Може да гласувате три пъти/за притежателите на повече автомобили/ както и да поправите гласа си в случай, че сте сгрешили.
Интересно ми е каква е средната възраст на автомобилите/+микробуси,автобуси,камиони/ движещи се по българските пътища![]()
2012 г
2011 г
2010 г
2009 г
2008 г
2007 г
2006 г
2005 г
2004 г
2003 г
2002 г
2001 г
2000 г
1999 г
1998 г
1997 г
1996 г
1995 г
1994 г
1993 г
1992 г
1991 г
1990 г
1989 г
1988 г
1987 г
1986 г
По-стара
Може да гласувате три пъти/за притежателите на повече автомобили/ както и да поправите гласа си в случай, че сте сгрешили.
Интересно ми е каква е средната възраст на автомобилите/+микробуси,автобуси,камиони/ движещи се по българските пътища![]()
Странна извадка. Оттози форум едвали ще разбереш.
Аз имам и по-нова и по-стара. Но масово си мисля че тук карат старички коли.
е аз как да гласувам са, като любимата ми кола от колите ми е 67 година?
@Mr.TECHNO
Няма такова нещо, сичко при мен е последен модел/последна година, освен две, дето са ми, за играчка![]()
Говорим за България...ти къде се слагашПървоначално публикувано от fXOrange
![]()
![]()
Кога ще дойде времето когато в България компютърджиите да си купуват нови коли?
20 лв инсталация - 30 000 нова кола = значи трябва да направиш към 2 000 инсталацийки (с други думи никога![]()
ема аз, ако карам нови коли, това е единствено, щото са под наем, (няма да обяснявам, защо е по изгодно, и много по добро, от колкото да купуваш кола. Един път го обясних на български приятели, те не можаха да го разберът, и не го одобриха. Единственото, което чух е, заключението - това не си струва, в крайна сметка оставаш без нищо. Просто, ако оставах с нещо в ръцете, то то щеше да бъде тежест много повече, от колкото придобивка някаква). Така мога да си позволя да сменям колата си всеки ден с друга/нова/последен модел и най важното, за която не плащам подръжките. Иначе моите коли са стари, една от 98 година,и другата вече казах. Не ги карам почити никак, и ми служат, за да се забавлявам, като ги ручкам,подобрявам когато ми доде на кеф.
Така, че и аз съм си беден компютърджия
Забравих да добавя, че до скоро имах две нови коли, които продадох.
Остава въпроса колко от БГ автокъщите ще ти предложат последен модел кола и на каква цена. Кофтито е че в един момент парите които даваш за наеми се изравняват със стойността на колата, а наистина нямаш нищо.
И колко ще струва поддръжката. Хубавата кола я се развали, я не веднъж в годината(още повече по френските пътища). И да кажем, че ще даваш по 500 евро годишно за поддръжка и такси...
Грешно смятате и двамата, но да се върнем на темата![]()
не е грешно.
нещата са малко по различни при нас. Ще го обясня, за да не бъда грешно разбран, и за да не си прави някой криви изводи, каквито и да са, добри или лоши.
Сега. Ако искам да си купя готина кола френска, трябва да броя поне 40 000€, ако е пък немска минимум 70 000.
Нещата стоят така при нас.
Човек със средна заплата се вдига и отива при продавача, избира си колата, избира си, за колко време ще я плаща, 2, 3 или 5 години, (странна работа ще кажете! Но това е нормално. Дори и да имаш парите, защо трябва да платиш едно нещо на веднъж, като можеш да си позволиш да плащаш всеки месец по малко, като изобщо не усетиш, че си го плащал) и се прибира, да пие една бира и да гледа европейското, дето свърши.
То хубаво нова кола амааааа... застраховки, подръжка, дори и да имаш две или три годишна гаранция, тя не включва износващите се работки по колата.
Само една смяна на масло е на някаква си цена, дето само, като я видиш и ти иде да пръснеш главата на механика (просто е ,за пример, то се знае, че на днешните коли маслото се сменя между 20 000 и 30 000Км, в зависимост от модела и марката). И много други такива, дето не ми идват в момента на ум.
Времето минава бързо, тези които могат да си позволят след две или три години, карат колата при продавача, той и дава цена спрямо износването на колата (обикновено варира между 52 и 75%, от цената на покупката) и сменят, за друга нова.
Тези пък, дето не могат да си го позволят (и те стават все повече, от ден на ден) си карат колата, докато могат или докато и е време да ходи на почивка.
Сега фирмено.
Никоя фирма вече от години не закупува коли, нещата стоят, като при транспортните фирми, (голяма фирма, има 5 000 камиона, ама не са техни, договор с производителя). Демек, само на заем.
Каква ще ми е файдата са аз, да дам 35 000€, за автомобил, дето трябва да платя, за 2 години , да преобразувам във фирмена, да поддържам всеки месец, и след 100 000Км да сменя задължително, като още не съм я изплатил в повечето случай, от горе на това държавата ми я изкупува, за една торба орехи, ( фирмена кола не се продава на цивилни, и много рядко на друга фирма).
Сега да видим при наем как стоят нещата.
Наемът е различен и цената варира, спрямо договора.
Да вземем моя случай. Наем с договор, за две години, цена 556€67 месечно. В него се включва договор, който ангажира собственика:
Да ми достави кола по желание марка/модел.
Колата да бъде под 25 000км
С всичките екстри, освен някой изключителни капризи
Пълна безплатна поддръжка.
Безплатно такси, при авария, което да ме докара до вкъщи/гара летище, ако съм далече от нас, и безплатен билет, за вече наетата посока. Колата не ме интересува, те си я прибират, отивам до офиса, дават ми друга
Пълна застраховка.
При случай, че има катастрофа и вината е моя, в цената се включва моя застраховка, която, ако не се лъжа е 39€90, и която се ангажира да изплати щетите, (лошото е, че ако вината е моя, цената на тази застраховка ще се покачи, което води до покачването на крайните 556€67).
При възобновяване на договора, цената слиза със 12% и така до третото възобновяване, (при условие разбира се, че е нямало изобщо произшествия).
Възможност, за промяна на марка/модел, през работното време на седмицата, като се направи поръчка 6 часа преди това.
Което ми дава възможност да варирам между Volvo C70, Bmw 5 Gran Turismo и Mercedes SLK350.
Сега ще ви оставя сами да си направите сметка, колко ще плащам годишно, за един наем, като се знае, че в крайна сметка винаги карам нова кола, каквато поискам, нямам грижи, ако стане някаква авария или кражба не ми пука.
После, да минем на цените, при покупка на един от тези автомобили, за да си направим крайната сметка.
volvo C70 - около 47 000€, пълна годишна застраховка -1100€, средна годишна поддръжка 2 000€
bmw 5 - 66 000€, пълна годишна застраховка, около 1500€, средна годишна поддръжка 4 500€
mercedes CLK - 55 000€, пълна годишна застраховка 1600€, средна годишна поддръжка 4 500€
Сега вече можете да си направите сметка, кое колко ще ми струва, и колко години трябва да плащам една кола, с тия пари, които давам, за наем месечно.
Като изобщо не включваме факта, че ако стане авария в тръбопровода,цените скачат, като луди.
Пример, слизам на паркинга и кво да видя, един кретен ми отнесал едното огледало, ае дай 380€, за ново. Ема как така, за едно огледало 380€, еми така, щото видиш ли, то било моторизирано, анти не знам кво си, и на баба и и друго. Друг вариант, оня не ми отнесал огледалото, ми ми счупил фар, ае 500€.
То добре застраховката ше плати, ама докато плати, аз как да карам, нали трябва да ида в гаража да ми го сменат, иначе няма каране. Начи, аз плащам, после те ми връщат, абе я се ...
А сега, ако колата е под наем, отгатнете коя част на тялото ше ме боли, като видя, че оня ми е отнесъл нещо
И много други такива, дето водят към по добре да наемам, от колкото да притежавам. Да не говорим, че преди моргата ти даваше пари, за колата, след катастрофа, или старост.
Сега пък стана обратното, закараш и нещо там, и те -тук еко такса, за източване на маслото, там еко такса, за източване на водата... та се окаже, че место те да ти дадът някакви пари, ти и даваш, за такси![]()
В най добрият случай да ти дадът 50 евра, поне да имаш, за такси, да се прибереш
Нещо не ти разбирам цените 556€67 какво значи това. Ако са 556 евро на месец за 2 години даваш почти 14000 евро, с които сигурно нова кола няма да си вземеш, но може да си вземеш някоя на няколко години и то не лоша. Ако пък е 67 евро на месец, тия са големи балъци...
Другото което ми е интересно, ако един французин взима 2000е заплата и трябва да даде 500е за кола под наем, и 500е за наем на апартамент то съвсем го е втасал...
Интересно ми е, на колата пише ли Rent a Car. Казваш, че я ползваш за фирмени цени, и не мога да си представя да тръгнеш да някоя важна бизнес среща а на колата ти да пише Rent a Car
не, месечната такса е 556. Не съм ги смятал дали са 14 000 годишно, но щом казваш. Това и исках да намекна, че за тези пари, които плащаш, за наем, просто... няма начин да вземеш нещо готино. Нова кола може, но..
Абе те да бяха, само 500, за кола, и 500, за наем, да не ти казвам, че ше са фанеш, за главата, за кво друго още имаА и нали знаеш, всеки си опъва краката според чергата и всеки играе в категорията си. Не може да притежаваш сребърни прибори, а да живееш в сламена колиба, нали ме разбираш? Двете нещо не подхождат
![]()
То това и остава само, да пише нещо по вратите..
На българските обикновено им пише
14 000е е за 2 години за 1 е 7000е.
Относно хубавите коли, то всичко е въпрос на вкус. Аз лично не харесвам нито германски, нито френски коли ама примерно за тези пари може да си вземеш ето товамодел 2008
Volvo C70 също може да си вземеш пак за тези пари...
Няма да караш модел 2012 ама ще имаш движимо имущество, което може да продадеш в един момент. Пък ако не може фирмена на часно лице, купи я лична, така или иначе за лека кола разходи не се признават (поне при нас)
fXOrange, всъщност нещата, които описваш при са абсолютно същите и в България като начин на покупка. Почти всички фирмени коли се купуват с оперативен лизинг, което е почти същото, което описваш.
Sale a Car няма как да е като Rent a Car, понеже при първото след изплащане колата си остава твоя, докато при второто, в момента в които спреш да плащаш оставаш без кола. Така, че плащането е до живот
Не знам, но и аз ще се присъединя към мнението на приятелите ти от БГ. Защото за мен това са си пари хвърлени на вятъра, а в времена на криза всеки гледа да си съкрати разходите максимално и да ИНВЕСТИРА парите си МАКСИМАЛНО ДОБРЕ...
еми значи нищо не сте разбрали, от това което изписах. Жалко че писах толкова много
@glowndark
Е как да си инвестира парите в максимално добре! Като на четвъртата година тая кола тръгва за БГ, и се води вторична суровина. Пичът извършва с нея нормален среден годишен пробег, от 50 000Км, ае да кажем минимален 35 000км.
Много малко са колите, които се сменят, за нови. Определената цена, от купувача/продавача, на автомобили е само в изключителни случай интересна, като се среща, само при хора пенсионери, или хора, дето живеят на 2 крачки от работата си...
Нормалният стандарт води до норма, която е до 100 0000КМ. След тези километри, колата става грамадна тежест, за притежателя. Разноските, за поддръжка и поправки са големи. Да не давам пример, че само при обикновена колица, при едно чукване на броня, фар стоп или багажник, цифрата, за поправка при железаря, излиза обикновено между 5 и 7 000€
Но както и да е, това, за мен не е инвестиция, а излишно хвърляне на парите.
Сега, ако тръгна да правя анкета по улиците съм сигурен, че поне 9 човека на 10, ще ми отговорят същото. Колата не може да бъде никаква инвестиция, като по начало си е предмет, за употреба. За мен е равно на това, все едно да инвестирам парите си в телевизор или компютър