Резултати от 1 до 15 от общо 15

Инсталиране на Vector Linux

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Apr 2005

Инсталиране на Vector Linux

Здравейте,
    Реших да мина на Linux и тъй като системата ми е доста древна(Celereon 800, 196mb SD RAM, 40GB Maxtor etc...), реших да пробвам с Vector Linux!Направих Линукс Партишън и Линукс Суап Партишън, инсталирах го и всичко ОК с изключение на това че LILO(Linux Loader) не се инсталира. Както и да е викам си ше бутвам със ЦД-то!Зарежда ми до някъв скрийн дето ми иска юзърнейм и пас. Логвам се и си оставам в конзолен режим(или каквото се води, простете Линукс невежеството ми). Така и не успях да подкарам някаква графична среда.Ако някой има идея как се работи с тази дистрибуция ще му бъда много благодарен за помощта

2.  

3. XaugyTuH
    Guest

Re: Инсталиране на Vector Linux

Графичната среда се стартира с командата startx обаче ти е много рано за линукс

4. Тук е от
    Apr 2005

Знам че така се стартира графичната среда, но и при двата опита за инсталация не става6е работата.Май е по добре да си ползвам Live дистрибуциите като SLAX-a или Нопикса

5. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

--- offtopic ---
    Извинения за offtopic изказването, но не мога да се въздържа.

Хайдутин, нищо лично, но писах в други форуми, ще пиша и тук следното:
    Много е изнервящо отношението на някои Linux/Unix потребители.
    Когато и където попиташ нещо, винаги ще се намери някой "гуру", който да даде супер ценно мнение от рода на
    Много ти е рано за Linux
    или
    Виж сега , хората са казали че с питане и до Цариград се стига, ама имай в предвид и следното: Основното за да разбираш линукс е да четеш. Без четене тази работа не става.
    Е за какво да използваме форумите тогава? Да питаме как се прави шкембе чорба ли?
    Защо вместо да получа конкретен отговор на въпроса си, който очевидно е елементарен, трябва да изслушвам един тон съвети, колко видиш ли съм неук, рано ми е или не ми се чете?
    И в крайна сметка отговора е "чети ръководствата".

Имам самочувствието, че разбирам в достатъчна степен от Windows, но никога не съм си позволявал подобни отговори, макар и някой път въпросите да са граничели с ултра компютърна неграмотност.

В тази връзка все ми се ще да препоръчам мълчание пред подобна "помощ".
    Достатъчно книги съм прочел и непрекъснато чета, но няма да се опитвам да преплувам Дунава на "брус", ако има кой незабавно да ме "телепортира" на другия бряг.
    За това служат форумите, за конкретна помощ, а не за констатации, подобни на твоята по-горе.
    --- offtopic ---

6. XaugyTuH
    Guest

Просто човекът няма елементарни базови познания, трябва да почете повечко за основните неща и тогава да пробва да създаде своя система. Аз лично започнах да чета за инсталирането и първите стъпки, около един месец преди да инсталирам своя първи линукс. Мен пък много ме дразнят елементарни въпроси, чиито отговор може да се открие за 30 секунди в някоя търсачка. Още повече ме дразнят хора, които си нямат и идея какво правят, но се юрват да видят модерния линукс (това не се отнася за Poinovito, говоря по принцип) и чакат всичко да им е наготово. Затова понякога не се сдържам и избухвам.

7. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Радвам се, че не си се обидил.
    В известен смисъл си прав, но никой не се ражда научен или с правилна методика за подготовката си.
    Някои [имам такива познати] отделят седмици и месеци преди да се захванат с нещо, което е похвално, но има и други, както вероятно е и горния потребител, които се учат "в движение".
    За съжаление аз също съм от тях и затова се изказах малко по-остро.
    Чудесно е да прочетеш няколко книги, локални или он-лайн ръководства, стига да имаш време за това.
    Като че ли ученето по метода "проба-грешка" ми се струва по-удачен [IMHO], по "набиващ се в главата", поради това, че винаги свързваш наученото с грешката или проблема.
    Така де ... да не разводняваме темата, аз продължавам да си боря Ubuntu-то, вече почнах да се влюбвам в него.
    Сега, ако успея и да докарам интернета до Windows-ката машина ще чувствам, че първата ми победа е факт.
    Не знам ... струва ми се, че ще си купя следващата книга, която няма да прочета.
    BTW, не е лошо някой да ми препоръча нещо за Debian.

Поздрави!

8.  

9. Тук е от
    May 2006

Poinovito Да не би да си с Ati видеокарта .При мен Slackware и Vector linux слагат излишен ред в xorg.conf и съответно x не тръгва.Сложи тук съдържанието на файла си /etc/X11/xorg.conf да видим дали това е проблема също и /var/log/Xorg.0.log файла .Така без да си дал необходимите данни можем само да хвърляме боб какъв ти е проблема

10. Тук е от
    May 2006

Malone
    sudo gedit /etc/sysctl.conf.
    променяш
    net.ipv4.ip_forward = 0
    на
    net.ipv4.ip_forward = 1
    sudo sysctl -p
    sudo /sbin/iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE
    sudo /bin/chmod 666 /dev/net/tun
    това пробва ли за интернета.
    А на windows-a му слагаш вътрешния ip адрес на линукса за гейтуеи

11. Member
    Тук е от
    Jan 2002

--offtopic--
    а сигурен ли си, че точно Vector е подходящ за твоята "древна" машина? мисля, че KDE колкото и да е олекотява, все ще иска малко повечко ресусрси. лично за бих ти препоръчал Xubuntu - страшно красиво и това XFCE направо ме разби като го видях за първи път - изглежда много удобно и готино. а не е истина колко е леко, някъде четох, че Xubuntu 5.10 върви нормално на 350 MHz, 64 RAM

12. XaugyTuH
    Guest

Цитат Първоначално публикувано от IBANEZ_
    --offtopic--
    а сигурен ли си, че точно Vector е подходящ за твоята "древна" машина? мисля, че KDE колкото и да е олекотява, все ще иска малко повечко ресусрси. лично за бих ти препоръчал Xubuntu - страшно красиво и това XFCE направо ме разби като го видях за първи път - изглежда много удобно и готино. а не е истина колко е леко, някъде четох, че Xubuntu 5.10 върви нормално на 350 MHz, 64 RAM
    Айде поредния умник, който съди за една дистрибуция по дефолт настройките на десктопа и скрийнсейвъра

xfce не може ли да се сложи на Вектор ?? Или който и да е друг графичен мениджър ??
    Всъщност, xfce наистина не може да се сложи на Вектор, beacuse it is already installed.

13. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

XauguTuH, брато, стига с тея нерви, ще вземе да ти умре някоя мозъчна клетка

14.  

15. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

@nforcer2
    Докарах интернета до XP-то.
    Твоя пост ми помогна да намеря по-подробно ръководство. Сигурно и твоя пост е достатъчен, но при моите бедни познания ми трябваше малко повече обяснения. Ти обаче ме насочи.
    За други версии не знам, но при мен решението е следното [За Ubuntu 5.10 Breezy Badger и Windows XP SP2].
    Нека специалистите да се изкажат за съвместимостта на how-to, което пиша по долу.

Първоначални данни:

Ubuntu 5.10
    Две мрежови карти.
    eth0 [връзка с интернет, чрез pppoe]
    eth1 [връзка с Windows XP SP2, като съм и задал статичен IP 192.168.0.1 и маска 255.255.255.0]

Windows XP SP2
    Една мрежова карта, статичен IP 192.168.0.2 и маска 255.255.255.0

с направена връзка между тях [SAMBA].

РЕШЕНИЕ:

Забележка: Пишете всички следващи команди в root терминал, НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ sudo.

1. Започнете с конфигурирането на мрежовата карта, която е свързана с другия компютър в домашната ви мрежа:

Код:
    ifconfig ethX ip
    където ethX е интерфейса на мрежовата карта, а ip е желания от вас адрес на сървъра (обикновено се използва 192.168.0.1)

2. Конфигурирайте NAT както следва:

Код:
    iptables -t nat -A POSTROUTING -o ethX -j MASQUERADE
    където ethX е интерфейса на мрежовата карта, от която "идва" интернета

Код:
    echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
    3. Инсталирайте dnsmasq и ipmasq, като използвате apt-get:

Код:
    apt-get install dnsmasq ipmasq
    4. Рестартирайте dnsmasq:

Код:
    /etc/init.d/dnsmasq restart
    5. Преконфигурирайте ipmasq за стартиране след като мрежата бъде стартирана. След командата четете и следвайте стъпките:

Код:
    dpkg-reconfigure ipmasq
    6. Повторете стъпки 1 и 2.

7. Добавете ред "net.ipv4.ip_forward = 1" в /etc/sysctl.conf

Код:
    gedit /etc/sysctl.conf
    8. Рестартирайте (Незадължително, но препоръчително)

На Windows машината, настройките са следните:
    IP адрес: 192.168.0.2
    Default Gateway: 192.168.0.1
    Preffered DNS: 192.168.0.1

Успех!

16. Member
    Тук е от
    May 2001

Малка поправка :
    Код:
     iptables -t nat -A POSTROUTING -o ethX -j MASQUERADE
    трябва да изглежда така :
    Код:
     iptables -t nat -A POSTROUTING -o pppX -j MASQUERADE
    Това важи когато интернета ни идва през PPPOE.

17. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

@BAD_BOBIK
    Нямам представа наистина, все още са ми бедни познанията, но точно така както съм го написал, работи перфектно при мен.
    Точно PPPOE ползвам, както уточних по-горе.
    А и в съвета от чуждестранния форум не се посочваше никаква условност.
    Моля те, ако има някакво значение, напиши какво е то, защото при мен всичко е наред.

18. Тук е от
    Jun 2006

Аз в момента съм с Вектор5.1СОНО и върви много добре.Ако имаш някаква по екзотична видеокарта
    може да се получат такива проблеми със Хсървъра.Моята карта е Сис315 и нито Дебиан,нито Слак могат
    да ми тръгнат отначало.По принцип проблема се рашава като се конфигурира Х сървъра.
    xorgconfig
    и почва да те пита ква мишка и т.н
    Ако обаче си с видеокарта дето не се поддържа посочи Vesa
    При мен обаче това не сработва.Опитвал съм едва ли не всички варианти и не ще.
    Не толкова елегантен,но сигурен начин е следният.
    Трябва ти дистро,което е лайв и има инсталатор.Такива са Мепис,Кнопих и подобни.
    При тях първо зарежда системата от СД то иможеш да си ползваш линукса.
    Ако искаш можеш да инсталираш Меписа на диска и си готов.Прекрасна ОС е.
    Въпроса е че можеш да си запишеш някъде файла /etc/X11/xorg.conf
    от вече работещата система и при проблеми като твоя заместваш неработещия xorg.conf/преименувай го на xorg.confold/ с този на Меписа.После отваряш двата файла /xorg.conf i xorg.confold/ и коригираш секцията
    където са описани пътищата на фонтовете.Това нещо може да стане дори и без да си инсталирал Меписа а просто
    си саредил от СД.в root
    След това рестартираш и си пускаш Вектора.Ако не ще пак четеш с nano /var/log/Xorg.0.log
    там ти описва къде е проблема и продължаваш борбата.Но почти сигурно е че ще стане.Успех.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. инсталиране на ОС на GSM
    От vasy във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 3
    Последно: 23-09-09, 20:14
  2. с ++ matrix to vector ??? how
    От eror във форум Програмиране
    Отговори: 0
    Последно: 05-12-08, 12:58
  3. Отговори: 13
    Последно: 05-12-07, 22:20
  4. Отговори: 5
    Последно: 22-01-07, 18:55
  5. Отговори: 9
    Последно: 29-01-04, 20:46

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе