Здравейте, струва ми се, че нещо не е наред и моля за помощ, защото съм скаран с хладилната техника, както може би някои знаят от раздела за климатици.
От няколко дни забелязах, че в горната част на хладилното отделение се натрупва скреж повече от обичайното и не се топи. Тогава започнах да обръщам внимание малко повече на работата на хладилника и доколкото успях да преценя - единият компресор работи непрекъснато. Зададените градуси са 4, като онзи ден се случи така, че наведнъж сложих малко повече храни, беше почти празен. Температурата се вдигна до 7 градуса и после много трудно спадна, за няколко часа беше спаднала само с 2 градуса. Оставих го да си работи, но на сутринта показваше все така 5 градуса и в горната лява част (по диагонал срещу пантите все едно, си имаше доста скреж, поне 3-4 мм дебелина
Вчера вечерта за малко го изключих от бутоните при текущи 5 градуса, а при включване показваше 4, както си трябва. След няколко минути се включи и така работи цяла вечер - показваше си 4 градуса, колкото са зададените, но не изключваше изобщо. Пак така имаше скреж само в горната лява част, на около 1 педя надолу и педя и половина надясно.
Днес сутринта го изключих за около 20 минути преди да тръгна за работа, скрежта се стопи и спадна наполовина. След работа като се прибрах, беше на 4 градуса, но пак имаше много скреж. Изключих го от контакта за около 10 минути, за да го дръпна напред и да го включа в портативен електромер, за да му проследя консумацията и работата. Като го включих, показваше 7 градуса, това беше преди 3.5 часа От тогава едва едва успя да свали до 5 градуса, но по-надолу не може, а е работил цял ден иначе.
Като консумация - за тези 3.5 часа е изхабил 0.27 киловатчаса, по 0.077 на час. Когато работи само единият компресор, хаби 48-49 вата, двата заедно - 99-103. Във фризера си е нормално, поддържа си -18 без проблеми.
Почти не съм го отварял днес и едва поддържа тези 4-5 градуса в хладилното, при положение, че не спира да работи, а ако го отворя няколко пъти - сигурно ще качи към 6-7. Температурите освен на дисплея на хладилника, ги следя и с отделен независим термометър, който е проверен и точен.
Мислите ли, че е нормално този компресор да не спира изобщо, или ако спира - да спира рядко? Никога не съм му обръщал внимание, но и никога не го бях виждал да задържа лед само в един ъгъл толкова дълго време. При така описаните симптоми, ако има проблем - какъв би могъл да е той и дали ще си заслужава да се прави опит за ремонт или отсега да търся нещо ново?
Имам уговорка с техник, но чак за следващата седмица и докато дойде време - реших да се допитам. Моля за помощ! Мога ли да направя нещо сам, например ако го изключа за 24 часа, дали нещо ще се подобри?
- - - - - - - - - -
След като го измих хубаво, забелязах, че на задната стена има огромна издутина, все едно някой отзад го е ритнал силно и задната стена е хлътнала навътре. Като го натисна, поддава около 1 см, все едно натискам твърд дунапрен, и после се връща обратно на място. Не знам как е захваната отвътре в стената тръбата, по която минава фреона, за тази пластмаса, но като че ли там в тази издутина изобщо не контактува и охлаждащата площ е драстично намалена. На практика само горе вляво, където се вижда отражението на бялата светлина - там стената е права, не поддава при натиск, контактува си добре с тръбите отзад и затова изстива значително повече. С по-малка охлаждаща площ вероятно по-трудно достига температура и затова компресорът работи повече, съответно горе вляво се трупа скреж и заледява, защото там е най-студено. Натрупването на скреж е точно така по извивката както се вижда. Само предполагам за тези неща, но дали е така...
![]()