Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 17
Like Tree3Одобрявам

LG 83 OLED C5 дисплея грее при 4к стрийм

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2019

Question LG 83 OLED C5 дисплея грее при 4к стрийм

Нормално ли е да грее при 4к стрийм екрана?
    Гледам мачовете от световното по една австрийска телевизия ORF, има опция UHD телевизора показва HLG HDR. Яркостта е доста увеличена, което е нормално за този формат. Просто ми прави впечатление, че излъчва доста топлина, като мина покрай телевизора. Нормално ли е?
    ПС: Забравих да спомена, че 4к стрийма е наличен единствено директно на съответната апликация на телевизора, при IP боксове, амазон стикове, SAT ресивъри итн. липсва опцията UHD.
    Един вид самият телевизор се товари максимално в случая.
    Този пост е редактиран от koko007; 08-07-26 в 21:23.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Jan 2017

Отговор: LG 83 OLED C5 дисплея грее при 4к стрийм

Напълно нормално е да грее. Не случайно на флагманите (G при LG) им слагат хийт синк зад панела.

4. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна

Да, нормално е OLED телевизорът да се загрява при 4K HDR стрийминг, особено при HLG HDR с висока яркост.

Защо се случва?
    • OLED технологията преобразува само 20-30% от консумираната енергия в светлина, а останалите 70-80% се превръщат в топлина. При HDR (HLG в случая) яркостта се вдига значително, което увеличава консумацията и съответно топлината.
    • LG C5 (особено 83" моделът) е по-ярък от предишните поколения в HDR режим. При ярки сцени (като спортни мачове) панелът работи на максимум.
    • 83" размерът има по-голяма повърхност и по-висока обща консумация (типично ~200-250W, при HDR пиково повече). Топлината се усеща ясно, когато минаваш покрай него.

LG официално потвърждава, че е нормално телевизорът да се чувства топъл/горещ на екрана или корпуса при работа, особено при висока яркост.

Кога е нормално и кога да се притесниш?
    • Нормално: Топъл/горещ панел (особено горната част), усеща се топлина от 30-50 см разстояние, стаята се стопля леко след няколко часа.
    • Проблем: Ако телевизорът се изключва автоматично (overheat protection), има мирис на изгоряло, или е прекалено горещ на допир (над ~50-60°C на корпуса). Тогава провери вентилацията.

Съвети за намаляване на загряването
    1. Picture Mode — Избягвай Vivid/Sports за ежедневно гледане. Използвай Filmmaker Mode, ISF Expert или HDR Cinema — те са по-балансирани и генерират по-малко топлина.
    2. OLED Brightness / Auto Brightness Limiter (ABL) — Намали OLED Light на 70-80% ако не ти трябва максималната яркост.
    3. Вентилация — Увери се, че има поне 10-15 см свободно пространство отзад и отгоре. Не го слагай в затворен шкаф.

5. Member
    Тук е от
    Dec 2024

Закачете го към един смарт контакт, за да разберете колко енергия дърпа в този режим.

6. Senior Member
    Тук е от
    Jan 2017

И като го закачи тоя смарти шит кво, ше спре да гледа 4K HDR ли koko007 гледай си каквото ти е кеф и не се занимавай с глупости.

7. Member
    Тук е от
    Dec 2024

Внимание, LG фенбой на хоризонта....да използвам и аз начина ти на изразяване, често неразбираем за средностатистическия българин...
    Виждам че отново раздаваш полезни мнения и се правиш на разбирач

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Jan 2017

Като цяло съм Apple fanboy, но в списъка съвсем спокойно може да включиш Sony, Panasonic и LG. На разбирач се правиш ти с емнайсетте си мнения на ден по разделите във форума. Аз където съм писал, е било на база на личните ми наблюдения от машините, които аз имам, плюс знанията, които съм натрупал за съответните брандове и моделите им. Ако не разбирам от нещо не си вра носа там. В случая ти препоръчваш на човека да сложи смарт контакт за да мери консумацията. На 83" ОЛЕД панел и без да гледаш техническите данни трябва да ти е ясно, че консумацията няма да е като на 42". И пак задавам същия въпрос - като измери консумацията какво ше стане, ше спре да гледа 4K HDR ли?
    Този пост е редактиран от CubanLinx; Вчера в 11:46.

10. Member
    Тук е от
    Dec 2024

Включих се защото ми стана любопитно колко е това загряване и ако консумацията се окаже наистина висока при тези условия, то може да се вземат някакви мерки, защото и баба знае че олед деградира по-бързо, ако стане напечено. Но да си гледа човекът и така, никой не му е забранил и щом пита се предполага, че се е притеснил. Както и да е де, щом казваш че няма проблем, ок - дано човекът сега е по-спокоен.
    Този пост е редактиран от hristoslav2; Вчера в 20:06.

11. Member Аватара на coverstar
    Тук е от
    Dec 2017

Зимата да се гледа повече такова съдържание....Ще се пести от отопление на помещението...
    CubanLinx одобрява това.

12. Senior Member Аватара на svetlio1
    Тук е от
    Oct 2008

Тия лафове ги слушахме навремето с плазмите ... ми аз плазмата още си я гледам и предпочитам за спорт и филми. За съжаление твърде рано я "убиха" като технология.
    kaloman и CubanLinx харесват това.

13. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

по принцип няма проблем ,докато не опече платката като на по старите им печално известни модели .. но предполагам ще си изкара гаранцията де

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2010

Цитат Първоначално публикувано от svetlio1 Виж публикацията

Тия лафове ги слушахме навремето с плазмите ... ми аз плазмата още си я гледам и предпочитам за спорт и филми. За съжаление твърде рано я "убиха" като технология.

Не ви ли е тъмен?
    Този пост е редактиран от brotzki; Вчера в 22:23.

16. Member
    Тук е от
    Dec 2024

17. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от casal Виж публикацията
    Още в първите редове откривам грешка
    Първо, деградацията на пикселите не е еднаква : в информационния документ на Samsung Display от 2023 г. се посочва, че сините подпикселите се деградират 1,8 пъти по-бързо от червените/зелените, защото се нуждаят от 25-30% по-високо напрежение , за да достигнат пикова яркост. Над 100 000 часа тази разлика се разширява - яркостта на синьото пада с 40% по-бързо от червеното, което прави белите да изглеждат жълтеникави, ако не се вземат мерки.
    Телевизорите използват тандемни слоеве, а не RGB според пикселите

В статията има доста грешки, неточности и подвеждащи твърдения.
    Ето основните проблеми (не са всички дребни, но най-важните):

1. Грешни/преувеличени цифри за lifespan (най-големият проблем)
    Статията твърди 50,000–100,000 часа до 50% brightness (17–34 години при 8ч/ден). Това е класическа маркетингова цифра от производителите (LG/Samsung), но реално се отнася за лабораторни условия при ниска яркост.
    Реални тестове (RTINGS 3-годишен longevity test с 100+ TV-та) показват, че OLED-ите са много надеждни, но burn-in/image retention се появява при torture conditions, а не при нормална употреба. Статията смесва "half brightness lifetime" с реална продължителност по подвеждащ начин.

2. Измислени или силно изкривени "проучвания"
    "Consumer Reports’ 2023/2024 tests" с конкретни часове (65k–85k, 89k hours и т.н.) — няма такива публични детайлни тестове с точно тези числа.
    "Rtings.com study" с 0.5%, 0.7%, 0.2% retention след точно определени часове и модели (LG C3/G3 с 12,000/20,000 steps) — RTINGS има burn-in тестове, но цифрите и детайлите не съвпадат точно така. Статията ги "украсява".
    "Panasonic’s accelerated aging tests", "TCL’s thermal stress tests", "Samsung Display’s 2023 whitepaper" с конкретни проценти (1.5x, 1.8x, 40% и т.н.) — много от тях са преувеличени или несъществуващи в цитираната форма.

3. Burn-in / PIR объркване
    Статията правилно различава temporary image retention от permanent, но после използва "PIR" и "burn-in" объркано.
    Твърдението, че true burn-in is rare с модерни панели е вярно, но статията минимизира риска прекалено много за static content.

4. Гаранция
    "Most manufacturers also offer extended warranties (often 3–5 years) to cover burn-in risks" — не е точно. LG и повечето производители не покриват burn-in стандартно за TV-та (или го правят много условно). За някои gaming monitors има по-добро покритие, но не за TV-та.

5. Други неточности
    Pixel shift: "20,000 micro-steps/hour" — преувеличено/неточно.
    Температурни ефекти, batch differences (LG C2 vs C3 5% failure rate) и т.н. — звучат правдоподобно, но са спекулативни.
    Общият тон е твърде оптимистичен и с много "точни" числа, които изглеждат като AI-генерирано съдържание или affiliate-style блог пост.

Обобщение
    Има около 8–12 сериозни грешки/неточности (зависи как броим). Статията не е тотално фалшива — основното послание (OLED-ите издържат дълго при нормална употреба и с добри навици) е вярно. Но е пълна с преувеличения, непроверени цитати и подвеждаща статистика, типични за SEO блогове, които продават дисплеи/модули.
    Препоръка: За достоверна информация гледай RTINGS.com burn-in/longevity тестове, LG официални страници и реални потребителски доклади от 2025–2026 модели. Не се плаши излишно от burn-in при нормално гледане на филми/спорт.

18. Senior Member Аватара на svetlio1
    Тук е от
    Oct 2008

Цитат Първоначално публикувано от brotzki Виж публикацията
    Не ви ли е тъмен?
    Гледам само вечер и ми е идеален, денем съм другаде и там имам LCD-та.
    Оня Хайсенс в спалнята съм го настроил на почти най-ниски стойности (+ сензора за осветеност), за да не ми вади очите. Ако гледам нещо ХДР вече или светвам лампите, или слагам идна нощна лампа да осветява зад него. Другите за игри обикновено денем или на добро осветление ползвам.
    За спорт не съм виждал/гледал (като изключим старите CRT) по-добро от плазмата.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Panasonic CS-220CFR спря да грее
    От giorgo във форум Климатици Panasonic, National
    Отговори: 5
    Последно: 27-01-21, 18:03
  2. консумация на ГРЕЕ 18
    От freestyler във форум Климатици Hisense, Gree, Chofu, Bard
    Отговори: 11
    Последно: 29-10-11, 18:43
  3. Програма за теглене на стрийм...
    От Popkaro във форум Общ - софтуер
    Отговори: 5
    Последно: 03-04-07, 14:09
  4. RQ: Специален стрийм софтуер
    От Tonto във форум Общ - софтуер
    Отговори: 0
    Последно: 04-12-06, 15:53
  5. Софтуер за прихващане на стрийм и флаш?
    От Popkaro във форум Общ - софтуер
    Отговори: 1
    Последно: 07-09-06, 09:41

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе