https://digital.bg/%D0%BF%D0%BE%D1%8...B%D0%B3%D0%B0/
Нещо добро ...
https://digital.bg/%D0%BF%D0%BE%D1%8...B%D0%B3%D0%B0/
Нещо добро ...
То това още от лятото, аз тогава взех 3 м на моя акаунт, оня ден взех 3 месеца на жената на акаунта . Не е само за лг
https://istyle.bg/apple-services Тук раздават 3 месеца на всички услуги.
Този пост е редактиран от berpan; 11-12-22 в 17:43.
Някой знае ли, тези от ЛГ какви протоколи ползват за управление на друга техника с тяхното дистанционно? Направо ми 'скриха шайбата'имам logitech Z906 вързано е с оптичен кабел към ЛГ Ц2, от помощника на тв-то пуснах да пробва да го управлява и на третия опит успя. Сега мога да изключвам, усилвам и намаламалявам. Дава индикация на телевизора усилване намаляване и усилва и намалява логитека коректно. Сега вече чудното е как го прави? Понеже не инфраред, слагам си ръката и се обръщам с гръб към тв-то и логитека и пак работи :D за CEC не може и дума да става, не е инфраред, какво е?
Хм, и дистанционното на Амазон стика го управлява така, въпреки, че той няма връзка с него (забоден е в хдми на тв, а в тв-то по оптика е включен логитека) явно е по инфраред и се отразява от някъде
tolostoi
Дистанционното е Bluetooth, а управлението на свързани по HDMI устройства е чрез LG HDMI CEC
https://www.lg.com/bg/tv-aksesoari/lg-mr22gn
https://www.lg.com/uk/microsites/tv/simplink-function
Това ясно, но логитека е свързан по оптика, не по хдми.
tolostoi
Случайно да ползваш IR blaster ?
LG TB 2023
Долу са само предположения
- тази година вероятно компанията ще спре сериите NANO
https://journals.plos.org/plosone/ar...l.pone.0269134
MLA насочва траекторията на светлината с помощта на лещи, за да увеличи ефективността на осветеността. Това позволява на светлината, която обикновено отразена навътре в панела, да се насочи към зрителя, увеличавайки общата яркост на панела. MLA технологията е използвана от мобилни устройства като Samsung Galaxy S21 Ultra. Чрез вмъкване на матрица с миниатюрни лещи пътят на светлината може да бъде оптимизиран, увеличавайки яркостта и намалявайки потреблението при по същото време. Корейската компания вече е преобразувала заводите за производство на OLED.EX , чиято яркост надвишава конвенционалните WRGB OLED с 30%.Като добавим и микролещите, общото увеличение ще бъде 50%, до достигане на пик от 1200 cd/m2.
LG Display се сблъска с проблеми при първото прилагане на MLA, тъй като това бе довело до „зацапвания“ (известни също като mura), където повърхността на дисплея изглежда неравномерна.
За да разреши това, LG Display планира да добави дисперсно лепило, използващо микроперли. Лепилото ще бъде доставено от японската Sumitomo, ако корейската фирма реши да поеме по този път.
В сравнение с миналогодишния G2, само +20% увеличение. По мое мнение само подобряването на пиковата яркост на огледалните светлини със 100-200 нита не е толкова впечатляващо. Това, което би било по-въздействащо, е ако можеше да увеличи яркостта на целия екран със 100 нита, което би било по-съществена разлика и би затворило разликата между miniled и oled.
Съмнявам се, че някой нормален може да направи разлика между 1000 и 1100 нита. Благодарение на закон на Вебер!
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97...BD%D0%B5%D1%80
Натискането на яркостта има експоненциално намаляваща възвръщаемост.
LG M3 Oled TV - това са LG G3 модели без MLA панел
Накратко, серията LG M3 Oled TV е нито повече, нито по-малко от серия LG G3, със същия дизайн, но с външна безжична кутия, съдържаща всички конектори и част от електрониката. По-общо казано, оборудването на телевизорите LG M3 остава идентично с това на моделите LG G3, с една основна разлика, липсата на MLA технология (Micro Lenses Array)
Също така съм уверен, че 2023 qd-oled телевизори все още ще бъдат по-ярки от woled с MLA.
Плюс като добавим и използването от Samsung и Sony на ефекта "Хелмхолц-Колрауш". Това е човешки психовизуален ефект относно цветовете !
https://ewikibg.top/wiki/Helmholtz%E...lrausch_effect
Това е ефект на възприятие. Човешкото око възприема цветната светлина като по-ярка от бялата. Дали го използват активно или не е без значение, но може би го използват, за да намалят консумацията на енергия, макар че се съмнявам.
Тоест червеното върху qd oled спрямо woled ще се възприема по-ярко чрез HK ефекта, тъй като qd oled хроматично увеличава яркостта на червеното, но WOLED трябва да използва ахроматична бяла светлина.
Тази година се появиха първите 240 Hz OLED гейминг монитори, така че в близките 4-5 години очаквам появата на такива телевизори за гейминг.
240 Hz OLED са с по-ясни движения от 360 Hz LCD дисплеи в операция за вземане на проби и задържане!
https://www.avsforum.com/threads/ole...#post-62188609
LG TV 2023 resolution FHD UHD SUHD UHD SUHD series LR63
LR57
LR630B - HD !UR76
UR75
UR70UR81
UR80UR91
UR90QNED75
QNED70QNED82
QNED81QNED87
QNED86
QNED85QNED91 QNED99
QNED96A3
OLEDB3
OLEDC3
OLEDG3
OLED + MLA
(55-77" only)M3
OLEDZ3
OLEDfps / Hz 50/60 50/60 43/75" - 50/60
86" - 100/12050/60
86" - 100/12050/60 100/120 100/120 100/120 8K - 60 Hz
(99) 4K - 120 Hz
(96)4K - 60 Hz50/60 40-120 48-120 48-120 48-120 8K - 60 Hz
4K - 120 HzBLU Direct Direct Direct Direct Edge Edge Mini LED Mini LED Mini LED - - - - - - -- -- -- -- 43UR90006LA
43UR91003LA
43UR91006LA
43UR91006LB
43UR91009LB
50UR91003LA
50UR91006LA
50UR91009LB
65UR91003LA
65UR91006LA
65UR91009LB
75UR91003LA
75UR91006LA
75UR91009LB-- -- -- -- -- -- -- OLED42C31LA
OLED42C32LC
OLED42C34LA
OLED42C35LC
OLED42C36LA
OLED42C37LA
OLED42C38LC
OLED48C31LA
OLED48C32LB
OLED48C34LA
OLED48C35LB
OLED48C37LA
OLED48C38LB
OLED55C31LA
OLED55C32LB
OLED55C34LA
OLED55C35LB
OLED55C36LC
OLED65C31LA
OLED65C32LB
OLED65C35LB
OLED65C36LC
OLED65C37LA
OLED65C38LB
OLED65C39LCOLED55G36LA
OLED55G39LA
OLED65G33LA
OLED65G36LA
OLED65G39LA
OLED77G33LA
OLED77G36LA
OLED77G39LA
-
OLED83G36LA
OLED97G36LAOLED77M3
OLED83M3
OLED97M3OLED77Z36LA
Този пост е редактиран от hristoslav2; 17-12-22 в 13:16.
Не, оставих го в чекмеджето.
Едит: Обаче това обяснява неща, явно има инфраред, бластера се ползва само за усилване, а си ги управлява по инфраред.
Този пост е редактиран от tolostoi; 13-12-22 в 08:31.
Набързо снимки, не ме бива много...
HDR от youtube
Black Adam (Dolby Vision)
Разликата от 2" не се усеща въобще, което е нормално.
Прави ми впечатление, че при SDR има загуби на детайли в сенките, така нареченият black crush. Може би с цел да се избегне "мигане/трептене", което се получава при почти черни нюанси - near-black overshoot / Chrominance overshoot.
Не знам дали ако ползвам тези, ще има някакво подобрение...
В първия момент помислих, че не поддържа 5.1/7.1 PCM през eARC, но просто трябва да се зададе изходящият формат да е задължително преминаващ (pass-trough), докато на Samsung-а си го отчита дори и на auto, но го подава като стерео, докато не се смени и при него на преминаващ (pass-trough). И тук се получава разминаване на звука, когато форматът е Dolby, при PCM няма разминаване. Хубаво слагат промяна на забавянето на звука, но щеше да е добре да може и отрицателна стойност да се задава (важи и за Samsung). Но като цяло LG-то се разбира по-добре със Samsung саундбара, винаги подава Dolby Atmos, докато Samsung tv-Samsung soundbar имаше проблеми с Atmos.
За webos споменах, че не ми допада новият дизайн. Дистанционното също е малко странно - най-вече бутоните за смяна на каналите и регулиране на звука, не се разграничават добре и някой път натискам тези под тях. На предния модел бутоните си бяха във формата на знаците + - ˄ ˅.
За HDMI 2.1 функциите нищо не мога да кажа, защото най-актуалната ми конзола е PS4 Pro, но по-нататък и това ще обновя. Иначе настройките за игри са доста, даже май прекалено много - black, white stabilizer, пък за RPG, за FPS и т.н.
Вграденият плеър вече има цвят на субтитрите сив, т.е. когато се пусне HDR / DV буквите не светват и да трябва да ги четеш с очила, та дори и белият цвят не вади очи както при LG B8.
Много съм доволен от тв, просто изброих дребните неща, които ме дразнят малко. Повечето смарт функции не съм ги пробвал и едва ли ще ги и ползвам - асистени като Alexa, Google. Четох мнения, че някои хора са имали проблем със свързването към безжична, че даже и жична, мрежа. Аз нямах никакът проблем. Преди ден се обнови и FW, не забелязах нещо по-различно.
Този пост е редактиран от Frost; 13-12-22 в 14:14.
За цената си мисля, че е супер, колкото и недостатъци да имаАко ми падне оферта на такава цена, въпреки че не ми трябва тв в момента, и аз нямаше да се колебая дори за миг. Иначе евала за искреното мнение. Доста хора си хвалят само совето, понеже вече са го купили, но не споменават недостатъците.
На тъмното сдр видео, помпай зеления бутон от дистанционното да кажеш какво инфо дава... 440, 400, 444 ...
И колко бита
Всеки тв си има някакви недостатъци, въпросът е да не са натрапчиви. И предния път като взех oled си казах, че повече lcd не, също и samsung не. Но в последствие пак взех lcd, и то samsung. През цялото време ме дразнеше сивото (защото черно там няма), неравномерната подсветка и други софтуерни проблеми. Ако не беше тази цена, едва ли щях да взема такъв oled в момента.
Наскоро имаше спор за големината на тв, че на запад почнали 75" в спалнята да слагат... та, там отиде въпросният Samsung сега, да се отбележи за статистиката, че вече и тук има.
Това важи, доколкото виждам, за сигнал през HDMI, а аз снощи гледах 1080p SDR филм през USB и ми направи впечатление.
Този пост е редактиран от Frost; 13-12-22 в 15:10.
Не бих го нарекъл спор даже. Опитват се да спорят глупаците (без изобщо да ги е назовавал някой), които, явно имат компелкси, че още не влизат в статистиката. А тя е красноречива. Както казах, до година (макс две) и тук ще се търсят мнения за все по-големи диагонали. Реодвното цъкане по сайтовете на търговците също е показателно - все по-често свършват олед партидите с диагонал от 77" и 83" и минават дни, докато се появят налични бройки. Иначе със сигурност и тук одавна има хора с такива телевизори в спалните си. Просто никога няма да седнат да си губят времето по форумите като нас. Мисля че и друг път съм споменавал, но преди време от Киров бяха пуснали снимка от къщата на техен клиент, който се беше оборудвал с аудио на стойност около 100К. Телевизора беше 55" С1 и простаците по коментарите се напдреварваха кой от кой по-голям бисер да изплюе.....
Този пост е редактиран от CubanLinx; 13-12-22 в 15:08.
Написах го в кръга на шегата, защото се сетих за мненията на тази тема, иначе едва ли съм първият... Също бях попаднал на тази снимка от Киров, и се бях зачел в коментарите, повечето бяха "отчайващи".
Вече постоянно има промоции за кредит без лихва, дори до 20 вноски, което прави много по-достъпни скъпите ел. уреди... като 83" OLED.
Живи и здрави да сме, за такива неща да си даваме парите...
Загуба на детайли в сенките има най-вече при VA/FALDтв-те,защото затъмняват зони и всеки пиксел не свети отделно.При OLED ако усещаш такова нещо,може би малко трябва да се засили яркоста.
При edge led няма загуба на детайли в сенките...защото там няма сенки,всичко е сиво(когато черното не е близо до 0!...аз го броя за сиво,по-тъмно или по-светло,ама сиво).ЗаIPS не мога да кажа от собствен опит,но като гледам стойностите за контраст ги броя като сиво...ама гледано в мъгла.
За звука трябва да се смени през настройките,наистина(LG BX),но няма проблеми с/през eArc.
Или казано грубо си мисля....''Да ти имам проблемите'' ....пък на тая цена бива да ти се струва ,че не всичко е топ.
Наливай си чашката и ...на здраве.
- - - - - - - - - -
[QUOTE=Frost;1047082]
Наскоро имаше спор за големината на тв, че на запад почнали 75" в спалнята да слагат./QUOTE]
Това е според нас...тъй като ''на запад'' също има различни хора.Например преди 10-на години даваха къщата на един баскетболист.В спалнята имаше само едно легло и срещу него два(!) тв-ра над два метра диагонал....ами като не е чувал човека за picture in picture,пък и явно не чете форуми.
За това споровете са само да си чешем езиците във форумите.Иначе истината е по-скоро простичкото-''голям телевизор няма''