Одобрявате ли изплащането на компенсации от държавния бюджет на медиците за престоя им в Либия?
Моля да обосновете отговора си.Синът на Снежана Димитрова - Ивайло Николчовски, заяви сутринта на летище София, че майка му смята за отговорна за страданията си българската държава и възнамерява да търси компенсации. Близки на медицинските сестри настояват страданията им да бъдат обезвъзмездени чрез финансови помощи, писа миналата седмица в. "Новинар". По 1 млн. евро за всяка излежана година и по 1 млн. евро за всеки от роднините поиска от българската държава Емил Узунов, съпругът на Валя Червеняшка.
Моето мнение е, че държавата не е длъжна да плаща каквито и да е компенсации за престоя им в Либия. Единствената помощ, която бих приел е ресоциализирането им, чрез осигуряване на работа по специалността и нещо социално-популистко, като да кажем признаването им на престоя за трудов стаж.
Искам да припомня на гласуващите, интервюто с един служител на българска специална служба [разузнавач] преди около година, в което той каза, че лично е разговарял с тях непосредствено преди арестите и им е предложил да напуснат страната своевременно, като те са отказали. Мотивите им са били, че си имат договор, който не искат да загубят [думата в главата ми е "изпуснат"].
Днес дори се скарахме с колега по повод мнението ми, но аз съм непреклонен. Няколко казани от мен неща го изкараха от равновесие.
1. Избора да отидат там е бил лично техен.
2. Избора им е бил продиктуван от финансови подбуди
3. Имали са възможност да се върнат, но не са го направили
4. Съзнавали са рисковете да работиш в мюсулманска държава
5. Виждал съм затворници, които са били в затвор с тежък режим и имам представа как би трябвало да изглеждат след повече от 5 години там
6. Ако аз съм очаквал 8 години непрекъснато да бъда разстрелян/обесен, при пристигането си, колкото и да се правя на мъжкар, сигурен съм, че най-малкото нямаше да сдържа сълзите си. Днес не видях подобни емоции. Нещо повече, но не искам да прозвучи цинично
7. Не считам, че някой от нас е длъжен да плаща задълженията на група хора, които [евентуално] не са си свършили работата. Ако има виновни и това се докаже, ако не могат да платят, нека отидат в затвора, но не моите родители, аз и моите деца да плащат пряко или косвено.
8. Упорито се носи слуха, че част от меморандума подписан в Триполи съдържа клауза, относно дълга на Либия към нас и в частност неговото опрощаване. Ако е така, го смятам за пълен стерилитет на настоящата българска дипломация и въобще държавно управление.
9. Държавата не иска или не може да отдели пари за животоспасяващи операции на огромен брой деца и възрастни, защо трябва с пари, които могат да спасят много животи да осигурим невъобразимо охолство на няколко човека, което според мен ще бъде абсолютно незаслужено в размера в който те искат.
Моля въздържайте се от обидни коментари към участниците изказали различно мнение от вашето. Темата е изключително деликатна, осъзнавам го, но нека всеки изложи аргументите си без да обижда участниците мислещи по друг начин.