Вижте резултатите от анкетата: Използвате ли посредници при покупка/продажба и/или наемане/отдаване на имот/и?

Гласували
10. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Да, спестяват ми значително ангажименти и рискувам по-малко.

    3 30.00%
  • Да - нямам избор, винаги те ми се обаждат, като че ли хората ги мързи да се оправят сами.

    0 0%
  • Стремя се да ги избягвам, когато мога.

    3 30.00%
  • Не, върша си работата сам, комисионните им са прекалено високи.

    1 10.00%
  • Не, нахалството им ме отблъсква, а и комисионните им не са малки.

    2 20.00%
  • Не ми се е налагало да имам вземане-даване в сферата на недвижимите имоти.

    0 0%
  • Не, важното е човек да не чака до последния момент и тогава може да се справи сам.

    1 10.00%
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 19
Like Tree7Одобрявам

Използвате ли посредници при покупка/продажба и/или наемане/отдаване на имот/и?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #1

    Използвате ли посредници при покупка/продажба и/или наемане/отдаване на имот/и?

    В последните години ми прави впечатление, че посредническият бранш при имотите е в апогея си - като че при него няма криза. Наели едни големи халета, вътре с по 20 - 30 лаптопа зад които седят находчиви младоци, музика с високи децибели кънти - така се стимулирали да работят, уискита, бонбонки, все едно сме на хаус парти - аз се шашнах.

    Има някои, които така и не прокопсват (все пак и най-простата работа си има тънкости и трябва да се бачка), а други - дръпнали сериозно напред, наотваряли по няколко големи офиса във всеки по-голям град. Във Варна не съм ги броил, но по цялото продължение на главен булевард (Мария Луиза) наникнали като гъби. В един момент гледаш наляво, гледаш на дясно - само посреднически офиси. Нещо подобно беше по едно време с магазините за дрехи на килограм - на където и да се обърнеш - не можеш да избягаш от тях. Лошо няма. Като цяло, никой никого не заставя на сила да използва посреднически услуги. Затова и някои хора завършват обявата си в раздел Имоти с "БЕЗ ПОСРЕДНИЦИ" или ПОСРЕДНИЦИ ДА НЕ МЕ БЕЗПОКОЯТ, т.к. голяма част от тях са си доста наглички.

    Кое движи този просперитет в бранша? Аз виждам две причини- отличната и бърза печалба, без големи инвестиции, както и, разбира се, наличието на мързелива клиентела, която иска някой да я хване за ръчичка и да я заведе в някое апартаментче/къщичка.

    Само да разкажа една случка Обръщаме се към посредници с жена ми, понеже видяхме тяхна обява за уж изгоден апартамент. В последствие се оказа, че имотът няма акт 16, партиди за ток, вода, няма баня, абе нищо няма, но ни убеждаваха, че ставал за живеене, и ток имало с контролни електромери, а домоуправителят събирал всеки месец парите, повече от половината блок вече бил населен, някой ден щял да се изкара и акт 16... Не знам как се поддадохме да ни пързулнат същите измамници към друга пропаст. - Този път към апартамент на партер, много хубав, топ локация, готов за живеене, идеален за инвестиция, без пари - изрази, които присъстват масово в посредническия речник и обяви, последвани от безумен брой удивителни. Капарираме ние и чакаме 10 дена да станат готови документи, да дойде собственик и т.н. Няколко дена след капарирането отивам да видя имота със служител от фирмата посредник, който да ми отключи, да си отбележа какво има за "оправяне" по имота, докато чакам да стане сделката. Малиии, след отварянето на вратата, като ме лъхна една миризма на гъби/мухал, един спарен въздух - тогава забелязах, че не бръмчи вентилатора, за разлика от първия път, който да изхвърля въздух навън и прозорецът е затворен. Осъзнах, че ме очаква сериозно гризване на дръвце. Искам да разваля незабавно сделката, НО, за капаро мога да забравя. След големи дискусии, хората си удържат комисионката, като че сделката се е съсътояла и благоволяват да ми върнат някакви мизерни остатъци. Не бях съгласен с това едностранно решение и реших да възнаградя наглото управителче, предвидливо притежаващо юридическо образование, с още една комисионка, но този път в натура - гневен български кьотек. Отивам в офиса, седнал ми на стола, все същата мазна мутра. Посягам веднъж, посягам втори път- абе защо така ми бяга тая глава?! Тоя като се изправи, като ме запука, все едно закапа желязна градушка по мен - за миг носа ми шурна. Чувам:

    – Аве ееей, десет години съм тренирал кик бокс, ше си тръгнеш от тука на четири крака... ,

    Два пъти през живота ми съм се изправял срещу боксьор (И двата пъти без да знам за това, не съм мазохист) и двата пъти пораженията са били безнадеждни.

    Най - лудата работа беше, че накрая, аз си пипам фейса, дали си е на мястото, управителчето гледа изтърбушения гипс картон по стените, дето сме се блъскали и продължава:
    - Сега, искаш хубав и изгоден имот, нали? Ето - уникален апартамент във "**********" и комисионна няма да ти взема. Изгодните имоти са при нас! Ние сме фирмата, която продава най-много!

    – Ти луд ли си, бе, апартамент до лозята ли ще ми продаваш?!
    - Ъъъ, ********** ли казах, Трошево, Трошево имах предвид.
    -----

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен
    Мнения
    9,115
    #2

    Отговор: Използвате ли посредници при покупка/продажба и/или наемане/отдаване на имот/и?

    ползвал съм ( без частта с налитането на бой ) и останах доволен .. продадох имот за броени дни и на цената която търсех

  4. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,826
    #3

    Отговор: Използвате ли посредници при покупка/продажба и/или наемане/отдаване на имот/и?

    За продаване никога не бих използвал агенция. За покупка е доста трудно да минеш без тях, но шанса да попаднеш на съвестен професионалист клони към нула.

  5. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен
    Мнения
    9,115
    #4

    Отговор: Използвате ли посредници при покупка/продажба и/или наемане/отдаване на имот/и?

    ми аз съм зает човек .. те се занимават с всичко - пускане на обяви ,снимки ,водене на клиенти уточняване на подробностите и т.н.

  6. Junior Member Аватара на vasettoo
    Тук е от
    Dec 2011
    Живее в
    Видин
    Мнения
    123
    #5

    Отговор: Използвате ли посредници при покупка/продажба и/или наемане/отдаване на имот/и?

    Каквото повикало - такова обадило. Както навсякъде, плява има и в този бранш. "Голям" офис или "голяма" фирма не означава автоматично качествена услуга. Ако си се парил веднъж с имот, да видим дали няма да търсиш специалист, особено при покупка (не дай си да е на "зелено") - всичко опира до доброто проучване, като приказката "евтиното излиза скъпо" важи с пълна сила.

    П.П. Няма такова съществително комисионна - коренът е комисиона.
    hristoslav2 одобрява това.

  7. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #6

    Отговор: Използвате ли посредници при покупка/продажба и/или наемане/отдаване на имот/и?

    А, да бе, да ходя и с адвокат, да не би посредника да ме осуче с договора, да наема и строителен експерт...
    Като купуваш, плащаш комисионката - процент, да не би да се прекара някой, именно за консултиране, с мисълта, че посредникът ти защитава интересите и е по-компетентен от теб. Върти ми се из главата изразът "Добри практики" .Иначе защо ти е? - Само за да ти даде едни координати на собственика?! - Не е ли малко нагло? Щото останалите неща по финализиране на сделката ги прави нотариуса (проверява за запори и др.) и самия собственик(обикаля за да вади документите). Само една дума е достатъчна за да опиша посредниците - ПА-РА-ЗИ-ТИ.

    А може би не съм имал предвит съществителното комисиона? Комисионна (такса), комисионни (възнаграждения).
    Коренът е комисион, а може и да не е

    Един познат има вътрешна стая, необзаведена, студена, дето не я огрява слънчев лъч и прозорецът гледа към стена, 20 квадрата с малко тоалетче с душче от мивката. Беше възмутен, че са му водили майка с 2 деца, която си търси квартира и пред него са придавали приказни качества на имота, като наличие на изолация, а то - подът - плочки, под тях плоча и мази, тавана - плоча и небе. До прозореца, от външната страна минава вертикално една вентилационна тенекиена тръба от мазите, което дало веднага основание на посредника да твърди, че в стаята съществува вентилация (колко е хубаво да мажеш, когато хората не разбират нищо), а всъщност няма даже и отдушник в тоалета. Щом чак на собственикът му е станало кофти от безочието...
    Този пост е редактиран от kalcheff1; 07-07-15 в 19:14. Причина: Пояснения и добавяне

  8.  
     
  9. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #7

    Отговор: Използвате ли посредници при покупка/продажба и/или наемане/отдаване на имот/и?


    Дали има двойно "н" се определя от това на какво завършва прилагателното в мъжки род единствено число - комисионен = нн , ​...ен = н. като съществително би трябвало да е с едно "н".

  10. Junior Member Аватара на vasettoo
    Тук е от
    Dec 2011
    Живее в
    Видин
    Мнения
    123
    #8

    Отговор: Използвате ли посредници при покупка/продажба и/или наемане/отдаване на имот/и?

    Kalcheff1, не се излагай със синтаксиса, че не ти е силната страна. Така поставена анкета, предполага да се ползва думата като съществително - твоите размисли и страсти, какво си имал като намерение, не са ни известни. Понятие като "комисионна такса" е абсурдно, защото самата комисиона е (вид) такса.
    Отново повтарям - има голяма плява сред този бранш, както и в много други из нашата мила родина, за съжаление, така че никой не е застрахован от подобни прояви на пишман борчета, реализирали се като "собственици на агенция за недвижими имоти". Мога да ти кажа и за адвокатите, които повечето хора намират за такива сделки с недвижими имоти - мой познат се опари жестоко, докато разбере, че работа няма да му свърши, а само ще го набута с пари. Погрешно си мислите, че нотариуса ще ти свърши работата по сделката - той се движи в изискуемите рамки на закона, като важи правилото колко разбира от тази материя. В едни бели държави, като Канада например, сделки с недвижими имоти се извършват задължително с агенция за недв. имоти и да не ти казвам пък какви са комисиоНите там. Лично познавам човек, работещ като Нотариус в страната на кленовия лист.
    Този пост е редактиран от vasettoo; 07-07-15 в 19:16. Причина: Повторение на поста

  11. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,300
    #9

    Отговор: Използвате ли посредници при покупка/продажба и/или наемане/отдаване на имот/и?

    В едни други бели държави като Великобритания сделките с имоти задължително се извършват чрез посредници - лица с юридическо образование и квалификация- адвокати ...

    Нито на агенции за недвижими имоти нито на банки можеш да имаш доверие.Те си имат свои интереси и плащат на служителите си да защитават техните, а не твоите интереси...
    Сиренето е безплатно само в капана за мишки...

    Аз лично на такива агенции нямам никакво доверие и не съм ползвал, нито смятам да ползвам.Търся и намирам строителя/ продавача сам.Отделно тези агенции по закон нямат задължителна застраховка "професионална отговорност", нямат никакви изисквания за каквото и да е образование или професионална квалификация ...
    Лично познавам немалко от тях и зная какво точно е нивото им ...
    Изобщо в България е пълна каша...
    Та агенциите за недвижими имоти си "гледат" техният интерес и договорите за "посредничество" предварително за подготвени и консултирани разпоредбите с адвокати, прочели освен закона и съдебната практика...
    Често "изскачат" вещни тежести, но имотният регистър е публичен- да си проверил...
    Да си проверил и дали и доколко продавачът е собственик, тъй като това че има(е собственик според) нотариален акт не означава че е собственик в действителност и че като дадеш пари и ти ще станеш собственик ...
    Много нотариуси се интересуват повече от таксата която получават при сделка, отколкото от действителното положение...
    Отделен въпрос е след като си "запалил пожара" дали и докъде ще може да ти помогне(загаси пожара) адвокат и да спаси каквото е останало, след като "си вършал" както си знаеш ...

    Имам позната юрист която работеше по граждански договор със софийска фирма за недвижими имоти.По нейни думи за 18 месеца фирмата е сменила 12 юриста, тъй като не е плащала достатъчно за работата и напрежението на което е подложен юристът.Освен това документите са се преглеждали в електронен вариант през интернет, като това е трябвало да стане буквално докато "клиента си изпие кафето".Тоест за 15-20 минути.

    Отишъл си на все едно на пазар да си купиш домати.Е това и си получил...
    Тоест понесъл си последиците от собствената си компетентност...


    Чудя ти се само след като си бил в САЩ не ти ли е направило впечатление, че там навсякъде се ползват адвокати, а ти си решил два пъти "сам да се оправяш".

    Както сам си отбелязал фирмата посредник си е взела парите независимо от твоето желание и си е защитила интереса, а ти си останал ощетеният...

    Аз лично за мен си освен имота проверявам и продавача "до десето коляно"...

    В днешно време дори когато ти трябва водопроводчик или ел.техник питаш познати да ти препоръчат.Ти си тръгнал да харчиш една камара пари, без да си наясно какво точно правиш ...

    Спестяваш пари за юрист=плащаш неустойка по договора който си подписал...Евтин на брашното скъп на триците...Ти дори не си наясно какво точно са ти "удържали" и това не е "комисиона", нито "комисионна", а е неустойка.Тази неустойка би могъл изобщо да не я заплатиш или да бъде значително намалена, но ти си постъпил като си знаеш- взел си правото в своите ръце- раздавайки юмруци."Каквото повикало, такова се обадило..."
    Имал си късмет де ..поне засега...Не е ясно дали не си извършил престъпление- лека телесна повреда на длъжностно лице.Наказуема е с до 4 години лишаване от свобода.Дори и да е само опит.

    Но това е твоят стил.Затова ме кефиш...

    Калчев, чрез страдание и мъка към мъдрост...

    Някои никога не помъдряват и цял живот се мъчат и страдат ...
    hristoslav2 одобрява това.

  12. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #10

    Отговор: Използвате ли посредници при покупка/продажба и/или наемане/отдаване на имот/и?

    Е, темата е в раздел "Анкети", а не в "лична драма". Моля гласувайте.

    Успех на тоз, който очаква полиция и съд да го пазят от злосторници в БГ.


    P.S. Порязъл съм си мнението, след като му е отговорено, сори, не е нарочно.
    Този пост е редактиран от kalcheff1; 08-07-15 в 00:52.

  13. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,300
    #11

    Отговор: Използвате ли посредници при покупка/продажба и/или наемане/отдаване на имот/и?

    Калчев, доказателствата се създават в процесът на търсене на имот.Ако си неспособен и не знаеш как става това има си специалисти които знаят как и могат...

    Напомняш ми един познат.Купил имот в процес на строеж...заедно с ипотека...в полза на банка...

    Строителят му построи имота в груб вид, а трябваше да е "до ключ", тоест с почти всички довършителни работи ...Строителят "заплашва" всички купувачи, че ако не им прехвърли имота и не подпишат нов договор банката ще им вземе имота... Всички вкупом подписват договор с който освобождават строителя от по-нататъшното изграждане на апартаментите им и общите части на сградата...Банката все пак идва и чрез юриста си им казва:"Вижте какво, не ни пука че строителят ви е взел 100% от парите и не е довършил всичко за което сте платили.Това си е ваш проблем-съдете го.На нас също не ни върна кредита, а този имот-парцел+сграда и всичките ви апартаменти са ипотекирани в наша полза...Плащайте или ще ви продадем имотите на търг! Е те се "кумиха" 10-на дена и след това всеки си плати на банката, тоест плати неплатената част от кредита на строителя който им строи и недовърши апартаментите...
    На моят познат "гяволука" му струваше + 15 000лв в повече от цената(49 000лв) посочена в договора за строеж и покупка на имота.


    Сега идва веселата част.Попитах го: "Ти кой адвокат ползва да се съветваш преди да сложиш подпис под договора и да дадеш 49 000лв?" Той ми отговаря:"Аз реших да не плащам на адвокат, ама ако знаех тогава че съществува такъв регистър на ипотеките да проверя в имотния регистър-служба вписвания дали има ипотеки нямаше да го купя, защото ипотеката щях да я видя!"

    Напуши ме яко смях... Питам го: "И сега какво?Спести 100-200 лева от адвокат, а даде още 15 000лв...?"

    Той помисли, помисли и изведнъж ухилен ме поглежда и ми отговаря: "Да бре!Ама аз съм доволен!..."

    Погледнах го и се разсмях и аз от все сърце.Беше много готин един такъв ухилен, измамен, но и доволен че е измамен с 15 000лв...Не знаех да плача или да се смея ...

    Тези 15 000лв платени в повече(за които той взе и кредит) са си негови и той беше "решил" да ги подари на един измамник, вместо на децата си...

    Всичко беше една весела българска трагикомедия с "щастлив край" в стил "Баш майсторът"...хем сърби, хем боли...
    Този пост е редактиран от justify; 08-07-15 в 00:24.

  14.  
     
  15. Banned
    Тук е от
    Aug 2009
    Живее в
    гр. Сопот
    Мнения
    2,204
    #12

    Отговор: Използвате ли посредници при покупка/продажба и/или наемане/отдаване на имот/и?

    Досега съм преживял 2 покупки на апартаменти и 1 продажба. Даже не съм си и помислял да търся услугите на посредници. В България това е мръсна дума.

  16. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #13

    Отговор: Използвате ли посредници при покупка/продажба и/или наемане/отдаване на имот/и?

    Мръсна дума, ама масово се използват. Тоя посредник една тухла залепял ли е през живота си, една лопата бетон обърквал ли е, мистрия хващал ли е? Как тогава е компетентен?! Искам всеки паразит само 1 ден да побачка на строеж, много е облагородяващо душевно. Не е като да разцъкаш 10 обяви, 10 телефонни разговора, няколко огледа и ей ти няколко(може и десетки да бъдат) хилки комисионка за седмица само от един обект. Или пък една боя да удари на квартирата, веднъж да изчисти кенефа, да поизпере чергата, преди предлагане на имота, па тогава да арогантства за по 50% , особено след като не е отишъл една снимка да направи на обекта, нито една обява да пусне, ами дошъл някой в офиса му за квартира, я да видим в нетя обяви от собственици, готови снимани, описани - айдиии, ай сига и двамцата ми цакнете по 50 %.- ако щете тогаз, оправяйте се сами. Ама хората ги мързи, предпочитат да си цакат, особено ако са на зор.
    ... приказката за баницата...
    Този пост е редактиран от kalcheff1; 08-07-15 в 05:47.
    justify одобрява това.

  17. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #14

    Отговор: Използвате ли посредници при покупка/продажба и/или наемане/отдаване на имот/и?

    първо, не е вярно, че не ги е тресла кризата. тресе ги и още ги поразклаща

    второ, има големи фирми, има и дребни измекяри. има и свободни агенти, които работят от вкъщи и се радват да сключат една сделка месечно, но при комисионна от 2-3 000 евра, то им стига

    трето, 90% от всичките посредници не са виждали имотите, които предлагат, на живо. по-класните фирми първо ходят да снимат, ако това е критерий за познаване на обекта

    четвърто, 99% от посредниците са момчета и момичета от улицата, минали през обучаване за по-агресивна устатост, с нулеви познания в строителството, нормативната база. често се разхождат по анцузи, а още по-често ползват автомобила на клиента,за да го разхождат

    в по-големи подробности не ми се навлиза, но дори и въз основа на горното е трудно човек да бъде убеден, че човек, който е вдигнал 3 телефона и се е разходил два пъти до адреса, заслужава... айде да не казвам колко взимат на месец... ама изобщо не е близо до средната заплата за България
    justify одобрява това.

  18. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,300
    #15

    Отговор: Използвате ли посредници при покупка/продажба и/или наемане/отдаване на имот/и?

    Дори и в големите фирми са аматьори.Може и да имат юристи, но юристите им се грижат да изсмучат парите на клиента, а не да му защитят интереса.Тоест юристите защитават интереса на този който им плаща ...

    Калчев, прав си, но и за баницата си прав.Ако няма кой да им ползва услугите, няма да ги има.Но хората не искат дори 20-на лева да дадат за обява във вестника.В интернет дори има доста сайтове в които е безплатно ...

    А най-често срещаното е да си пуснеш "частна обява" в интернет и/или вестник и някоя(няколко) агенции да ти я копират и да си я пуснат в своята "графа" на вестника все едно те предлагат този имот за продан ...
    ivanb и dimkaraganchev харесват това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Наемане на багер
    От Yasen6275 във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 9
    Последно: 09-07-15, 15:14
  2. Една и съща температура на отдаване ли имат 9-ка и 18-ка?
    От titan_83 във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 3
    Последно: 15-11-08, 09:26
  3. Отговори: 25
    Последно: 26-04-07, 20:11
  4. Отговори: 2
    Последно: 05-09-03, 17:11
  5. Кои драйвери използвате за GF4?
    От medunski във форум Аудио и Видеокарти
    Отговори: 6
    Последно: 25-02-03, 12:05

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе