Резултати от 1 до 10 от общо 10

Запазване на стария ОС при инсталиране на Linux

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

Значи първо да кажа, че сега за първи път ще се боря с Линукса и пред мен има адски много неизвестни.

Ето и неизвестно #1: Изтеглил съм SuSE 9.0 Professional на 5 диска е чудото. Ще му цепна малко HDD, но въпросът ми е като го инсталирам нали няма да си изгубя предишната ОС, тя е WinXP...предполагам ще мога да си избирам при стартиране на компа коя ОС да се зареди. Трябва ли ми някакъв допълнителен boot-мениджър или при инсталацията на Linux-а ще ми бъде предложен този вариант?

Благодаря на всички отговорили [^]

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Jan 2002

При инсталацията ти даваше нещо като Quick Setup, дай всичко на CUSTOM там вече има избор как да са партишъните... Иначе трие диска и инсталира на цял диск. Така беше при 7 за 9 не знам

4. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002

Конкретно за SuSE не мога да кажа, имам опит предимно със Slackware и малко с RedHat. Обаче препоръките, които ще дам, мисля, че са общовалидни:

1. Когато планираш разпределението на дяловете, за по-сигурно имай предвид ограничението, свързано с BIOS и Cylinder 1024 - дяла с Linux, който е bootable, трябва да започва преди 1024-ия Cylinder на диска ти;

2. По принцип не ти трябва boot manager - Linux си идва с такъв (или LILO, или Grub - не знам кой точно се използва от SuSE Linux). При инсталацията би трябвало да можеш да зададеш съществуващите операционни системи като опции за LILO (Grub). Внимавай обаче ако имаш boot-manager преди инсталацията! Аз съм имал много проблеми, тъй като Boot Magic се инсталира на MBR... и опитах да инсталирам и LILO на MBR, и стана мазало. Ето защо, преди да избереш къде да ти се инсталира Linux-кия boot manager (на MBR или на "First sector of the boot partition") помисли добре !

3. Ако имаш някакви съмнения, обаждай се [8D] ICQ 50526187, ще ти помогна с удоволствие!

5. Member
    Тук е от
    Feb 2001

Значи преди седмица две го качвах точно същия линух. Препоръчвам ти още преди това да си разделиш дяла и да си направиш swap и exp3 или квото си избереш за линукса, та после направо да го качваш. Аз поне така направих.

По време на инсталацията поне ако малко разбираш едва ли ще имаш проблеми. Даже може на български да си я пуснеш инсталацията. Общо взето то ти казва де и кво ще прави и ти може да направиш корекции ако искаш. Slero казва, че бутабъл линукс дяла трябва да е преди 1024 цилиндър, в случая това не е необходимо. Моя не е и пак си боотва. Аз ползвам GRUB, щото LILO-то не ми даваше избор, а направо пускаше дефоулт системата и аз понеже също съм ламер и не можах да се справя. Имай предвид, че дори и след инсталацията на линукса после чрез YAST-a(като почнеш да инсталираш ще разбереш какво е това) ще можеш да правиш корекции. Може да смениш буут програмата и да си избереш тази, която ти харесва. Общо взето специално за боот програмата я оставих по дефоулт да си се запише както иска и после нямах проблеми - имах си и линукс, и уиндоус.

6. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">... Slero казва, че бутабъл линукс дяла трябва да е преди 1024 цилиндър, в случая това не е необходимо. Моя не е и пак си боотва.

<div align="right">Originally posted by X-RAY*-*25/01/2004*:* 22:39:39</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Точното, което Slero казва, е: "<font color="red">за по-сигурно </font id="red">имай предвид ограничението, свързано с BIOS и Cylinder 1024" - точно защото е имал подобни проблеми. Ако при теб върви - чудесно, но няма гаранция... и точно затова - "за по-сигурно" [8D]

7. Member
    Тук е от
    Feb 2001

Знам. Но понеже човекът пита за същия Линукс, който и аз ползвам, мога да му кажа, че проблеми няма да има. Преди този Линукс пробвах РедХат 7.2, та той предупреждаваше, че точно поради тази причина може да не боотва. И наистина трябваше с дискета да го буутвам, LILO-то от харда не искаше. Но този SuSe 9.0 няма проблеми. Затова и казвам, че в случая не е необходимо. Все пак ще съм много изненадан, ако при мен става, а при него не .

8.  

9. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

Благодаря ви много, скоро ще инсталирам и ще споделя успехите и неуспехите с вас )

10. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002

Ограничението за 1024-тия цилиндър важи само при по-старите дъна. Пример - линукса ми е инсталиран след 30-я гигабайт на диска. LILO-то е малко дървем лоадър, и понякога може да създаде проблеми с големите дискове. GRUB до преди време избягвах да исползвам поради недоверието към всичко ново, но определено пр големи дискове се държи желязно. Оптималното разпарчатосване на диска е горедолу следното:

|-boot-64MB-|--swap-2xRAM--|--partition-mounted-on-/-700M--|--partition-mounted-on-/var-300M--|--partition-mounted-on-/usr--|

Говоря за Linux only инсталация. Принципно не е проблем да се нафраска всичко на един дял (освен суапа).

Другото което ще ти е от полза - наименованията на дисковете.

Почвайки от 1-я диск на -то IDE - /dev/hda втория - /dev/hdb 1-ви диск 2-ро IDE - /dev/hdd и респективно последния - /dev/hdc. Партишъните се определят като цифра - примерно /dev/hda1 е първия дял на 1-я диск. Обяснявам това толкова подробно за да не омажеш нещо по случайност с fdisk.

P.S. При повечето дистрибуции инсталацията е направена така че вероятността да омажеш нещо клони към нула. Windows-a ще се запази при всички случаи - само трябва да конфигурираш бут лоадъра.

P.P.S. За тези които не могат да се оправят с lilo - конфигурационния файл е /etc/lilo.conf. Подробности - man lilo.conf. След редакция на файла се пише lilo на конзолата за да се запишат промените в бут сектора.

11. Member
    Тук е от
    Jun 2002

Никак не е излишно при подобни операции да се създават архивни копия, най-малкото да се правят стартиращи дискети или дискове.

12. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

Реших да напиша по-подробно как стават нещата, защото на мен ми отне доста четене из мрежата, докато разбера как точно става. Ето всичко накратко.

В началото диска ми беше разделен на 2 парчета - FAT32 (8GB с иснталиран WinXP) и 30GB NTFS за съхранение на файлове.

За линукс са необходими 3 (три) нови партишъна, правим ги докато сме под Windows с помощта (примерно) на Partition Magic

- 1-ви boot партишън (формат Ext2 с размер около 30 MB и за сигурност разположен преди 1024-ия цилиндър на харддиска);

- 2-ри партишън за разполагане на операционната система (линукс) с произволен размер и формат Ext2;

- 3-ти партишън с размер два пъти по-голям от обема на RAM-а на компютъра за swap-файл (формат Linux SWAP)

това е картинка на какво заприлича диска след деленето:

След това РС-то се рестартира с първия инсталационен диск поставен в CD-ROM-а, инсталацията започва и Linux разпозна 3-те нови парчета, предложи да ги форматира (с което се съгласяваме) и инсталира компонентите си на съответните места без никаква намеса от моя страна.

По време на инсталацията може да се конфигурира boot-мениджъра (използвах GRUB) - той сам откри стария WinXP и предложи да си избера коя система да се стартира по подразбиране - никакви проблеми.

Хайде със здраве...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Запазване на действията
    От Ekk във форум Общ - софтуер
    Отговори: 4
    Последно: 22-09-08, 18:58
  2. Запазване на фаворитите
    От sssaaa във форум Общ - софтуер
    Отговори: 6
    Последно: 04-07-08, 16:19
  3. Отговори: 13
    Последно: 05-12-07, 22:20
  4. Отговори: 5
    Последно: 22-01-07, 18:55
  5. Инсталиране на Vector Linux
    От Poinovito във форум Linux
    Отговори: 14
    Последно: 01-06-06, 08:50

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе