOB/TEXT column 'IP' can't have a default value
    Line #449: BLOB/TEXT column 'ip' can't have a default value
    Line #500: BLOB/TEXT column 'url' can't have a default value
    Line #550: BLOB/TEXT column 'stars' can't have a default value
    Line #565: Table 'smf2.smf2_membergroups' doesn't exist
    Line #629: BLOB/TEXT column 'lngfile' can't have a default value
    Line #658: BLOB/TEXT column 'subject' can't have a default value
    Line #666: Table 'smf2.smf2_messages' doesn't exist
    Line #750: BLOB/TEXT column 'question' can't have a default value
    Line #762: BLOB/TEXT column 'label' can't have a default value
    Line #772: BLOB/TEXT column 'variable' can't have a default value
    Line #942: Table 'smf2.smf2_settings' doesn't exist
    Line #1009: BLOB/TEXT column 'variable' can't have a default value
    Line #1044: Table 'smf2.smf2_themes' doesn't exist
    Line #1076: Out of range value adjusted for column 'ID_POLL' at row 1
    Click here to try this step again.
    Има някакъв проблем с MySQL, до колкото разбирам, и някои стъпки от скрипта не сработват. Някой с опит и решение тук?

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    3,218
    #12

    Re: Фирмен блог-сайт - как?

    Проблемът не е в MySQL. SMF е ужасен. Авторите му са самозванци експерти по сигурността, които поне до преди година се държаха адски надменно, пишеха откровени глупости в собствения си форум, а в php скриптовете вкарваха обидни коментари към конкурентни на SMF приложения (напр. IPB).


  16. Member
    Тук е от
    Feb 2006
    Мнения
    160
    #13

    Re: Фирмен блог-сайт - как?

    Опитай това: http://www.simplemachines.org/commun...topic=119997.0

    Мисля, че решението е да си изтеглиш SMF 1.1 RC3 или да не пускаш MySQL в Strict mode.

  17. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    704
    #14

    Re: Фирмен блог-сайт - как?

    Цитат Първоначално публикувано от peshos
    Опитай това: http://www.simplemachines.org/commun...topic=119997.0
    Мисля, че решението е да си изтеглиш SMF 1.1 RC3 ...
    ОК, прочетох линка, изтеглих SMF 1.1 RC3 и го инсталирах. Сега ми дава само една грешка:
    Some of the queries were not executed properly. This could be caused by an unsupported (development or old) version of MySQL.

    Technical information about the queries:
    Line #395: Incorrect date value: '0000-07-04' for column 'eventDate' at row 1
    Click here to try this step again.
    Чудя се дали има нещо общо с регионалните настройки на самата машина и това как представя датите?
    Цитат Първоначално публикувано от peshos
    ... или да не пускаш MySQL в Strict mode.
    Как?

  18. Member
    Тук е от
    Feb 2006
    Мнения
    160
    #15

    Re: Фирмен блог-сайт - как?


Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Сайт
    От hotcool8 във форум Мрежи
    Отговори: 7
    Последно: 29-09-09, 20:33
  2. съвет за блог сървър
    От IBANEZ_ във форум Уебдизайн и 3D
    Отговори: 4
    Последно: 30-09-07, 16:26
  3. Готов сайт
    От FeNoOo във форум Уебдизайн и 3D
    Отговори: 2
    Последно: 19-02-07, 11:07
  4. Програма за създаване на фирмен печат
    От ttyy във форум Общ - софтуер
    Отговори: 5
    Последно: 29-01-07, 21:44
  5. Сайт за....
    От get във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 13
    Последно: 07-06-06, 20:06

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе