Вижте резултатите от анкетата: Одобрявате ли изплащането на компенсации от държавния бюджет на медиците за престоя им в Либия?

Гласували
102. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Да, напълно одобрявам

8 7.84%
  • Да, но от виновните за техния престой

18 17.65%
  • Да, но в много по-малък размер

8 7.84%
  • Одобрявам компенсации, но не финансови

11 10.78%
  • Не, напълно не одобрявам

57 55.88%
Страница 1 от 7 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 105

Одобрявате ли изплащането на компенсации от държавния бюджет на медиците?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Одобрявате ли изплащането на компенсации от държавния бюджет на медиците?

Одобрявате ли изплащането на компенсации от държавния бюджет на медиците за престоя им в Либия?

Синът на Снежана Димитрова - Ивайло Николчовски, заяви сутринта на летище София, че майка му смята за отговорна за страданията си българската държава и възнамерява да търси компенсации. Близки на медицинските сестри настояват страданията им да бъдат обезвъзмездени чрез финансови помощи, писа миналата седмица в. "Новинар". По 1 млн. евро за всяка излежана година и по 1 млн. евро за всеки от роднините поиска от българската държава Емил Узунов, съпругът на Валя Червеняшка.
    Моля да обосновете отговора си.
    Моето мнение е, че държавата не е длъжна да плаща каквито и да е компенсации за престоя им в Либия. Единствената помощ, която бих приел е ресоциализирането им, чрез осигуряване на работа по специалността и нещо социално-популистко, като да кажем признаването им на престоя за трудов стаж.

Искам да припомня на гласуващите, интервюто с един служител на българска специална служба [разузнавач] преди около година, в което той каза, че лично е разговарял с тях непосредствено преди арестите и им е предложил да напуснат страната своевременно, като те са отказали. Мотивите им са били, че си имат договор, който не искат да загубят [думата в главата ми е "изпуснат"].

Днес дори се скарахме с колега по повод мнението ми, но аз съм непреклонен. Няколко казани от мен неща го изкараха от равновесие.

1. Избора да отидат там е бил лично техен.
    2. Избора им е бил продиктуван от финансови подбуди
    3. Имали са възможност да се върнат, но не са го направили
    4. Съзнавали са рисковете да работиш в мюсулманска държава
    5. Виждал съм затворници, които са били в затвор с тежък режим и имам представа как би трябвало да изглеждат след повече от 5 години там
    6. Ако аз съм очаквал 8 години непрекъснато да бъда разстрелян/обесен, при пристигането си, колкото и да се правя на мъжкар, сигурен съм, че най-малкото нямаше да сдържа сълзите си. Днес не видях подобни емоции. Нещо повече, но не искам да прозвучи цинично
    7. Не считам, че някой от нас е длъжен да плаща задълженията на група хора, които [евентуално] не са си свършили работата. Ако има виновни и това се докаже, ако не могат да платят, нека отидат в затвора, но не моите родители, аз и моите деца да плащат пряко или косвено.
    8. Упорито се носи слуха, че част от меморандума подписан в Триполи съдържа клауза, относно дълга на Либия към нас и в частност неговото опрощаване. Ако е така, го смятам за пълен стерилитет на настоящата българска дипломация и въобще държавно управление.
    9. Държавата не иска или не може да отдели пари за животоспасяващи операции на огромен брой деца и възрастни, защо трябва с пари, които могат да спасят много животи да осигурим невъобразимо охолство на няколко човека, което според мен ще бъде абсолютно незаслужено в размера в който те искат.

Моля въздържайте се от обидни коментари към участниците изказали различно мнение от вашето. Темата е изключително деликатна, осъзнавам го, но нека всеки изложи аргументите си без да обижда участниците мислещи по друг начин.

2.  

3. Moderator Аватара на periel
    Тук е от
    Jun 2006

Re: Одобрявате ли изплащането на компенсации от държавния бюджет на медиците?

7. Не считам, че някой от нас е длъжен да плаща задълженията на група хора, които [евентуално] не са си свършили работата. Ако има виновни и това се докаже, ако не могат да платят, нека отидат в затвора, но не моите родители, аз и моите деца да плащат пряко или косвено.
    9. Държавата не иска или не може да отдели пари за животоспасяващи операции на огромен брой деца и възрастни, защо трябва с пари, които могат да спасят много животи да осигурим невъобразимо охолство на няколко човека, което според мен ще бъде абсолютно незаслужено в размера в който те искат.
    Мисля че тези 2 точки изцяло описват мнението ми.

4. Member
    Тук е от
    Dec 2001

Malone, казал си го достатъчно добре и няма какво да добавя.

5. Тук е от
    Mar 2004

Подкрепям напълно гледната точка на Malone ....но за жалост никой не ни пита

6. Member Аватара на sclera_bg
    Тук е от
    Aug 2003

Гласувах с 'Не напълно не одобрявам!'

И аз смятам че Malone се е изразил пределно ясно.

7. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

"не, напълно не одобрявам"

ако законите важат за всички еднакво, тогава и компенсациите трябва да бъдат законно присъдени от съд, в дело, заведено от медиците по надлежния ред срещу правилния субект. държавата не може да бъда този субект, защото тя не е била страна нито в изпращането им там, нито в процесите, довели до задържането и съденето им. значи искът трябва да се заведе срещу физическо лице като граждански иск. т.е. те да си решат кой е бил виновен за всичко последвало, заради професионалната си непригодност за поста, който е заемал - било то "хубавото наде" - надежда михайлова, било то посланика ни в триполи, било то който те сметнат и съумеят да докажат, че има пряка връзка с последвалите събития

ВСЕКИ един друг техен иск, който е насочен към държавата като държава, и разчитащ на съчувствие, а не на справедливост, следва да се счита, и поне от моя страна ще бъде считан, за безкрайна наглост и кожодерство на гърба на нацията!

колкото и да са изстрадали, колкото и несправедливости да са били извършени срещу тях, не е редно от пенсиите на баба ми, майка ми и баща ми да бъдат заделяни "справедливи" компенсации за събития, които са настъпили вследствие на волеви действия от страна на трети лица - аз не съм ги карал да ходят там. все едно ако ми влязат в жилището и го опразнят, а аз нямам застраховка, да поискам държавата да ме овъзмезди за откраднатото. от какъв зор!? виновен е крадеца, а не държавата (и в частност данъкоплатеца)

offtopic - абсолютно същата история като тази със земеделските ни производители сега! лошо било времето, лоша била реколтата - държавата да ги компенсирала за това. какво общо има държавата с климата, ей това не мога да вдяна! като е хубава реколтата пък крият действителните размери и пак се оплакват. също като хотелиерите - всяко лято по-зле от предното, а цяла България оцвъкана с хотели през 200м...

P.S. относно вида им - бая са охранени, но за мен причината за това е очевидна - от месеци насам беше ясно, че развръзката ще е тази. последното доказателство беше българина Ашраф. така че в последните месеци са били гледани като писани яйца (все пак струват половин милиард $ !!!), така че изобщо не ме учудва как са загладили косъма...

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Това за загладения косъм е друго - като те хранят в даден режим , ако ще и с л***а , вярвай ще качиш килца- пример ,казармата !

По интересно ми бе друго
    защо Сиропуло и Ненова като говореха - очите им и на двете постоянно се въртяха и рядко поглеждаха камерите .
    Още в началото бях казал че има виновници сред медиците ни , но отнесох само негативи.
    Нищо лошо срещу тях , но иманещо гнило вярвайте ми.

10. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Malone и FearMe са изнесли достатъчно доводи.

Ако трябва да търсят виновен, то най -правилната стъпка би било да потърсят фирмата която ги е пратила там да работят. Не зная дали още съществува....Медекссим (не съм сигурен за правописа)

11. Member
    Тук е от
    Nov 2004

Re: Одобрявате ли изплащането на компенсац

Напълно одобрявам, държавата съществува(благодарение) и се издържа от всички свои граждани, като дойде такъв момент трябва да отвърне подобаващо. Поне така е в белите държави, явно ние не сме, и хората тука също не сме.
    Отвратен съм от такива коментари, "отишли били за пари, на своя отговорност ... дрън,дрън"

12. Member
    Тук е от
    Nov 2001

Malone и FearMe пък и всички преди мен са обяснили нещата изчерпателно.
    Съгласен съм обаче за подпомагането им за реинтеграция в обществото ни, със средства от благотворителни фондове
    - не от бюджета или полагащи се както на всеки друг от нашето общество.
    И мисля, че е крайно време тази истерия по медиите да престане.
    И да се търси истината какво точно и колко загуби България - измерено като
    финансов резултат и международен престиж. Поне да го разберем като исторически факт.

13. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

В момента те май са престъпници, осъдени в чужда държава, прехвърлени у нас по силата на някакво
    споразумение и амнистирани от държавата / в лицето на Президента/.
    Докато друг съд не се произнесе, че са невинни за мен те са си виновни. Мисля, че си има програми за
    адаптиране на освободени престъпници.
    Радвам се, че се прибраха, защото стават и съдебни грешки. Но те се доказват пак в съд.
    Това си е лично мое мнение и не твърдя, че е правилно, а че е мое.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Jan 2005

Цитат Първоначално публикувано от wiseacre
    Напълно одобрявам, държавата съществува(благодарение) и се издържа от всички свои граждани, като дойде такъв момент трябва да отвърне подобаващо. Поне така е в белите държави, явно ние не сме, и хората тука също не сме.
    Отвратен съм от такива коментари, "отишли били за пари, на своя отговорност ... дрън,дрън"
    Това важи само при условие, че държавата даде пълни законови гаранции че за в бъдеще ще се ангажира политически, юридически и финансово със защитата на всеки свой гражданин, срещу когото е повдигнато обвинение / съдебно дирене в чужбина ... да си чул за подобни гаранции??

Ангажимента на българската държава трябваше да отпадне в момента, в който отпаднаха обвиненията за заговор!

Твърдо НЕ на въпроса.

Проблема е че въпроса вече е безпредметен - НИЕ ВЕЧЕ ПЛАТИХМЕ!

ПП: И къде по точно си чул някога, някъде "бяла" държава да се е ангажирала с цялата си държавна машина да защити свой гражданин от съдебно преследване? Що ли имам чувство че дори и Либия не го направи за терориста от Уокърби ...

16. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Гласувах с "Да, но в много по-малък размер" имайки в предвид не компенсации, а подпомагане за ресоциализация. И държавата това го направи още вчера.
    Не съм привърженик на крайностите - "Дай да им дадем по някой и друг милион" или "Да се оправят сами след като са отишли да печелят". Ние сме майстори на залитането между двата полюса, между "Осанна" и "Разпни го". И съм напълно съгласен с казаното от wiseacre:
    държавата съществува(благодарение) и се издържа от всички свои граждани, като дойде такъв момент трябва да отвърне подобаващо. Поне така е в белите държави, явно ние не сме, и хората тука също не сме.
    Нека все пак не забравяме, че присъствието на български медицински персонал в Либия е въпрос на междудържавен договор, който макар и сключен в други години и при друга система, не съм чул да е денонсиран. И държавата печелеше доста валута от този персонал, както и концесии за добив на петрол, които сегашните политици успешно загробиха.

17. Member
    Тук е от
    Jan 2005

Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    И държавата печелеше доста валута от този персонал, както и концесии за добив на петрол, които сегашните политици успешно загробиха.
    Е и? На този принцип трябва частния посредник пред който са наети на работа да плаща обезщетения ... това са глупости с извинение. Ролята на държавата по договора е че подсигурява признаване на дипломи и съответната "зелена карта" ... когато слеем трудовия ни пазар с този на евро съюза (той е частично слят мисля и в момента) то държавата трябва ли да плаща на всеки арестуван за престъпление гурбетчия?

18. Member
    Тук е от
    Nov 2002

Не .

Членове на моето семейство са болни единият от рак а другия от няколко инфаркта . Не е имало съдебни дела срещу тях и са си плащали цял живот осигуровките . Но държавата никога ни би отделила такива ресурси да ги компенсира за това че продължават да живеят в родината си ( която в доста случай си е като затвор за тях ) .

Наемни работници в мюсюлманска държава доброволно отишли и останали въпреки сигналите да си мислят че родината в каквито и каши се забъркат винаги ще им клекне е меко казано наивно .

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 7 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 26
    Последно: 08-02-08, 13:42
  2. Лъжекампания в помощ на медиците в Либия
    От Ghost във форум Коментирай новина
    Отговори: 16
    Последно: 18-02-07, 16:33

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе