еййй къде отиде разговора ... мога да си представя спора Канон или Никон ако се отвори ... Никорски нестабилизиран обектив 18-55 много ли е кофти ? Май се насочвам към д5000. Никой не каза за фабричните дефекти на този модел...
еййй къде отиде разговора ... мога да си представя спора Канон или Никон ако се отвори ... Никорски нестабилизиран обектив 18-55 много ли е кофти ? Май се насочвам към д5000. Никой не каза за фабричните дефекти на този модел...
решението си е твое но имай в предвид на никон сервиза е в Солун
Ако е гаранционен независимо дали е Канон или Никон ще се чака ремонта, но ако се ползва нормално едва ли ще има някакъв проблем независимо от марката.
@GMIR
Канон смъкнаха цената на 17-85 защото го сменят с 15-85 и гледат да си разчистят бройките които имат. Иначе навремето като излезе беше доста добър обектив 17-85-цата - просто нямаше алтернатива за кропка. А сега дори китака 18-55 IS прави снимки с по-добро качество от него.
Преди години като излезе Никон D40 беше един от най орязаните като екстри DSLR, но и един от най-достъпните. За 80% от потребителите, такъв тип фотоапарат ги устройва напълно и рядко ще ползват възможностите на по-високия клас (друг е въпроса, че онези 20% от фотографите пък пишат 80% от мненията по форумите и от обикновенно питане какво да си купя, темите се превръщат в спор от типа Канон / Никон и т.н
Според мене - като за първи огледалнорефлексен фотоапарат, си купи тяло от сорта на Д3100/ Д5000 на Никон (или аналогичните при Канон модели) т.е. entry level. Хареса ли ти - после, ще имаш много възможности и за други обективи, аксесоари и т.н.
Успех в избора !
определено д5000 ще бъде, въпроса е с какъв обектив ? дали нестабилизирания 18-55 или да доплащам около 200 лв за VR ? някой ще сподели ли впечатления между обикновен никорски 18-55 и 18-55 VR ? на запад навсякъде ги продават с VR, в БГ за него искат доплащане...
порових се за спорта във фото-форума, то 18-55 VR го има и за 140 лева..
http://photo-forum.net/forum/read.ph...horum_uriauth=
така, че доплащане от 200 лева е ненормално за този китов обектив, не си струва толкова пари за VR на 18-55.
аз още снимам с D40, а смея да твърдя че съм доста навътре във фотографиятаПървоначално публикувано от renault_fen
когато имам идеи и има какво да ме вълнува и какво да искам да снимам, това тяло ми дава всичко от което имам нужда.
когато нямам идеи (а напоследък съм така нещо) и D300S да имам, пак само ще си го нося и няма да има какво да го правя![]()
та на въпроса ти - от 105 до 200 е доста, ама ако има какво да вместиш тамв 60-70% от случаите любителите снимат пеизажи, останалите %-ти (и малко по напредналите) се падат на потрети с размазани бокета, макро фотография и други експерименти с дълбочината на рядкост, снимане на животни и хора с телеобективи... та за пеизажите с готов и с двата варианта, за потрети и бокета ти трябва твърд обектив или скъп зум като Сигма 50-150/2,8, така че и 18-105 и 50-200 са компромиси за тази цел, същото важи и за макрото, а когато ти трябва телезум, ще видиш, че 50-200 няма да ти е достатъчен, така че само излишно ще сменяш стъклата
моя съвет е - вземи си 18-105 и живот и здраве, след време ще надграждаш и с потретни, и с телеокебтиви, но поне ще имаш по-универсален китов обектив за разходки
Понеже гледам че става дума за EF-S 17-55mm f/2,8 USM IS и Сигма. Този обектив не само бие всякаква Сигма ама и бие всякакви широкоъгълни зуум обективи на Канон.
В отговор на въпроса : 18-105 е правилния обектив а като събере парички тогава ще се мисли за нещо дълго.
ходих в Пловдив и първата ми работа беше да посетя магазина на Фото павилион. имаха и 2та апарата - д5000 и 500д. имам следните впечатления:
1. никона определено е по тежък /и двата с 18-55/
2. пръстена на канонския обектив се върти по лесно, на никона трябва повече усилие и е малко неудобно. поне за мен.
3. 18-105 на никон е доста обемист и съответно тежък.
Нормално е 18-105 да е по-тежък все пак има доста повече стъкла вътреПо-скъпите обективи са още по-тежки. Но ако не смяташ скоро да сменяш обектив това е избора.
Наистина никонските обективи са стегнати, но Сигмите са още по-стегнати. Тук вече е въпрос на избор.
Никон-а не би трябвало да е много по-тежък - механизма на подвижния дисплей не вярвам да добавя повече от 100-на грама. Може би и обектива е по-тежък с 50-на грама.
д5000 с 18-105 излиза над 1 кг /620 и 420гр/, канона 500д с 18-55 е около 750гр. груби сметки разбира се. пак ще трябва да ходя до фотосинтезис или фотопавилион и да преценя наживо. много ми допадна 18-105, че и на хубава цена е в комплект с д5000 - 1399лв. плаши ме само очевидно по големия размер и тежест сравнено с канончето. дали ще е удобен за хващане и снимане. според чичко Кен, както обичате да казвате, с д5000 не може да се снима с една ръка.... изобщо съм в джаза ...
ако знаеш 18-200 колко тежък обектив е.. но няма пълно щастие. Китовие 18-55 е като перце в сравнение с другите. както по-горе се спомена - качествените обективи са и по-тежки. Наясно си , че минавайки към DSLR няма как да бъде леко, малко а и с една ръка да се снима. Отиваш, гледаш на живо, след като си наясно с техническите характеристики, виж кой колко удобен ще ти бъде (ергономичност, направи няколко снимки, пробвай зума на обектива и т.н. за да придобиеш представа кое как. Сигурен съм, че в магазина също ще ти помогнат в избора.
DSLR + снимане с 1 ръка е доста трудна задача особено ако трябва да се ползва зум и да се гледа през визиора.
Ти май бъркаш обектива който @pifski е дал за примерПървоначално публикувано от GMIR
Я виж правилният обектив:
http://www.photopavilion.com/?page=c...#slides-pane-0
Доста е намален май, а ?
въпроса е колко често ще ми се налага да ползвам разликата между 55 и 105, за да избера по големия, по тежък и по скъп 18-105... идеята е да го ползвам за семейни снимки, за излети в планината, морето ...Първоначално публикувано от renault_fen