Re:Свързване на LCD/Plasma към компютър - част2 / FAQ - на първа страница
Излиза звук, просто трябва всеки път, когато искам да гледам нещо от компа на ТВ-то, трябва да сменям отзад на компа чинча(за звука) от средната дупка, до съседната й :)) И това упражнение по няколко пъти на ден, да дърпам компютъра от бюрото, просто става досадно.. :)
Нали ползваш hdmi кабел за какви чинчове говориш ! Виж си устройствата за възпроизвеждане на звук и избери от тях !
Ако чинча за звука не го сложа, звук на телевизора няма да имам, само картина. Само като преместя чинча на съседната дупка ми излиза звук на телевизора.
Трябва да избираш от менюто за звука, къде да отива звука, трябва да ти излязат две опции, при мен са така едната е realtek HD audio, другата е HDMI out, избираш втората и звука ти е на телевизора.Иначе не знам за какъв чинч говориш.
Добре, така става, но знаете ли как мога да запазя настройките на единия user account да си останат примерно с резолюция 1280x1024 и звук - от колонките на компютъра, а другия account(създаден за гледане на филми) настройките да се запаметят на друга резолюция - 1280x768 и звука да излиза от телевизора. Защото каквато промяна направя на единия акаунт, то тази същата промяна се осъществява и на другия? :)
При някои промени се изисква рестарт на компа са да се запазят ! Това пробва ли го ?
Да, пробвах го. И като го направя, резолюцията остава еднаква и за двата юзър акаунта. А ми се иска на единия акаунт да е по единия начин, а на другия - по друг(за да може да се гледа както трябва на ТВ-то - 16:9 формат).
В контрол панела на видео-картата как са настройките ? Виж и там !
Привет,
Имам няколко въпроса по повод свързване на отделни компоненти. Трудно ще ми е да ги задам всичките накуп, затова 1 по 1.
Лаптоп (HDMI) ---> Рисийвър (HDMI) ---> ТВ (HDMI)
ТВ-то е от скоро и преди него всичко беше доста просто. Лаптопът (с Win7) автоматично разпознаваше рисийвъра (като дисплей), когато ги свържа с кабел. От настройките избирах Duplicate displays. По този начин, картината се запазваше ОК на лаптопа, а звука се обработваше от рисийвъра.
Когато добавих ТВ-то, горния модел вече не ме устройваше. Лаптопът ми е с резолюция 1440х900, а телевизора 1920х1080. Не съм проверявал, но съм убеден, че би било глупаво да продължа да използвам опцията за клониране, от което със сигурност ще страда ТВ-то (задочно и аз..). 1. Правилно ли е разбирането ми?
Смених от опциите на Extend displays. Така зададох 1440х900 за лаптопа и 1920х1080 на ТВ-то. Не бях 'работил' в подобна среда до сега, но всъщност се оказа лесно и до голяма степен удобно.
Единственият недостатък е, че на моменти просто искам да изключа ТВ-то и да продължа да си ползвам лаптопа с рисийвъра. За жалост, тогава дисплея на лаптопа се прецаква. Иконите изчезват, въобще всичко изчезва и остава единствено wallpaper-a, но зуумнат. Предполагам, че това се случва, тъй като реално лаптопа разпознава рисийвъра, а не директно телевизора. В резултат на което, запазва extend displays опцията. Щеше да е страхотно, ако вместо да се скапва дисплея на лаптопа, автоматично преминаваше в duplicate. 2. Някакви предложения?
Горните питанки са ми основни, защото от тях реално започва всичко. Всички останали въпроси, които имам, са малко или много изхождащи от горните два. И, живот и здраве, ще задам на по-късен етап :)
Благодаря предварително,
Марто
Колега , това е най-съвременното и удобно свързване между различни уреди само с един кабел !
Лаптопа ти разполнава ресивъра , понеже е директно свързан с него и това е съвсем нормално , а всичко друго за което питаш са настройки !
Със сигурност това е най-съвременното и удобно свързване. Наясно съм, че всичко е въпрос и на настройки, но те не са ми ясни, затова и пиша.
Лаптопът ми е с Windows 7 x64, а видео картата NVIDIA GeForce M8600 GT.
Интересуват ме конкретно отговорите на въпроси 1 и 2 в синьо по-горе.
Благодаря!
По въпрос 1 - разбирането ти е правилно ! Сменил си опциите- това е добре !
По въпрос 2 - нещо има не донастроено ! Правил ли си рестарт , за да се запомнят промените ? При мен поне не е така , и аз съм с лаптоп !
Т.е. правилно съм се ориентирал и трябва и двата дисплея да си работят на максималната резолюция. Благодаря!
пп - Беше ми направило впечатление, че един и същи рип филм излиза с различни по големина черни полета отдолу/отгоре, когато сменям extend displays / duplicate displays, в полза на extend, където черните ленти бяха по-малки предвид по-голямта резолюция.
В такъв случай няма да търся промяна на свързването. Схемата на свързване си остава Лаптоп (HDMI) ---> Рисийвър (HDMI) ---> ТВ (HDMI), при 'Extend these displays' от настройките на видеокартата.
Снощи си преинсталирах драйверите на видео картата. Имаше рестарти и пр. Трябва да разбера защо, скед като изключа ТВ-то дисплея на лаптопа се прецаква. Ако успея да се преборя с това ще е супер, защото е дразнещо. След всяко изключване на телевизора, трябва <Fn>+<F8>, за да ми дойде картината, след което да избера Duplicate displays, за да мога да продължа да ползвам лаптопа, а рисийвъра да се бори с аудиото... Ще взема друг лаптоп с HDMI за проба. А довечера ще направя още няколко опита и ще разровя настройките. Има един overscan, който не мога да изключа и който ме съмнява. Възможно е и нещо рисийвъра да не прави както трябва..
Един съвет - каквото и да правиш при вадене/слагане на hdmi кабела , уреда/уредите трябва да е изключен/ни !
Това с дисплея на лаптопа винаги ли го прави и изчакваш ли поне малко време , ресивъра да си превключи на необходимия източник ?
Да, това с кабелите на всяка цена. За съжаление, с лаптопа е по-тегаво, но него колко пъти му вадя кабела...
За изчакването изчаквам, но въпреки него, проблемът е налице. Ще го разбутам довечера по-внимателно, ще се опитам да направя и кратко видео клипче с телефона.
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1311006780[/time]_________________________________________________
Чувствам се глупаво :huh: Идея си нямам какво точно направих, но явно нещо се е случило.
Пъро изгасих всички компоненти и проверих връзките. След това поетапно: настройките на лаптопа, настройките на рисийвъра. Телевизорът практически не съм го пипал. Уж нищо съществено не промених, а то какво стана..
В момента всичко си работи ОК независимо едно от друго :undecided: При всичко включено, когато изключа телевизора, картината на лаптопа си е на мястото и рисийвъра обработва звука. Когато изключа и рисийвъра, дисплея на лаптопа отново е ОК, но вече логично нямам звук. Ако изключа рисийвъра, но оставя включен телевизора, отново всичко е ОК.
А щях да правя клипове и снимки...
Та така. Сега още малко време да свикна с новите екстри и да видя дали ще има нови въпроси :)
пп - единственият страничен ефект до този момент е разместване на иконите на дисплея. Реално се разместват 3-4 икони, но ако не успея да го коригирам, ще си ги гледам така :)