Вижте резултатите от анкетата: Одобрявате ли изплащането на компенсации от държавния бюджет на медиците за престоя им в Либия?

Гласували
102. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Да, напълно одобрявам

8 7.84%
  • Да, но от виновните за техния престой

18 17.65%
  • Да, но в много по-малък размер

8 7.84%
  • Одобрявам компенсации, но не финансови

11 10.78%
  • Не, напълно не одобрявам

57 55.88%
Страница 2 от 7 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 105

Одобрявате ли изплащането на компенсации от държавния бюджет на медиците?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member Аватара на diaflin6
    Тук е от
    Apr 2004

Re: Одобрявате ли изплащането на компенсации от държавния бюджет на медиците?

Да, напълно одобрявам.

Държавата е длъжна да се грижи за своите граждани и след като не го е направила преди, трябва да го направи сега. Не мисля, че трябва да им дават милиони, но трябва да получат някаква пожизнена пенсия за да могат да живеят и да се лекуват. Как си представяте да започнат работа, това са изтощени, амортизирани хора на по 45 - 50 години. Кой знае колко здравословни проблеми ще излязат. Проблеми породени от лошите условия и най-вече стреса на който са били подложени.

Колкото до писанията - " никой не ги бил карал" , "да са си преценили рисковете" ... имате ли представа как се издържа семейство с една сестринска заплата от 200 лева ?!?! , не в Африка , ами на луната бих отишъл, за да мога да осигуря нормален живот на децата си. Те не са имали избор или по-точно изборът им се е свеждал до това - да останат и мизерстват в България или да рискуват и търсят препитание някъде другаде.

И драги , Wise, за мен те не са престъпници. Осъдени са по политически причини от НЕ независимия съд на една тоталитарна държава. И ако допускам, че е възможно да имат вина по малките обвинения -
    действия, противоречащи на нормите и традициите в Либия: прелюбодеяние, валутна търговия, производство, разпространение и употреба на алкохол.
    , то съм абсолютно убеден , че не носят вина за :

# извършване на действия на територията на Либия, водещи до безконтролното убиване на хора с цел покушение срещу сигурността на държавата (деяние, наказуемо със смърт);
    # участие в заговор и колективно договаряне за извършване на умишлено престъпление;
    # причиняване на епидемия чрез инжектиране на 393 деца от детската болница „Ал-Фатих“ в Бенгази с HIV (деяние, наказуемо със смърт);

2.  

3. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от diaflin6

................. но трябва да получат някаква пожизнена пенсия за да могат да живеят и да се лекуват. Как си представяте да започнат работа, това са изтощени, амортизирани хора на по 45 - 50 години. Кой знае колко здравословни проблеми ще излязат. Проблеми породени от лошите условия и най-вече стреса на който са били подложени.
    Даваш ли си сметка колко от хората в България отговарят на тези условия? Какви са причините - това няма значение - правата и задълженията на всички са еднакви по закон.

Те не са имали избор или по-точно изборът им се е свеждал до това - да останат и мизерстват в България или да рискуват и търсят препитание някъде другаде.
    Е, ади сега.... всички дето си работим в България сигурно мизерстваме....

4. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

мммм, мисля че бива допусната генералната грешка да се бърка "плаща се ЗА медиците" с "плаща се НА медиците"

с плащането ЗА медиците се осъществява именно защитната функция на държавата спрямо нейното население. дали самата България плаща, или някакъв фонд - това в случая е без значение. важното е, че държавата е упражнила силата си и волята си да защити своите граждани, като плати откуп ЗА тях

да се плати обаче НА медиците е друга работа. никъде, никой не е казал, че държавата има благотворителна функция да гарантира работното място, живота, здравето и имущественото благосъстояние на който и да било от нейните граждани. тя дава правото и свободата на всеки да се погрижи сам за тях, но не овеществява въпросните права. за да даде държавата нещо на някой, тя трябва да бъде виновна страна в събитие, засягащо нея и въпросният гражданин - държавата незаконно/неправомерно да е лишила/ощетила въпросния гражданин

в случая напълно похвално държавата е стигнала го благоприятен изход от събитието - гражданите й са свободни, живи и здрави. защитната й функция е изпълнена - платено е ЗА медиците. не виждам обаче защо трябва да се изисква от държавата благотворителна функция - да се плаща НА медиците. тя не ги е лишила/ощетила в нищо - проблемите на медиците бяха с либия, не с България. ако някой ги е лишил/ощетил с нещо, то това е либия, не България! да си искат обезщетения от либия, не от България

5. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Malone, искрено се надявам да не сметнеш това ми мнение за обидно или заядливо. Още повече, че няма да гласувам в анкетата, но ще си позволя да коментирам в нея. Защо?

Защото смятам, че анкетата е неправилно фурмулирана и манипуалтивна, дори в чисто социологически аспект. Въпросът, който поставяш е несъстоятелен доколкото съдържащата се в него хипотеза е такава. Защо е така, е обяснил FearMe. Но дори и да беше допустим като възможно развитие на нещата, то той е формулиран на принципа "задавам си отговори". Все едно да питаш "Одобрявате ли обявяването на Луната за македонска територия?".

Ще си позволя да коментирам и обосновката ти.

Като за начало те моля да дадеш линк към интервюто, за което говориш. Не можах да намеря нищо такова (което може да значи, че не мога да търся, де ). Единственото, на което попаднах, е едно интервю на Димо Гяуров при Коритаров - http://www.evromedia.bg/Root/index.php?magic=0.47.77. Там не можах да видя подобни твърдения.

По точките:

1. Естествено, че отиването им там е въпрос на личен избор. Все пак сме свободна страна и робството е неприложимо.

2. Това също е съвсем нормално. Надявам се не си забравил гладната зима на '97. Повечето са заминали тогава или по-точно '98. За мен поне подобни подбуди са напълно разбираеми. Ако се замислиш, ще се съгласиш с мен. Това, че те са заминали, а ние не, е въпрос на личен избор и може би възможности - т.1.

3. Не мисля, че е било така. Виж пак интервюто на Димо Гяуров. Но дори да е било така (конкретно за тях шестимата), то те е трябвало да имат някаква много основателна причина да го направят. Противно на твоето мнение д-р Здравко Георгиев твърди, че са се обаждали в посолството да питат има ли нещо притеснително и от там са им казали - http://lubamanolova.info/28dec-a.html

4. Това е леееко расистко и няма да го коментирам

5. Има някаква логика, не мога да отрека, но нека не забравяме, че медиците бяха разменна монета за Кадафи. Никой не си скапва "стоката".

6. Това, че ти не си видял не значи, че не е било така. Аз също не съм видял, но твърденията в част пресата са малко по-различни. Но ако това ти е критерий... За какво всъщност?!

7. Тук си прав. Но има и отговорност на държавата. Каква точно и колко е тя пише в законите. Не съм спец по въпроса и не мога да коментирам по същество. Има и един такъв момент - поне три от сестрите са заминали с договор с държавната фирма "Експомед". Тя е вече ликвидирана, мисля. Не съм сигурен, но искове към нея би трябвало да се поемат от държавата като неин принципал. Тук се разминаваме във вижданията с FearMe, но пак казвам - не съм сигурен в разсъжденията си защото това са си просто едни мои разсъждения, без да съм правил справка със законодателството ни.

8. Това циркулира в пространството от много време. Днес вече дори официално се коментира, т.е. не е слух. Само че... Това са несъбираеми вземания. Т.е. има ги само в нашите виждания. Дори не е уточнен размера - според нас е около $50 млн., но либийците не признават лихви (по мюсулманския канон), та... Да не говорим, че никакъв подписан документ между нас и тях няма. Така, че опрощаването на дълга е нещо като съкращенията на незаетите щатни бройки в държавната администрация - хоп съкратихме 10%!

9. Това е чист популизъм. Няма да употребя друга думичка от уважение към теб и останалите съфорумци.

А моето мнение... Почти съвпада с това на Lupus. С дребно допълнение - в чисто финансов план може да бъдат подпомогнати от неправителствени, браншови или частни организации. То това вече почна да се случва още вчера.

6. Member
    Тук е от
    Nov 2002

@diaflin6
    ако си мислиш че това е малък проблем за мюсюлманска страна жестоко се лъжеш - "прелюбодеяние, валутна търговия, производство, разпространение и употреба на алкохол" . Това че при нас в БГ е почти "невинно" провинение - там се наказва понякога със смърт . А дали е вярно това че са ги вършели тези работи - ами доста хора познавам - роднини, колеги и познати които са работили там и те твърдят че това се върши с години от българите които работят там и повечето либийци го знаят това .

7. Member
    Тук е от
    May 2002

По точка 1 - напълно прав , както е с всички наши военни мисии зад граница , отива се за пари , но загине ли някой - държавата виновна.
    По 2 - нали знаете как е? Лакомо дупе ... айде да не го казвам (ако е истина , че са им казали за опасността разбира се).
    По 3 - почти на 99 % съм убеден ,че е така , поради точка 1 и 2
    По 4 - познавам такива които са работили в ОАЕ (Обединени Арабски Емирства) и знам за какво става въпрос , но по принцип - отидеш ли в друга държава - съобразяваш се с техните закони , навици , нрави и т.н. , особено когато става въпрос за държава с такъв режим , все пак никой не те е накарал насила.
    По 5 - явно е истина , че режима не е бил "строг тъмничен" , в кво толкова са ги обвинили - 400 деца заразени от тях със СПИН , но това произтича от друго , все пак те бяха заложници не само физически , а и всякакви каквито се наложи за нуждите на полковник Кадафи.
    По 6 - не знам , и аз мисля така , но все пак може пък да е трудно да повярват , т.е все още не знаят къде се намират.
    По 7 - все си мисля , че ако съм на тяхно място , дори да не съм медицински работник , най-малкото трябва да съм "малоумен" за да работя със замърсени консумативи или да ги употребявам многократно при тази мизерия (както я описват повечето издания) , от което следва , че на тях въобще не им е пукало какво ще произтече от техните действия , важното са парите в крайна сметка , нали за това са отишли там(това е мое мнение все пак). А да не забравяме за Хипократовата клетва , която най-вероятно докторите (мисля ,че са двама от тях) са дали.
    По 7 - пак си прав , стерилитета на дипломацията ни не произтича от този, или не започва с този случай. Него(стерлитета) винаги си го е имало а той , както знаем , трудно подлежи на лечение. Да не споменавам преговорите с ЕС АЕЦ - а ит.н.
    По 8 - No Comment - така е.
    И така - не , напълно не одобрявам изплащането на каквито и да е компенсации , даже го смятам за нагло държание от тяхна стана. Особено ако ства въпрос за такива размери. Виж ако държавата се наеме да им гарантира някакъв “начален старт” – да , въпреки , че началния старт е много общо понятие и може да включва какво ли не.

8.  

9. Member
    Тук е от
    May 2002

Ами Сергей Антонов?

10. Member Аватара на diaflin6
    Тук е от
    Apr 2004

Цитат Първоначално публикувано от Pat
    Даваш ли си сметка колко от хората в България отговарят на тези условия?
    Мисълта ми е, че осъждането на медиците , се дължи в известна степен и на бездействието на нашите политици и дипломати по време на костовото правителство. Ако си бяха свършили работата тогава, тези хора нямаше да бъдат осем и половина години в либийски затвор. И не искам, с тях да се случи същото , което стана със Сергей Антонов - влачен с години по италианските затвори и в резултат с разбита нервна система и кой знае колко болести покрай това, и накрая забравен от всички и живеещ в мизерия.

Цитат Първоначално публикувано от Pat
    Е, ади сега.... всички дето си работим в България сигурно мизерстваме....
    Учителите, медицинските работници ( особенно по-нисшия персонал като сестри, санитари ) не се радват на прилични доходи - около 300 лева и то за хора с продължителен трудов стаж, а и не само те ....

11. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002

Определено нямам никаквоо желание да им плащам тези пари. По същата логика мога да искам от държавата компенсация за времето когато съм работил за 150-200 лева на месец - тъй като поради некадърността на политиците ни по онова време нямаше нормален трудов пазар и нормални заплати. Или пък, ако ми вземат книжката в Гърция (съвсем хипотетично) ще искам личен шофьор за омпенсация от държавата, че не ме е защитила на територията на друга държава.

12. Member
    Тук е от
    Sep 2003

Ех значи, до вчера всичките ги съжалявахте и ги подкрепяхте, коментирахте колко са зле, и измъчвани, и незнам какво още, как трябвало да се върнат и са невинни, а сега за някви пари ви се свидят, като че от вашия джоб излизат. Или сте с тях или не сте. Друга мъжка позиция няма. Като са 'not alone', тогава защо да не ги направят милионери... Ми то се очакваше, сега може и някое реали шоу да се появят.
    Ами ако са виновни...

13. Member Аватара на panevdd
    Тук е от
    Jul 2003

Не, напълно не одобрявам. Нямам нищо против да получат компенсации и да бъдат обезщетени за преживяното от тях; не виждам обаче основателна причина това да става за сметка на данъкоплатците. Това би означавало, че им се признава обезщетение като при трудова злополука. Доколкото ми е известно, тези хора не са били официални представители на България в Либия, нито са били държавни служители по време на престоя си там; следователно, нямат основания да изискват каквито и да било обезщетения от нашата страна. Евентуално биха могли да заведат дело срещу Либийската държава, за да получат някакви компенсации.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Nov 2001

Цитат Първоначално публикувано от panevdd
    Не, напълно не одобрявам. Нямам нищо против да получат компенсации и да бъдат обезщетени за преживяното от тях; не виждам обаче основателна причина това да става за сметка на данъкоплатците. Това би означавало, че им се признава обезщетение като при трудова злополука. Доколкото ми е известно, тези хора не са били официални представители на България в Либия, нито са били държавни служители по време на престоя си там; следователно, нямат основания да изискват каквито и да било обезщетения от нашата страна. Евентуално биха могли да заведат дело срещу Либийската държава, за да получат някакви компенсации.
    Самоче те са подписали нещо като декларация, с която се отказват от всякакви бъдещи претенции спрямо Либия при оформянето на документите за трансфер или при подаване на молбата си за помилване пред висшия съдебен съвет на Либия, не си спомням кое от двете, тъй че дело срещу Либия е нещо предварително обречено.

16. Member
    Тук е от
    Oct 2006

Най-смешното е, че ги направиха почетни граждани на София

17. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Цитат Първоначално публикувано от izwerga
    Ами Сергей Антонов?
    Беше оправдан , поради липса на доказателства! От чужд съд /отново/.
    Няма ли мааааалка разлика?

Ами да си заведат дела - имат си бол адвокати сега..........
    А Нашата държава не е ли ощетена от тях? Само за разни адвокати колко се изръсихме...........
    Не е ли редно Република България да заведе дело против тях?
    С лекота ще ги осъди.
    Не това ми е идеята - дойдоха си поживо-поздраво! Добре дошли, но вече сте като всички нас!!
    Аз не питам колко са получили там и колко са похарили - тяхна си работа!
    И нека сега спечелят още , както могат - с работа като сестри или манекенки - няма значение!
    Тяхно право е. Да се ползват от всички социални програми - да! - имат право. Българи са!
    Но да се дават ОЩЕ пари от бюджета - не! Стига!
    Не са единствените, предполагам, несправедливо осъдени. То май повечето така се чувстват.

18. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Някои пак се разприказваха неподготвени - на едро,чули неразбрали, като махленски клюкарки.
    Я някой да ми цитира коя от тях, някъде в интервю, в документ или където и да било е казала, че иска обезщетение, компенсации или че ще съди държавата за такива?
    По тоя повод се изцепи някакъв роднина, който и друг път е правил емоционални и необмислени изказвания, а журналята го раздухаха, като че ли вече има заведено дело срещу България в Страстбург. И защо ли имам усещането, че се води някаква кампания, която да настрои обикновените хора срещу тях? Може би така се опитват да прикрият собствената си гузна съвест за годините на бездействие и безхаберие...
    Против съм всяко демонизиране и героизиране!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 7 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 26
    Последно: 08-02-08, 13:42
  2. Лъжекампания в помощ на медиците в Либия
    От Ghost във форум Коментирай новина
    Отговори: 16
    Последно: 18-02-07, 16:33

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе