Резултати от 1 до 8 от общо 8

Неадекватна вентилаторна печка Crown

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    40
    #1

    Неадекватна вентилаторна печка Crown

    Вчера родителите ми купиха вентилаторна печка за стена Crown. Можете да я видите ето тук. Тази сутрин я монтирах и реших да я изпробвам. Честно казано до сега не бях срещал уред с автоматични функции с по-некадърно написан софтуер за управляващия го процесор (микроконтролер). Тази печка се държи толкова неадекватно, че ми трябваше около един час, за да установя повечето грешки в управлението й. Най-вероятно има и още, но просто ми писна да си губя времето с нея. Въпросната печка има 2 мощности на нагряване (1 и 2 kW). Разполага с таймер за отложено спиране. Насочва въздуха във вертикална посока с моторизирани жалузи. Има дистанционно управление и цифров термометър и терморегулатор. Чудесно изделие поне на параметри. Първият проблем беше, че не е коректно преведено упътването към уреда. Обяснението как се регулира температурата не съответства изобщо на реалността. То това да беше проблемът, щях да го преглътна. Когато печката работи на половин мощност и достигне настроената температура, нагревателят се изключва. За съжаление обаче вентилаторът не спира и точно след 30 секунди печката се превръща най-обикновен вентилатор, който духа студен въздух (все пак е зима). Някакъв пълен абсурд. За какъв дявол ще си топля стаята и после ще я изстудявам 5 минути, докато температурата спадне и отново се включи нагревателя. Проблемите не свършват тук. Преминавам на пълна мощност. Поне така ще се имам по-голяма ефективност. Оказва се, че оборотите на вентилатора не се променят при промяна на мощността. Недомислица, но за тези пари го преглъщам. Настроил съм още при половин мощност желаната температура от 20°С и чакам да стане толкова. И тя става толкова. После става 21...22...23...24...25 и спиране няма. Май не я интересува желаната от мен температура. Всъщност се оказва, че при смяна на мощността се следи настройката по подразбиране от 25°С въпреки заданието от потребителя. ОК. Настройвам отново температурата. При достигането й нагревателят се спира и естествено след малко печката духа студен въздух за още около 5 минути. Тогава отново се включва нагревателят. Чудесно, но се включва на половин мощност вместо на пълна. Явно и от тази настройка не се интересува глупавата печка. Сега реших да пробвам и бутона за контрол на отоплителната мощност, намиращ се на самата печка. Тъкмо беше се изключил нагревателя и натиснах бутона. Нагревателят се включи отново. Зададената температура беше 20°С. Текущата започна да нараства. Стигна до 27°С преди да изключа ръчно уреда. Явно в този случай изобщо спря да се интересува от каквото и да е и просто си грееше до безкрайност. Отказах се изобщо да пробвам таймера. Смятам още утре това недоразумение на инженерната дейност да бъде върнато в магазина и да се търси друго решение, което да работи адекватно.

    МОЛЯ ВИ НЕ СИ КУПУВАЙТЕ ТАЗИ ВЕНТИЛАТОРНА ПЕЧКА!!! За същите пари ще си купите вентилаторна печка Rowenta за пода, която хем е тиха, хем топли добре.

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    444
    #2

    Re:Неадекватна вентилаторна печка Crown

    За какъв дявол ще си топля стаята и после ще я изстудявам 5 минути???Как реши че изстудяваш?Това че печката върти стаен въздух не означава че изстудяваш!Работата на терморегулатора е да подържа посочената температура от теб.Представяш ли си какво ще стане ако вентилатора спре преди да охлади нагревателя?И какво повече ще получиш от ровентата която хвалиш неразбирам?

  4. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    40
    #3

    Re:Неадекватна вентилаторна печка Crown

    Когато въпросната печка се изключва, тя охлажда нагревателя около 15 секунди и после спира и вентилатора. Когато обаче изключва нагревателя при нормална работа, вентилаторът изобщо не спира. Върти стайния въздух наистина. Обаче пропускаш факта, че реално така се охлажда този въздух. Можеш да си проведеш прост експеримент. Взимаш един електронен термометър и го оставяш да се аклиматизира. Виждаш температурата и я запомняш. Пускаш един вентилатор срещу сензора и гледаш как температурата пада. На теория не е възможно да достигнеш по-ниска температура от тази на останалия въздух в стаята. На практика обаче влияят и други фактори. Главният от тях е влажността. Колкото по-влажен е въздухът, толкова повече се усеща студ при движението му.

    Не хваля Ровентата. Просто за същите пари нямаш излишни главоболия.

    Crown-а по време на обяда показа още едно странно поведение. Както си грееше на пълна мощност при зададена висока температура и без да е изключвал нагревателя, изведнъж реши, че трябва да премине на половин мощност. И така си остана. Това да ти се струва нормално? Да не говорим, че единственият параметър, който печката помни при изключване от дистанционното и повторно включване е настроената температура. Не помни това, че е била зададена пълна мощност, не помни и това, че съм настроил жалузите да се движат.

    Съжалявам, че мнението ми не съвпада с твоето, но поведението на тази печка е противно на всякаква разумна логика. Бих написал смислен софтуер за контролера за няколко дни. Толкова ли не са могли китайците да си платят на някой програмист за 1 седмица работа? Явно не. Казвам това от преки впечатления. Писах софтуер за контролера на бойлер с електронно управление за известен производител (няма да споменавам имена). Причината да се обърнат към фирмата в която работя беше, че досегашните им платки са китайски с лошо качество на изработка с китайски софтуер, който не работи коректно.

  5. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница
    Мнения
    7,804
    #4

    Re:Неадекватна вентилаторна печка Crown

    Този вид отоплителни уреди, винаги са ме изпълвали с удивление. Най-вече съм се чудил... кой, и поради каква причина ги купува... и какво предимство намира у тях, пред конвенционалната духалка.

  6. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    444
    #5

    Re:Неадекватна вентилаторна печка Crown

    Взимаш един електронен термометър и го оставяш да се аклиматизира. Виждаш температурата и я запомняш. Пускаш един вентилатор срещу сензора и гледаш как температурата пада. На теория не е възможно да достигнеш по-ниска температура от тази на останалия въздух в стаята. На практика обаче влияят и други фактори. Главният от тях е влажността. Колкото по-влажен е въздухът, толкова повече се усеща студ при движението му.---- - Нещо не ме убеждаваш с този експеримент.Ама както и да е,просто махни терморегулатора вържи двата реотана заедно и получаваш ровентата.С едно предимство че няма да я подритваш по земята.А за качеството на това китайче сигурно си прав .Но и какъвто софтуер да му напишеш то като няма хардуер ква полза

  7. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    40
    #6

    Re:Неадекватна вентилаторна печка Crown

    marto68 експериментът не изглежда убедително, но е верен. Особено това за влажността. Ако си поставиш ръцете пред вентилаторна печка и ти е топло, то пробвай да ги намокриш добре с вода и да отидеш пак пред печката. Тогава вече няма да ти е толкова топло. Мисля да не продължавам спора по тази тема, защото нещата са доста относителни. Хардуера за който говориш го има. Просто не се управлява като хората. Затова си мисля първо да се провери дали варианта на Елдом работи нормално и ако е така ще върна този Crown и ще взема другия. Ако не, то може би ще си остана с него и ще се замисля за по-нормален софтуер или бог знае каква друга щуротия, за да не ме ядосва

    Kasap имаш право. Реално единственото предимство пред обикновената духалка е това, че не ти се пречка из краката. Дори подвижните жалузи не са нещо невероятно, защото въздушният поток не е никак малък и не е особено приятно да те обдухва така Най ми е странно защо е сложен таймер. Ако ще ползваш печката в спално помещение, то ще искаш да ти топли цялата нощ. Ако ще излизаш вън от помещението (например отиваш на работа), то защо трябва да работи печката, когато няма да има кого да топли? Разбирам да има отложен старт и да е топло като се прибереш от работа, но таймерът е ненужна екстра поне според мен.

  8.  
     
  9. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница
    Мнения
    7,804
    #7

    Re:Неадекватна вентилаторна печка Crown

    Цитат Първоначално публикувано от Penoff
    Kasap имаш право. Реално единственото предимство пред обикновената духалка е това, че не ти се пречка из краката.
    То и това е съмнително предимство, поради гадното свийство на топлия въздух да се издига нагоре.

  10. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    40
    #8

    Re:Неадекватна вентилаторна печка Crown

    Е то затова са жалузите, та да го насочиш надолу

    Просто за кухня не мисля, че климатикът е добро решение, имайки предвид многото аромат на готвено. Трябва ден през ден да му се пере филтъра.

    П.П.
    Оказах се много прав за тази печка. Майка ми отиде с нея тази сутрин в магазина, за да иска да я сменят с нормално работеща или да й върнат парите. Идеята за връщане на парите бързо отпадна, защото не измислихме по-подходящ вариант. Оказа се, че Crown, NEO, Tesy и май дори ELITE имат в асортимента си същата печка просто с друго етикетче. Явно е, че всички са правени на едно място . Но да се върна на темата. В магазина не отказват смяната и пускат друга печка от същия модел. Оказва се, че тя се държи още по-неадекватно. При пускането си тръгва да грее към настройка от 40°С без да приема друга. Пробват още една. Тя пък отказва да приема команда за включване от панела на самата печка. В крайна сметка майка ми си взима обратно вече купената от нея печка и се прибира с нея. Това недвусмислено показва, че не аз съм капризен, а просто китайците не са си свършили работата. Надявам се да намеря време и да направя едно свястно управление на тази печка и да се ползва човешки. Иначе за парите си не е лоша. Само да работеше нормално

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Bin - Crown D-18-IN
    От slowdead във форум Климатици NEO, ELITE, Crown, Nippon, Sang
    Отговори: 1
    Последно: 08-12-11, 16:42
  2. Избор на вентилаторна печка
    От scorpia във форум Електрическо отопление
    Отговори: 18
    Последно: 08-02-11, 12:13
  3. Готварска печка CROWN -мнения!
    От tany във форум Бяла техника
    Отговори: 2
    Последно: 16-11-09, 23:03
  4. Дим от LCD Crown
    От lubaka2 във форум Други телевизори
    Отговори: 1
    Последно: 27-05-09, 17:38
  5. Препоръка за вентилаторна печка
    От teoto във форум Електрическо отопление
    Отговори: 9
    Последно: 28-09-06, 19:33

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе