Re: Бизнес алтернатива на Windows
@d-rRoss
ОК докторе, благодаря ти за разяснението и квалифицирания отговор.
Наистина няма нужда да ме возиш в BMW-то, а е възможно и да не се справя с управлението на такъв престижен автомобил, нямам нужния капацитет.
Успехи ти желая, както и непрекъснато повишаващ се годишен доход!
@Ghost
Ами нали това е таланта друже. Да преподават могат много, малко са хората, които успяват да предизвикат интерес, там е тънкостта.
Знаеш, че от една година упорито и лично за мен успешно се мъча да работя върху себе си на тема "ОС различна от Windows", просто заради спорта, заради познанието, пък дори и заради собственото си его, но отсреща [в общия случай] виждам единствено "открийте сами разликите", "чети man", "Windows sucks, Linux rulzzz" и т. н., повечето от репертоара ти е ясен.
Мислиш ли, че елитарния начин на общуване възбужда някъкъв интерес в хората, които искат да се запознаят и развиват с нещо ново?
Цитат:
Първоначално публикувано от Malone
Мислиш ли, че елитарния начин на общуване възбужда някъкъв интерес в хората, които искат да се запознаят и развиват с нещо ново?
Всъщност до голяма степен Linux си е елитарна система, също както и win 2003, за разлика от 98 или XP.
Въпреки това не одобрявам поведението от типа win sux, lin rulz защото не само че е арогантно, но е и напълно невярно.
Добре насторена система особенно 2003 е много трудно да бъде компрометирана, и проблемът не е в това че нямам нерви и търпение да се занимавам с 2003, а е по-скоро в това, че аз лично не се чувствам достатъчно квалифициран за да настройвам тази система или win 2000 server срещу заплащане.
Така че отказът ми да се занимавам с windows не е следствие на високомерие или елитарност, а е просто следствие на това че от 10 години се занимавам предимно с Linux и BSD сървъри, и много от нещата след SP6 за win NT просто не са ми много ясни :)
@klamer
Да, наистина искрено се радвам, че поне ти си ме разбрал абсолютно правилно.
Respect!
Изпитвам огромно уважение към всички знаещи и можещи Linux специалисти, но не заради Linux, а заради усилията, които са положили. Изпитвам същото и към единиците [MVPs] Microsoft’s Most Valuable Professionals, които познавам, задочно разбира се.
Просто не приемам квалификациите относно интелект и благосъстояние [на каквито съм свидетел няколко поста по горе] да зависят от това каква ОС ползваш на компютъра си.
За сигурността отново споделям мнението ти.
Няма сигурна ОС. Сигурността зависи от човека, от задклавиатурното устройство, не от машината.
--- offtopic ---
@skynet
Напоследък често те цитирам под името "един приятел" с думите ти от пост от преди няколко седмици. Беше нещо в смисъл "Malone ... като искаш да ти е трудно [гадно] ... за какво ти е това Ubuntu бре?! Удари си сам два шамара, по лесно ще е, не се мъчи".
Много ти се радват, да знаеш.
:))
А това си го запазвам, ще ми бъде Ескалибур в споровете в един друг форум:
"високомерие....надценяване....живот в свой си измислен и нереален свят....своеобразно терминологично дрогиране и словесен катарзис....мания за значимост и движение в челните редици на прогреса ..."
"словесен катарзис" ... това е удара в сърцето, заклевам се ...
:yahoo:
@skynet
Цитат:
Ще говоря като бизнесмен, проблема ми не е Уиндоус и това, че трябва да дам да кажем 300 лева за дистрибуция. Няма нищо по-лесно от администриране под Уин, не съм без проблеми, но 10-на простички правила направиха от няколко години мрежата ми от 7 компютъра без вируси, без проблеми, без преинсталации, без пробиви и каквито и да са жизненоважни проблеми.
Предполагам че за теб "администрация" означава инсталация + 5-6 софтуера.
Това не е администрация на Windows, повярвай :-)
Обяснил съм го в по-горните постове.
Цитат:
Първоначално публикувано от d-rRoss
Предполагам че за теб "администрация" означава инсталация + 5-6 софтуера.
Това не е администрация на Windows, повярвай :-)
Не е за вярване, дочакахме някой да ни го разясни това, досега сме били в заблуждение.
The Messiah Gave us The Truth.
Неслучайно кара BMW човека.
BTW, докторе ... сигурен ли си, че това, което караш е BMW?
Да не е Batmobile, а ти да скромничиш?
Цитат:
Първоначално публикувано от skynet
Интересна характеристика, която като се замисля, на пръв поглед е вярна. Според общоприетото мнение. Но още по-интересното е, че като се замисля повторно, се оказва, че не познавам нито един сисадмин, който да отговаря и на 10% на това описание :)
Доста интересен линк с описание на сисадмина. Забавлявах се доста докато четях.
Относно твърденията, кой кава кола кара и колко са му способностите, не бих казал, че има някаква зависимост.
Онзи ден имах нужда от хамалски услуги и гедам една реклама на бяла бележка за такива услуги. Обаждам се и чакам да дойдат да ми свършат работа. Появи се един луксозен червен Ягуар от него слезе един оръфляк и от зад двама хамали, свършиха ми работа пред стъписания ми поглед и си заминаха. За мен и не само, колата Ягуар е символ на .... Е, вече не искам такава кола.
Дам, така е, колата няма значение, но някои от вас без да посочвам, се опита да представи хората занимаващи се с Linux, като момчета с раздърпани фланелки, потни мръсни, не смятам че това е общо впечатление.
@Malone, имаш да учиш много още не само, за ОС :-)
Цитат:
Първоначално публикувано от skynet
....Организирането на структурата на мрежата, задаване на права, мрежова сигурност, бекъп, обновяване и т.н. - това са като must have за всеки който има претенции да е що годе грамотен...аз пък ще ти кажа че каквото и да направиш, нищо няма да работи както трябва ако хадруерно-софтуерното администриране не го смесиш с командно-заповедното такова: извадки от моите 10 прости правила: Служебния компютър не е личен...Всяко действие се записва.....Всяко инсталиране на софтуер или мултимедия, качване/дърпане/сваляне/пускане се наказва : с глоба определяща се по формулата 1мб=1лв, при повторно случване - 50% от месечното възнаграждение, трети път - лишаване от заплата...и т.н.
Трябва да ти кажа, че командно-заповедното администриране върши повече работа, в своеволията си персонала може да бъде невероятно изобретателен....бръкни му в Pocket PC-то няколко пъти и ще видиш как всичко тръгва от самосебе си :) :Drinks: ...
skynet, що не вземеш да публикуваш твоите 10 прости правила тук, като новогодишен подарък за всички. :yahoo:
Или поне на РМ ми ги пусни, ще ми е от полза, човек се учи докато е жив... :081:
Весела Нова Година на всички!!! :Drinks:
За бизнес употреба аз бих препоръчал RedHat, но той е платен.
Fedora - за бизнес употреба не препоръчвам - 6 месеца цикъл на обновяване и след това излиза нова и спират да обновяват софта за старата---т.е. трябва да преинсталираш/ъпгредваш на 6 месеца.
НО има CentOS (Community ENTerprise Operating System):
CentOS is an Enterprise-class Linux Distribution derived from sources freely provided to the public by a prominent North American Enterprise Linux vendor (Този вендор е RedHat). CentOS conforms fully with the upstream vendors redistribution policy and aims to be 100% binary compatible. (CentOS mainly changes packages to remove upstream vendor branding and artwork.) CentOS is free.
Актуалната версия е 4.4
How long will CentOS-4 updates be supported?
We intend to support CentOS-4 updates until Feb 29, 2012.
The current plan is this:
Full Updates (including hardware updates): Currently to Feb 29, 2008
Maintenance Updates: Mar 1, 2008 to Feb 29, 2012
CentOS 4.x е базирана на RedHat Enterprise Linux 4.x
Личните ми впечатления също са много добри. CentOS не идва с най-новите пакети, но нали има yum (примерно КДЕ-то е 3.3, но като си аднеш кде.репо и го ъпдейтваш да последната версия)
Много е стабилна.
Сега си инсталирах последния ОпенОфис, заедно със спелчек за български и прочее.
Абе това си е безплатен RedHat EL.
Предполагам, че същите резултати могат да се постигнат и с дебиан или дебиан базирана дистрибуция, но аз съм любител на редхет и рпм-базираните дистрибуции.
Успех в начинанието.
P.S. Аз преди също бях сложил Федора кор 6, но бързо минах на CentOS 4.4
P.P.S. Не я препоръчвам защото аз съм с такава ос, просто е добра.
Цитат:
Първоначално публикувано от d-rRoss
Но някои от вас без да посочвам, се опита да представи хората занимаващи се с Linux, като момчета с раздърпани фланелки, потни мръсни, не смятам че това е общо впечатление.
@Malone, имаш да учиш много още не само, за ОС :-)
Никога не съм твърдял нещо подобно.
Ако прочетеш внимателно поста ми ще видиш, че примера, който съм дал е за конкретен случай, а именно, че не може човек, който има в джоба си 20 лева, да твърди, че е супер специалист и труда му [в конкретния случай] струва да кажем 150 лева на час. Когато искаш да ти се плаща подобно възнаграждение е нужно да си доказан специалист, а не просяк от бюрото по труда, който за целия си съзнателен живот е научил набор от 150 конзолни команди. И който [според него] знае и може много, но на практика този факт го знае само той.
Това единствено съм имал предвид, ситуация в един конкретен спор. Не съм обобщавал никога Линукс специалистите под общ знаменател, още повече пък негативно.
И да мъдрецо, прав си, още много имам да уча, непрекъснато мисля за това и полагам усилия. Едва ли някога ще знам всичко. Когато мирясам и спра да работя върху себе си, ще ми трябва само едно BMW. Тогава ще ти се обадя.
Цитат:
Първоначално публикувано от PeterPan
Моля те обясни по-подробно. Това значи ли, че ако има 1-2 WinXP и други 6 Linux базирани компютри ще имам преблем.....
@Ghost май имаше впредвид, че ВинХП под ремоут не може да работи с повече от един лог/юзер едновременно и е така, но някои добри хорица са му намерили цаката на Concurrent Remote Desktop Sessions in Windows XP SP2 :-memnon. От тук нататъче проблема се решава като на един по-якичък компютър инсталираш Офиса, Декарда и всичко друго което се сетиш без Бизнес Навигатор и всички други компютри в мрежата, ако не са много работят през ремоут на него локално. Заобикаляш лицензите напълно законно, дори няма да имаш нужда от мрежови лицензи за счетоводните програми :-memnon.
Аз лично имам 1 комп който работи в Concurrent Remote Desktop Sessions in Windows XP SP2 и проблема е никакъв. Някой, ако има идея как от Линукс може да се влезе на ремоута на Вин, ще е интересно(аз хабер си нямам от Линукс), още много лицензи ще се спестят :-memnon.
Да, точно това имах предвид - ограничението за една RDP сесия, дори казах за възможността да се заобиколи. Не, не е легална, нито е легално това, което предлагаш. Да, има клиент за RDP под GNU/Linux, това е неговият "home page": http://www.rdesktop.org/