Вижте резултатите от анкетата: Какъв тип осветление използвате ?

Гласували
97. Не можете да гласувате в тази анкета
  • LED Осветление

    30 30.93%
  • CFL - Енергоспестяващи крушки

    49 50.52%
  • Халогенно Осветление

    16 16.49%
  • Обикновени Крушки

    28 28.87%
  • Смесено от всички видове

    18 18.56%
  • Друг тип осветление

    3 3.09%
Отговори на анкетата
Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 57

Анкета - Използвате ли LED Осветление?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. PSL
    PSL е офлайн
    Member
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Варна
    Мнения
    346
    #16

    Отговор: Анкета - Използвате ли LED Осветление?

    Не може да става и дума за икономии от осветление, ядене, пиене и още нещо.
    Иначе малко LED на тавана за да сме в крак с кризата и с икономиите.

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Nov 2008
    Мнения
    374
    #17

    Отговор: Анкета - Използвате ли LED Осветление?

    Да бе, не може.... в момента в хола съм с 15 лунички по 3 вата, обща инвестиция със захранването 200 лв. Ако бях сложил обикн. халогенни луни по 35 вата, отива над 500 вата, крушките са 30 лв, но захранванията поне 5 х 105 вата са около 90 лв или общо 120 лв.
    Тоест 200 лв срещу 120 лв.
    При два часа работа на денонощие (а то е много повече, но нека е този минимум) при халогенките консумацията е 30 киловата на месец или 360 на година, срещу 36 киловата при лед луничките, или в пари грубо 60 лв. Реално за около година се избива тока, повечето качествени лед лунички са с 24 месеца гаранция, има дори и с 36 месеца (ама са по 17-18 лв cob led).
    С добре разположени лед лунички спокойно се постига добра осветеност за хол, гледане на ТВ и хрупане на салатка .
    Лошото е, че всеки започна да внася, продава и преподава лед и по този начин и качество и цени са в двете крайности. Пример - лед лента 3528 бяла, във Варна я има на цени от 4,00 метър до 12 лв за метър. Преди 6-7 месеца си закупих от интернет на цена около 3,00 лв метъра с ДДС и фактура.
    Лошото при лед луничките - технологиите се развиват в много бърз темп, ако днес си купите 10 лунички и си ги монтирате, и след 1 година ви изгори луничка, 99% този модел ще е спрян от производство и внос и няма да намерите същата, новата ще е в леко по-различен вид, и няма да свети със същия отенък. Аз лично си закупувам по поне две бройки отгоре

  4. Banned
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    872
    #18

    Отговор: Анкета - Използвате ли LED Осветление?

    ..Признавам,интересно и смислено написано!Поздравления!...Азсъщо съм пред такава дилема-лед или халогенки?При мене водещото е не толкова киловатите и евентуалната икономия или не,колкото дълговечност и качество на осветлението...Гледам и тук в Словакия лед навлиза масово,но...като,че ли хората не са много очаровани...Наскоро умувахме с мой приятел,има лед и на полилей и вградени луни.И докато на полилея няма изгоряла лампа вече година,то при луните не е така.От12 в помещението,вече е сменил 3.За същия период от време.А уж леда е качествен-Филипс и хич не е евтин!Според него все още за вграждане в луни лед-а не е достатъчно усъвършенствуван,прекалено се нагрява и според него за това дефектират.Не съм специалист,то и той не е,ама така си мисли....В друго от помещенията има халогенки-на полилея са на 220в.,35вата,а някакви забити в стената на 12 в,20вата.Казва,че тия на 12в не ги е сменял с години,докато на 220в карали към2.0-2.5 години.....Та лично той най е доволен от тези на 12в халогенките....

  5. Member
    Тук е от
    Nov 2008
    Мнения
    374
    #19

    Отговор: Анкета - Използвате ли LED Осветление?

    Така е, и аз преди в банята 5 години съм ползвал лунички халогенки от 12 волта, за 5 години май само една изгоря, но пък два пъти ми изгаря захранване. Но пък грее, особено лятото, а зимата пък не топли ) .
    Сега съм сложил едни пет ватови cob led, с 80 градуса светене (3 години гаранция), красив лъч почти като на халогенките, малко топло бялото сякаш ми зеленее (3000к са), но пък студено бялото е все едно си в морга . Някои пък предпочитат студеното за баня, защото подчертавало цветовете.... но пък според мен зависи от цвета на плочките.
    Лошото е, че имам красиви полюлеи с g9 халогенки, а толкова малък лед надали ще има близките 5-6 години , а сегашните са дълги, дебели, и няма как да осветят кристала в полюлеите. И така не мога да направя целия си дом икономичен, опазващ природата
    Филипс лед.... на моменти мисля, че продават части за ТВ, а не крушки . А и нещо напоследък мнението ми е, че "марките не са това, което бяха". Визирам ел. уредите ми в кухнята, които лукс дизайнерска серия на Горение, са по-постни от обикновения ми Електролукс. Тъй че и тук с Филипс-а имам леки резерви, а с тази недостъпна цена.....
    От доста време се чудя, как почти 140 години ( по памет го казвам, не ми се рови в уикито) нормалната крушка почти няма ъпдейт. Еми...дойде време на волфрамовата жичка да излезе в пенсия, но чак след като ЕС ги забрани .

  6. Banned
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    872
    #20

    Отговор: Анкета - Използвате ли LED Осветление?

    ...Какво ще рече това cob led ?...Колкото до това за марките...имаш право,не са това,което беше!Тука в Словакия скъпите лед са на Осрам и Филипс.Цените им са значително по високи от тези в БГ,приблизително с 40%.След тях идват продуктите на Дж.Електрик,те са основно унгарско производство и са малко по евтини.Но и Филипс и Осрам се правят в Китай,и накрая следва поредица от неизвестни търговски наименования все събирани в Китай,като марките обикновенно са нищо незначещи три букви най вече..Примерно PHL или нещо подобно!...Много трудно е,почти невъзможно,да отсееш качествения продукт от боклука! До тук иде реч за крушките най общо казано.При електроуредите картинката е по ясна.Там определено е много по лесно да се ориентира човек,естествено от едно Горене не можеш да очакваш надежност като от Сименс или АЕГ!Няма значение коя е дизайнерската линия,вътре Горението си е Горение.Иначе,в дизайнерско отношение са върхът...но до там!Все пак не правиш кухня за изложба,а за да се развихря булята вътре!И когато човек кичи кухнята с уреди най вече си гледа джоба!То е водещото!Е има и момент за функционалност и естетика,но в кухнята може и да е Беко,може да е Горение,но може и да е Франке или Сименс......Тук например съм виждал индукционен плот на АЕГ,събиран в Швейцария,който за три години зверско ползване,семейство с три хлапета,си е като чисто нов,дори и с блясък по повърхността!!...Но и цената си заслужава-има няма към 1300евро!......

  7. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #21

    Отговор: Анкета - Използвате ли LED Осветление?

    Аз със халогените лунички приключих.Точно те се нагряват и поради това горят.Лед луничките напротив-не се нагряват и досега за близо 3 години нямам изгоряла ЛЕД(верно че са немски-не помня марката), но все пак те изобщо не се нагряват, докато халогенните не можеш да ги пипнеш.

  8.  
     
  9. Banned
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    872
    #22

    Отговор: Анкета - Използвате ли LED Осветление?

    justify,приемам,че това,което пишеш е така,може би наистина луничките от горе,там където светят са студени,но говорим за електрониката отдолу,невидимата част,тази която е скрита под картона или каквото и да е там...Аз предполагам,че там нагряват..Просто няма друга логика,тези които са на полилей да държат а тези вградените да дефектират!..Умувахме с приятеля ми,но ,както казах и двамата не разбираме от тия неща!....Не знам ти на какви немски лед лунички си попаднал и то преди три години ,дето са стрували 8-9 лева!?И до сега нямаш дефекти!Мисля,че преди 3 години цената на лед беше убийствено висока!Първите лед ,които видях тук ,точно преди три-четири години беше около 25-30 евро и си спомням как хората с любопитство ги разглеждаха в NAY ELEKTRODOM и цъкаха с език точно като в БГ!!А относно немска марка-аз знам само една-ОСРАМ,ама и тя в 99%от случаите се прави в Китай!!И още нещо,гледам ,че са започнали да пишат по опаковките умопомрачителни часове живот-50,че и 100 000 часа!!Те това вече са си пълни глупости!Че то ако продуктите им имат такъв живот,то производителите директно си копаят гроба!.....

    - - - - - - - - - -

    ...Бих се радвал,ако колегите от Крушки .ком внесат малко повече яснота по въпроса!Все пак са си специалисти в тази област и всяка достоверна информация ще е от полза за бъдещи клиенти,какъвто се явявам и аз!

  10. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2013
    Мнения
    46
    #23

    Отговор: Анкета - Използвате ли LED Осветление?

    Това което ще споделя е от личен опит - Всяка партида макар и от един доставчик е възможно да е с различно качество и различен нюанс на белият цвят и както по нагоре Николай Варна отбеляза по добре си купувайте резервни защото никога няма гаранция че следващият път ще получите същият цвят.
    Вероятно Осрам и останалите известни фирми могат да гарантират че всеки път ще получите един и същи цвят но пък там става въпрос за съвсем друг ценови клас.
    Относно горенето на ледовете според мен в 99% от случаите става въпрос за нещо изгоряло по електрониката и много рядко диод и ако е диод то вероятно пак е в следствие на некачествен траф.
    Конкуренцията натиска непрекъснато за все по ниски цени и това доста често се отразява на качеството за това е хубаво да купувате от магазини които освен че дават гаранция я и уважават - не искам да посочвам конкретни колеги но можете да си направите труда да им потърсите по сайтовете условията за рекламация и ако въобще намерите такива то при повечето ще установите че реално няма никакъв шанс да ви уважат рекламация.

    Също така е важно при рекламация кой поема транспортните разходи по изпращането и получаването, защото те понякога могат да са по скъпи от самото осветително тяло.

  11. Banned
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    872
    #24

    Отговор: Анкета - Използвате ли LED Осветление?

    ...Благодаря на крушки ком. за отговора,но това"...нещо изгоряло по електрониката.."не обезмисля ли напълно тия фантастични 100 000часа живот където се дават на изделията,пък не от Осрам да са а от Марс дори!?.....И още,дайте някакво подреждане по надеждност на марките.Не може да няма такава статистика!

  12. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич
    Мнения
    4,810
    #25

    Отговор: Анкета - Използвате ли LED Осветление?

    Каква надеждна статистика? За статистика се иска най малкото, време. При живот, даван от фирмите, 50 000-100 000 часа са необходими минимум 5г. работа с един и същи доставчик, за да може да започне да се прави някаква статистика.

  13. Member
    Тук е от
    Nov 2008
    Мнения
    374
    #26

    Отговор: Анкета - Използвате ли LED Осветление?

    Словака - няма марки , за мен има съотношение цена/гаранция + нещо много важно - външен вид и характеристика. Макар че 3 години гаранция и доставка по интернет при мен е равно на 1 изгоряла луничка пращане и доставка на нова . Тоест, луничка от 15 лв и 15 лв доставки в двете посоки. Но пък 36 месеца гаранция е все пак някакво доверие към продукта, защото никой не дава гаранция на боклук (освен ако до месеци си затваря магазина хехе) .
    Така че - купувай за едно помещение, тествай, наблюдавай, после второ и т.н. - това ако заменяш работещи, ако тепърва изграждаш - насочи се навсякъде към лед. Дай мейл да ти пратя снимки, че зор с прикачване и намаляване на размера.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2013
    Мнения
    46
    #27

    Отговор: Анкета - Използвате ли LED Осветление?

    Тоест, луничка от 15 лв и 15 лв доставки в двете посоки. Но пък 36 месеца гаранция е все пак някакво доверие към продукта, защото никой не дава гаранция на боклук (освен ако до месеци си затваря магазина хехе) .
    Проблема не е в даването на гаранцията - В България тя се раздава като на циганска сватба - Проблемите идват когато се наложи да се обслужи тази гаранция.

    Даването на гаранция има стопиращ ефект спрямо пускането на некачествена стока само когато онлайн магазина поема разходите по транспорта за направените рекламации.

    Много лесно се дава гаранция от 3-5-10 години, ако клиента ще си плаща разходите по изпращането и доставката на рекламацията особено когато доставката е по скъпа от самият продукт.

    Дефектите при ЛЕД осветлението обикновено са от икономия за сметка на качество и засягат цели партиди, това се проявява още на първият месец в 90% от случаите - важното е при първи симптоми че дадена партида е дефектна веднага да се спре от продажба. Защото когато плащаш транспорта на рекламациите това направо те разорява.
    Когато обаче търговците не плащат транспорта просто заменят една дефектна с друга дефектна и така докато избутат гаранцията или докато на клиента не му писне да си хвърля парите за транспорт.

    Затова моята препоръка е преди да купувате да четете какво пише за гаранцията и гаранционното обслужване.

  16. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,429
    #28

    Отговор: Анкета - Използвате ли LED Осветление?

    krushki.com

    Нормалното бяло/стандарт D65/ e 6500К
    Слагал съм в стаята си 4 LED лунички с цветова температура от 4500 келвина/с по-висока не можах да намеря/. Само след 40 минути гледане на плазменият си телевизор усетих умората в очите си. Свалих LED луничките и върнах халогенните - всичко си дойде на мястото.

    За мен изписаните цветове за лампи звучат абсурдно
    http://www.grainger.com/tps/lighting...tion_guide.pdf

    http://www.venturelighting.com/techc...r_of_light.htm

    Разполагаш ли с някаква таблица за разчитане кодовете за цвят при флуоросцентните лампи?
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 23-04-13 в 17:08.

  17. Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Живее в
    София - Младост
    Мнения
    171
    #29

    Отговор: Анкета - Използвате ли LED Осветление?

    Philips и Osram
    Halophosphate tubes
    Numeric color code Color Approximate CRI Color temperature (K)
    29 Warm white ~54 3000
    35 White ~56 3500
    33 Daylight/Cool White ~67 4300
    25 Natural/Universal White ~75 3000
    54 Tropical Daylight ~75 6500
    Deluxe halophosphate tubes
    Numeric color code Color Approximate CRI Color temperature (K)
    27 Deluxe Extra Warm White ~95 2700
    32 Deluxe Warm White ~85 3000
    34 Deluxe White ~85 3850
    79 Deluxe Natural ~93 3600
    38 Deluxe Cool White/°Kolor-rite ~92 4000
    55 Northlight/Colour Matching ~94 6500
    Tri-phosphor tubes
    Numeric color code Color Approximate CRI Color temperature (K)
    827 Warm white ~85 2700
    835 White ~85 3500
    841 Cool white ~85 4100
    850 Sunlight ~85 5000
    865 Cool daylight ~85 6500
    880 Skywhite ~85 8000
    Multi-phosphor tubes
    Numeric color code Color Approximate CRI Color temperature (K)
    927 Warm white ~95 2700
    941 Cool white ~95 4100
    950 Sunlight ~98 5000
    965 Cool daylight ~95 6500
    Special purpose tubes
    Numeric code Fluorescentlamp type Notes
    05 Germicidal lamps No phosphors used at all,using an envelope of fused quartz.
    08 Black-light lamps
    09 Sun-tanning lamps



    Или най-общо при трицифрените кодове

    950 = 5000
    841 = 4100
    Този пост е редактиран от ppbgbg; 24-04-13 в 15:08.

  18. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #30

    Отговор: Анкета - Използвате ли LED Осветление?

    при мен нещата са в крайности или топло или студено бяло - тия 4000 градуса имат да се учат още докато ги изкарат с лед или цфл, може и да могат , но аз не мога да си го позволя

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Кой email-клиент използвате
    От DeathKnight във форум Анкети
    Отговори: 20
    Последно: 19-12-05, 12:02
  2. Какво използвате за рипване на CD-та?
    От cristo във форум Общ - софтуер
    Отговори: 31
    Последно: 22-03-05, 15:48
  3. Коя програма използвате за DOWNLOAD?
    От JOJO във форум Анкети
    Отговори: 30
    Последно: 20-06-04, 20:55
  4. Използвате ли Symbian телефони [devices]?
    От Malone във форум Анкети
    Отговори: 11
    Последно: 02-06-04, 14:48
  5. Кои драйвери използвате за GF4?
    От medunski във форум Аудио и Видеокарти
    Отговори: 6
    Последно: 25-02-03, 11:05

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе