Не сме го приели ние, а и не са минали още 50 години от тогава. Лъгаха, че имало смисъл и полза.
Изпратено от моят SM-G955F с помощта на Tapatalk
Не сме го приели ние, а и не са минали още 50 години от тогава. Лъгаха, че имало смисъл и полза.
За мен има смисъл и полза. Не се чувствам излъган, нито някога е имало проблеми в личен и служебен план. Супер ми е лятото, да имам повечко светла част на деня след втора смяна работа (до 19.30ч.) за лични занимания. Ако ще остава някакво постоянно време, предпочитам лятното. От друга страна пък, каквото и решение да се вземе, въобще няма да тръгна да правя някакви трагедии, да намесвам геополитика и да използвам гръмки изрази както някои хора в тази тема с противоположно на моето мнение..
Този пост е редактиран от VanDan; 26-03-18 в 11:51.
Аз съм против да се местят часовете защото:
-Създава макар и много рядко проблеми с компютрите (някои процеси ако се случи точно в смяната се чупят или не се изпълняват процеси както се очаква. Например пропуски да се съобразим за проблеми в ранните часове между 3 и 4 ако са зададени щедули...)
-Трябва да настройвам часовниците у дома, колата и електроуредите щото повечето или са аналогови или са без календар за автоматична настройка...
-Трябва да настройвам камерите и фотоапаратите си щото календара им не е нашенския и не може да се автоматизира... Ако не са синхронизирани от едно събитие при снимане става боза когато се свалят на едно място файловете...
-Няколко дена ми е терсене с новото време - биология...
От друга страна не виждам смисъл или полза да се сменя часа...
Ползата винаги е била само и единствено само една - удължаване на "светлата част на деня" през лятото, която може да бъде използвана за някакви активни занимания. Кое му е сложното за разбиране не мога да схвана. Примерно аз обожавам лятото да играя тенис на естествена светлина от 19.30 до почти 22.00 на по-малко жега и в дните, когато съм на работа до 19.30ч. Разбира се, нищо фатално за мен лично няма да се случи и без смяна и независимо кой тип време остане. За това ми е чудно за какво са тези терзания, драми, ***** и т.н. в подобна прозаична тема.
Този пост е редактиран от VanDan; 26-03-18 в 12:24.
Не усещам дискомфорт, при смяна на часа, но усещам ползата от час повече светлина...най-вече на плажа
Вече е по-светло вечер и може да се смята, че сезона на клюкарките от мах'лата е открит!
@ivodivo - Не бъркай денонощие с ден - не се удължава продължителността на деня , а на светлата му част - не можеш да разбереш , или не искаш?
Нищо не се удължава. Денят и нощта са такива, каквито трябва да бъдат, според мястото на Земята в еклиптиката. Нсеки има право да си настройва часовниците така, както иска, ако ще и назад да ги пуска. Но да не го налага на другите.
Съвсем се обърка в собствените си думи! Прочети си какви си ги написал...
Къде съм казал че денонощието се удължава?!? Казах деня а ден е точно светлата част на денонощието! Променя се според местоположението на Земята спрямо Слънцето и т.н. Но не зависи от това как ще си настроиш часовника... И не ми казвай кой какво разбира - няма смисъл от заяждане!
Този пост е редактиран от pilot; 27-03-18 в 16:37.
3 дни не знам къде съм...
Да те цитирам ли? Виж си как пишеш че имало час повече светлина и вечер било по светло - е аз питам това какво общо има с часовника? Усещането ти е субективно! Единствения аргумент за който се сещам и не знам защо ако е така не спомена е свързан с работата ти и невъзможността да си смениш раб.време така, че да не се налага да се сменя на всички часовника поради твои лични подбуди!
Трябва да ти се обяснявам за всяка дума ли? Изразил съм мнение, ако щеш ме чети и разбирай...не ми се заяжда. По принцип, работа на доста хора не свърша следобед...
П.С. Второто изречение на 1-ви пост е анекдот!
Много сложна стана за някои читатели темата за времето и започнаха да се бъркат. Ако някой иска да му е светло или тъмно, когато свършва работа, може да си въведе собствено работно време във фирмата. Ако е наемен работник, може да го уточни с работодателя си. Повечето фирми предлагат позиции с гъвкаво рабогно време. Ако става въпрос за служител в банка или държавен служител, то той има избора да се съобразява с астрономическото време / работно време от 8 до 17 или да си търси друга работа. Ако бай Драган тръгне на гурбет в Германия, заради лични облаги, то той не може да иска цяла Германия да се съобразява с него и да променя времето си заради него, щото той така бил свикнал. В момента се намираме в такава нагла ситуация, която трябва да се промени.
По този въпрос мисля, че няма еднозначна истина и решение. Доста хора и бизнеси явно са свикнали да се съмва/стъмва горе долу по едни и същи статични показания на часовниците.
Аз, моето мнение, смятам че не е нужно да се местят часовници и да остане астрономическото. Както и други споменаха, в този век гъвкавостта трябва да е водеща и според мен целият проблем идва от това кога в началото и края на деня можеш да разчиташ да намериш отворени магазини и институции, със статичното им работно време.
Не само че за това има решения, но и по-общо погледнато отдавна трябваше повечето неща да могат да стават онлайн, с минимална намеса на физическа администрация, а нищо не пречи да се обърнат нещата - в летните месеци да се измести леко работното време. И без това различни институции имат абсурдно различно работно време. Кварталната поща, където се плаща ток и се дават пенсии и т.н., работи до 4 следобед!
Може би от гл. точка на програмист и компютърен потребител, тия DST времена само проблеми създават и нерядко се нуждаят от обновяване, да не говорим че различни части на света минават и излизат от DST в различен момент и става бъркотия - примерно втората Неделя на Март и т.н. Ами тия с по половин час разлика....
Един познат беше дал еретична идея даже целия свят да мине на UTC... що трябва 12:00 да е точно наобяд навсякъде :D .