Възможно ли е някой буут мениджър вървящ с линукс да се настрои за избор м/у Линукс,Уиндоус ЕксПи и Уиндоус МЕ ?! Става въпрос за меню с три опции, а не две менюта с по две .. (:
Възможно ли е някой буут мениджър вървящ с линукс да се настрои за избор м/у Линукс,Уиндоус ЕксПи и Уиндоус МЕ ?! Става въпрос за меню с три опции, а не две менюта с по две .. (:
Не би трябвало да има проблем да го направиш с LILO - само внимавай с наименованията на дяловете. Ако вече си инсталирал Linux-a, редактираш /etc/lilo.conf (не е сложно, само си направи backup, разбира се) и след това не забравяй да изпълниш /sbin/lilo и - reboot. А, и още една препоръка (от опит) - да имаш под ръка bootable дискета или CD за Linux-a.
А, и още нещо - LILO трябва да е инсталирано на MBR, иначе няма да стане!
Da s LILO ne bi trqbvalo da imash problemi ... v lilo.conf ima etiket default -obarni mu vnimanie
Следващия път пробвай първо www.google.com и search функцията на форума преди да постваш въпрос
Multiboot with GRUB Mini-HOWTO
http://www.tldp.org/HOWTO/mini/Multiboot-with-GRUB.html
multiboot using LILO mini-HOWTO
http://www.tldp.org/HOWTO/mini/Multiboot-with-LILO.html
Внимателно прочетох посочения линк за LILO но не успях да намеря отговор на моя проблем.
ОПИСАНИЕ
Машината ми е с 2 диска, както следва:
/dev/hda1 = windows98se
/dev/hda5 = mandrake 9
/dev/hdb5 = redhat 9
първо на машината имаше САМО win98, в последствие инсталирах mandrake, и последно инсталирах redhat9.
когато инсталирах Мандрейк, по подразбиране инсталирах ЛИЛО за мениджър, и всичко беше ок, докато не качих и РедХета. Понеже съм начинаещ, и нямам и бегла представа как се конфигурира (добавя) ЛИЛО, избрах опцията РедХет да се зарежда от боот дискета.
сега, ако ми трябва УИНдоус, или Мандрейк, стартирам от диска, а ако ми трябва РедХет, слагам дискетата... (доста примитивно, но работи).
сега реших, че трябва да оправя този проблем, и да обединя всичко в ЛИЛО, което е инсталирано в МБР.
КАКВО НАПРАВИХ ДОСЕГА:
1. копирах всички файлове от дискетата в /hdb5/boot/
2. добавих в ЛИЛО описание, АБСОЛЮТНО същото като това на мадрейк, с разликата, че root = /dev/hdb5, и initrd=initrd-2.4.20-8, vmlinuz=vmlinuz-2.4.20-8.img
3. рестартирах ЛИЛО от конзолата като root, като в конзолата показва, че зарежда всичките системи БЕЗ проблем.
ПРОБЛЕМА
Когато зарежедам РедХет от ЛИЛО (МБР), започва да бълва тонове грешки, и в края на краищата НЕ зарежда системата. Всичко останало бачка (щото не съм го пипал естествено)
След подобен неуспех не зная къде е лог-файла с грешките, които да приложа тук (за да ми отговорите по-лесно).
Моля за помощ и напътствия как мога да се справя с този проблем?
Ех...
1 стартираш Mandrake
2 едитваш vim /etc/lilo.conf,
2.1 Изтриваш това дето си го добавил
2.2 и копираш от win-a
2.3 сменяш label-а и dev-a
2.4 /usr/sbin/lilo
3 рестартираш
3.1 Влизаш в rh
3.2 vim /etc/lilo.conf
3.3 даваш 0 тамаут и си готов
3.4 /usr/sbin/lilo
PS
вместо vim може какъвто си редактор искаш
ако и това не стане зарежи го тоз скапан linux и си сложи едно XP
Пич мног е интересен топика, ама на тебе нищо не ти разбрах... [!]
А и последното дет каза не ми хареса
2.2 и копираш от win-a - е тука нещо пропуснах да разбера
3.3 даваш 0 тамаут и си готов - а и тука
бе кво тряаа да стане след сичко тва..ако го направи човека де?
..абе ти да не се *баваш?!
Disclaimer:
При мен това работи!
Дали ще работи при ВАС не знам.
#Lilo rh
#------------
boot=/dev/hda
map=/boot/map
install=/boot/boot.b
prompt
timeout=-1
image=/boot/vmlinuz-2.2.19RH60
label=linux
root=/dev/hda2
read-only
other=/dev/hda1
label=dos
table=/dev/hda1
other=/dev/hda3
label=bsd
table=/dev/hda3
#lilo slack aka bsd
#---------------------
boot=/dev/hda3
map=/boot/map
install=/boot/boot.b
timeout=0
image=/boot/vmlinuz-2.2.19slack9
label=bsd
root=/dev/hda3
read-only
инсталваш си първо МЕ, после ХП, след това линукса,
като му записваш боот мениджера не в МБР а в неговия дял, правиш си за всеки случай боот диск, стартираш линух, копираш му боо сектора във файл dd if=\dev\hda* of=boot.lnx bs=512 count=1 после копираш този файл на ц: или д: и редактираш боот.ини на ХП-то и в резултат с боот мен. на микрософт боотваш линух...............
Аз също използвам boot manager- a на win-a, така както го е написал relsys и работи. Имам 2 partition-a -> Win2k и Линукс