Да, напълно одобрявам.
Държавата е длъжна да се грижи за своите граждани и след като не го е направила преди, трябва да го направи сега. Не мисля, че трябва да им дават милиони, но трябва да получат някаква пожизнена пенсия за да могат да живеят и да се лекуват. Как си представяте да започнат работа, това са изтощени, амортизирани хора на по 45 - 50 години. Кой знае колко здравословни проблеми ще излязат. Проблеми породени от лошите условия и най-вече стреса на който са били подложени.
Колкото до писанията - " никой не ги бил карал" , "да са си преценили рисковете" ... имате ли представа как се издържа семейство с една сестринска заплата от 200 лева ?!?! , не в Африка , ами на луната бих отишъл, за да мога да осигуря нормален живот на децата си. Те не са имали избор или по-точно изборът им се е свеждал до това - да останат и мизерстват в България или да рискуват и търсят препитание някъде другаде.
И драги , Wise, за мен те не са престъпници. Осъдени са по политически причини от НЕ независимия съд на една тоталитарна държава. И ако допускам, че е възможно да имат вина по малките обвинения -, то съм абсолютно убеден , че не носят вина за :действия, противоречащи на нормите и традициите в Либия: прелюбодеяние, валутна търговия, производство, разпространение и употреба на алкохол.
# извършване на действия на територията на Либия, водещи до безконтролното убиване на хора с цел покушение срещу сигурността на държавата (деяние, наказуемо със смърт);
# участие в заговор и колективно договаряне за извършване на умишлено престъпление;
# причиняване на епидемия чрез инжектиране на 393 деца от детската болница „Ал-Фатих“ в Бенгази с HIV (деяние, наказуемо със смърт);