Hi. Iskam da vi popitam kakvo mislite za Linux. Dali e po-dobro ot XP i
t.n. . Prosto si kajete mnenieto...ako iskate [][][]
Hi. Iskam da vi popitam kakvo mislite za Linux. Dali e po-dobro ot XP i
t.n. . Prosto si kajete mnenieto...ako iskate [][][]
Основната идея на Линукс е операционна система ориентирана към сървърния сегмент на софтуерната индустрия.
Обаче близките години Линукс стана една наистина конкурентноспособна на Windows ОС.В нея си има всичко - като започнеш от програми за графична обработка, анимация, архиватори, сървърни приложения, програми за следене на трафика, forwarding и всичко за което можеш да си помислиш и всничко което не би си помислил даже [:D]
Скоро Линукс ще измести WinBOZE. Само да се пристрашат малко повече и да си инсталират Линукс.
Пък има и още нещо. Всичко в Линукс е безплатно!
Най-голямата причина да минат държавните учреждения на тази ОС
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Скоро Линукс ще измести WinBOZE.</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Yeah, sure!
Хайде да ти разясня някои неща. Очевидно не си чел достатъчно, но виждам, че имаш желание да се изказваш по въпроса, при това доста остро.
Цитат от GPL, http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html:
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">
When we speak of free software, we are referring to freedom, not price. Our General Public Licenses are designed to make sure that you have the freedom to distribute copies of free software (and charge for this service if you wish), that you receive source code or can get it if you want it, that you can change the software or use pieces of it in new free programs; and that you know you can do these things.
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Няма смисъл да превеждам, нали?!
Твоетo: <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Пък има и още нещо. Всичко в Линукс е безплатно!</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote"> някак си означава нещо друго!
LGPL: http://www.gnu.org/licenses/lgpl.html
Aко имаш желание, можем да проведем една дискусия по въпроса, ще се радвам!
ПС Трябва ли да наричам GNU/Linux Лайнукс или нещо такова (предвид твоето WinBOZE)?
Linux си е съвсем различно от windows-a, всичко зависи от това за какво ти трябва операционна система. Наистина съгласен съм, че в последно време линукс много напредна и в много отношения е конкурентен и по удобен от уиндоус. Ама за мен да твърдиш, че линукс ще измести уиндоус е някак си много празно , самиа факт че линукс е безплатен според мен значи че винаги ще бъде крачка зад уиндоус .
Незнам.. има много дистрибуций които правят линукса лесен и разбираем като уиндоус, ама в краи на сметка се получава боза по-голяма и от уиндоус [xx(], скоро си записах SUSE 9.1 Professional.... ами какво да ви кажа.. стори ми се много скапан, парво че работи много мудно (можеби е от настроиките на драйверите ми), второ че от стремеж всичко да е лесно е много бозаво... Аз си имам един Slackware (бачка на P200, 64ram, 2.4Gb HDD), които ползвам за gateway... еи това наричам аз линукс .. през конзолата си управляваш всичко, удобно и функционално.. според мен това е замисала на линукс и в това тои е наи-добър ! Ама за всекидневно ПС - убий ме ама няма да ползвам линукс.. наистина пробвах няколко пъти - първо ми струва една седмица главоболия докато си го направя що годе удобен за всекидневно ползване, после малко по малко започнаха да ми липсват много неща от уиндоус.. та вече си казах, вместо да се мъча да си правя линукса като уиндоус, защо не си ползвам направо уиндоус... верно че е платен , ама аз го ползвам безплатно какво ми пука ).
Освен това вече Windows XP/2000/20003 е ДОСТА ПО-СТАБИЛЕН от бозавите графични линукс дистрибуций [:P]...
Линукс е за хора, които имат точно определена цел с която ползват даденото ПЦ.. примерно gateway, shoutcast server, ftp, http server, game server, ircd... и такива неща, ама за човек дето хал хабер си няма какво иска да прави с ПЦто което си е купил и просто еи така си записва и си трие пограмки, игрички .. на тиа хора им казвам - Не си губете времето да тарсите шарениики и глезотиики в линукс , ползваите си удобното уиндоусче хич не ги мислете хакерите дето знаят само линукс.. BTW дори и наи заклетиа линукс фен които познавам има уиндоус
Мда пак тъпотии и празни приказки...
Припомнете си червеите, припомнете си сините екрани, припомнете си рестартите, при всяка дребна промяна в системата припомнете си....
Всички фенове на Микромеките знаят като папагали да повтарят наизустени твърдения от сорта, че "Linux не може да се сравнява с Windows по отношение на графична обработка", но до последно не вникват в смисъла на твърдението, което повтарят.
Съгласен съм, че смотания продукт на Микромеките не може да се сравнява с Linux, като говорим за графична обработка, просто защото<font color="red"> и там Linux е по-добър!!!!</font id="red">
За потвърждение:
http://linuxtoday.com/high_performan...41900426NWSVSW
Коментари?...PC+Linux заменя SG+Unix...някъде да видяхте да пише нещо за WinBOZE!?...или може би вие сте по-квалифицирани от хората направили Star Wars по отношение на видеообработката!? Ми, що не им светнете къси-дълги да си турат Windows, явно някой трябва да ги открехне за преимуществата на тази фантастична ОС...
Аз пък си припомням прекомпилирания на ядро, 2 дни търсене на драйвер, писане по конфигурационни файлове, замръзвания на KDE/GNOME...
И да, Windows е по-бърз в real-time графичната обработка!
Примeрът, който си дал- тук става въпрос за рендеринг, голяма част от нещата се смятат от прецесора! Каква ОС ползваш е без значение! CPU-то си е CPU! Но предвид много умния driver model на Linux, real-time неща... стига глупости!
А ти може-би забряваш max?! Той има една чудесна версия за Linux/Unix! Можеш да си я свалиш безплатно! Мда...
Linux/Unix- има си специфични неща, за които тези ОС могат/трябва да се ползват.
Ако искаш да кажеш, че Windows, в който са инвестирани милиони/милиарди, по който са работили хора с не по-малко опит и знания, но не и пикльовци на 15 години, е по-лош от Linux... браво. Ти си реалист!
И нека ти кажа още нещо. Самите хора, които правят тази операционна система (Linux), не мислят, че тя е по-добра. Те и не го твърдят. Правят го чисто и просто от кеф, за което евала btw...
Такива като теб, които нищо не знаят (или поне това показват), се вманиачават и започват да плюят.
Linux не е за десктоп, става за server, също както и Windows, идеален е за лаборатории и въобще научни проекти, където закупуването на истиниски Unixes би струвало твърде много. Лабораториите DESY напр. ползват Linux/MacOS! Но за масовия пазар- тц тц.
Windows e и изборът на developer-a. Искаш ли да ти кажа защо? Ако не се лъжа под Psyche, POSIX thread функциите принтват в конзола "Not implemented!". Знам го от личен опит. Същите тези функции работят под Solaris (личен опит). Хайде сега извикай CreateThread и виж дали ще получиш съобщение в конзола.
Това, което се опитвам да кажа, е че Microsoft имат много добра поддръжка, IDE-ta, докумнтации и пр. Нещо, което нямаш под Linux.
Повече от 90% от software-a за Linux идва под формата на source, който ти сам си комилираш и линкваш, но, забележи, за твоята конкретна платформа, с твоите хедъри, с твоите библиотеки, с твоя gcc, ...
Под Windows нещата идват в компилиран вид и работят навсякъде, без нужда от компилация! Тук става въпрос за гъвкавост. По абсолютно същия начин стоят нещата с драйверите, идват под формата на source.
Някои казват: "И всеки може да промени въпросния software, да го прекомпилира и да ползва тази custom версия!". Това е чудесно... Но колко от Home-юзерите знаят С, и въобще имат представа от програмиране?!
PS Ако не се лъжа, Firefox идва в компилиран вид, и Kylix също (но той пък е комерсиален, или ако вече не е, то поне беше преди).
Толкова...
Увисвания на КДЕ/Gnome?От доста време на Линукс и много много експерименти с него нито един път не ми е увиснала графичната среда. Да не говорим за кнзола.Господ на слезе на земята и да каже"И нека тази конзола забие" тя пак няма да забие [:D]
Добре значи. Ти си интернет доставчик. Имаш 10 сървър-а. Колко ще ти струва всеки?
Windows - 500-600$
Линукс - 0$!
Това как мислищ ще ти се отрази на бюджета? Би ли дал 5000$ за ОС? Аз не бих [:D] Има и друго. Какъв е support-a на Линукс - едно копче - reboot. А на WinBOZE ? Preinstall през 1 месец. Нямам нищо против Windows, но да твърдиш че Linux е по-бавен и по-малко гъвкав от Windows . . . много хора биха те опровергали.
Не ми се пище повече по този вече банален въпрос. От много много години интернет фирмите си иползват Linux като backbone ОС и смятам не биха я сменили.
Има и друго. Ако Линукс е толкова бавен защо ВСИЧКИ суперкомпщтри с по 1000 и нагоре процесора и хиляди гигабайта RAM използват Линукс базирана ОС? Може би защото е толкова бавна? И недей казва само, че fat32 или ntfs са по-бързи от reiserfs4. Според независими тестове новата фаилова система REISERFS4 е най-бързата ОС създавана някога.
Имаш AMD OPTERON например. Или някой 64 битов процесор. Искаш да си на WinBoze? Търсиш специален 64 bit WINxp. Даже и по последни данни SP2 не е съвместим (още) с въпросните процесори. Имаш (примерно) 4GB RAM. WinBOZE не може да си я упражляза правилно и съответно не използва цялата производителност на машината. А Линукс при инсталацията си без почти никакви настроики и без слагане на каквито и да било програми ти го дава всичко това на готово.
Спирам до тук защото ме заболяха пръстите.
End of part I... to be continued
Nedko, мноо фенски ги говориш бре. Да карам поред. Не ти забивала графичната среда? С какво видео си, s3trio ли? Я сложи висок клас карта и се опитай да я ползваш по предназначение - игри. Боже, това резолюциите за хфрее/кде ама нищо не значат, да не говорим за рефреша на монитора. И там смех. За какво ми е, викат почитателите на конзолата, и се кьоравят на 60 херца. Както и да е, техни са си очите и мозъка. Драйверите бавни и бъгави. Визирам Ати драйверите, но и другите са същата боза. Към 20% по ниска производителност при Quake3 да речем. Хубаво. За какво служи израза "зомбирал процес". Щото нищо не забива и се забавляват гурутата с терминология. Шансовете да си забиеш пц-то и под линукс и под виндовс не са големи. С малката разлика че под линукс приложения няма. Там има опити за приложения и работещи програми, и когато най-накрая то тръгне, че и работи, радостта е истинска. Затова е по-лесно с конзола, там няма шанс да тръгне графично приложение и да омаже системата.
За сървърите има готови решения под Windows и струват пари. Обаче не си зависим в такава степен от системния администратор, просто си избираш един М$ сертифициран такъв и го пускаш да работи, като не те кефи, следващия. Докато при линукс базираните решения за да замениш администратора трябва от 3 кладенеца вода да донесеш Хихи, не че одобрявам администрирането с МС решения де, ако разбираш достатъчно едва ли ще си повериш бизнеса на система с толкова известни и неизвестни дупки в сигурността. Но да твърдиш, че през месец се преинсталира ОС е глупаво и е информация от времето на win98. Зависи от културата на администратора, а не от операционната система. 64 битови машини с по 4 гб рам не мога да коментирам защото шефа не иска да вземе все още [:P] Абе аз съм доволен и от двете ОС, вършат работа и са силни на различни места [:D]
Отдавна съм минал пубертета по отношение на подобни спорове и не вземам участие, но тука вече почнаха да се пишат страшни глупости.
1. Не всички хора ползват компютъра за игри.
2. Не бъркайте понятията "Операционна система" и "Приложение"
3. Когато казвате, че едно нещо е по-добро, уточнявайте за какво е по-добро. НЯМА ПО-ДОБРА ОС, ИМА ПО-ДОБРА ЗА ЕДНО НЕЩО, И ПО-ДОБРА ЗА ДРУГО НЕЩО. Това, че Вие носите маратонки, защото отивате да играете мач, не означава, че това са подходящите обувки и за човек, който отива на плаж.
4. Дори да предположим, че Linux е Трабант, а Windows - Мерцедес, НЕ СРАВНЯВАЙТЕ ПОДАРЕН ТРАБАНТ С КРАДЕН МЕРЦЕДЕС.
5. Винаги имайте предвид, че много от участниците в такива спорове са фанатизирани фенове, които няма да се опитат да разберат какво им казвате, а само ще прегледат през ред мнението Ви колкото да разберат дали сте от техния лагер или от противниковия.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">
Ако Линукс е толкова бавен защо ВСИЧКИ суперкомпщтри с по 1000 и нагоре процесора и хиляди гигабайта RAM използват Линукс базирана ОС?
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
1. Най-вече се ползва Unix!
2. Защото имат кода и могат да НАСОСЯТ системата да работи... затова!
Като ви е кеф... пишете си в конзоли, пишете "./configure make make install", викайте pthread_create (любимата ми е), занимавайте се със зомбита, мутанти, призраци, митични същества и различни приказни герои, ползвайте си man, ..."
Аз съм потребител на Windows от години и не бих го сменил. Харесвам го, защото улеснява работата ми ж много отношения. Много интересна случка ми се случи един ден докато се мотаех по изложението CeBit в гр. Хановер. Мотаех се и гледах щандовете на ИТ фирми от цял свят. Единствените, които ползваха Linux бяха тези от щанда на Red Hat и една китайска фирма, която беше направила собствена разработка на Unix за мобилни телефони. Това ми направи впечатление и затова отидох до щанда на Червените шапчици (странно защо той се намираше до щанда на Микромеките, както някои ги наричат и там имаше двама изпаднали немеца - при Микромерките имаше тълпи) и попитах: "Добър ден, аз се чудя коя ОС е по добра за разработка на софтуер, защото преди малко видях презентацията на микромеките na новото Visual Studio и реших, че то е наистина добро според това, което те казват и показват. Може ли и под вашата ОС да правя това или дори нещо повече?"
Любезният служител ми отговори фанатично: "Windows е боклук, ела сега да ти покажа." Показа ми нещо което приличаше на жалка алфа версия на някоя е от първите версии на Visual Studio - наричаше се К-Develope. Първоначално, приложението не беше инсталирано. Служителят постави инсталационния диск. След малко инсталиращият Wizard поиска втория диск. Представителят на Червените шапчици го постави. Wizard - ът поиска диск номер 3. И той беше поставен. После инсталацията се оплака, че библиотека
CFGFHJJKGFG - 5323-44-4-56-5a се нуждае от библиотека YJGTDR-6756-75-15a, настоящата е YJGTDR-6756-75-14a. Изреди поне 20 подобни оплаквания. Нужните библиотеки ги нямаше на инсталационните дискове. Затова служителят отиде на сайта на Червената шапчица и свали нужните библиотеки (~600MB). Аз си запалих цигара и почаках. След 30 минути програмата бесхе инсталирана. Написахме проста програмка. Тя не се компилира защото имаше 1000 грешки и 10 пъти повече разни статуси. Решихме да се консултираме с help-a на програмата. Извикахме Help-a и всичко заби. Наложи се рестартиране. Аз благодарих за отделеното жнимание и безмълвен си тръгнах, докато служителят на червените шапчици ме викаше обратно крещейки "О, това не е всичко, "Червената шапка" може и други неща". Аз си помислих: "Аз ще си ползвам Windows SEXP - той не прави така." Имам и други случки, но за тях друг път.
Наистина темата е до-голяма степен безмисленна и предопределена, но понеже знам че българинът почва да се замиаля единствено когато му бръкнеш в джоба /там е най- чувствителен/ се изкушавам да ви запитам колко от вас сте си закупили легално софтуера и всичките други помощни програми около него?
Исками се да видя и ситуацията в която да има сила да ви застави да почнете да си плащате за всичкият софтуер коийто ползвате и тогава да чуя каква песен ще запеете
Това бяха само мисли на глас, не се стягаите и не почвайте старата песен за бедният българин защото имате АЛТЕРНАТИВА, а тя е именно в Linux с неговите предимства и недостатъци, но можете да сте свободни и честни пред вас самите.
Не братле, богати сме. Зимаме по 200 евра, на 700 километра оттук зимат по над 2000-3000 евра и си купуват софтуера по-евтино. Имам късмет че попаднах на хора които имат идея що е то линукс, та да прихвана и аз малко. Иначе точно за потребителите, Линукс НЕ Е никаква алтернатива. На никой начинаещ не му завиждам ако трябва да си пусне сам 3д ускорението на видеото, а после и самите игри. Бе не е за масата потребители. И друго, да не мислиш че на запад домашните потребители си купуват повечето софтуер? Купуват грънци. Легални Виндовси имат само тия дето си пазаруват компютрите от магазини тип "Метро" и компютъра им има сериен номер Принципно обаче им е по-лесно да дадат там 50-60 евра и да не се занимават. Пък аз сега пиша от моя легален "Дебиан" който не струва нищо