Дефектирал панел на телевизор LG OLED65B7
Здравейте, закупих юли месец 2018г. телевизор LG OLED65B7 и м.ноември тази година се появиха хоризонтални сини линии в долната половина на екрана. От сервиза ми заявиха, че бил дефектирал панела/дисплея на телевизора, но не ми дават информация кога ще го подменят, нито имат ли в наличност резервната част, нито пък откъде ще дойде и сега вече втора седмица стоя без телевизор...
Някой от Вас имал ли е проблем с подобен дефект.
Благодаря за всички мнения.
Отговор: Дефектирал панел на телевизор LG OLED65B7
Щом телевизорът ти е гаранционен няма място за притеснения. Явно вече са дали заявка за нов панел и чакат доставката му от завода в Полша. Вероятно ще го подменят с панел модел 2018, който е по-добър.
Законовият срок за ремонт е 30 работни дни.
Аз моя го взех Май месец същата година, тогава помня че ги даваха с 5 години гаранция :)
Цитат:
Първоначално публикувано от
hristoslav2
Щом телевизорът ти е гаранционен няма място за притеснения. Явно вече са дали заявка за нов панел и чакат доставката му от завода в Полша. Вероятно ще го подменят с панел модел 2018, който е по-добър.
Законовият срок за ремонт е 30 работни дни.
Казаха, че чакат панела от завода им в Холандия, но не казаха, че ще е модел 2018г. Самият телевизор е модел 2017, но не ми е ясно защо дефектира, толкова бързо, освен това ми казаха, че има вероятност ако е прекалено скъп този панел да ми заменят телевизора с нов, но със съответното доплащане защото гледам сега тези олед са над 5 хиляди лева.
Цитат:
shisharko
Казаха, че чакат панела от завода им в Холандия, но не казаха, че ще е модел 2018г. Самият телевизор е модел 2017, но не ми е ясно защо дефектира, толкова бързо, освен това ми казаха, че има вероятност ако е прекалено скъп този панел да ми заменят телевизора с нов, но със съответното доплащане защото гледам сега тези олед са над 5 хиляди лева.
То може да покаже дефект и след 1 час от покупката... но като цяло не смятам, че е нормално да искат доплащане ?!
Може да ти предложат замяна на В7 с В8 или В9. Погледни си касовата бележка, за колко си купил твоят и днешните цени на изброените модели.
Би трябвало да си взел твоят LG OLED65B7V през юли 2018 година за 7300 лева.
Сега
LG OLED65B9PLA - 3400 лева
Тази цена гледаш ли я някъде ? Вярно моя е 55ца ама го взех за 2700 лв.
Цената му беше 4 899 лева, а го купих за 4 200 с много мрънкане и пазарлъци. Актуалната цена, която намира за панела за този телевизор е малко над 1 800 долара, което почти доближава цената от 3 400 за LG OLED65B9PLA и няма логика да сменят панел, който е по-скъп от самия телевизор...най-малкото защото за срока на гаранцията може да дефектира още нещо.
Като цяло съжалявам за покупката на този телевизор
Заради това, че е дефектирал панела? На всеки може да се случи. Радвай се, че се е случило в гаранционният срок.
Цитат:
shisharko
Не само заради това...оказа се,че прехвалената картина може да се постигне само с външен източник...4к изображение няма от доставчика на цифова телевизия, а другите му фукционалности почти не се ползват
В крайна сметка производителите на телевизори не са виновни, че ние нямаме 4к телевизия. Но да, трябва да се търсят алтернативни източници, ако искаш да се насладиш на кртината.
А преди да ти се появи проблема със сините линии, имаше ли други проблеми с панела, като отбелязване на статични изображения(burn in)?
Цитат:
shisharko
Не само заради това...оказа се,че прехвалената картина може да се постигне само с външен източник...4к изображение няма от доставчика на цифова телевизия, а другите му фукционалности почти не се ползват
Преди да го купиш, поинтересува ли се за източник на сигнал или първо купуваш, а после мислиш...
Има няколко свободни такива програми на сателит. Може да си купиш UHD блу-рей плейър и дискове или да станеш абонат на SVOD услуга.
Колега,
Законовият срок за отстраняване на повреда в гаранционен срок е 30 дни. След това си търсиш правата от търговеца.
Последният, вносителят или сервизът може да чакат да ти изтече гаранцията и да протакат с каквито си искат доводи.
Щом не могат да ремонтират телевизора, от сервиза да ти издават съответния протокол и с него отиваш при тъурговеца.
Дали ще ти го сменя със същия модел, с актуален с подобни характеристики или ще ти връща парите, зависи от теб.
Прочети Закона за защита на потребителите и действай!
Успех!
P.s.Аз не смятам, че трябва нещо да се доплаща при замяна с актуален модел.
В една държава, която някои недолюбват, при дефект на стоката имаш право да я върнеш и да си получиш парите + разликата в цената на актуалния модел. Чрез съда и допълнителна компенсация можеш да постигнеш.
А у нас - потребителят има само право да си плати по най-високата цена и да се ядосва, че се е набутал.
За UHD програми вече има 5 канала в А1.
Относно гаранията законовия срок,както казват колегите е 30 дни,но трябва да имаш писмен документ за датата на предяване на рекламацията-входящ номер и ( или) записване в книгата на търговеца.Често се случва ''консултантите'' дори да не знаят какво е това входящ номер(от опит),но ако не искат да ти дават трябва да настояваш и да си търсиш незабавно правата.
Ако всичко е направено изчакваш спокойно докато ти се обадят и не кореспондирай с тях.На 30 ден отиваш и си търсиш правата,а те са(ако няма промени в закона)-да ти дадат нов тв-р или да ти върнат парите-по твой избор!!!
Второто е най-добре за тебе тъй като цените вероятно са други,не е добре за търговеца,но затова те трябва да се замислят,а не да те разтакават.
Успех и не го мисли много.