всеки един сервиз който не е тип "гаражче" където дават гаранция
За Варна КАргоЕкспрес мога да кажа че са доста кадърни и имат добри цени. Но частите ..........
всеки един сервиз който не е тип "гаражче" където дават гаранция
За Варна КАргоЕкспрес мога да кажа че са доста кадърни и имат добри цени. Но частите ..........
КАргоЕкспрес=Булвария след 26.07.2011 г
възможно ли е да е с ангренажната верига и как да разбера ?
=======================================================
==========================================================
картинката е от БГ ревю
По- /VIN- Номера на рамата е това-17 числа/букви/ кода/ можеш да разбереш с какво си
Не разбрах колата от БГ ли е или нов внос? Истинска сервизна книжка има ли?
Отивай в представителството с колата и ще ти кажат дали, кога и какво е сменяно. И на какъв сервизен интервал се сменя.
Двигателя ти не е с ангренажна верига.
Ремъците, ако не са заводските се сменят на 50-60000км или 6 години - което настъпи първо. Оглед на ролките и обтяжния механизъм. Водната помпа е желателно да се смени, защото ако протече пак сменяш агренажа. С нея се подменя и антифриза. Преди това е добре да знаеш дали е изправен термостата. Ако нямаш парно при висока скорост или колата загрява при по-високи температури - значи е за смяна.
Антифриз и спирачна течност се сменят според типа им. Червения - на 3г / синия - всяка година по сервизно описание. Същото е със спирачната течност. Ако и двете са мътни - задължителна промивка на системите.
Оглед за течове на масло както от двг, така и от скоростната кутия както в коша, така и под него. Маслото и за двете - само предписаното от Opel като характеристики! За двигателя синтетика 5W40 или полусинтетика 10W40. Никакви минерални и 15W40! За ръчната скоростна кутия - само пълна синтетика!
Сменяш всички филтри, като после според пробега и замърсеността на горивото и въздуха ги сменяш на две смени на маслото или 1-2 години по твоя преценка. Препоръчвам поленовия за климатика да го сменяш преди сезона на цъфтежа.
Проверка на маншоните на полуоските - ако са скъсани - сменяй и двата. Състояние на шарнири, спирачни дискове, накладки, барабани, спирачни маркучи. Светлини проверка и чистачки. Последните ще ги разбереш дали са за смана по скърцането или замазването на стъклото още първия дъжд.
Това е на първо време. Ако останат пари, т.е. някои от възлите не се налага подмяна продължаваш. Гуми 4 еднакви според сезона или поне 2 по две на една ос, проверка на амортисьори и пружини.
Оттам - нататък вече си подреждаш приоритетите - тунинг, купе, седалки, калъфи и т.н.
За малко да забравя - задължително аптечка и пожарогасител със стикер за датата на проверка!
Верига е щом пише. Но тя не е малко пари и на принципно 200 000 км се сменя оригинална , а на всеки следващи 100 000 редовно.
Но може ида се стегне само - виж какво ще кажат в Булвария .
Извинявам се- моя грешка. Ако е Z14XEP е с верига.
Да цените са много добри - потвържавам от опшит. Цената от друг магазин на частта х 2 най-малко.Радиатор който струва 109 лв в тех Ко в Булвария беша над 320 лв/не помян цената точно/ И в 2 та слуача унгарски.Това беше 2008г , но се отиде на вариант Булвария заради лизинга и гаранцията.
Синджирите има се сменят на 100 000 км пише го в книжката. Цитирам за Опел 1,3 CDTI - кашкавалена верига. Щом оригиналната се сменя на толкова правете си сметка ментето кога се сеня.
В Булвария вземат "малко" на час.
Ако нямаш познат в някой сервиз, мини отнякъде, харесай си някой сервиз, поискай да ти направят преглед на ходова част и двигател, да си кажат мнението, има ли за смяна нещо, ще ти струва не повече от 30-тина лв прегледа, поискай оферта за части и труд колко ще поискат, ако е повече от 200-250 лв за някакви текущи ремонти, отиди и в друг сервиз, плати пак 30лв и засечи мненията. Иначе смяна на ремъци + масла на този опел излиза около 250-300 лв труд и части (по памет говоря).
Сега прочетох, че е с верига![]()
В почти всички официални сервизи работят по часова ставка/норма.
Дори и да имаш познат, цената не се променя. Не те пускат в халето от изисквания за безопасност. Най-много да имаш възможност да гледаш през прозореца, ако е предвидена такава възможност.
В Opel бяха на времето около 48лв./час (2008). Моят съвет е все пак да минеш оттам за първоначален оглед, диагностика и най-важното - сервизната история. Последното няма откъде другаде да се научи!
Виж в сайта на Opel / дилъра дали нямат някаква промоционална кампания.
навсякъде ми казват че в Булвария режат глави и да питам
някой знаели нещо за Тех-ко(Варна)
ivanxxx,
Аз не разбрах, след като имаш "информатори", защо създаде темата?
Наколко пъти ти се написа - иди на място и искай оферта! Поне аз не знам все още да искат пари за нея.
Пък после си прецени какво и откъде да купуваш и кой да го смени. Като отчетеш и най-важния фактор - гаранцията за труда и частите.
http://www.opel.bg/oferti-uslugi/tek...ti/uslugi.html
http://opel.bulvaria.bg/_service_/_promo_akcii_/
Благодаря за линковете и се извинявам за някои въпроси ако са тъпи или не уместни но съм МНОГО БОС по темата.
Според след проверка на VIN в
Расшифровка VIN
и
http://www.elcats.ru/opel/Default.aspx
ми излезе Двигател Z14XEP ако е коректен декодера, но тези бяха най подробни
да те питам къде видя кои модели са с верига ?
Този пост е редактиран от ivanxxx; 02-11-14 в 22:41.
Означението на двигателя го пише в големия талон на колата!
Autodata, въпреки, че аз не й вярвам много. И GMЕ EPC.
Ето ти и сервизен калкулатор да се ориентираш, но е на дилъра в Пловдив:
http://services.stefanov.bg/default.aspx?mid=A7
tolstoi,
Аз написах какво да се провери и чак тогава да се сменя.
Въпреки, че ако монтьорите усетят, че не разбираш от автомобили - жална ти майка!
При мен се наложи последователна смяна на почти всичко по ходовата част (4 пружини и амортисьори с тампоните и лагерчетата), предни дискове и накладки, свещи, ламбда сонда, масло скоростна кутия, климатичен радиатор и обслужване на компресор климатик. На 9 години, нов внос от Германия - направете си изводите за каква "перфектна" поддръжка и там става въпрос! В интерес на истината водната помпа не съм я сменял.
Този пост е редактиран от Gena_bs; 02-11-14 в 23:56.