Вчера родителите ми купиха вентилаторна печка за стена Crown. Можете да я видите ето тук. Тази сутрин я монтирах и реших да я изпробвам. Честно казано до сега не бях срещал уред с автоматични функции с по-некадърно написан софтуер за управляващия го процесор (микроконтролер). Тази печка се държи толкова неадекватно, че ми трябваше около един час, за да установя повечето грешки в управлението й. Най-вероятно има и още, но просто ми писна да си губя времето с нея. Въпросната печка има 2 мощности на нагряване (1 и 2 kW). Разполага с таймер за отложено спиране. Насочва въздуха във вертикална посока с моторизирани жалузи. Има дистанционно управление и цифров термометър и терморегулатор. Чудесно изделие поне на параметри. Първият проблем беше, че не е коректно преведено упътването към уреда. Обяснението как се регулира температурата не съответства изобщо на реалността. То това да беше проблемът, щях да го преглътна. Когато печката работи на половин мощност и достигне настроената температура, нагревателят се изключва. За съжаление обаче вентилаторът не спира и точно след 30 секунди печката се превръща най-обикновен вентилатор, който духа студен въздух (все пак е зима). Някакъв пълен абсурд. За какъв дявол ще си топля стаята и после ще я изстудявам 5 минути, докато температурата спадне и отново се включи нагревателя. Проблемите не свършват тук. Преминавам на пълна мощност. Поне така ще се имам по-голяма ефективност. Оказва се, че оборотите на вентилатора не се променят при промяна на мощността. Недомислица, но за тези пари го преглъщам. Настроил съм още при половин мощност желаната температура от 20°С и чакам да стане толкова. И тя става толкова. После става 21...22...23...24...25 и спиране няма. Май не я интересува желаната от мен температура. Всъщност се оказва, че при смяна на мощността се следи настройката по подразбиране от 25°С въпреки заданието от потребителя. ОК. Настройвам отново температурата. При достигането й нагревателят се спира и естествено след малко печката духа студен въздух за още около 5 минути. Тогава отново се включва нагревателят. Чудесно, но се включва на половин мощност вместо на пълна. Явно и от тази настройка не се интересува глупавата печка. Сега реших да пробвам и бутона за контрол на отоплителната мощност, намиращ се на самата печка. Тъкмо беше се изключил нагревателя и натиснах бутона. Нагревателят се включи отново. Зададената температура беше 20°С. Текущата започна да нараства. Стигна до 27°С преди да изключа ръчно уреда. Явно в този случай изобщо спря да се интересува от каквото и да е и просто си грееше до безкрайност. Отказах се изобщо да пробвам таймера. Смятам още утре това недоразумение на инженерната дейност да бъде върнато в магазина и да се търси друго решение, което да работи адекватно.
МОЛЯ ВИ НЕ СИ КУПУВАЙТЕ ТАЗИ ВЕНТИЛАТОРНА ПЕЧКА!!! За същите пари ще си купите вентилаторна печка Rowenta за пода, която хем е тиха, хем топли добре.