Резултати от 1 до 14 от общо 14

Безопасно инсталиране на Linux от Windows

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на dragozow
    Тук е от
    Dec 2005
    Мнения
    1,304
    #1

    Безопасно инсталиране на Linux от Windows

    Много от проблемите, свързани с инсталиране на Linux, в частност на Ubuntu, вече са напълно елиминирани


    Инсталирането на Linux се смята за трудна задача от по-неопитните потребители, свикнали да използват Windows в своето ежедневие. Много от тях се притесняват от загуба на информация от твърдия диск - това е напълно възможно да се случи, ако бъде допусната грешка при разделянето и създаването на нови дялове за операционната система.Но вече много от проблемите, свързани с инсталирането на Linux дистрибуция, в частност на Ubuntu и неговите производни, са наистина елиминирани. Ако желаете да се докоснете до света на Linux, но все още не искате да се отделите от заобикалящата и добре позната среда на Windows, намерете малко време за Wubi.

    Какво е Wubi?

    Wubi е Ubuntu инсталатор за операционни системи Windows, който позволява много лесно инсталиране и деинсталирате на Linux. За момента Wubi все още не се поддържа официално от Ubuntu, но съществуват планове независимият проект да се превърне в официален инсталатор за Ubuntu 7.10. Всъщност това не е толкова важно за потребителите. Същественото е дали Wubi наистина работи добре, а това определено е така.

    Какво прави Wubi?

    С помощта на Wubi ще можете да инсталирате Ubuntu на Windows система, така както всяко едно друго приложение. Софтуерният инструмент инсталира Linux системата на виртуален диск, без да прави каквито и да са промени по дяловете или форматиране. По този начин инсталирането на новата операционна система е напълно безопасно.
    Ще имате възможност доста по-истински да се докоснете до Ubuntu, отколкото ако използвате live cd версията. Предимствата са няколко: всички промени остават; можете да инсталирате нови приложения за допълнително удобство при работа; ще можете да обновявате системата без абсолютно никакви затруднения, като така си гарантирате сигурност при нейното използване. Голям плюс в сравнение с „живия диск” е значително по-бързото зареждане. За разлика от live cd варианта обаче, при този ще имате нужда от място на твърдия диск.

    Инсталирането

    Преди да започнете същинския процес по инсталацията, ще трябва да направите няколко неща. Първо, да се сдобиете с инсталационния файл на Wubi, който е малко по-малък от 10МВ, така че ще го свалите сравнително бързо от официалния сайт. Поддържаните операционни системи са от Windows 98 до Windows Vista, т.е. дори и да разполагате с последната ОС на Microsoft, ще можете да изпробвате Linux, като това няма да й навреди по никакъв начин.
    Имайте предвид, че ще трябва да разполагате с поне 4GB свободно място на диска, за да можете да извършите инсталирането. Можете да оставите и повече, за да сте свободни при инсталиране на още приложения.
    Ще трябва да свалите и последния ubuntu alternate iso (за момента това е версия 7.04) от сайта на Ubuntu. Това не е задължително условие, но ако имате по-бавна връзка, е добре да го изпълните. Трябва също така предварително да се сдобиете с диска, ако въобще нямате интернет връзка. При избиране на втория вариант, а именно автоматичното сваляне на ISO файла, разрешете достъп на инсталатора при наличие на защитна стена. При първия вариант, ще трябва да поставите ubuntu alternate iso и инсталатора на Wubi в една папка.След като приключите с подготвителния процес, сте готови да започнете - за целта просто стартирайте инсталатора. Веднага ще се покаже прозорец с предварителните настройки: на кой дял да бъде инсталирано приложението, колко място ще бъде заделено за Linux, избор на дистрибуцията, език (сред които ще отриете и български), име на потребителя и парола. След като приключите, трябва само да натиснете бутона Install.

    Започва процесът по инсталиране и създаване на виртуалните дискове. Ако не сте поставили диска, ще трябва да изчакате той да бъде свален. В противен случай много бързо пред вас ще се покаже нов прозорец, който ви подканя да рестартирате системата.След рестарта ще се зареди ново меню, в което освен възможност за стартиране на Windows, ще можете да изберете и Ubuntu.

    С избирането на Linux операционна система ще започне автоматизиран процес за подготовка и инсталиране, който ще отнеме известно време. Принципно, на този етап не трябва да правите нищо, но при неразпознат хардуер или неоткрит мрежов интерфейс, например, ще получите съобщено.

    След приключване системата ще се рестартира и пред вас ще се появи вече споменатото ново меню за зареждането. От този момент нататък ще можете да работите напълно нормално и с двете системи. Ако все пак в даден момент решите да се откажете от Ubuntu, единственото, което трябва да направите, е да влезете в Windows и от Add/Remove Programs да деинсталирате Wubi. По този начин ще върнете системата в първоначалното състояние на зареждане и работа, без допълнителни настройки или усложнения.

    Wubi можете да изтеглите от тук: http://wubi-installer.org/
    Ubuntu си изтеглете от тук: http://www.ubuntu.com/

    technews

    Аз съм си изтеглил файловете и мисля довечера да пробвам.

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002
    Мнения
    2,793
    #2

    Re: Безопасно инсталиране на Linux от Windows

    Аз пък след малко ще го пробвам на лаптоп с Vista.

  4. Senior Member Аватара на dragozow
    Тук е от
    Dec 2005
    Мнения
    1,304
    #3

    Re: Безопасно инсталиране на Linux от Windows

    Ако го деиинсталираш (Линукса) до довечера драсни тук да кажеш деинсталира ли се напълно.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002
    Мнения
    2,793
    #4

    Re: Безопасно инсталиране на Linux от Windows

    На първа проба не тръгва изобщо да ме пита коя операционна система да зареди. Продължавам с опитите и ще пиша.

  6. Senior Member Аватара на dragozow
    Тук е от
    Dec 2005
    Мнения
    1,304
    #5

    Re: Безопасно инсталиране на Linux от Windows

    При мен работи и се деинсталира коректно.Това Ubuntu не ми намери мрежата.Става за ентусиасти които искат да разгледат.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    1,594
    #6

    Re: Безопасно инсталиране на Linux от Windows

    Цитат Първоначално публикувано от dragozow
    Това Ubuntu не ми намери мрежата.
    Бах маа му. С каква карта си бе човек? Че от много време не съм виждал мрежова карта която да не отлепя под последните ядра.

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на dragozow
    Тук е от
    Dec 2005
    Мнения
    1,304
    #7

    Re: Безопасно инсталиране на Linux от Windows

    Вградена,Realtek някаква си.И на мен това ми направи впечатление.Както и да е,разкарах го това Ubuntu.Може би следващия път,и без това периодично ме обзема манията да пробвам някой Линукс.

  10. Moderator Аватара на periel
    Тук е от
    Jun 2006
    Мнения
    409
    #8

    Re: Безопасно инсталиране на Linux от Windows

    С това нещо може да се инсталира каквато и де е ОС безопасно. В момента му разлеждам възможностите и затова ми стана интересна и тази тема.
    http://www.pcworld.bg/?call=USE~home;&page=paper&n=187

  11. Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    508
    #9

    Re: Безопасно инсталиране на Linux от Windows

    Не знам дали точно тук е мястото на поста ми. Ако не е, моля за извинение!

    След шумно рекламирани версии и версийки на линукс дистрибуции и нуждата ми от live CD, си свалих Tilix 2.1.

    Не съм го инсталирал, само буутнах с него да го разгледам и проклех мига, в който отново си помислих за линукс.

    Тоя тиликс сръчно ми омаза MBR , в следствие на което изгубих достъп до двете си операционни системи - XP и Vista.

    След като е лайв ЦД, тоя тиликс чий го търси в мбр-а?

    Наложи се да поправям с инсталационни дискове, ХР-то тръгна, вистата - не.

    А, и още нещо - браузвайки с тиликса не ми отвори нито един дял от диска.... толкова ли непознати му се сториха?.......

    А бе... long live linux!


  12. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    67
    #10

    Re: Безопасно инсталиране на Linux от Windows

    Е, не поставяй всичко под общ знаменател. Доста пъти съм boot-вал live cd Ubuntu ,и нищо подобно не се е случвало. Всъщност се държи доста коректно спрямо уиндоуса,последните версии чак имат и някакво мигриране на Windows My Documents към линукс.

  13. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    2,351
    #11

    Re: Безопасно инсталиране на Linux от Windows

    boishin, а сигурен ли си, че ти самият, както си се изразил "браузвайки с тиликса" не си омазал MBR-a, или най-малкото - опитал си и си спрял инсталирането му в/у харда.
    Не бързайте с псувните по адрес на операционни системи които виждате за пръв път, защото не те са виновни, че търсите нещо да е различно от WINDOWS но да му прилича като две капки вода.
    Винаги е добре човек да отдели 10-15 минути от времето си, и да прочете какво аджеба е това чудо дето искат да пробват.
    a на всички ентусиасти препоръчвам http://slax.hosting4p.com/download.php
    и по-точно SLAX KillBill Edition

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    1,594
    #12

    Re: Безопасно инсталиране на Linux от Windows

    Поддръжката на писане върху NTFS до скоро се водеше за experimental / danger. Не знам как е в момента, ама гледам да си монтирам NTFS дяловете винаги read-only. Колкото до омазването на бут сектора и подобните бози имам сериозното подозрение че проблема е в задклавиатурното устройство. Последният път когато съм имал проблеми с омазването на Windows при инсталация на Линух беше през 98ма. Все пак хаотичното цъкане, върху интерфейс от който може и да се инсталира операционна система, може да доведе до доста негативни резултати.
    Пъ.Съ. Преди 3 дена качих 8та Федора. Просто сложих деведето, дадох някой ръчни настройки на дяловете и всичко запали. Няма дискове с драйвъри, няма ровене по нета за такива бози. Просто всичко работи. Като хората. Чудя се, кога ли Майкрософт с тяхната супер юзър френдли дистрибуция ще стигнат до там...

  16. Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    508
    #13

    Re: Безопасно инсталиране на Linux от Windows

    Цитат Първоначално публикувано от Black Adder
    boishin, а сигурен ли си, че ти самият, както си се изразил "браузвайки с тиликса" не си омазал MBR-a, или най-малкото - опитал си и си спрял инсталирането му в/у харда.
    Да, сигурен съм. Все пак чета внимателно в такива случаи (поне

    Факт е, че отказа да отвори който и да е от четирите дяла на хард диска. Проблема според мен е, че Вистата има съвсем друг начин на буут. Ето какво пише на официалния им сайт:

    CAUSE
    These issues occur because earlier versions of the Windows operating system are incompatible with the new Windows Vista startup method. Windows Vista uses a new Boot Configuration Database (BCD) store. This store contains a boot menu and all the information about operating systems that are installed on the computer. Therefore, a Boot.ini file that is from an earlier version of the Windows operating system cannot be used to start Windows Vista.

    In earlier versions of the Windows operating system that run on a basic input/output system (BIOS)-based computer, such as Windows XP, the boot process starts with the system BIOS. The BIOS determines the boot device, and then loads the first physical sector. This physical sector is named the master boot record (MBR). The MBR contains the partition table and the necessary boot execution code. This code searches the partition table to find the active partition and passes control to the boot sector on the active partition. Then, the boot sector on the active partition loads the Ntldr program. The Ntldr program parses the Boot.ini file. This file is used to enumerate the operating systems that are installed.


    Както и да е, ще се опитам да си възстановя и втората ОС

    добавено:
    fori: Няма да споря за user friendly interface. Не съм пробвал всички (сигурно са стотици, ако не и хиляди) версии на линукс и производни, но и този път ориентацията и логиката на Тиликс беше ужасяваща

  17. Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    796
    #14

    Re: Безопасно инсталиране на Linux от Windows

    Цитат Първоначално публикувано от boishin

    Тоя тиликс сръчно ми омаза MBR , в следствие на което изгубих достъп до двете си операционни системи - XP и Vista.

    Хммм ...
    Въобще не е ясно кой е "омазал" MBR - всеки win по дефиниция при инсталация "инсталира правилните неща" в MBR.
    Отделно има API за проверка и фиксация на MBR ако win_init прецени че MBR не е "както трябва".
    След като е лайв ЦД, тоя тиликс чий го търси в мбр-а?

    Малко off-topic
    Мисля че възстановяването на дял или ОС е нещо което при напреднал потребител трябва да е почти автоматизирано. При положение че и за Linux и за WIndows има достатъчно софтуер за Back-up не виждам къде е проблема.
    В най-краен случай има опции от BIOS за забрана на писане в 0-вия сектор на HDD.

    Не че обвинявам в некомпетентност boishin, нищо подобно ! На всеки се случва да загуби данни или дялове или дори цели машини, но това според мен не е причина да се правят толкова емоционални изказвания. Съвсем друго е ако няма backup ... но в този случай както се казва виновен ли е tilix

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Инсталиране на Windows на нов HDD,.
    От Sabin Kirkoryan във форум Общ - хардуер
    Отговори: 10
    Последно: 06-04-14, 19:24
  2. Отговори: 3
    Последно: 31-08-10, 17:21
  3. Инсталиране на Windows
    От neznae6ta във форум Windows
    Отговори: 53
    Последно: 07-06-07, 12:33
  4. Инсталиране на Vector Linux
    От Poinovito във форум Linux
    Отговори: 14
    Последно: 01-06-06, 08:50
  5. Отговори: 9
    Последно: 29-01-04, 20:46

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе