Microsoft и Novell напредват с план за съвместимост Windows-Linux
Част от Linux обществото негодува от този съюз, но водещи анализатори виждат ползи за потребителите на смесени среди.

Новите съюзници Microsoft и Novell напредват със своя план, целящ да улесни взаимодействието между Windows и Linux на корпоративно ниво. Въпреки че част от GNU/Linux обществото изрази недоволство от обявеното преди три месеца партньорство, някои анализатори смятат, че ИТ мениджърите ще извлекат полза от съюза на двете компании.

Според различни източници, Microsoft и Novell насочват усилията си в изграждане на ценово-ефективни продукти за предлагане на Уеб услуги, сървърна виртуализация и съвместимост на документни формати. Двете компании работят също така за подобряване на взаимодействието на ниво директории и идентичност.

Стратегията на Microsoft и Novell се прицелва в центровете за данни, където заедно се използват Windows и Linux системи. Целта на обявения през ноември съюз е да осигури продукти и решения за съвместимост и взаимодействие на двете системи, които в момента разделят индустрията и потребителите на два лагера.

Неотдавна най-голямата верига за търговия на дребно, Wal-Mart Stores Inc., стана и най-големият клиент на алианса Microsoft-Novell. Wal-Mart ще се възползва от съвместимите Windows-Linux решения на двете компании. Три големи банки също подкрепиха партньорството на Microsoft и Novell. Софтуерният гигант от Редмънт ще достави сертификати за Suse Linux Enterprise на AIG Technologies, Credit Suisse и Deutsche Bank.

Основен елемент в стратегията на съюза Microsoft-Novell е виртуализацията, тъй като тя може да обедини хетерогенни центрове за данни. Така например, потребителите ще могат да хостват SuSE Linux Enterprise Server 10 като виртуализиран гост на Microsoft Virtual Server.
В областта на Уеб услугите, двете компании ще се опитат да улеснят управлението на смесени Windows и SuSE Linux Enterprise физически и виртуални среди чрез базирани на стандарти продукти за колаборация.

Друг приоритет на Microsoft и Novell е взаимодействието на ниво директории и идентичност. Но това си остава все още една забулена в неизвестност област от партньорството на компаниите.
В допълнение, дуото влага усилия за осигуряване на съвместимост на документните формати. Microsoft и Novell работят по проект с отворен код за създаване на двупосочен конвертор за документи, електронни таблици и презентации във формати Open Document Format (ODF) и Open XML. Наскоро Microsoft направи решителна стъпка в това направление, като обяви транслатора Open XML/ODF Translator за Office 2007, Office 2003 и Office XP. Очаква се скоро и Novell да пусне конвертор за своето издание на пакета OpenOffice.org.

Част от GNU/Linux обществото изрази гласно опасенията си, че партньорството между Microsoft и Novell е в противоречие с духа на отворения код. Дори се обсъжда възможността да бъде отнето правото на Novell да продава новите издания на Linux.

Водещи компании за проучвания и анализи като Gartner обаче смятат, че сътрудничеството на двете компании ще донесе ползи на ИТ мениджърите. Всяко партньорство, което обединява отделните части на центровете за данни чрез виртуализация, ще получи положителна оценка от потребителите, твърдят анализаторите.

Източник TechNews.bg