Резултати от 1 до 13 от общо 13

Как се слага нов BIOS

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    128
    #1

    Как се слага нов BIOS

    И от къде се сваля?

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    44
    #2

    Re: Как се слага нов BIOS

    не си казал какъв ти е компа и съответно дъното. От там 6те доиде и различен bios а на4ина на подменяне е различен за всеки вид.

    Сега след като си решил кои биос е за твоито дъно и си го изтеглил взимаш 2 дискети.
    1 -Първата дискета я правиш BOOT-ваща.
    2 - На втората записваш сваления BIOS
    Зареждаш от първата дискета след като си заредил вкарваш втората и следваш точно изструкциите за флашване кайто също би трябвало да намериш на сайта на производителя на дъното ти.

    И внимаваи много защото тука има много места на които можеш да збъркаш.

  4. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #3

    Re: Как се слага нов BIOS

    Биоса се сваля от страницата на производитела на дъното, като се гледа да се изтегли биос за точния точно твоя модел дъно. Вече не е задължително биоса да се ъпдейтва с дискети. Обикновенно проиводителите на дъна правят специални ъпдейти през windows. Примерно за мойто дъно се изтегля ъпдейта за през windows и се стартира. После компа сам се рестартира и си слага новия биос. После следва пак рестарт и си тръгва компа съвсем нормално без да се налага да правиш настройки на биоса. Просто се запазват съществуващите. Как ще бъде при твоя модел дъно никой неможе да каже. Ако си кежеш марката и модела все ще те упъти някой от къде да си изтеглиш нова биос ако има такъв.

  5. Member
    Тук е от
    Apr 2003
    Мнения
    786
    #4

    Re: Как се слага нов BIOS

    Обновяване на BIOS


    BIOS (Basic Input Output System) поредставлява вид софтуер записан върху специален чип намиращ се да дънната платка, в него се съдържат разнообразни функции служещи за осъществяване на контрол над хардуера включен към компютъра. Затова той може да бъде определен, като най-важният компонент на всяка една дънна платка.
    Графичните карти също притежават собствен BIOS, а също така и оптичните устройства (CD и DVD), като при тях той е известен с названието firmware. Както и при дънните платки и при тези типове устройства можете да обновите версията на BIOS, стига да има по-нова такава. Съветите и информацията, която ще ви дадем тук се отнася основно за процедурата по така нарешеното флашване (обновяване) при дъната, но голяма част от нещата са общовалидни.


    Още за BIOS?
    Освен основните функции за управление на харуера BIOS има и потребителска част, която позволява на потребитела да конфигурира различните параметри на дънната платка, да оптимизира работата на дадени компоненти, да изключи ненужни в момента устройства и т.н. Достъпът до тази част се извършва с натискането на клавиша по време на зареждане на системата и извършването на тестовете на наличния хардуер, малко след като тя бъде включена.
    Стандартно потребителската част на BIOS дава възможност на потребителя посредством даден брой менюта и подменюта да може да види определена информация за състоянието на компютъра (температура на процесора, обороти на вентилаторите, волтажи на постъпващите напрежения...) или да промени например чесотата на шината или на паметта, да зададе подаването на по-високи волтажи към процесора или друг компонент и т.н. За съжаление обаче повечето производители на дънни платки дават много малко информация (понякога дори такава липсва) за по-специалните настройки в BIOS, затова не е препоръчително да пипате настройките на паметта или подаваните напрежения (освен ако не сте напълно сигурен какъв ще е ефекта).
    Все пак настройките като избор на първо, второ и трето устройство от което да се зарежда операцонната система и включването, респективно изключването на вградения звук, мрежова карта, USB и Firewire потове не носят особен риск, така че спокойно можете да ги променяте, тъй като техните функции са съвсем ясни дори за начинаещи потребители.
    В зависимост от възможностите на дънната платка (в повечето случай те са пряко свързани с нейната цена) даден BIOS може да съдържа повече или по-малко възможности за настройка на аспектите на работа на цялата система. Все пак има няколко основни елемента, които присъстват при повечето дъна, за да придобиете по-ясна представа кои са те ще в запознаем с част от тях при Award BIOS. Ако името Phoenix/Award не ви звучи познато, то трябва да знаете че това е името на единия от двата основни производителя на BIOS, името на другия голям производител е AMI.
    Ето и кои са типичните настройки, които можете да срещнете в почти всеки един Award BIOS:
    Standard CMOS Features: позволява да настройвате часа и датата отчитани от дънната платка, както и да променяте настройките на различните IDE устройства включени към компютърa.
    Advanced BIOS Features: основната възможност тук избора на реда на устройствата за зареждане на операционната система.
    Advanced Chipset Features: настройки за скоростта на работа на паметта, не се репоручва да се променят о неопитни потребители.
    Power Management Features: тази секция ви позволява да котролирате дпълнителните възможности за включване/изключване на системата от различни устройства.
    PNP/PCI Configurations: от тук можете да задавате дадено PCI устройство да използва определено прекъсване (IRQ), най-добре е да използвате автоматичното разпределение.
    Integrated Peripherials: ако искате да включите или изключите някой от вградените контролери (SATA, USB, Firewire...) на дънната платкa, можете да го направите от тук.
    PC Health Status: информация за температурата, напреженията, оборотите на вентилаторите в системата.
    Frequency/Voltage Control: любимото място за овърклок, не се препоръчва да се променя нищо от начинаещи потребители.
    Set Supervisor Password: възможност да сложите парола за достъп до настройките на BIOS.
    Load Defaults: зареждане на фабричните настройки на BIOS.


    Нужно ли е обновяване?

    Необходимостта за инсталирането на нова версия на BIOS на даден компютър зависи основно от нововъведенията и решените проблеми в нея. По принцип, ако компютърната ви система работи съвсем нормално не е необходимо да обновявате вашият BIOS.
    Понякога обаче е просто задължително да сложите най-новата версия на BIOS за вашата дънна платка, например ако смятате да добавите твърд диск с по-голям обем или по-нова памет. В подобни случаи може да се окаже че версията на BIOS, с която разполагате в момента има проблеми с тези нови устройства или дори не ги поддържа/разпознава. В такъв случай обезаелно трябва да отидете до страницата на производителя на дъното и да изтеглите последната версия на BIOS за вашият модел.
    Друг важен момент е когато в новата версия на BIOS са коригирани сериозни проблеми с дадено устройство, например грешки при работа ма RAID контролера, проблеми с USB портовете и т.н. Тогава също е препоръчително да обновите вашият BIOS до последната версия.


    Определяне на правилния BIOS за дънната платка
    Тук трябва да бъдете максимално внимателни, защото ако объркате версията на BIOS и се опитате да сложите такава, предназначена за друга дънна платка, ще имате сериозни проблеми. При записване на грешен BIOS компютърът просто ще откаже да се стартира, което ще наложи смяната на BIOS чипът (ако има такава възможност), неговото презаписване (ако желаете да се потрудите и имате в наличност необходимите инструменти) или ще трябва да си купите ново дъно, ако чипът с BIOS е запоен директно за дънната платка.
    Напоследък доста производители преглагат програми автоматизирано обновяване на BIOS под Windows, тези програми се свързват автоматично към сайта на производителя изтеглят последната версия на BIOS за вашият модел дънна платка и го обновяват. Това е много полезна възможност за начинаещите потребители, защото с помоща на такава автоматизация се избягва възможността да се направи някаква грешка поради невнимание от страна на потребителя. Такива програми са @BIOS на Gigabyte и FlashMenu на Abit.


    Методи за обновяване
    Най-често използваният метод е чрез използване на досова програма за обновяване, като за целта ви е необходима и системна дискета на DOS или Windows 98. След като заредите с тази дискета, обикновено е необходимо да стартирате определен .bat файл за да започне автоматичен процес процес. Ако производителят не е добавил такъв, трябва да потърсите в пакета на новия BIOS за Readme файл, съдържащ описание на процедурата.
    Някои производители вграждат програмата служеща за обновяване в самата дънна платка, като по този начин е необходимо само да поставите дискета съдъраща файл с новата версия на BIOS, без да е необходимо да използвате DOS.
    Третият и най-удобен вариянт е използването на Windows базирана програма, която се грижи за целия процес напълно автоматично. Единствения проблем, е че не всички производители все още разполагат с такива решения.
    Източник: www.pcworld.bg

  6. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    44
    #5

    Re: Как се слага нов BIOS

    http://www.majorgeeks.com/downloads25.html тука може да си потърсиш Bios ако вече знаеш какъв ти треа

  7. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002
    Мнения
    8,784
    #6

    Re: Как се слага нов BIOS

    Off Topic
    Вземах си новия биос
    махаш стария
    слагаш новия
    рестартираш
    Of Topic

    ако не си го правил е малко трудно да ти се обясни всичко , а шансът да си прецакаш дъното е голям ( особено ако си със запоен чип на дъното )

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Jan 2007
    Мнения
    186
    #7

    Re: Как се слага нов BIOS

    Цитат Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
    особено ако си със запоен чип на дъното )
    Прощавай ама то друг тип свързване на чипа към дъното има ли? А и с подмяна от дискети както е написано от "кореа60" мисля 4е става доста по добре.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002
    Мнения
    8,784
    #8

    Re: Как се слага нов BIOS

    Цитат Първоначално публикувано от homeoflove
    Прощавай ама то друг тип свързване на чипа към дъното има ли? А и с подмяна от дискети както е написано от "кореа60" мисля 4е става доста по добре.
    ами явно че не си запознат иначе едва ли би ме питал подоен въпрос
    да - има
    другия тип е самия чип е в цокъл и може да се сменя без намеса на поялник !
    има и трети вид в цокъл с "ножови контакти " , но той е от друг тип и там бяха 3 вида чиповете :
    FlashRom - позволява презаписи ( естетвено ограничени във времето )
    Eprom - позволява запис , но само след изтриване на инфото с ултравиолетова лампа.
    Prom - позволява само 1 запис и няма възможност да се пипат настройки - идеален за "back up " deafalt bios!

    Относно сменяне на биос с дикети - искам да ми покажеш как ще го направиш при условие че компа по никакъв начин не светва ?

  11. Member
    Тук е от
    Jan 2007
    Мнения
    186
    #9

    Re: Как се слага нов BIOS

    Цитат Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
    ами явно че не си запознат иначе едва ли би ме питал подоен въпрос
    да - има
    Не сам искал да го кажа надменно, просто попитах наистина не бях виждал гореспоменатите от теб видове. Извинявам се и се радвам че научих още нещо (поне от обща култура). Колкото до смяната от дискети се съгласявам, че без да свети компа няма да стане.

  12. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002
    Мнения
    8,784
    #10

    Re: Как се слага нов BIOS

    Не съм казал че говориш надменно !
    Разбрах че питаш и отговорих така, че да ме разбереш.
    Предполагам не съм те обидил?
    Ако е така - Моля за Извинение!

  13. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    3,218
    #11

    Re: Как се слага нов BIOS

    dallaz,
    Преди да получиш отговор на въпроса "как да сменя БИОС-а", е много важно да намериш отговорите на други 2 въпроса:

    1) Защо искам да сменя БИОС-а
    2) Какви са рисковете, ако нещо се обърка

    Ще ти помогна като ти дам отговор на втория въпрос: може да останеш без компютър. Остава да си отговориш на първия въпрос...

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Jan 2007
    Мнения
    186
    #12

    Re: Как се слага нов BIOS

    Цитат Първоначално публикувано от Ghost
    homeoflove,
    Преди да получиш отговор на въпроса "как да сменя БИОС-а",
    Има някаква грешка аз си сменям биоса. Въпроса бе зададен от dallaz, който като гледам го няма никакъв е може да се е оправил момчето а може и да не е...

  16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    3,218
    #13

    Re: Как се слага нов BIOS

    Цитат Първоначално публикувано от homeoflove
    Има някаква грешка аз си сменям биоса. Въпроса бе зададен от dallaz, който като гледам го няма никакъв е може да се е оправил момчето а може и да не е...
    Моите извинения! Ще коригирам предния си пост. Ако не е се е оправил и за това го няма, сигурно семейният бюджет е с едно дъно назад...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Къде се слага Булсатком
    От pipe82 във форум Телевизия и Радио - Оператори, Приемници, Програми
    Отговори: 14
    Последно: 24-12-11, 10:33
  2. Как се слага това?
    От dimoh_H във форум Уебдизайн и 3D
    Отговори: 2
    Последно: 06-04-06, 12:32
  3. Как се слага Лого тука?
    От get във форум Windows
    Отговори: 4
    Последно: 01-09-05, 13:09
  4. Как се слага bot в mIRC?
    От dimoh_H във форум Общ - софтуер
    Отговори: 6
    Последно: 03-05-05, 15:58
  5. Как се слага...
    От Cko във форум Общ - софтуер
    Отговори: 5
    Последно: 16-01-03, 10:26

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе