Вижте резултатите от анкетата: Колко струва животът ?

Гласували
31. Не можете да гласувате в тази анкета
  • 100 000 лв

3 9.68%
  • 20 000 лв

2 6.45%
  • 10 лв

1 3.23%
  • колкото 1 куршум

6 19.35%
  • нищо

11 35.48%
  • не мога да преценя

8 25.81%
Страница 2 от 7 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 99
Like Tree2Одобрявам

Колко струва животът ?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна

Re:Колко струва животът ?

Благодяра за изразените мнения и коментари ето че започва дискусия - въпреки че се отдалечаваме малко от въпроса.

Цитат Първоначално публикувано от badr
    Тъй ли? Я да видим дали това е баш тъй.До колкото помня имаше една дисциплина наречена Математически Анализ.Тя на коя материя е производна.Въобще математиката как се явява производна на материята.Каква точно материя е тя?. Тук има твърде добри математици.Можеш да им обясниш материалната и същност.
    badr
    Колкото и странно да ти звучи-математиката е производна на физиката /както и останалите науки/ ,а физиката се базира на законите на материалният свят. Всяка една математическа операция /събиране , изваждане, умножение.../ е условен физически процес тест нещо свързано с материята.
    Ето ти го по-грубо и директно казано.
    Имаме материя...тяло създадено от материя....тялото има материален мозък....мозъкът действа на принципа на електрохимически реакции/физически процес базиран на закони за материята/......тези реакции дават като плод логическо мислене...което води до продукт наречен математика.
    Преди години един физик се изказа на една конференция за математици по въпроса. Математиците скочиха насреща и накрая се изнизаха обидени...Сметнаха че тяхната наука е принизена. Дали е така ? Аз не мисля като тях. Може да дам пример със дървото с еволюцията на живота. Коренът на това "научно" дърво е физиката-останалите науки са само нейни клонове, клончета, листенца.

Ти ни обрисува твоят вълк, като човек разцепващ гордиеви възли с директният си подход.
    Най-голямото, но пък и единствено достойнство на тази мисъл бе наистина нейната краткост.
    Бръсначът на Окам в най-известният си вариант, не позволява да измисляме същности свръх необходимото.За пример бихме могли да се обърнем даже към подмятана хартия.
    Можем да предположим, че виновник за това движение на хартията е вятъра, но не бива да предполагаме някакви невидими марсианци, които я подмятат.
    Ключовата дума обаче тук е "свръхнеобходимото".Добре, но това по никакъв начин не означава произволно опростяване на модела.
    Опростяването води до несъответствие на модела и търсения резултат.Такъв модел не върши никаква работа.Ако отново мога да предложа аналогия, то бих посочил направата на мебели с брадва.
    И банцига и брадвата режат дървото и съгласно твоят глуповат приятел Ларсен няма нужда от машината.Нали трябваше да караме направо към целта.Оказва се дека тая работа да не е толкова проста.
    Благодаря за примера но....принципа на Окъм звучи така- Не усложнявай съшностите без нужда.
    Опростяването е хубаво нещо ,но не бива да се прекалява с него /примера който даде с триона и брадвата/ защото се отдалечаваш от реалността.
    От друга страна ,същото важи и за обратното -колкото повече усложняваме нещата -пак толкова повече се отдалечаваме от реалността.
    Търсим максимално простото ,но без да загубим логиката в него....без да искривяваме нещата.

Природата не е създала живота, а той е част от нея.
    Ти ми задаваш въпрос, на който бих отговорил с въпрос.
    А колко струва Природата за енергията, чиято дъщеря би трябвало да е тя.
    Има закон за нарастване на ентропията(прословутият втори принцип на термодинамиката) според който енергията немуниемо ще застане в равновесно положение и никакво движение няма да е възможно.
    И това е абсолютно сигурно. Тогава да продължим с питането за смисъла на живота въобще тъй като неминуемо той ще престане да съществува.Така материализма изявява своята абсурдна същност.
    Мдаа тук навлизаш моя област. Краят на вселената....голямото замръзване....неминуемо е./независимо в коя от трите теории/
    Какъв е смисълът на живота след като ще изчезне ? И има ли някаква цена в този контекст? Интересно ми е как ще го коментираш...

И забележи.Точно автора на твоят Ларсен в крайна сметка осъзнава този абсурд и се самоубива.
    Така, че стойността на човека не е тази, която би задал материализма.
    Нелепост е цената на човека да се изчислява спрямо броя тигри. Ясно е че могат да бъдат посочени множество нелепи примери.Примери показващи дефектите на опростенческият модел.И последеният нюанс, на който можеш да обърнеш внимание се явява обстоятелството, че малцина на милярди са хората способни с лекота да убият друг човек.Това идва да покаже, че цената на човешкият живот е неизмерима, не се променя с количеството и тази оценка е заложена априори у самият човек.
    За примера с тигъра.... Жалко че нямам възможноста да ти го демонстрирам на живо. Например да опитам да продам теб и един тигър на пазара в Хонг-Конг. Според теб за кого ще платят повече??
    Дори си нямаш на представа ,колко от хората могат да убиват лесно. Не забравяй ,че човекът е хишник по природа ,а убииството е типично за хишниците....

Цитат Първоначално публикувано от raiders
    "Колко струва животът?"
    Колкото си готов да платиш.

Живота конкретно за хората е чудесно нещо и трябва всеки да живее според вътрешното си чувство. Наложени са някакви правила за да е по-лесно, но това не трябва да те спира да си такъв какъвто си.

Живота на всичко друго е различно, но не ми се пише сега.
    Темата не е лоша, да видия кой какво мисли.
    raiders
    Право в целта. Колко е готов да плати всеки от вас за живота на някой друг ?/не говорим за своя собствен/
    Да приемем че убиете някого по невнимание/катастрофа/. Колко сте готови да платите и мислите ли,че онези искове за стотици хиляди в съда са обосновани и от каква гледна точка ? /разходи по отглеждането ?/

Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    Ето за това ти писах, че така зададения въпрос е абсурден и безсмислен! Виждам, че и badr ти го е обяснил. Не може да се прилагат упростенчески модели и на тяхна база да се вадят генерални изводи. Грешката е огромна! Все едно да сравняваш качествата на човека и слона, вземайки за критерий само количеството месо в телата им.
    На скоро ми се наложи в едни преговори да обяснявам на един умник, че цената на една електронна платка с микроконтролер и много софтуер в него не се определя от цената на вложените елементи.
    Колкото до Джек Лондон и "Морския вълк" - този пасаж, който цитираш, изваден от контекста на цялата история придобива съвсем друг смисъл. Препоръчвам ти да прочетеш и "Малката стопанка на големия дом" и пак да размислиш. А после и "За мишките и хората" от Стайнбек...
    Lupus
    Знам че въпросът на пръв поглед звучи безмислено.
    Гледаме от търговска гледна точка.
    Тоест цената на една стока е толкова ,колкото са материалните разходи вложени в нея/софтуер и хардуер/. Тоест колко струва едно от децата ти ,от гледна точка на разходите по неговото възпитание и отглеждане ? Да знам че за теб няма цена.......Пример са множеството телефонни измами на пенсионери по телефоните....
    Въпрос: За каква сума си готов примерно да преглътнеш смъртта на едно от децата в случай че някой го убие ?
    /предизвиквам те-не забравай да се поставиш и на мястото на някой друг ,намираш се в някое затънтено село ,който дори си няма понятие за съществуването на теб и децата ти/
    Чел съм ги преди двайсетина години...

Цитат Първоначално публикувано от noises
    Като се сметнат разходите за едно бебе от раждането до някаква средна възраст, сумата е доста висока. Опитах се да сметна всички логични разходи, включително за храната на майка ми докато е била бременна. Почти е невъзможно да стигна до конкретна сума, поради безбройните инфлации съпътствали битието от Тодорживково време насам.
    Минимум 5000 лв на година под формата на храна. С техника, вложение по основно и средно образование стават 10.000 на година.
    Грубо до момента представлявам разход от поне 300.000 лв като абсолютен минимум. Колкото и да не им се вярва на някой хора, живота в България е скъп. Не е като в страните от третия свят.
    Относно моралната страна на въпроса за цената на чуждия живот не се наемам да прогнозирам. Колко би струвал живота на напълно непознат индивид? Чуждия живот на непознати хора не струва нищо. Когато гледаме новини с информация за атентати в чужди страни или земетресение във Филипините с десетки хиляди жертви какво правим.? Най-често не ни дреме за подобни новини и сменяме канала с музикален или холивудски.
    noises
    300 000 лева ?? Ти явно си милионер.... Според мен разходите са далеч по-малко. За рзходите по дете в Африка или Индия да не говорим.....колкото при нас със циганчетата оставени на самотек....

2.  

3. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Hristoslav2
    Скоро ходил ли си на доктор? Или спал ли си скоро с жена.......
    Ами , според мен имаш някакви проблеми - извънфорумни.....
    Дано не съм прав -желая ти крепко здраве и ползотворна анкета...

4. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна

Wise
    Същите въпроси мога да ти задам и аз. Съдейки по написаното лесно излизаш извън нерви
    Нека не се отклоняваме от темата в анкетата ,а тя е - всеки учстник да даде материална стойност на живота.
    Темата е нестандартна - погледни и ти нестандартно на нещата.

5. SAGE
    Guest

А каква е ползата(целта) от(на) анкетата?

6. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от SAGE
    А каква е ползата(целта) от(на) анкетата?
    Да определим паричната стойност на живота. Лошото е ,че всички като прочетат "живота" имат предвид само човешкият...Сякаш собствените им домашни любимци и цветя у дома са мъртви предмети без чувства.
    Проблем също е ,че всички ги е страх да определят цената... Страх ги е ,че ако го направят официално -другите ще ги скъсат от критика и нападки.

В детскта градина и в училище ни учат - "Животът е безценен...". Кой, кога и по какъв начин е решил това?
    Когато пораснеш научаваш ,че всяко нещо си има цена-включително и животът. Всичките сте чували приказката- " Ако нещо не може да се купи с пари-се купува с много пари."
    Ако погледнем конкретно човешкият живот - има цена. Според юристите у нас струва 100 000 лева. Според тези във Великобритания 500 000 паунда,а според юристите в някоя африканска държава - колкото няколко прасета. Почти през цялата история на човечеството е имало робство/поне до 1933г/. Купували и продавали според възраста, телосложението.....Когато робът не можел да работи го убивали-не струвал нищо.
    Някои ще кажат-чакай той има и интелектуална стойност !! Бих им отговорил - добре и тя струва някакви пари. Там е работата че ние рядко даваме и пукната стотинка за таланта на някои друг-докато е жив. Примери много-един огромен списък с художници ,писатели и артисти които биват оценявани едва след смъртта им.

7. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Е добре де, как смяташ да оцениш живота на различните видове?
    Да допуснем, че искаш да се ограничиш с човека. Дори и там има огромни несъответствия.
    Време, място......
    А за амебите и комарите......ами - смешно е!

Ако искаш някаква конкретика - просто си перефразирай въпроса - така зададен е кръгла нула!

8.  

9. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от Wise
    Е добре де, как смяташ да оцениш живота на различните видове?
    Ако искаш някаква конкретика - просто си перефразирай въпроса - така зададен е кръгла нула!
    А защо трябва да делим живота на отделните видове. Според общоприетото - животът няма цена..Само в страните които изповядват будизма има хора които вярват на това твърдение. Всички сме виждали по филмите .храмовете пълни с плъхове ,маймуни....или разхождащите се по улиците крави ,които никой не смее да притеснява. Хранят ги ,поят ги ..пазят ги.
    Животът на растенията ?? Тук ще стане интересно. Според всички те са са безмозъчни-нямат съзнателна дейност... А дали е така ?
    Един експеримент от 1975 година.
    Поставили няколко филадендрона в една стая. Монтирали на стъблата им електроди свързани с ЕКГ апарати. През стаята минали няколко от участващите в експеримента учени и накрая един избран от тях извадил нож и накълцал едно от растенията. ЕКГ-тата на останалите растения веднага показали повишена дейност. След няколко дни всички учени се събрали в стаята и всичко било нормално до моментът в който влязъл "убиецът". ЕКГ-тата пак показали повишени стойности - Страх?
    Това заинтригувало учените и те помолили "убиецът" да приближи на метър от растенията. ЕКГ-тата направо полудели....Филодендроните изпитвали - Ужас!!!! Ужас че всичко от преди няколко дни може да се повтори с едно от тях.....Интересно също било че са "запомнили" убиеца-значи имат и памет. До преди няколко години се твърдеше ,че нямат такова нищо подобно на нервна система...докато не направиха изследвания с томографи...и откриха подобие на такава в доста растителни видове.

10. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

не коментирам нищо, освен "ЕКГ" = електро-КАРДИО-грама (кардио = сърце)
    не съм медицинско лице и представа си нямам какво точно и как се мери, но ми се струва трудно да мериш сърдечна дейност при липса на сърце

11. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от FearMe
    не коментирам нищо, освен "ЕКГ" = електро-КАРДИО-грама (кардио = сърце)
    не съм медицинско лице и представа си нямам какво точно и как се мери, но ми се струва трудно да мериш сърдечна дейност при липса на сърце
    Аз така си го преведох преди доста време от англииски. Може и да съм сгрешил с превода ,но факт е че се измервали някакви електрически импулси.

12. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Ами трябва да се дели - имка разлика, не малка!
    Някои видове бълват огромно количество поколение, от които оцеляват 0.000 %
    Други- имат 2-3 "деца" , но оцеляват 99 %
    А вирусите - едва ли са живи организми - не се размножават сами...
    Та - "кому-как", казват руснаците - не може така да се говори за живота, като нещо общо.

13. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Христославе, С риск да се повторя, но така зададен въпроса няма никакъв смисъл.
    Първо, не е ясна дефиницията какво е живота. Кое трябва да се счита за живо същество и кое - не??? Даваш примера с филадендроните - проявили са някакви реакции. Това признак на разумен живот ли е? Аз например твърдя, че водата има памет. Трябва ли на базата на това да твърдим, че тя е живо същество?
    Второ, живота е една безкрайно дълга хранителна верига. Всяко живо същество се храни с друго такова. Изключение правят растенията, но не всички. Значи по тази логика цената на живота се свежда до цената на храната. Ами разходи се по магазините за хранителни стоки и ще разбереш каква е тя за хората.
    И трето - ти питаш другите за отговор, но самия ти нямаш отговор на този въпрос. Опитай се да отговориш и ще се убедиш сам в безсмислието му.

14.  

15. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна

Lupus
    Дай твоето определение за живот и неговата цена. Някои определиха цената му - колкото са разходите по него...до момента на продажбата.
    Второ, живота е една безкрайно дълга хранителна верига. Всяко живо същество се храни с друго такова. Изключение правят растенията, но не всички. Значи по тази логика цената на живота се свежда до цената на храната. Ами разходи се по магазините за хранителни стоки и ще разбереш каква е тя за хората.
    По тази логика Wisе може да го оценим ,като храна за лъвовете в зоопарка/нищо лично/ тоест- на килограм месо. Като му сложим по 5-6 лева на килограм....Излиза колкото една средна заплата.

И трето - ти питаш другите за отговор, но самия ти нямаш отговор на този въпрос. Опитай се да отговориш и ще се убедиш сам в безсмислието му.
    За мен не струва нищо.

16. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от hristoslav2
    Lupus
    Дай твоето определение за живот и неговата цена. Някои определиха цената му - колкото са разходите по него...до момента на продажбата.По тази логика Wisе може да го оценим ,като храна за лъвовете в зоопарка/нищо лично/ тоест- на килограм месо. Като му сложим по 5-6 лева на килограм....Излиза колкото една средна заплата.
    За мен не струва нищо.
    Нямам толкова високо мнение за себе си, за да дам такъв отговор. Въпроса за Смисъла на живота е вълнувал далеч по-интелигентни и умни хора по света и никой не е успял да даде смислен отговор на него, та аз ли???
    А щом за теб не струва нищо, готов ли сега и веднага да се разделиш с него - по собствено желание и собственоръчно?

17. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Защо няма отговор - "не мога да преценя и " Не мога да оценя"
    Христолав - добре е да знаеш неща за някой за когото пишеш, преди да даваш крайни оценки, а също и да знаеш за какво реално мислят някой хора за въпроса - "колко струва живота
    В Чили много добре показаха колко струва живота на няколко миньора.

18. Тук е от
    Dec 2005

За мен животът НЯМА ЦЕНА!Под каквато и да е форма.Животът е БЕЗЦЕНЕН и това нещо се чувства,то не се обяснява,нито се оценява в някаква мерна единица.
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1297718100[/time]_________________________________________________

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 7 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Колко струва ДВД 9
    От zaks във форум ИГРИ
    Отговори: 8
    Последно: 10-03-09, 18:18
  2. Колко ни струва парното?
    От mitko99 във форум Отопление
    Отговори: 44
    Последно: 25-11-08, 10:14
  3. Колко струва?
    От smb във форум Телевизори
    Отговори: 7
    Последно: 28-07-08, 23:39
  4. Колко струва това?
    От Cko във форум Общ - хардуер
    Отговори: 4
    Последно: 05-10-05, 23:07
  5. Как се прави, и колко ще ми струва?...
    От Tai-Pan във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 7
    Последно: 08-03-04, 14:43

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе