Резултати от 1 до 15 от общо 15

Каква камера да си купя?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    3
    #1

    Каква камера да си купя?

    Здравейте! От няколко години следя форума, но едва днес се регистрирах.

    Назря моментът, в който ще си купувам видеокамера, но естествено на пазара няма 2 вида (соц реализъм), а стотици. У мен се породиха изключително много въпросителни, на които не можах да намеря отговор във форума, затова създавам тази тема именно с тази цел.

    Доколкото съм чела, питала и интересувала, Sony запазват лидерската си позиция като камери номер 1. От повечето коментари във форума оставам със същото впечатление. Затова се насочвам предимно натам.

    Сега конкретно искам да попитам:
    - с каква матрица да търся (CCD, CCR? Ако не се лъжа CCD е по-качествена?)?

    - качеството при HDD камерите (100% такава ще си купя, видеокартата ми няма изход за DVI камери) по-различно ли е отколкото при миникасетите? (предвид, че аналоговото все още доминира като качество над цифровото, вероятно ще ми дадете положителен отговор на този въпрос, но все пак ми е интересно дали може да се направи някаква съпоставка и дали е коренно различно качеството).
    ПС1: Сега се сетих да добавя още един свързан с горния въпрос - когато една камера е с HDD как става включването й в компютъра? Посредством кабел, USB порт, или някакво друго устройство? Търся възможно най-лесния вариант.
    ПС2: Не съм много наясно и с Memory Card как стоят нещата. Какво ще ми кажете за тях?

    - за снимане на тъмно каква камера ще препоръчате? (0 lux предполагам, но не искам да е в зеления спектър, но все пак не е изключен и този вариант)

    - търся камера, която да записва качествен звук, доколкото това е възможно, разбира се. Има ли голямо значение самата камера?


    Засега се ориентирам се към нещо като това:
    http://www.technomarket.bg/product_d...ct_id=09036509

    Лятото ще ходя в САЩ, затова искам да попитам дали да изчакам и от там да си купя или цените и самата техника е сходна и няма смисъл да чакам до октомври, когато ще се върна? Доколкото разглеждах и четох в чуждестранни сайтове цените не се различават коренно. Това вярно ли е или аз не съм догледала?

    Благодаря най-искрено за всеки предстоящ коментар, извинявам се за моето незнание и се надявам, че благодарение на вас с дружни усилия ще си купя хубава камера.

    /Мая

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    117
    #2

    Re:Каква камера да си купя?

    мацка, ти малко ги бъркаш щатите, и определено е добре да идеш в магазина да видиш какво се предлага! камерите, които се продават, са цифрови всичките, без значение дали са на миникасети или хдд. ако вземеш на миникасети, което е супер тъпо, ти трябва firewire port, a ako е хдд ти трябва usb. засега най-благи са камерите с мемори карти или с вградена памет, се тая, и те се свързват с usb. ти по-добре реши с каква разделителна способност искаш камерата, че това е основното. за снимане на тъмно има няколко камери дето казват, че могат да снимат на тъмно, ама аз не съм виждал, може и да има. това в зеления спектър няма да го видиш, не се притеснявай, такава камера не можеш да си купиш и да искаш. по-добре е да купиш оттук, защото ще ти върви гаранцията може би, освен това със сигурност ще е за нашите телевизори, а не за хамериканските, пък и така ще напълниш джобовете на нашите изедници, а не на чуждите. лятото ще паднат цените, та ако не бързаш, изчакай. аз си взех Samsung VP MX25, това е с мемори карта и е доста добра. камерката дето си си я харесала също е добра.

  4. Novice
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    3
    #3

    Re:Каква камера да си купя?

    Благодаря за коментара.

    Щом HDD е на USB (както предполагах), значи всичко е чудесно.

    Под снимане на тъмно нямах предвид 100% dark, а по-скоро с малко светлина. Кога прожектори, кога свещи, кога други източници на светлина.

    Разделителната способност може би да е 1024х768? Ако това не е твърде много и не отива вече към HD камерите?

    За пълненето на джобовете съм по-склонна да направя обратното - да напълня американските, не българските, но това е обект на друга тема. Но това с гаранцията е добър hint, не се бях сещала. Иначе те цените винаги и нонстоп падат.

    Дано и други потребителите (лазарус, христослав и др.) вземат участие, те са истински доайени в технологиите по мои наблюдения. Иначе горе долу към този вариант, който бях дала се насочвам.

    ПС: Искам да попитам дали е по-добре да си взема камерата, която е на промоция в Техномаркет, която е HD, но е с касета и струва 840лв или тази, която съм дала в първия си пост?

    Благодаря сърдечно!

    /Мая

  5. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,406
    #4

    Re:Каква камера да си купя?

    привет Мая
    хубаво е първо да определиш критериите си като разделителна способност,начин на записване-тоест какъв ще е носителя-да прочетеш характеристиките им
    http://www.sony.bg/hub/id/1201538200112
    http://www.sony.bg/product/ComparePr...odels=HDR-SR8E

    http://www.sony.bg/product/ComparePr...dels=HDR-CX6EK
    прегледай и упътванията им за употреба/изтегли си ги/-в тях можеш да научиш неща които в магазина обикновено не ти казват за модела
    добре е да отидеш на място в Сони Център в ЦУМ, София /ако си от София/там на място ще ти отговорят на повечето въпроси-
    аз самият имам слаб опит с камери-така че не се надявай на голяма помощ от моя страна

    поразгледай и тези Canon
    http://www.canon.bg/For_Home/Product...n_HD/index.asp


  6. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2008
    Мнения
    134
    #5

    Re:Каква камера да си купя?

    Ако имаш възможност и си добре с английския - отдели време на този сайт: http://www.camcorderinfo.com/
    Сони не е лош избор - зависи от модела... Аз ползвам старо /вече/ Сони с 1.07 Мр матрица, с касетка - беше върхов потребителски модел за годината си, като цяло съм доволен, но си има и забележки... Ако можеш да отделиш средства - насочи се към камера HD-формат. На касетка компресията е най-ниска, при добрите /скъпи.../ модели качеството е по-добро, FireWire имат почти всички лаптопи, за десктоп не е скъпо да се добави /някои нови дъна си имат.../, но прехвърлянето, конвертирането и ауторинга искат време. С твърд диск / карти флаш памет е маалко по-удобно и по-бързо, камерите са по-малки и по-леки, кодеците се подобряват постоянно и добрите /разбирай - по-скъпите.../ модели дават прилично качество - като за домашно видео. Камера с 8 см ДВД не бих заглеждал, при високо качество събира твърде малко материал върху подложката, пък и ако ще има механика - по-добре с касетка - събира повече, при /най-често/ по-добро качество...

    Снимането при слабо осветление не е силна страна на потребителските камери и фотоапарати, вкарват много шум, най-често заради малките /физически/ матрици - много мегапиксели не винаги означава по-добро качество при кофти осветление, напротив... Отново по-скъпичките модели се справят по-добре - като правило, но има и изключения - чети в сайта, който съм дал по-горе - ще се убедиш... Отделно Сони още преди доста години - в аналоговата ера - започнаха да слагат т.нар. NightShot /или нещо подобно беше.../ система, с която можеш да снимаш /но по-наблизо/ и при пълна тъмнина, за сметка на почти пълната загуба на цветната информация - камерата излъчва в инфра спектъра и получаваш зеленикава картина като от стари очила за нощно виждане...

    Ако пазаруваш в щатите - търси си модел с буква Е накрая /PAL за Европа/ - не е толкова трудно да се намерят там, като ако я закупиш и без гаранция /която тук и без това най-вероятно не ти върши работа.../ цената ще е доооста по-ниска от тази тук, в БГ...

  7. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    117
    #6

    Re:Каква камера да си купя?

    ее, много готина мацка си, ще е жалко да се състариш и погрознееш покрай ядове с камерка, особено ако е с касета. Резолюцията е 700 и нещо си на 576 или там някъде. ХД камерите са обикновено пълно HD и са 1920 на 1080. Не знам каква камера ХД си видяла с касетка, ама това ще е пълно извращение. За да прехвърлиш 1 час филм от касетка ти трябва 1 час. Да прехвърлиш 1 час филм от диск или карта памет ти трябва 10тина минути най-много, но много зависи. добре ще е да дадеш ориентировъчно какви пари си отделила за камера, че има всякакви за всякакви пари. И още едно нещо - като напълниш хамериканския джоб, той ще ти напълни торбата с хамериканска техника, демек техен щепсел на зарядното (може да си купиш преходник тук за 1 лев, ама си е разправия), техен волтаж (зарядното може и да поддържа 220 волта, ама не е сигурно; пак може да си купиш адаптер за 20 лв, ама пак разправия), и ще поддържа техния стандарт телевизори, ако имаш късмет, ще поддържа и ПАЛ, тоест нашия стандарт. Ако ще гледаш на ПЦ, май няма значение какъв стандарт ползва.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Dec 2005
    Мнения
    707
    #7

    Re:Каква камера да си купя?

    Цитат Първоначално публикувано от ivoru
    Не знам каква камера ХД си видяла с касетка, ама това ще е пълно извращение.
    Хвърли едно око на професионалните ХД камери и виж на какво записват.

    Ако камерата няма да е ХД, най-добре е MiniDV - прехвърлянето е най-малкия проблем.
    Хайде да ви видя как ще свалите дата и час на снимане при ХДД, СД или ДВД камера?

  10. Novice
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    3
    #8

    Re:Каква камера да си купя?

    Разгледах всички дадени от вас сайтове, та понаучих още малко за тия пусти камери. Благодаря за дадената информация.

    Като че ли се отказах да си купувам камера от България. Мисля да оставя това за САЩ, тъй като ще ходя към октомври, а до тогава ще изтече още вода и ще мога да си купя вероятно по-добра камера за по-добри пари отколкото сега от Б-я. И щом ще е от там ще се спра определено на HD камера.

    Харесах си ето тези:
    http://www.bhphotovideo.com/c/produc...DD_Memory.html

    http://www.bhphotovideo.com/c/produc...ion_AVCHD.html

    Коя според вас е по-хубава и защо? Колебанията ще продължат до последния момент, това е сигурно, но "картинката" започва да ми се избистря постепенно.

    Поздрави,
    Мая

  11. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    117
    #9

    Re:Каква камера да си купя?

    Цитат Първоначално публикувано от tweeg
    Хвърли едно око на професионалните ХД камери и виж на какво записват.

    Ако камерата няма да е ХД, най-добре е MiniDV - прехвърлянето е най-малкия проблем.
    Хайде да ви видя как ще свалите дата и час на снимане при ХДД, СД или ДВД камера?
    ее, за професионалните е ясно, от лентата по-хубаво няма, ама за домашна употреба си е гадно. Сега с мемори камерката ми харесва повечко, отколкото с лентовата. Може ли да поясниш какво имаш предвид за датата и часа, че нещо не разбрах?

  12. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2007
    Мнения
    35
    #10

    Re:Каква камера да си купя?

    Мая,

    Взимай тази:
    http://www.bhphotovideo.com/c/produc...DD_Memory.html

    Имам я от миналото лято. И на мен ми я донесоха от щатите. Тогава беше около 900 долара при курс на долара от 1.20 лева за долар, а тук се продаваше на цени от 2500 лева . Така че добре си се ориентирала да ти я донесат от щатите. Камерата е страхотна. Качеството на заснетия материал е брутално (особено на full HD 1920х1080). 60GB хард диск е повече от достатъчно за да не ти се налага да прехвърляш на външен носител често. Например аз миналото лято за цялата почивка (около 20 дена) напълних едва 35 GB нямаше ден в който да не снимам. Мен специално ме задоволява по всички параграфи, така че я препоръчвам горещо.

    Тони

  13. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2009
    Мнения
    81
    #11

    Re:Каква камера да си купя?

    Цитат Първоначално публикувано от WeAllDie
    Здравейте! От няколко години следя форума, но едва днес се регистрирах.


    Доколкото съм чела, питала и интересувала, Sony запазват лидерската си позиция като камери номер 1. От повечето коментари във форума оставам със същото впечатление. Затова се насочвам предимно натам.
    Това е разпространено мнение малко инерционно, но дали важи за последните им модели е друг въпрос. Имал съм, /и сега я имам/ аналогова камера Сони TRV 490- за онова време, наистина е добра - след като мин осветеност и дават ... 0.4 lux. И сравнена /което съм правил като опити/ със сегашните Сонита от среден клас в този показател е ненадмината. В другите разбира се отстъпва,все пак резол. е друга. Сега екстрите са други, тъч панели, Док станции, 100000 цифров ненужен Зуум и какво ли не , но посредствени оптика и матрици. Освен ако не се вземе много скъп модел, там е друго. Но и др компании имат добри модели при високите цени.

    Цитат Първоначално публикувано от WeAllDie

    Засега се ориентирам се към нещо като това:
    http://www.technomarket.bg/product_d...ct_id=09036509

    Това което си посочила в линка, го имат мой познати примерно и не е по добро от

    /Мая
    Това което си посочила в линка, го имат мой познати примерно и не е с нещо по- добро от примерно http://technomarket.bg/product_detai...ct_id=09036694 , но е доста по скъпо. Това го пиша от сравнение, тъй като имам и познат с Панасоника и съм виждал записите. Разлика видима няма. Говорим за запис на филм, а не снимки. За мен една камера не е за снимки.
    Аз съвети няма да давам, само внимавай да не дадеш излишни пари за нещо което е сходно с друго което би купила с по-малко средства, а качеството същото. Само заради името не си заслужава да ти кажа, според мен. И друго - ето ти още един сайт за мнения, мисля че пишат предимно потребители от САЩ, но и там трябва да четеш внимателно, някой дават лоша оценка на добра примерно камера, само защото да кажем нямала вход за външен микрофон или нещо друго несъществено.
    http://www.amazon.com/Camera-Photo-F...F8&node=502394
    Потърси в раздел камери.

    Успех !!

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2008
    Мнения
    134
    #12

    Re:Каква камера да си купя?

    Тест и ревю на SR12: http://www.camcorderinfo.com/content...view-34809.htm
    Разликата с SR11 е в по-големия HDD - 120Gb срещу 60 при SR11, като цяло - добро представяне, вкл. и при по-лошо осветление...

    Тест и ревю на CX12: http://www.camcorderinfo.com/content...view-35468.htm
    Също с добро представяне, като сензор и оптика камерите са почти еднакви /наричат CX12 "братовчед" на горните 2 модела.../, при по-лошо осветление са равностойни - явно и процесора е същия... Като евентуален проблем - CX12 записва само на карта-памет, която трябва да е бърза /и качествена.../, което точно при Мемори стик картите /стандарта на Сони/ си е разход, особено при по-голям обем... По-рядко използван стандарт е захвата за допълнителните аксесоари /намира се отгоре - за лампи, светкавици, външни микрофони и т.н./, но това едва ли те вълнува...

    П.П. marcam е прав за едно: Хамериканците са отвратителни потребители, често дават ужасни оценки на добри изделия заради дреболий - имам спомен за един цифров фотоапарат - една мадама-американка беше напускала оплакването си /и кофти рейтинг - съответно/ навсякъде, където Гугъл претърсва за думата "ревю", като проблема беше, че вместо изпуснатия от нея /и потрошен.../ червен апарат беше получила нов, но черен...

  16. Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    195
    #13

    Re:Каква камера да си купя?

