Бих искал тук да пишат всички каква защитна стена използват, на кое ниво от OSI модела сраборва тя. Изобщо похвалете това което ви харесва и си изкарайте яда на теси продукти с които само сте си загубили времето.
Аз използвам Visnetic Personal Firewall. Работи с протоколите от вторият слой на OSI модела и нагоре. Много съм доволен, защото блокира абсолютно всичкия трафик, включителноPPPoE, ICMP, MAC адреси, IPX и почти всички известни протоколи. Има автоматична забрана за трафик от и към IP адреси ако се опитват да сканират портове на вашия комп. Забранява всичкият трафик докато не се стартира програмата в потребителският интерфейс, можете да направите отделен сет от настройки за VPN-a ви различни от тези за локалното ви IP. Забраняване както на входящи, така и на изодящи портове. Показва ви връзките в момента. Има възможност да включвате които искате протоколи в лога, и да махнете тези на които имате вяра и т.н. Отдалечено администриране. Филтриране на HTML пакетите за MIME тип. Автоматично може да ви безпокои ако има достъп който не сте указали. Можете да направите ново правило за него, да го игнорирате, или да попитате защо не е съвпаднало с някое от другите правила. Работи под XP със SP1. Надявам се тези дни да ми остане време и за SP2 да инсталирам. Изобщо много добре се държи, макар да имам малки бележки към нея като това, че в началото ми крашваше компа заради нея понякога. Но при 30кБ/сек само ARP пакети и само 500MHz процесор мже би е било нормално. Програмата е "a must" за всеки който разбита от TCP dump, защото програмата дава достъп по протоколи и по портове, но не и по приложения!!!