GPS за изчисляване на площи за аграрна дейност
Здравейте!
Трябва ми някакъв GPS апарат който да може да изчислява площи - нямам си на идея как точно става това и какво да търся но така ми казаха че има такива. Та отидов в сайта на Техномаркет понеже и намерих няколко модела на които пише че могат да изчисляват площи, от тях само този е достъпен за поръчка онлайн: http://www.technomarket.bg/product_d...ct_id=09033318
Та първия ми въпрос е - как точно работи това изчисляване на площи и дали ще ми свърши работа да си смятат декарите които съм ожънал?
Вторият е - препоръчайте нещо!
Благодаря!
Re:GPS за изчисляване на площи за аграрна дейност
На този гармин пише, че изчислява площи. Това веротян става като обходиш целия периметър нивата. Другия вариант е с какъв да е GPS да си запише координатите на върховете на фигурата която се образуа и после ги въвежадш в гоогле мапс. Трябва да се ползва google earth pro. Има я по тракерите. После с мишката заграждаш площа около отметките които си сложиш и ще видиш каква е ожънатата площ.
П.С. Имай предвид, че ако ти трябва точно площ това с GPS-а няма да стане. Имаш грешка от няколко метра. По точните измервания идват доста скъпо. Според мен с помоща на google earth pro ще стане достатъчн оточно, ако нивата я има на детайлна снимка.
Площите се изчисляват наистина по точки, които ти задаваш. Въпроса е колко си решил да отделиш за GPS (съответно да решиш каква точност ти е нужна), защото и при тях разликата е огромна. Благодарение на антената при Пулково всъщност точността може да падне и под 30 см., ама и цените за подобни GPS-си скачат над 10 000 лв.
То ако ще се дават толкова хиляди по добре всеки път да си вика геодезит да му напарви измерването и така точността ще е още по-голяма.
а на една НОКИА 5800 + гармин дали ще се получава това пресмятане на площи? Сега като го видях това може да ми свърши много хубава работа като тръгна да пускам редове по нивите :)
GPS -a не е Аутокад който да изчислява очертаната площ, при зададен мащаб.
Май ти трябва нещо такова - http://www.promagellangps.com/en/pro...sp?PRODID=1292
поне с такова работят землемерите или там както се наричат на ДФЗ. В България ако не се лъжа ги внася ДАТЕКС. Може би има вариант и на Garmin за целта. Но не е евтино в никой случай!
Доста от моделите на Garmin изчисляват площ, отделно записаните следи могат да се прехвърлят в безплатния им софтуер Mapsource и той също изчислява площи. Следите могат да се обедиянват и разделят при нужда. Ако си наясно с това, каква точност ти трябва, питай представителите на Гармин, ГЕОТРЕЙД (http://www.geotrade.bg), и без това останалата им дейност е търговия с всякакви професионални геодезични инструменти, сигурно ще те насочат към практическото използване на отделни модели.
Здравей dimitry,
GPS 72 или GPS 60 бих ти препоръчал. Принципът на пресмятане на площта е елемтарен. Хващаш GPS-а, натискаш да започне да се изчислява площ, обикаляш площта която искаш и натискаш ОК. И съответно ти излиза площта, която си обходил. Лесно и просто. :)
Поздрави,
Аз пък бих те посъветвал да си вземеш някой ПДА може и 2-ра ръка за 200 лв с вграден ГПС, и да изтеглиш SurveyArea-пускаш програмата,правиш една обиколка на площа,натискаш изчисляване и имаш резултата ако искаш в декари,хектари, кв метри и квото се сетиш.
Най полезното нещо е че запазва обхода на площа във формат за Google earth и директно виждаш къде си мерил, успех
Re:GPS за изчисляване на площи за аграрна дейно
Цитат:
Първоначално публикувано от ilhanbg
Аз пък бих те посъветвал да си вземеш някой ПДА може и 2-ра ръка за 200 лв с вграден ГПС, и да изтеглиш SurveyArea-пускаш програмата,правиш една обиколка на площа,натискаш изчисляване и имаш резултата ако искаш в декари,хектари, кв метри и квото се сетиш.
Най полезното нещо е че запазва обхода на площа във формат за Google earth и директно виждаш къде си мерил, успех
Винаги е полезно да те слушам - научавам всеки път по нещо ново !!!
следващия път пиенето е от мен :)
Цитат:
Първоначално публикувано от ilhanbg
Демек номера може и да стане с нокиа-та така ли? Май ще си взема най-накрая
Само да вметна:
1. При по-голям наклон освен координатите ти трябва и топографията на района
2. Точност под 7-10м може да се постигне с диференциално измерване, но ти трябват 2 GPS-a и съответния софтуер, свързване и куп щуротии. Все пак се замисли - на 100м отсечки 10м грешка ти дава 20% отклонение в резултата. На 50м - 45%
3. Друг вариант, но платен, е ползването на опорната мрежа на Naviteq, за измерване в реално време иска и GSM, иначе Internet. Там теоретично точността пада на сантиметри.
Цитат:
Първоначално публикувано от obshtinska_mishka
Демек номера може и да стане с нокиа-та така ли? Май ще си взема най-накрая
Ако можеш да качиш WM5 na Nokia...:)
Цитат:
Първоначално публикувано от dva
Само да вметна:
1. При по-голям наклон освен координатите ти трябва и топографията на района
2. Точност под 7-10м може да се постигне с диференциално измерване, но ти трябват 2 GPS-a и съответния софтуер, свързване и куп щуротии. Все пак се замисли - на 100м отсечки 10м грешка ти дава 20% отклонение в резултата. На 50м - 45%
3. Друг вариант, но платен, е ползването на опорната мрежа на Naviteq, за измерване в реално време иска и GSM, иначе Internet. Там теоретично точността пада на сантиметри.
със SurveyArea точността е висока, можеш да пробваш да обиколиш примерно една площадка и след като качиш на Google ще видиш точност до 3-5 метра