..... някакви грешки в MBR сектора
Пробва ли от recovery console с fixmbr и fixboot?
..... някакви грешки в MBR сектора
Пробва ли от recovery console с fixmbr и fixboot?
Да. Така ми даде опция после да спра автоматичния рестарт и да видя грешката която дава, но само това. Уиндоса пак не зареждаПървоначално публикувано от bestman
![]()
нищо не става и ми омръзна и форматирам вече
Благодаря за помоща на всички отзовали се![]()
Хей, ти откакто направи тая 'лаборатория' за Hard Disk-ове все търсиш там проблема. Що направо не им даваш адреса си за да ти пращат дисковете за ремонтПървоначално публикувано от Mr.TECHNO
![]()
![]()
За да не стартирам нова тема ще пиша тук, защото имам аналогичен проблем. Инсталирах на харда един Линукс, който се оказа боза, но както и да е известно време ще го оставя, а след време на негово място най-вероятно ще правя опити с други версии на Линукс. Та проблемът ми е, че сега този Линукс ми е дефолт ОС и при стартиране на компа се зарежда той. Има там в началото изброени 1-2 версии на този Линукс и уиндоуса и за да си пусна уиндоуса трябва при всяко стартиране да избирам него и така, а ако не го избера по дефолт се зарежда Линукса. Та мисълта ми е как може да си направя Уина да е дефолт ОС, а пък Линукса тъй като ще го ползвам по-рядко ще си го избирам ръчно кога да го зареждам. Как да направя Уина да си е дефолт? Забравих да кажа, че не искам да зареждам двете ОС едновременно, просто искам тази, която си ползвам по принцип да е дефолт.
Провери така: My comp./properties/advanced/start up and recovery/settings - и там дава възможност да избереш коя OS да е по дефолт
Проверих както ми каза, но там си е зададена като дефолт WinXP...пише: -
"Microsoft Windows XP Professional"/noexecute=optin/fastdetect А друга ОС даже не е изброена като възможен избор, т.е. излиза, че за Уина дефолт си е Уина, обаче машината явно зачита Линукса като дефолт.
Това aко е качил Lilo, а ако е GRUB ?!?
ако е лило - /etc/lillo.conf редактираш реда на зареждане записваш файла
и пишеш lilo
ако си с GRUB
/boot/grub/menu.lst
Що не го махнеш да не ти се зарежда въобще. На мен на служебния компютър ми се зареждаха така две системи hp pr. i home edition. Влез пак там натисни edit и просто изтрий реда с OS която не те кефи, нали каза и без другото че ще търсиш по читав линукс. Ам.а подозирам че моя метод е от типа ГСА, демек груба селска атака.....
Аз ще го махна, може би след време, но и друга версия да сложа пак ще излезе същият проблем и трябва да знам как да го оправям поне това нещо.
Намерих файла /boot/grub/menu.lst и четох в него описанията обаче не разбрах как да го променя, за да стане ХР-то дефолт. Какво трябва да направя?
Ето последната част от файла:
## ## End Default Options ##
title Ubuntu, kernel 2.6.15-26-386
root (hd0,2)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-26-386 root=/dev/hda3 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.15-26-386
savedefault
boot
title Ubuntu, kernel 2.6.15-26-386 (recovery mode)
root (hd0,2)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-26-386 root=/dev/hda3 ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.15-26-386
boot
title Ubuntu, memtest86+
root (hd0,2)
kernel /boot/memtest86+.bin
boot
### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST
# This is a divider, added to separate the menu items below from the Debian
# ones.
title Other operating systems:
root
# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/hda1
title Microsoft Windows XP Professional
root (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1
Благодаря много за линка, много ми помогна да разбера какво точно трябва да променя, но когато искам да запазя промените ми изписва: Документът не може да бъде запис, понеже е невъзможен запис в "file:///boot/grub/menu.lst".
Моля, проверете дали имате права за запис във файла и дали има достатъчно свободно място на диска. Данните, които избрахте да се запишат, не могат да бъдат записани. Моля, изберете как да продължите.
Място на диска имам, но явно не ме приема като админ, при положение, че има само един акаунт в линукса
Иначе единствено е трябвало да променя некоментирания ред default от 0 на 3 и сега само трябва да рабера как да придобия права за промяна на този файл.
Не съм много на ти с линукс, но доколкото знам стандартно линукса се логва не с root юзер а с потребител с ограничени права. Трябва да влезеш като root потребител. Мисля че това ставаше по следния начин:
su
rootpassword
След командата su си въвеждаш паролата.