Хладилник МРАЗ 200 - не работи добре
Някой може ли да помогне? Имам един стар хладилник, МРАЗ 200. До тия дни работеше нормално,в смисъл, нормално за антика. Обаче от няколко дена се появи следния проблем- опитва се да включи компресора,включва го за 10 секунди,и изключва веднага.И така през 5 мин. А през нощта работи нормално, и до някое време през деня. До към обяд да речем. Някой да има идея? Ясно ми е , че ако викна майстор ще го оправи,или че ако го хвърля,и си купя нов,пак ще се оправи. Но все пак , ако някой може да каже как да закърпим положението за тия дни,няма да е лошо. Мерси предварително.
Re: Въпрос за хладилник МРАЗ
Цитат:
Първоначално публикувано от sun4o
...А през нощта работи нормално, и до някое време през деня. До към обяд да речем....
не съм хладилен техник, но съвпадението на гореописания период с периода на поносимата горещина е очевиден ;)
явно като засилят съвсем жегите и сдава багажа....
Имах точно описаните симптоми с фризер. Пипни компресорът дали е много горещ?
Изключи го веднага !!! Извикай техник, сам няма да се справиш.
Спред мен е заминала или пусковата намотка на агрегата/ компресора/ или има запушен филтър на фреона- тогава се вдига налягането и се товари компресорът.
И при смяна на агрегат и на филтър се пълни после с "фреон" .Дали няма да е по-разумен варианта с нов ???
аз бих заложил на развалено реле.
т.е.
можеш да пробваш да "шунтираш" релето и да видиш дали ще гръмне компресора....
естествено - на твоя отговорност! :))
щото така дистанционно .. - мога само да гадая ...
изобщо,
най-добре да си викнеш майстор/хл. техник.
Мерси на всички. То ясно ,че с майстор ще се оправи,ма не мога да си изстудявам бирата сега,трябва да я пия до обяд само :) че после става топличка :)). За мастиката да не говоря. Нов ще се взима предполагам.
Аз бих направил следния експеримент: Един малък вентилатор се поставя да духа към компресора и решетката зад хладилника, като посоката на въздушния поток да е нагоре. Виж при това положение как ще се държи компресора. Вероятно изключва някаква термозащита.
По скоро пусковоте реле е прецакано. Едва ли има термозащита. Ако е само релето ремонта е евтин. Иначе се замисли за нов хладилник тропически клас. Тези старите са правени за по студен клиамт, а при високите летни теператури издишат.
Дядо МРАЗ сдава багажа от жегите и си се приготви скоро време за нов хладилник, защото дори и да изкара някак си това лято, за другото трябва да си подготвен да си купиш нов.
Цитат:
Първоначално публикувано от Lupus
Аз бих направил следния експеримент: Един малък вентилатор се поставя да духа към компресора и решетката зад хладилника, като посоката на въздушния поток да е нагоре. Виж при това положение как ще се държи компресора. Вероятно изключва някаква термозащита.
На фризера още преди 10 години съм му сложил вентилатор и въздуховод така , че максимално да се обдухва компресорът.
И аз имам проблем с хладилник мраз, модел не знам, само има лепенки от 88ма година по него:). Просто ми изпадна за без пари направо, а и за студентски град няма смисъл от нещо друго. Хладилика е с камера, проблема е, че камерата работи без проблем, но хладилното почти не студи. Не вярвам да е само от жегите. Идва ми на ум за прецакано термо реле или запушен радиатор, но понабих радиатора и ефект няма :(. За терморелето проблема е, че нямам никаква информация къде се намира, нито какво е.
Цитат:
Първоначално публикувано от Pesho13
И аз имам проблем с хладилник мраз, модел не знам, само има лепенки от 88ма година по него:). Просто ми изпадна за без пари направо, а и за студентски град няма смисъл от нещо друго. Хладилика е с камера, проблема е, че камерата работи без проблем, но хладилното почти не студи. Не вярвам да е само от жегите. Идва ми на ум за прецакано термо реле или запушен радиатор, но понабих радиатора и ефект няма :(. За терморелето проблема е, че нямам никаква информация къде се намира, нито какво е.
Обърни го два-три пъти на челна стойка и обратно да му се отпушат кръвоносните съдове.
Моя се оправи самичък,без да го пипам. Как написах във форума,и на другия ден вече си бачкаше нормално :).
Цитат:
Първоначално публикувано от Lupus
Обърни го два-три пъти на челна стойка и обратно да му се отпушат кръвоносните съдове.
Е това сме го правили с по-малките мразове, но тоя ти е 1.70 висок някъде, трудно ще се обърне, пък 2-3 пъти :), но както е тръгнало няма начин, горе-доло колко време да го държа наопаки?
Цитат:
Първоначално публикувано от Pesho13
Е това сме го правили с по-малките мразове, но тоя ти е 1.70 висок някъде, трудно ще се обърне, пък 2-3 пъти :), но както е тръгнало няма начин, горе-доло колко време да го държа наопаки?
А бе човек ти от майтап не схващаш ли?
Как така ще обръщаш компресорен хладилник.? Луд ли си?
Ако наистина си го обърнал,го постави отново в нормалното му положение,изчакай не по-малко от 2 часа.
Малка редакция по-долу е за sun4o
Проблема ти най-вероятно е термозащитата.Всички хладилници имат такава защита.При теб,ако компресора е руски,терморелето е комбинирано с пусковото реле.Отвий капачката на релето и го остави така.Ако тръгне купи си ново като гледаш да е абсолютно същото.На капачките пише тока -1,2Аили 1,3А или 1,4А.Колкото пише толкова взимаш.
Гледам пишеш че е тръгнал хладилника.Сега смени релето и си готов.Уморена е темозащитата и затова ти е изключвал.
Съжалявам, ако съм подвел човека, но от поста не става ясно дали е абсорбционен или с компресор.