вече съм с нов хард 200 гб как предлагате да го разделя? колко да заделя заfat32 и колко за ntfs?
вече съм с нов хард 200 гб как предлагате да го разделя? колко да заделя заfat32 и колко за ntfs?
Аз не бих заделял за фат32. Един партишан за вин-а, и останалото за съхранение на файлове.
ще ти кажа аз как бих го направил!
30gb единия партишън (за системен ти е повече от достатъчно- даже може и 20 gb ) *, 50gb втория( за инсталационни фаилове и лични документи ) *и останалите 110gb - на цял дял *за филми музика и тн.
Опита ми досега показва че колкото по-добре си подредил харда *, по-лесно ще си намираш нещата , а и основно правило е в първия дял не оставяй нищо ценно - winxp най -добре се инсталира на чисто - едно невнимание може да ти струва една камара липсващи документи и снимки.
За системата , аз още предпочитам fa32 , но всеки си решава за себе си .
ПП
какво нправи със стария хард ? ( ако ще го хвърляш - метни го в моя кош )
ами ас съм чувал че операционната е по добре да е във Fat32 но лични впечатления нямам все още...
само се чудя каде останаха 10 гб от сметките на Mr.TECHNO след формата ли се изпаряват .... много ми се струва ... иначе идеята не е зле ... Вин - 20 гб и към 50 за Програм Файлс ако правилно съм разбрал...
ами стария хард си бачка уж въпреки че сега имам проблеми с него но и ас незнам още на какво се дължат
Аз бутам всичко на NTFS (поради ограничението от 4ГБ за размера на файловете, пък и за било то минималното повишение на сигурността на файловата система)...оставям си обаче един дял 3-4ГБ за имидж на операционната система, щото не ми се бори с NTFSDos и Ghost за Windows
...."сигурността на файловата система" - точно заради нея все още предпочитам ФАТ32. Зависи кой какво разбира под сигурност :coolsmiley:. Ако някой е решил да ми бърка в компютъра и знае какво търси, едва ли ntfs-а ще му е проблем. 2-ро, нямам нищо тайно което да представлява какъвто и да е интерес за когото и да било. И 3-то, ако се налага да крия нещо или да ограничавам достъпа до файловете и компа - има далеч по-ефективни методи.
За мен сигурността се явява - лесното извличане на информация ако нещо непредвидено се случи с диска (повреда). На FAT32 e много по-лесно и почти сигурно това извличане, за разлика от диск форматиран на NTFS.
PAT - не си прав ... има прграми които бъркат и намират фаиловете 1 по 1 независимо от фат или НТФС...
Аз лично нямам никъде ФАТ и съм подръжник на НТФС , но нищо не пречи системния дял да е на ФАТ - все пак са само 20Г ...
Аз лично винагиси оставям 10 Гб за линукс или 98 .. - когато ми трябва да пиша някакви "пачове" за програми - че полесно се сканират регистрите
@Pat, имах предвид съвсем различен тип сигурност (може би трябваше да кажа "надеждност")...на който му се чете, ето къде ще разбере: (ама и рима избарах, а? )
http://forum.setcom.bg/index.php/topic,8030.0.html
@ Connect от 200 Гб , реално имаш 195 GB ( защото е написано че според производителя един gb = 1000 mb* а реално са си 1024 - раздели 200 000 на 1024 и ще разбереш )
Относно FAT32 v/s NTFS - всеки си има предпочитания . При мен лично се напатих с NTFS & FAT32 , но само при FAT32 успях да си изкарам инфото на 100 % , докато при NTFS понесох много загуби. ( по закона на Мърфи - точно това което ми бе нужно - него загубих ) - а аз определено смея да твърдя че мога и знам как да си извадя инфото!
NTFS има обаче голямо предимство !
защитата на фаиловете е перфектна - ако се сложи парола на акаунта- никой "случаен" не може да отвори , докато при FAT32 всеки може да пипа там където си иска.
FAT32 колкото и да го плюят според мен е по-бърза и има идеална съвместимост със стари DOS програми, за разлика от NTFS
" защото е написано че според производителя един gb = 1000 mb а реално са си 1024"
Е тва е един от най-тъпите "стандарти" дето можаха да измислят "умните" специалисти от IEC
Това до голяма степен е, за да се спрат делата в съда срещу производителите на носители.
Аз предпочитам да оставя не повече от 4ГБ на вин-а, тъй като си слагам Програм Файлс на отделен партишън. Ако ще ползваш само една операционна система, останалите можеш да си ги разделиш както смяташ че ще ти е най-удобно, само че разцепването на отделни дялове за музика филми игри и т.н. си има недостатък - трудно е да прецениш точно колко ГБ ще ти заемат в бъдеще и ще трябва да прехвърляш ГБ от един партишън на друг.
или самите папки ... особенно с тез торени сега
дърпам по 50гб на месец ...а ХДДто и е само 80 и се почва мятане по мрежата в XboX-а и на жената на компа ....