Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 20

Обяснете за dual boot...

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    60
    #1

    Обяснете за dual boot...

    Здравейте. Изправен съм пред проблем, който не мога да реша сам. Ползвам Win XP Pro, а хард диска ми е форматиран в NTFS. Възникна един проблем със съвместимостта и за съжаление трябва да направя крачка назад към Win 9x/ME. Ситуацията е следната: трябва ми съвет как да си инсталирам Win 98 или Millenium Edition като в същото време запазвам XP-то на харда си само че в друг дял от диска. Имам 30Gb Maxtor, който е разделен на два дяла - C: (4Gb) и D: (26Gb). На по-малкият дял (C съм инсталирал Windows XP Pro и нищо друго, а на другия - всичко останало. Какво трябва да направя за да инсталирам някоя версия на Win 98 и как да стане това? Един приятел ми каза, че първо трябва да създам друг допълнителен дял в диска с помощта на програмата Partition Magic и там да инсталирам новия Windows, само че не съм сигурен дали това може да стане без да се налага да изтривам XP-то и да започна всичко отначало. Много ви моля да ми обясните процедурата по инсталирането на втора операционна система върху вече съществуващата. Предварително благодаря!



    P.S. Идеята ми е да инсталирам Win 9x/ME на FAT32. Планирам да инсталирам Millenium Edition защото само това имам подръка.

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2003
    Мнения
    775
    #2

    Обяснете за dual boot...

    по лесно ще е с форматиране на диска, отколкото да си играеш с разни програми.



    отбележи в протокола, че Win98 не вижда NTFS.



    инсталацията на ХР отнема само 1 час, така че според мен така е най лесно.



    първо 98, след това ъпгрейд до ХР - ще имаш "буут меню" да си избираш

  4. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    60
    #3

    Обяснете за dual boot...

    Изключено! Не мога да си позволя форматиране на диска. Не може ли да стане като просто инсталирам Win ME в друг дял от диска имайки предвид, че предварително съм създал и форматирал във FAT32 този дял? На сайта на Power Quest пише, че Partition Magic поддържа конвертиране на дяловете без загуба на данни.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2003
    Мнения
    47
    #4

    Обяснете за dual boot...

    По принцип винаги се инсталира първо 98 на С: задължително защото просто не може да бъде на друг диск (дял) и после се слага XP или друга ОС със NTFS. При сегашната ситуация доколкото разбирам имаш XP на c: и невиждам начин да сложиш 98 дори и да конвертираш д: в FAT32. Защото c: е NTFS.

  6. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001
    Мнения
    3,566
    #5

    Обяснете за dual boot...

    [offtopic]

    абе 1010 и Smarty вие изобщо не четете ли за какво ви пита човека - той не иска да преинсталира, то е ясно че като си форматираш всичко мойе да си сложиш 2 ОС-а.

    [/offtopic]



    а сега по темата - братле изтегли си един boot manager, виж в Google повечето вършат работа, след това наистина с PArtition Magic цепваш едно парче (за предпочитане в края на 26GB-товото парче, за да стане бързо) и там си инсталираш 98/МЕ

    естествено в този момент ти се изгубва ХР. Тогава стартираш през 98/МЕ, пускаш boot manager-a и посочваш 2-те операционни системи. Рестарт и си готов с boot меню и т.н.

    P.S. 1 преди да правиш каквото и да е си запиши файла ntldr (от основната директория на С:...ако нещо се прецака ще трябва да си го възстановиш за да ти бачка системата)



    P.S. 2 Това не съм го пробвал лично, но май така трябва да стане, ако греша нека някой ме поправи преди човека да си забие системата.


  7. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    60
    #6

    Обяснете за dual boot...

    laMARTIN, от това, което казваш разбирам, че boot manager-а служи за да мога да избирам коя операционна система да се стартира. Ще потърся някакъв свестен boot manager и ще се погрижа да си набавя Partition Magic 8.0 за да мога да извършвам операции по разделяне и форматиране на дяловете. Странно, но след като направих един search на диска не открих въпросния файл ntldr. Сигурен ли си, че точно така се казва? Ще послушам съвета ти и ще почакам информацията ти да бъде потвърдена. Благодаря.

  8.  
     
  9. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001
    Мнения
    3,566
    #7

    Обяснете за dual boot...

    ntldr е в основната директория на дяла,в който е инсталиран ХР, но фаилът е системен и е скрит...за да го намериш трябва да разрешиш показването на скрити файлове!!!

  10. Member
    Тук е от
    Oct 2001
    Мнения
    801
    #8

    Обяснете за dual boot...

    Значи можеш да инсталираш win98 и без да се махне boot loader-a на ХР-то като създадеш файл в инсталацията на Win98 msbatch.inf в който да пише:

    [Setup]

    CleanBoot=0



    Друг начин е описан тук (не съм го пробвал) :

    Install Win '98 After Win XP is Installed : http://www.xs4all.nl/~laar2002/tweak...8-with-xp.html



    Освен ntldr ти трябват и ntdetect.com, boot.ini и евентуално bootsect.dos

  11. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    60
    #9

    Обяснете за dual boot...

    Разбрано. Да пристъпвам ли към разделяне и форматиране на D: във FAT32 и инсталация на Win ME върху него?

  12. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    60
    #10

    Обяснете за dual boot...

    Между другото доста сложничко ми се видя написаното на сайта. Иначе е доста полезно като информация.

  13. dP
    dP е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Apr 2003
    Мнения
    92
    #11

    Обяснете за dual boot...

    Имах същия проблем. Инсталирах ХР, но не можах да подкарам тунера. Инсталирах втора OS WinME. Всичко става много лесно със System Commander. Той създава дялове, форматира, resize-ва, и на всичко отгоре има и BOOT manager. Работи се лесно с него и досега не ми е правил проблеми.

    Теглил съм го от fossi-то. Мисля, че още е там.

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    3,218
    #12

    Обяснете за dual boot...

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">По принцип винаги се инсталира първо 98 на С: задължително защото просто не може да бъде на друг диск (дял) и после се слага XP или друга ОС със NTFS. При сегашната ситуация доколкото разбирам имаш XP на c: и невиждам начин да сложиш 98 дори и да конвертираш д: в FAT32. Защото c: е NTFS.



    <div align="right">оргинално мнение на 0101</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    Благодаря ти! Току-що разбрах, че съм джедай - явно DA FORS IZ UID MI, понеже мога да правя невъзможни неща ( като да инсталирам windows 98 на устройство различно от С.



    П.П.

    Ми ся как да разбера от добрите джедаи ли съм или от лошите?



    <font color="red">Хайде малко по-сериозно - писна ми да ти трия мнения в които се изживяваш като джедай - с този стил заминавай в дир.бг...

    Крис

    </font id="red">


  16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    3,218
    #13

    Обяснете за dual boot...

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

    Хайде малко по-сериозно - писна ми да ти трия мнения в които се изживяваш като джедай - с този стил заминавай в дир.бг...

    Крис</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    Ми, ето ти нещо не "малко по-сериозно", а съвсем сериозно...

    1. Какво още те кара да мислиш, че този форум е много над дир.бг!? Преди време - да, но сега...

    2. Стилът ми не беше такъв (защо ли). Танцуването - според музиката, нали така.

    3. Колко хора спряха да пишат тук заради тендецията този форум да стане място за забавления стил "clubs.dir.bg" ?

    4. Ако си мислиш, че мен много ме радва фактът да ми се трият или редактират постовете, жестоко се заблуждаваш. Забрави ли времето, когато форумът нямаше модератори, защото не бяха нужни? Това как би го коментирал?





    Както и да е...



    За радост на всички, на които съм бил неприятен, но основно поради причината, че вече го няма форумът, в който участвах с огромно удоволствие,

    <font size="6">

    най-официално заявявам, че това е последния пост на Ghost.</font id="size6">



    Довиждане на всички участници с пожелание за ползатворен обмен на информация и приятно изкарано време във форумите на Сетком.


  17. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2001
    Мнения
    1,449
    #14

    Обяснете за dual boot...

    И ти ли Бруте[V][V].......както е тръгнало тук май ше стане фън форум[:D]


  18. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2003
    Мнения
    14
    #15

    Обяснете за dual boot...

    Абе хора, форумът си го бива...

    А да не забравяме какво пита newuser все пак. Значи нямаш никакви ядове да си качиш WIN98 (или Ме) след ХР-то. Вярно е, че е крайно препоръчително да е на pdrtition, различен от този на ХР-то. Или, както е при теб, не се пробвай да го качваш в С:/. Ако го качваш на D:/, последното задължително трябва да е FAT32-форматирано. Наистина ти препоръчвам за целта да използваш Partition Magic, тя наистина е "Magic" и не засира нищо-прави всичко, което й зададеш без да губиш данните, а и е с поразително лесен интерфейс.

    Когато инсталираш 98, не давай на компютъра същото име, което си дал при ХР-то.

    След като качиш 98 (или Ме), той затрива master-boot сектора, което значи, че няма да можеш да стартираш ХР-то. За целта пусни едно repair на ХР-то и то си оправя master-boot сектора. WINDOWS XP си има ВГРАДЕН boot-manager, така че след repair-а още при boot-ването на компютъра ще имаш избор коя система да стартираш. Така че нямаш нужда от System Commander или други boot-manager-и.

    Горното го знам от опит, а опитът е по-добър от дипломата... Това го казвам в смисъл, че гарантирам за думите си...ако направиш всичко точно-ще се получи!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Таблет dual boot (android + win 8.1)
    От FearMe във форум Мобилни устройства
    Отговори: 5
    Последно: 04-03-15, 16:02
  2. Отговори: 2
    Последно: 09-03-11, 12:25
  3. Отговори: 8
    Последно: 25-01-11, 23:05
  4. обяснете ми
    От stekyman във форум Мрежи
    Отговори: 16
    Последно: 22-07-03, 11:12
  5. Dual boot
    От Julian във форум Windows
    Отговори: 11
    Последно: 26-02-02, 16:03

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе