Благодяра за изразените мнения и коментари ето че започва дискусия - въпреки че се отдалечаваме малко от въпроса.
badrПървоначално публикувано от badr
Колкото и странно да ти звучи-математиката е производна на физиката /както и останалите науки/ ,а физиката се базира на законите на материалният свят. Всяка една математическа операция /събиране , изваждане, умножение.../ е условен физически процес тест нещо свързано с материята.
Ето ти го по-грубо и директно казано.
Имаме материя...тяло създадено от материя....тялото има материален мозък....мозъкът действа на принципа на електрохимически реакции/физически процес базиран на закони за материята/......тези реакции дават като плод логическо мислене...което води до продукт наречен математика.
Преди години един физик се изказа на една конференция за математици по въпроса. Математиците скочиха насреща и накрая се изнизаха обидени...Сметнаха че тяхната наука е принизена. Дали е така ? Аз не мисля като тях. Може да дам пример със дървото с еволюцията на живота. Коренът на това "научно" дърво е физиката-останалите науки са само нейни клонове, клончета, листенца.
Благодаря за примера но....принципа на Окъм звучи така- Не усложнявай съшностите без нужда.Първоначално публикувано от badr
Опростяването е хубаво нещо ,но не бива да се прекалява с него /примера който даде с триона и брадвата/ защото се отдалечаваш от реалността.
От друга страна ,същото важи и за обратното -колкото повече усложняваме нещата -пак толкова повече се отдалечаваме от реалността.
Търсим максимално простото ,но без да загубим логиката в него....без да искривяваме нещата.
Мдаа тук навлизаш моя област. Краят на вселената....голямото замръзване....неминуемо е./независимо в коя от трите теории/Първоначално публикувано от badr
Какъв е смисълът на живота след като ще изчезне ? И има ли някаква цена в този контекст? Интересно ми е как ще го коментираш...
За примера с тигъра.... Жалко че нямам възможноста да ти го демонстрирам на живо. Например да опитам да продам теб и един тигър на пазара в Хонг-Конг. Според теб за кого ще платят повече??Първоначално публикувано от badr
Дори си нямаш на представа ,колко от хората могат да убиват лесно. Не забравяй ,че човекът е хишник по природа ,а убииството е типично за хишниците....
raidersПървоначално публикувано от raiders
Право в целта. Колко е готов да плати всеки от вас за живота на някой друг ?/не говорим за своя собствен/
Да приемем че убиете някого по невнимание/катастрофа/. Колко сте готови да платите и мислите ли,че онези искове за стотици хиляди в съда са обосновани и от каква гледна точка ? /разходи по отглеждането ?/
LupusПървоначално публикувано от Lupus
Знам че въпросът на пръв поглед звучи безмислено.
Гледаме от търговска гледна точка.
Тоест цената на една стока е толкова ,колкото са материалните разходи вложени в нея/софтуер и хардуер/. Тоест колко струва едно от децата ти ,от гледна точка на разходите по неговото възпитание и отглеждане ? Да знам че за теб няма цена.......Пример са множеството телефонни измами на пенсионери по телефоните....
Въпрос: За каква сума си готов примерно да преглътнеш смъртта на едно от децата в случай че някой го убие ?
/предизвиквам те-не забравай да се поставиш и на мястото на някой друг ,намираш се в някое затънтено село ,който дори си няма понятие за съществуването на теб и децата ти/
Чел съм ги преди двайсетина години...
noisesПървоначално публикувано от noises
300 000 лева ?? Ти явно си милионер.... Според мен разходите са далеч по-малко. За рзходите по дете в Африка или Индия да не говорим.....колкото при нас със циганчетата оставени на самотек....