Резултати от 1 до 3 от общо 3

File Server и Raid

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Jan 2004

File Server и Raid

Според Вас кое е най-доброто решение за файлов сървър. Множество хард дискове, по които да се разпределя горе-долу по равно информацията спрямо посещаваемоста и или обединяване на всички дискове в raid5 масив например.

Става дума за сървър най-вече с филми, в който около 100 човека едновременно искат да си пуснат филм директно от самбата.

Ако оставим настрана въпроса с това, че при загуба на 1 диск се губят данните когато няма raid, то кой от двата варианта ще дава по-добри показатели не като максимална скорост при едно теглене ами при многжество тегления (например 200).

Притеснява ме най-вече препозиционирането на главите на дисковете от което според мен в момента се получава огромен IO Wait. При raid-a ще има 200 препозиционирания на всеки диск, докато при горе-долу равномерното разпределение при 10 диска ще са по 20 препозиционирания на диск... Тук прав ли съм или греша??

Поздрави,

Илиян

2.  

3. Member
    Тук е от
    Oct 2002

File Server и Raid

Според мен проблема няма да ти е толкова в IO Wait-а. Опита ми с подобни файлови сървъри(не че е кой знае колко голям) показва че проблема произтича най вече от пропускателната способност на мрежата, тъй като пускането на 50-100 филма(при среден битрейт от 700-800kbps) през samba на 100 Мбит мрежа заема целия канал. Така че това което мога да ти предложа, е използването на нещо като мини клъстър. Няколко евтини машини всяка с да речем 4x120GB SATA дискове навързани в RAID0 контролер(достатъчно са евтини и лесно се подкарват под линукс). Ако държиш на информацията можеш да използваш RAID5 ама не вярвам ако го използваш наистина на филми, тъй като решението с RAID5 излиза доста по скъпо.

4. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002

File Server и Raid

Софтуерен RAID0 на SATA дискове ще ти даде достатъчна производителност.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Продавам 2х Xeon server 8G Ram RAID
    От bojinov във форум Продава
    Отговори: 3
    Последно: 17-05-12, 13:23
  2. web server, mail server
    От stefankos във форум Мрежи
    Отговори: 4
    Последно: 17-07-03, 16:45
  3. WInXP file and prnt server
    От LinuxLoader във форум Windows
    Отговори: 8
    Последно: 21-02-03, 17:22
  4. 2 HDD na RAID
    От ULTRAS във форум Общ - хардуер
    Отговори: 20
    Последно: 18-12-02, 16:01
  5. RAID + XP
    От DaveMF във форум Windows
    Отговори: 10
    Последно: 05-12-01, 01:51

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе