Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 25

Кирилица под ДОС & Win98

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2003
    Мнения
    125
    #1

    Кирилица под ДОС & Win98

    Като заклет противник на всякакви кирилизатори (особено след като четох сайта на Инжинера), си признавам тук един "грях" - наскоро ми се наложи да инсталирам FlexType под Win98, тъй като Windows-ката (системна) кирилица не ми вършеше работа под ДОС. Причината най-вероятно беше в обърканите кодови таблици, но фактът е че ДОС-овската програма, която ползваше човекът, излизаше на маймуни. А по принцип нямаше проблем да пиша на кирилица в MS-DOS Prompt. След инсталацията на ФлексТайп всичко си дойде на мястото.



    Та въпросът ми е - в такъв случай има ли надежден начин за смяна на кодировката (таблицата) на ДОС-овската кирилица? Спомням си, че Инжинерът писа за някакви 15 (или колкото там) различни таблици. Има ли начин да направя така, че да не ползвам кирилизатор и все пак да разчитам програма, която явно е писана така, че да ползва ФлексТайп (само предположение)?

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #2

    Кирилица под ДОС & Win98

    <font color="blue">--- offtopic joke ---</font id="blue">

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Има ли начин да направя така, че да не ползвам кирилизатор и все пак да разчитам програма, която явно е писана така, че да ползва ФлексТайп (само предположение)?



    <div align="right">Originally posted by Борис - 27/05/2004</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    Това, че е само предположение няма да те спаси от гнева на injinera ...

    [8D]



    <font color="blue">--- offtopic joke ---</font id="blue">

  4. Member
    Тук е от
    Apr 2002
    Мнения
    256
    #3

    Кирилица под ДОС & Win98

    Борис писа: <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">След инсталацията на ФлексТайп всичко си дойде на мястото.</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    Всъщност, НЕСТАНДАТРНАТА таблица МИК, с която работят българските ДОС програми е дошла на мястото на собствената Уйндоуска таблица. Пътем са ти разбити вградените прекодирания ANSI-DOS-Unicode, които работят без даже да ги забелязваш.



    Това е като да нивелиираш с крив нивелир и да кажеш: Успах го.



    Когато установиш. че на този комп много неща не стават, за разлика от другия, с Уйндоуската си езикова поддръжка, ще се запiташ как да оправиш нещата. Отговорът е прост: да не си!



    Решение за човек, дето не чете, а вместо това пуска програма от ДОКАЗАНИ МОШЕНИЦИ няма!

    http://injinera.bgplus.com/scandal/flecs.htm






  5. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    1,233
    #4

    Кирилица под ДОС & Win98

    <u>Работещ</u> вариант на

    1. Windows 98 БЕЗ допълнителни "кирилизатори"

    2. MS-DOS с кирилица.



    Съдържание на CONFIG.SYS

    Код:
    device=C:\WINDOWS\COMMAND\display.sys con=(ega,,1)
    Country=359,855,C:\WINDOWS\COMMAND\country.sys
    Съдържание на AUTOEXEC.BAT

    Код:
    mode con codepage prepare=((855) C:\WINDOWS\COMMAND\ega3.cpi)
    mode con codepage select=855
    lh bds.com
    Ако при инсталацията на вградената в Windows кирилица в autoexec.bat е добавен следният ред:

    <font size="3"><tt>keyb bg,,C:\WINDOWS\COMMAND\keybrd2.sys</tt></font id="size3">

    - премахни го.



    Обърни внимание, че това е ЦЯЛОТО съдържание на CONFIG.SYS и AUTOEXEC.BAT. Комбинацията е работеща, при условие, че няма друго зареждащо се приложение, което да скапва кирилицата.



    Ако искаш, въпросния bds.com ще ти го пратя по e-mail-a (13K, .rar)




  6. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2003
    Мнения
    125
    #5

    Кирилица под ДОС & Win98

    "Решение за човек, дето не чете, а вместо това пуска програма от ДОКАЗАНИ МОШЕНИЦИ няма!"



    Инжинер, не се еж толкоз, ами прочети самия ти какво съм писал по-горе. Чел съм значителна част от сайта ти (и съм го препоръчвал на други). Пуснах ФлексТайпа, защото на човека му трябваше бързо и работещо решение и той знаеше (от опит), че с ФТ програмата работи. Преди това инсталирах Win98 със прекрасна системна кирилица, дори и под ДОС - проблемът беше, че ДОС програмата явно беше писана за другата кодова таблица. Между другото, това беше преди 5 месеца и компютърът все още си е съвсем добре (без проблеми), въпреки че аз също не предпочитам ФТ (меко казано).



    Райд, благодаря за информацията - ще я пробвам следващия път като се наложи... Ако можеш прати ми bds.com на регистрирания е-мейл. Всъщност, ето какво е съдържанието на моя Win98 със системна кирилица (същата беше настройката и на въпросния компютър):



    Autoexec.bat

    mode con codepage prepare=((855) c:\windows\COMMAND\ega3.cpi)

    mode con codepage select=855



    Config.sys

    device=c:\windows\COMMAND\display.sys con=(ega,,1)

    Country=359,855,c:\windows\COMMAND\country.sys



    Т.е. при теб единствената разлика е добавената "lh bds.com" - какво точно прави bds.com?

  7. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #6

    Кирилица под ДОС & Win98

    'LH BDS.COM' - "качва" драйверът за кирилица под DOS в горната памет (от 640 КВ до 1024 КВ), с умисъла да освободи повечко конвенционална памет за самата програма/програми, която/които изисква/изискват кирилица. Същият драйвер се добавя ръчно в AUTOEXEC.BAT (има и други драйвери освен BDS.COM, например CYR.COM, CYRON.COM или техни модификации), което му осигурява автоматично зареждане при всяко стартиране на WINDOWS (95, 98, 98SE), освен ако ти не желаеш да го използваш само когато ти се наложи да работиш с тази програма и не използваш DOS-а за нищо друго - тогава си го стартирвай ръчно, не го добавяй в AUTOEXEC.BAT, няма смисъл. Адски просто се получава, понеже това е един отделен и независим .COM-файл, не изисква инсталации, не нанася щети (извън DOS-а), но ако нещо системата ти не го понася - винаги можеш да го делнеш и да сложиш друг драйвер. Все пак желателно е да сложиш точно такъв кирилски драйвер, какъвто препоръчват и авторите на съответната DOS-овска програма, за да може всички линийки и символчета да ти излизат точно не само визуално, но и на печат. Затова и недоумявам, защо подхванахте темата чак от другия край - тук не ти трябват нито ФЛЕКСОВЕ, ТАЙПОВЕ, БУЛЕТИ, МУЛЕТИ - всичко се свежда до стартирането на това малко файлче. А и да си чел някъде някой производител на DOS-овски кирилски програми да ти препоръчва да инсталираш ФЛЕКС-ТАЙП? Аз щото не съм...

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2003
    Мнения
    125
    #7

    Кирилица под ДОС & Win98

    Благодаря Иво,

    Спомням си прекрасно, че преди 10 години ползвах редовно cyr.com и bds.com за ДОС-овска кирилизация, но откак ползвам системна кирилица на Win98 не се бях сещал за тях (не ползвам кирилски ДОС програми). Май наистина си прав, че просто е трябвало да пусна кирилския драйвер bds.com и след това програмата... Като се замисля, той и ФлексТайпът сигурно ползва същите драйвери.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    1,233
    #8

    Кирилица под ДОС & Win98

    Да му се не види... Вече съм си вкъщи и не мога да ти пратя драйверчето (нямам го тук []). Ако не ходя до офиса утре, ще ти го пратя в понеделник, става ли?



    /edit

    Междувременно можеш да пробваш http://bubu.to/Raid/TBDS.COM

  11. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000
    Мнения
    4,531
    #9

    Кирилица под ДОС & Win98

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Като заклет противник на всякакви кирилизатори (особено след като четох сайта на Инжинера), си признавам тук един "грях" - наскоро ми се наложи да инсталирам FlexType под Win98, тъй като Windows-ката (системна) кирилица не ми вършеше работа под ДОС. Причината най-вероятно беше в обърканите кодови таблици, но фактът е че ДОС-овската програма, която ползваше човекът, излизаше на маймуни. А по принцип нямаше проблем да пиша на кирилица в MS-DOS Prompt. След инсталацията на ФлексТайп всичко си дойде на мястото. </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    ......

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Та въпросът ми е - в такъв случай има ли надежден начин за смяна на кодировката (таблицата) на ДОС-овската кирилица?</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    Да има. Програмата се нарича "SP Bullet 98". Прави се следната прцедура. След инасталацията на FlexType се инсталира и SP Bullet 98. Направено по такъв начин SP Bullet 98 поправя професионално грешките, умишлени или не, на FlexType, като корегира по правилният начин кодовите таблици. И това не само уиндоуските, а и досовските. Нещо повече добавят се и допълнителни полезни символи, към кодовите таблици (по желание).

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"> Спомням си, че Инжинерът писа за някакви 15 (или колкото там) различни таблици. Има ли начин да направя така, че да не ползвам кирилизатор и все пак да разчитам програма, която явно е писана така, че да ползва ФлексТайп (само предположение)?</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    Да, пак повтарям SP Bullet 98 ти дава възможност да се радваш на FlexType, щом ти харесва и същевременно му поправя грешките. Същевременно едната програма не пречи по никакъв начин на другата. SP Bullet 98 не заема памет и не ползва ресурсите на системата. Под ДОС можеш да скачаш от кодова таблица на кодова таблица само с команда Bullet x, където "x" е буквата на нужната ти кодова таблица от менюто извиквано с команда Bullet. Можеш също да инсталираш само щрифтовете, които ползва FlexType, без да го инсталираш него и така ще имаш съвместимост. и т.н.

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

    <div align="right">Originally posted by Борис*-*27/05/2004*:* 21:27:34</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

  12. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2003
    Мнения
    125
    #10

    Кирилица под ДОС & Win98

    "След инасталацията на FlexType се инсталира и SP Bullet 98...Да, пак повтарям SP Bullet 98 ти дава възможност да се радваш на FlexType, щом ти харесва и същевременно му поправя грешките."



    Явно не съм бил разбран - не харесвам ФлексТайп и никога не го ползвам, поне до онзи момент, когато се наложи. Въпросът ми беше как БЕЗ ФлексТайп да мога да ползвам ДОС програма на кирилица. Мисля, че получих правилните отговори. Благодаря!

  13. Member
    Тук е от
    Apr 2002
    Мнения
    256
    #11

    Кирилица под ДОС & Win98

    Получаването на вършещ работа отговор зависи от задаването на добър въпрос.

    ==============================================



    Реално теб те интересува следното: КАК ДА РАБОТЯТ БЪЛГАРСКИТЕ ДОС ПРОГРАМИ БЕЗ РАЗРЪЧКВАНЕ НА УЙНДОУСА?



    А погледни какви дивотии питаш: кодови таблици, сменяване.... Това е най-прекия път към получаване на неизтриваеми файлове с нечетими имена. Просто не трябва да го правиш!!!



    BulLet концептуално е измислен много добре. Резултатите обаче са неустойчиви. Никое приложение, ОСБЕНО ОРИГИНАЛНТЕ М$ ЪПДЕЙТИ не се интересува, че ти си качил BulLet или Флекс. За тях България е на досовската CP855, спрямо това качват необходимите файлове.

    Наложи се да пиша деинсталатор и за BulLet.



    Работещият отговор е на друго място: МИК таблицата е нестандатрна и затова не се правят никакви опити за присаждането и. А се работи с нестандартни средства, засягащи САМО един ДОС прозорец:



    По принцип се прави следното:

    - Прекодиране на екранните шрифтове и клавиатурата;

    - Прехващане и прекодиране на изхода към принтер.

    И - при работа с тези програми забрави за друго, освен за 8.3 файлови имена на латиница.



    На практика: отваря се сайта на Инжинера, шрака се на "Частни случаи за работа с Кирилица". В анонса на този линк си пише: .... Комплект инструменти за работа с Български ДОС програми....



    Най-пресния вариант е на BG миръра, там си пише "Кирилизация за ДОС": http://free.hit.bg/injinera/realdos/dos_bg.htm#links



    съвсем директният линк, работещи указания и постъпкови указания:

    http://free.hit.bg/injinera/downloads/Bds2_1.rar

    това е само 19К



    Бързал си! Хмм... Дали щеше да се забавиш с точенето на 19К?



    Тоест, опираме до проблема от първия ми постинг: Няма решение за който не му се чете.

    =================================================

    Извинявам се, преразкази на сайта не правя никому. Той е там, за да го чете който иска, широко известен е и излиза в търсачките. Който не иска - Флекс Тайп, БулЛет или половинчати указания като дадените ти тук.




  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2003
    Мнения
    775
    #12

    Кирилица под ДОС & Win98

    мисля си, че това е "конкретен(<font color="yellow">бетонен</font id="yellow">) проблем" и като такъв - е трудно да се реши дистанционно... - трябва IT специалист - да дойде на място и да оправи нещата - например : някой път просто трябва да се ръчне "PIF"(<font color="red">Program Information File</font id="red">) и всичко да "баца"....



    може и да бъркам..., ама ....[}]








  16. Junior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    30
    #13

    Кирилица под ДОС & Win98

    @injinera



    Не ми се ще да отварям нова тема, защото така или иначе и в тази става дума за кирилизация...



    Малко увод:

    -----------

    Съгласни или несъгласни, почти всичко, написано под ДОС на кирилица, е написано с кодова таблица MIK. Факт е, че ДОС все още не е умрял и на много места се работи с него - хората са си купили разни програми, вършат им работа и не искат да ги заменят. Паралелно с това искат да си ползват и Windows... на същия компютър. За кирилизирането в ДОС-сесия под Windows няма проблеми - има достатъчно драйвери от типа на BDS.com, CYR.com и т.н. - с една дума за работа под ДОС не е необходимо да се инсталира кирилизатор на самия Windows - от типа на FlexType или Bullet.



    Проблемът:

    ----------

    Единствения проблем е когато трябва с програма за Windows (напр. Word, Excel, Access, WordPad и др.) да се отвори и обработи файл, създаден под ДОС с кодова таблица MIK. Прости ми, Инжинере, но няма да се съглася с твоите препоръки, поместени на сайта ти (в интерес на истината скоро не съм влизал там, но не вярвам да си ги променил). Става дума да се използува конвертор, който да прекодира MIK-файла в 1251 (грубо казано); другия вариант беше да се използува отделен компютър, на който с отвращение да се инсталира FlexType или Bullet... Първото изисква време и да знаеш какво точно да конвертираш, а второто - средства...



    Решение?:

    ---------

    Защо никой не се хваща да реши този злободневен казус, ами само плюем я MS, я FlexType, я други? Така или иначе, положението е такова! Кой е виновен, мен, пък и потребителите на ДОС-програми, не ни вълнува много. Интересува ни има ли сравнително лесно решение на въпроса.



    Не съм специалист по кодови таблици, затова искам да попитам нещо. MIK не се поддържа от Windows, но хърватската таблица се поддържа. Ако човек я разгледа, ще види, че тя твърде много прилича на нашата. Даже ми е попадала една C_856.nls с един .REG-файл, чрез който тя се описва в HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Nls\CodePage; по-нататък на OEMCP се указва да сочи към новата таблица 856, вместо към стандартната 866. С новата таблица кирилските букви се пооправят, но не и специалните символи и псевдографиката. Мисълта ми е следната: ако всичко зависи само от 866.nls, не е ли възможно той да се промени така (чрез разместване на символите в него), че да съответствува напълно на MIK? Въпросът ми може и да е лаишки, но, както казах, не съм специалист в тази област...



    Вероятно въпросът не е толкова елементарен, колкото се опитвам да го изкарам. Най-вероятно ще трябва да има и шрифтове, които да отговарят на подредбата в NLS, поне така мисля. Но ще ми бъде интересно да чуя какво ще кажат специалистите...



    В общи линии нека сведа нещата до един въпрос: възможно ли е да се направи DOS-Windows-DOS транслатор за MIK в реално време без да се пипат системните шрифтове на Windows?



    И още едно пояснение - не става дума да се пишат имена на досовски файлове на кирилица или с формат, различен от 8.3, както и за каквито и да са други екстри (напр. работа с ДОС в прозорец). Достатъчно е да може един текстов файл, създаден с PE2/E3 да се отвори "правилно" с WordPad например, или един DBF - с Access или Excel - не е необходимо и обратното транслиране към ДОС - само отваряне и евентуално запис на Windows-варианта на файла. Това са практическите нужди на хората, с които се сблъсквам ежедневно, затова и поставям въпроса във форума.



    Geo




  17. Member
    Тук е от
    Apr 2002
    Мнения
    256
    #14

    Кирилица под ДОС & Win98

    Драги Geo_BG,

    Товам дето до искаш, го правят ВСИЧКИ кирилизатори. Просто прочети началото на темата.

    Програмите със старата кодировка заспиват! Но се явяват многобройни проблеми с кирилицата и въобще с действието. Това го доказа дългогодишната практика.



    Останалото е маркетинг. Те (печалбарите от "кирилизатори") като са лайна и не обясняват почтено, че който няма стари програми, няма нужда от техните творения, и аз снижавам нивото. Понеже на хората ще им е проблем, ако почне тук и там да им излиза (както и става) MИK таблицата вместо Уйндоуската, аз обяснявам просто: НИЩО ВИ НЕ ТРЯБВА, САМО СОБСТВЕНА УЙНДОУСКА КИРИЛИЦА



    И публикувам само бетонени съвети, дето и леймър няма да си развали Уйндоуса. Само се иска да чете - описано е като на буквар.



    Искам да те срежа обаче по- директно - това не е " злободневен казус". Като процент тези, които работите с МИК раблицата намалявате от ден на ден. Ама сте много гласовити, може да заблудите някой неизкушен, че трябва да качва нещо.





    Примири се, че си малцинство и не търси генерално решение.



    Реално мога да ти помогна с непубликуван начин за отваряне на DBF-и с Ексел, Уйн 2000 и ХР. На твоя отговорност, не е за начинаещи

  18. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000
    Мнения
    4,531
    #15

    Кирилица под ДОС & Win98

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">"След инасталацията на FlexType се инсталира и SP Bullet 98...Да, пак повтарям SP Bullet 98 ти дава възможност да се радваш на FlexType, щом ти харесва и същевременно му поправя грешките."



    Явно не съм бил разбран - не харесвам ФлексТайп и никога не го ползвам, поне до онзи момент, когато се наложи. Въпросът ми беше как БЕЗ ФлексТайп да мога да ползвам ДОС програма на кирилица. Мисля, че получих правилните отговори. Благодаря!



    <div align="right">Originally posted by Борис*-*29/05/2004*:* 18:03:43</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    Инсталираш си само шрифтовете от FlexType и ползваш SP Bullet 98 тогава програми от рода на tbds, svg, cyr, bds, gсyr и т.н не са ти нужни.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 4
    Последно: 01-12-05, 19:42
  2. GTA SA win98
    От Shog0 във форум ИГРИ
    Отговори: 2
    Последно: 14-09-05, 11:13
  3. Win98 & XP
    От Niakoi във форум Windows
    Отговори: 3
    Последно: 27-02-05, 22:18
  4. win98 & RAM
    От spoofer във форум Windows
    Отговори: 5
    Последно: 19-03-03, 09:59

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе