Каква е тази счупена част зад предно ляво колело на Опел Астра Ф(1992г)?
Каква е тази счупена част зад предно ляво колело на Опел Астра Ф(1992г)?
Биелета (stabilizer link). Нещо прозрачна ми изглежда, пластмасова ли е? На всички коли които съм гледал досега винаги е била метална.
Да - май е това: биалета/ка за предна стабилизираща щанга и в конкретните модели повечето били с пластмаса(дори аз на живо го гледах и не разбрах, че е пластмаса, мислех, че е метал и се е разкъсал от старост и вибрации/удари от уличните дупки):
http://www.opelclub.bg/index.php?showtopic=4713
Къде я видяхте тази биелетка? Аз виждам стабилизиращата щанга и тампон.
На мен счупената част на това ми прилича https://mot.bg/predna-bialetka-birth-mt064996-c1797
Сега като се загледах, май наистина е биелетка? Да си призная, за първи път виждам такава биелетка, която няма нищо общо с другите. Имал съм Опел Омега, но нищо общо няма между двете. Затова се подведох от снимките.
Някои пишат, че можело известно време и така да се кара - със счупена, аз последния месец въобще не съм усетил по нищо счупването, но след като покарам 2-3 км и долавях една миризма като от нагорещена пластмаса/гума за секундите, докато излизам от шофьорската врата и сега си мисля, че може от там да е идвала, от някакво триене м/у счупените части?
Не си усетил нищо, защото вероятно си карал бавно/нормално? При по голяма скорост и влизане в завой е опасно без биелетка. Тя е важна за стабилността на колата. И в твоя случай, при каране със счупена биелетка може да ти възникне проблем в дадена ситуация, описана по-горе. Така че, по добре я смени! Евтина е - до двайсетина лева.
Купих биелетка 7 лв в запечатано найлоново пликче с надписи на полски, днес отидох до гаража на един приятел и я сменихме за около 2 часа, като най-трудно се оказа да премахнем набития на щангата метален цилиндър- остатък от старата биелетка, разрязохме го с обикновена ножовка.
Каква е тази част на Опел Астра Ф(1992г) с мотор C14NZ? По-точно маркучетата и пластмасовата тръба, отбелязани с червен и жълт цвят
Жълтото са маркучите за усилвателя за спирачките.
(ПП. https://nemiga.com/cat_spares/epc/opel/t92/j/7/
В тия жълтите маркучи/тръби на всеки такт на двигателя има засмукване, което създава много ниско налягане в тях - затова на линка са наречени vacuum pipe. Ако са пробити и изпускат, усилването няма да работи добре, съответно педала на спирачките доста ще се втвърди и самите спирачки няма да държат добре. Отделно от това, ако са пробити маркучите, се тормози двигателя)
ПП.
На видеото, променящия се звук при завъртане/отвъртане на капачката показва (според мен) пробив от цилиндър към маслената система - или износени сегменти на бутало, или изгорял клапан. ... Не е необичайно за 20+ годишни дрънгели.
Този пост е редактиран от MitkoS; 30-11-17 в 14:11.
Няма газова уредба. Спирачният педал леко се натиска, въпреки че по-тънката (с червено) тръбичка е лепена с поксипол и изолирбанд към Г-образната пластмасова основна тръба и да в нея има вакум - засмуква, дърпа въздух. Проблемът бе във втората гумена тръба(без червена линия), която излиза от онова нещо на първата снимка(означено със стрелка и надпис KYS) намерих я с откачен и разцепен край от страната Й, която влиза в голямото овално с надпис GM - изрязах разцепилата се част до здраво място, но вътре се оказа пълна с черни миришещи на бензин топчета-сажди(не мн. твърди - при натиск се стриват на прах), почти запушена до степен да не минава въздух - прочистих я като прокарах тел през тръбата, но ме съмнява, че и другата тръба, излизаща от KYS може да е запушена. Не знам дали тези бензинови топчета-сажди не попадат и в двигателя, защото намерих от тях и около капачката за двигателно масло.
Да, точно този променящ се звук при завъртане/отвъртане на капачката ме плаши и затова го филмирах, 2008 г. антифризът се смесваше с маслото и сменяха пробита гарнитура, шлайфаха главата и т.н.ПП.
На видеото, променящия се звук при завъртане/отвъртане на капачката показва (според мен) пробив от цилиндър към маслената система - или износени сегменти на бутало, или изгорял клапан. ... Не е необичайно за 20+ годишни дрънгели.
Този пост е редактиран от morandis; 30-11-17 в 16:57.