Видях една дистрибуция на този линукс, която се стартира от ЦД и не е инужна инсталация. И да ви кажа много ме впечатли. Имаше си всичко. Дори и крилица. Имате ли някакви впечатления от тази линукс дистрибуция ?
Видях една дистрибуция на този линукс, която се стартира от ЦД и не е инужна инсталация. И да ви кажа много ме впечатли. Имаше си всичко. Дори и крилица. Имате ли някакви впечатления от тази линукс дистрибуция ?
ММмммда... наистина си има всичко - и освен че е перфектен буутабъл дебиан, има и сетъп. Тоест не само че е идеалното средство за sys recovery, а може и да се използва напълно пълноценно.
Редакция:
knoppix
Аз най-редовно си го ползвам за диагностика. Има всичко най-необходимо. Чете основните файлови ситеми.
Настройва се сравнително лесно.
BTW: Някой знае ли как се отключват хардовете за писане?
Пример за практическо използване:
На един комп. с Win XP Pро му се скапа boot-ването и нямаше успех с дребните фокуси за да се спаси информацията. Та заредих от CD-то Линукса и получих достъп до всички ресурси на харда.
Мда, много готин Linux. Аз от "Софтуер" го имам. Ама е малко гадно ако си с 14" монитор на 800х600 MAX и той се пуска на 1024х768. Ама нали затова се пише:
knoppix screen=800x600[]
Незнам доколко е сериозна тази дистрибуция. Става ли за елементарен сървър, гледам, че като работна станция е супер. Ще взема да го разуча, въпреки че почти нерабирам нищо от Линукс. Иначе се загледах в минималните му изисквания, а те са 486/16рам !!!
Кофтито е че не става за boot от външно USB CD. A то точно за това ми трябваше.
Освен това не успях да си пусна интернет-а, а мрежата си успях да настроя. И къде е тази кирилица не видях ?
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">BTW: Някой знае ли как се отключват хардовете за писане?
<div align="right">оргинално мнение на DeathKnight</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Ехх, що видях толкова късно темата...
) DeathKnight това не го очаквах от теб И аз не знаех ама го разгадах [8D] Даваш десен бутон на някой от хардовете на десктопа и после properties. Във някой от етикетите имаше опция за read only []
BTW KNOPPIX RUUULEZ!!!
А версия 3.2 е още по-добра, не мога да мина под ХП от този Кнопикс )
И си запазвам конфига на ФотоКлипа, хихи )
Afterburner [] това беше първото което опитах [] но ти май си с FAT
на мен ми казва че за NTFS трябва нещо ръчно да се бъзикне през ROOT SHELL...
Отделно че ми мапва 10 диска а аз имам само 6 ...
За NTFS май нарочно е направено Read only, защото ако пишело се прецаквала файловата система или поне имало такъв шанс и затова са се подсигурили. Пък ако те интересува как да влезеш като root в конзолата, напиши sudo -su или passwd за да зададеш парола за root. Иначе си влизаш като knoppix user, който не може да прави нищо по конфигурацията на linux-a.
И все пак никой не каза, къде видяхте кирилицата на този Knoppix (моя е версия 3.2)
Кирилицата се задаважаше подобно на Windows добавя се BG клавиатура
Аз много добре си знам как се пуска root-конзолата но не знам какво се пише за ми даде ACCESS до HDD, а са ми казвали, че може... все пак в конкретни случаи е наложително, да се изтрие някое вирусче примерно....
Достъпа до NTFS дялове е "read only" и това важи за всички линукси. Все още не е разработен драйвер, който да осигурява запис върху NTFS. За повече информация чети тук: http://linux-ntfs.sourceforge.net/ Иначе като цяло Кнопикса е супер, върши ми доста добра работа, има всичко необходимо. Дори подкарах dial-up-а и мрежата [:D] Най хубавото е че има възможност за запазване на настройките върху дискета и в последствие тяхното възтановяване.
А сетих се за едно нещо..... някой знае ли как да го накарам при зареждане на KDE-то да ме логва като root а не като обикновен юзър?
А бе май можеше и по НТФС да пише. Rооtshell изискващи команди се изпълняват със "sudo <command> <command parameters>" и съответно във FAQ или README пише че трябва да се ре-маунтнат с параметър rw дисковете, до които искаш достъп за писане. Целия синтаксис на командата за това маунтване, я има в гореспоменатите документи, само ти трябва копи/пейст и промяна на съответното устройство/хард диск.
Във вер.3.2 има Win симулатор, необърнах внимание дали 3.1 има. 3.2 Има проблем с разпознаването на мишката.
------
wine, да за него става дума, вървят на него дребни програмки и игри.