Октомври е подходящ месец за бране на диво растящи гъби.Разбира се човек трябва да ги познава кои от тях са ядливи и кои не.
Може да споделите преки впечатления ,разбира се и някои готварски техники и рецепти.
Октомври е подходящ месец за бране на диво растящи гъби.Разбира се човек трябва да ги познава кои от тях са ядливи и кои не.
Може да споделите преки впечатления ,разбира се и някои готварски техники и рецепти.
От няколо години насам, събирам само Сърнели. ( няма отровен двойник )
Но никога след дъжд!
Ако има отровна около ядливата , веднага след дъжд - и ядливата е отровна.
Добре е да се внимава с гъбите че стават големи неприятности.
Печурка, пачи крак , манатарка , булка и тн - имат опасни двойници !
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%...B5%D0%BB%D0%B0
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B0_(%D1%80%D0%BE%D0%B4)
Просто няма как да я сбъркате !
Панирана булка или зелена гълъбка..........ммммммм
Но рядко ходя за гъби вече - много цигани плъзнаха и не ми е приятно.
По това време в нашия балкан няма гъби (Сливен). Лятото много обичам да
ги събирам. Пачи крак е добре да се задуши с вода и масло в тенджерка, защото е жилав.
Манатарките баба ги правеше на кашичка , а печурката (дивата) всякак става....
Двойниците не са страшни - страшно е , ако са сипвали отрови някакви!
Булка гъба според мен е най вкусна , но много трябва да се внимава да не се обърка със бялата мухоморка ,че лошо.
Сърнелата я правя панирана цялата ,става като шницел.
Ако се набере в по голямо количество само ги задушавам в дълбока тенджера ,без вода те си пускат сос и прибавям масло , сол на вкус.
Манатарката не мога да я приготвям веднага,или я варя и тогава я пържа или я суша.
През зимата няколко сушени манатарки правят каквото и да е ястие чудесно.
Миналата година по това време набрах няколко торби сърнели в Родопите, още половината ми се мотат във фризера. Иначе по посока Самоков са наизлязли рижиките, което е една много добра идея за събота сутринта.
Хей - прекрасна тема, тъкмо и времето е подходящо, пуснете снимки ако се разхождате из горите за гъби ...
Eдин човек берял гъби, срещнал го турист и го попитал:
- Как е, ядливи ли са гъбите?
Берачът отговорил:
- Де да знам, бера ги за продан ...
Все още умира ли се от гъби, или вече медицината е дръпнала напред и поправя грешките на пишман-гъбарите?
Това което съм чувал, е че при отровните гъби симптомите на отравяне настъпват чак след около 24 часа след поглъщането, което било доста късно за лечение и точно това било коварното на отровните гъби.
То това се отнася въбще за хранителните отравяния. Иначе съвсем спокойно можеш да пукенеш от отровни гъби, но ако много бързо се реагира и се досетиш, че проблема е в гъбите ще те оправят. То си зависи и какви гъби си ял. Понякога и опитни гъбари се натравят. Затова най-добре да се берат гъби които нямат двойници.
Относно отровните гъби .
Има едно златно правило при гъбарите и това е .Ако и малко се съмняваш в дадена гъба изхвърли я.
Ядливата гъба се познава с всички сетива на човека ,визуално, посредством миризмата(ядливите гъби имат приятна миризма, а не ядливите миришат на лошо ),вкуса , огледайте дали гъбата е ядена от някакво насекомо или дали има някакви насекоми в нея ,това е признак за ядлива гъба.
И никога не забравяте че в дяволския кръг една винаги е двойник.
Сега е най модерно да се дрогираш със гъби ,въпрос на доза.
Недей бра гъби по тези правила, че много ще сбъркашПървоначално публикувано от toto1
По-добре е да се знаят отличителните белези на гъбките. Аз винаги си нося книжките с картинки и като имам някакво съмнение си правя справка.
ПИчове, то и червената мухоморка е приятна на мирис (на вкус още не съм ги пробвал) и съм я виждал наядена не само от червеи ами и от диви животни. Тото, по-полека с такива исказвания тип - по магистралата можеш да караш с толкова до колкото ти е разграфен спидометъра.
Мдааа и аз съм запален гъбар.Ходихме това лято,обикаляхме балканите,сума ти гъби събрахме.После ги изхвърлям и си купивам от магазина.Там грешка няма.