    Такааа. Ще си купи момичето някаква (каквато и да е) камера с хард диск и наистина ще побелее рано-рано.
    Мая, хубавите камери на стандартна резолюция записват в DV формат на miniDV касета. Една касета е 2,50 долара в щатите. В България е 5-6 лв. Взимаш си 5 касети и снимаш. Прехвърлянето на касетата на компютъра е елементарно. След това може да правиш със записа каквото искаш. Примерно с някоя програмка директно да кодираш в ДВД, записваш на диск и гледаш на ДВД плеър.
    Едно огромно предимство на тези камери - поевтиняха много. За камери, които записват на хард или двд диск няма да говоря - отписал съм ги отдавна. Един пример - имам камера на 3 години и отгоре. МиниДВ естествено. Снимаме примерно училищно тържество. На финала, независимо, че народа носи най-различни камери, всички искат заснетото от мен. Защото оная с двд се скапала, пък на другата с хард диск формата е напълно неизвестен и не се чете от нищо и може да се гледа само от камерата.
    От щатите ако си купиш камера - внимавай да е PAL, а не NTSC. Телевизорите в Европа работят в PAL.
    Битовите хайдефинишън камери са все още мноооого далеч от истината. Молих различни хора с различни модели камери да ми пратят кратки клипчета. Ами ако камерата седи на едно място на статив, денят е хубав, светло е, и никой не мърда в кадъра, разликата с мойта е че, картината е само по-голяма - 1920/1080. Обаче, ако е леко тъмничко, или вятъра развява листата на дърветата, децата тичат насам-натам, въртиш камерата наляво-надясно, минават коли, не благодаря - какво от това, че резолюцията е 1920/1080. Настава яко размазване.
    Има разлика между камера, дето снима в 1080р и 1080i. Любителските все още не могат да снимат в 1080р.
    Иначе аз 36 гб ги правя точно за 3 часа и 3 минути.
    А за лошата оценка - ами камера без вход за външен микрофон е набутвация.
    Обаче, ако камерата e HDV с HDMI изход, нещата са малко по-приятни. Ама малко, не толкова, че да сменя сегашната си камера.

  17. Member
    Тук е от
    Dec 2005
    Мнения
    707
    #14

    Re:Каква камера да си купя?

    Цитат Първоначално публикувано от ivoru
    Може ли да поясниш какво имаш предвид за датата и часа, че нещо не разбрах?
    Ами как от твоята СД камера ако искаш да запишеш на ДВД примерно може да покажеш датата и часа, на който си снимал?
    Нали се сещаш едно време аналоговите камери го "набиваха" направо върху картината. При DV камерите тази информация е в файла, който се сваля и има разни тулове да се изкара от там, ама как става тоя номер при СД, ХДД(айде там има едни файлчета дето може да се вземе инфо от тях ама тулчетата са кът - аз навремето си играх да пиша такъв) и ДВД камерите?

  18. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2003
    Мнения
    2,045
    #15

    Re:Каква камера да си купя?

    Като цяло си се ориентирала доста добре според мен (насочването към HD камера от щатско). 2009 - задължително трябва да е HD щом се отделят пари! (само имай предвид че ще трябва и компютъра ти да може да ги пуска тея клипове.... а и хай-рес екран си иска, не че не може и без). А цените в америка са доста по-различни - гледам камера там за $550, тук с най-ниска цена 1400-1500 (фото павилиона) и към 1700 в техно-тата -хехе.

    Евала за добре формулирания първи пост, но приеми това като най-приятелски съвет - чети, гледай да разбираш какво купуваш (както си направила), но не питай технически. Правилният ти въпрос трябваше да нещо от рода на "Мога да отделя ХХХ лева за камера, като мога да я закупя и от Щатско. Искам да снима с поне ХХХхХХХ резолюция, да снима на хард диск или на карта, за да работя лесно с нея и да има хубаво качество на тъмно".

    Та след като се направих на професор - предлагам ти твърдо да изчакаш докато си в щатско - като си там, виж за дадените пари кои модели можеш да видиш (бхфотовидео е супер сайт за това) и кажи - кой от тези Личи си че си много умно момиче (че и готина - готина рядка комбинацията), така че вярвам че след като сама стесниш избора си до няколко модела, после дори и някой да те "излъже" във форума, резултата ще е достатъчно добър С тези промени на цените всеки месец е безсмислено сега да рисърчваш конкретните модели на пазара, след като ще пазаруваш след няколко месеца.

    Успех във всичко!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 5
    Последно: 09-01-11, 21:30
  2. каква микровълнова да си купя?
    От mpn68 във форум Малки домакински уреди
    Отговори: 12
    Последно: 25-02-09, 21:36
  3. Каква камина да купя?
    От Lider във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 17-04-08, 14:55
  4. Каква камера да си купя от САЩ?
    От kafelnikov във форум Фото и видеокамери
    Отговори: 2
    Последно: 26-09-07, 11:23
  5. Каква записвачка да си купя?
    От Crusader във форум Общ - хардуер
    Отговори: 13
    Последно: 22-09-03, 07:09

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе