Синхронизиране на данни в Excel
Използвам таблица, в която се попълват данни, въпросът е че се работи на 2 компа. Таблицата е записана на 1-ия. Би ли могло да се направи нещо от рода на: Таблицата я има на и на 2-та компа, не като шоркът, а като основен запис, след като се въведът данните, за деня /които ще са различни и за 2-те ПС-та/, да се синхронизират по някъкъв начин по мрежата. С шоркът е ясно, но ако не работи компа на които е таблицата не се използва от другото ПС.
Дано да го обясних що годе ясно.
Благодаря предварително за всички мнения.
Re: Синхронизиране на данни в Excel
В смисъл, единият въвежда в една област, а другият в друга? Ако и двамата въведат нещо в една и съща клетка, кое се приема за вярно? А таблицата доколко е структурирана, т.е. как стои въпроса с добавяне на нови клетки?
По принцип бих препоръчал трета таблица с връзки към двете, но зависи и от отговорите на горните въпроси.
Няма да се въвеждат едни и същи данни в 1 клетка, таблицата е готова и няма да се въвеждат нови клетки в нея. Въпроса е че работят двама души на една таблица, но от различни компютри и някак си да се синхронизира работата.
разгледай "Tools->Share Workbook ..." и "Tools->Share Workspace ..."
трябва ти excel>2003
tools -> share workbook
горното ти позволява едновременна работа на няколко потребителя върху едно и също копие на документа
Цитат:
Първоначално публикувано от FearMe
трябва ти excel>2003
tools -> share workbook
горното ти позволява едновременна работа на няколко потребителя върху едно и също копие на документа
Мерси до някъде решава проблема и то доста добре, но ако ПС-то на което е оригинала на таблицата е изключено ще може ли да се въвеждат данни в таблицата от това на което се намира шоркъта. Пиша от вкъщи и немога да го изпробвам, че нямам 2 компа, затова ти задавам такива въпроси, за което се извинявам.
е, ако е изключен компа, на който е ЕДИНСТВЕНОТО копие, разбира се, че няма да може да се работи :) . въпросното решение предполага достъп до ЕДИНСТВЕН файл
но след като намекваш, че ти трябва решение дори и при изключен компютър, работата накланя към горното, комбинирано с файл, разположен на място, до което и ДВАТА компа имат достъп, независимо от "работното им състояние" ;) (ама как гдбоп-ски прозвуча, а? ;)
нещо от рода на файл, качен някъде?
двата компа имат ли достъп до мрежата?
Има мрежа, мисля че схванах какво имаш в предвид, на 3-то пс е качена таблицата, а на другите два шоркъта и на всякъде е шернато. Засега ще пробвам така и мисля, че ще свърши чудесна работа.
Много благодаря.
сещам се и за едно алтернативно решение (ако не винаги имаш достъп до файлчето или пък компютърът е изключен :) ... )
Та така ... на "първо четене" ми се струва, че ако си достъпвате екселското файлче примерно през docs.google.com ще може също да работите едновременно отвсякъде :)
П.С. пише се шорткът (shortcut)
Цитат:
Първоначално публикувано от recycled_bin
сещам се и за едно алтернативно решение (ако не винаги имаш достъп до файлчето или пък компютърът е изключен :) ... )
Та така ... на "първо четене" ми се струва, че ако си достъпвате екселското файлче примерно през docs.google.com ще може също да работите едновременно отвсякъде :)
П.С. пише се шорткът (shortcut)
Хитро. А ще може ли да се коригига едновременно от 2-ма и естествено 2-ма да отворят на веднъж файла.
п.п. Намерих отговора.
Цитат:
нещо от рода на файл, качен някъде?
двата компа имат ли достъп до мрежата?
и аз имах предвид файлът да е качен някъде в интернет (мрежата), ама явно съм бил неясен ;)
Цитат:
и аз имах предвид файлът да е качен някъде в интернет (мрежата), ама явно съм бил неясен ;)
Моя грешка несъм разбрал правилно. Извинявай.
И много пъти наздраве от мене :Drinks:
Цитат:
а, да - напълно валидно си е споделяне през ексела и мрежата :)
затова написах "алтернативно решение", тъй като в последствие имах в предвид, че може да не се ползва Excel, a Google Spreadsheet :)
Здравейте. Скоро се научих да работя на компютър и се кефя максимално.Харесва ми и това,че има такива хора като Вас,които знаят толкова много и са така добри да споделят опита си с профани като мен(извиняжам се ,но имам предвид само себе си за профан).Та какво искам да науча.Ще работя като технолог в шивашка фирма и имам задача да подредя машините в цеха най рационално.За да избегна чертането на ръка искам да използвам програма с която да направя чертежа.Моля ако има такива програми кажете ми как се казват и откъде мога да си ги изтегля ,а и как да се науча да работя на тях(или каква литература да си купя за да се науча). :help Благодаря на тези, които са така добри да ми отворят очите. :yikes
здравей, dona
приятно е да се види такъв ентусиазъм, за което получаваш моето "положително ДА" :))
трябва да уточним няколко неща:
1. официално ли искаш да работиш на програмата (в този случай няма "теглене", а има "купуване")
2. програмата за наслагване на квадратчета върху празно поле ли ти трябва или с реалистична графика
3. колко време имаш, за да я научиш (защото гарантирано ако се търси просто разпределение ще ти е по-лесно да го нахвърляш на ръка ;)
4. оптимизирането на работния процес във времето и пространството си е цяла наука. разбираш ли му на последователността от процеси в шивашки цех? защото ако не - и бил гейтс не може да ти помогне ;)