След много четене сведох избора до само два модела с леки вариации в избора на обективи в комплекта:
Olympus E-PL6 PEN (черен) + обектив Olympus ZD Micro 14-42mm F/3.5-5.6 II R MSC (черен) + обектив Olympus ZD Micro 40-150mm F/4-5.6 ED R MSC (черен)
или същия, но с друг обектив (един);
вариант 2 е SONY a5100 (и него го има в комплект с два обектива, но вече ми идва малко в повече цената).
За мен плюсовете и минусите са следните:
Сони-то е по-скъпо, управлението му не ми харесва особено (няма го това колелце отгоре с избора на режимите), няма стабилизация на изображението. За сметка на това е с по-голям сензор, много хвалена система за фокусиране и има вградена светкавица, колкото и семпла да изглежда.
Олимпус-а от своя страна е 20% по-евтин, евентуално го има с два обектива в комплекта, управлението е много удобно (според мен), има стабилизация на изображението и система за почистване на сензора от прах. При него пък светкавицата не е вградена (но пък е включена в комплекта). Май ако беше вградена нямаше да му мисля толкова и досега да съм го взел... Само не знам ще ми трябва ли този по-големия обектив (от комплекта с два обектива) в реалния живот. Също така не ми е ясно струва ли си да го взимам във варианта с палачинковия обектив, има ли друго предимство освен компактността?!
Ще ви помоля за мнение кой от двата модела апарати бихте избрали вие и защо.