Кое е по-добре - кръв от наркоман/бездомник/алкохолик или никаква кръв? Ежеседмично някой дава ли кръв, ще му трябва не бележка за болничен, а за болница , а и каката цъкна на компа и ми потвърди датата, на която съм дал кръв за последно, така че няма как да ви излъже някой да го точите докато изсъхне Циганите-бизнесмени живеят по-безопасно, с ограничени полови контакти и използват предпазни средства ли, за разлика от бездомниците?
Както се знае, в днешно време всичко се изследва и се картотекира. Аз бих предпочел каквато кръв дойде, пред това със сигурност да пукна, особено ако ми трябват системно литри и ми остават N-месеца или години. Който има претенции - да си води "свои хора" да му подаряват. Относно финансовия ресурс - може кръвта да се дотира частично, цялостно или никак от държавата, или в зависимост от това, дали нуждаещият се е осигуряван и т.н. А техническата страна е, ама, най - малкия проблем, от десетки години е измислено в плазма-центровете в чужбина - дават едно пинче, което се въвежда в модифициран банкомат и той изплюва кинтите, абе всичко е възможно - от погасяване на дължими данъци до превод по банкова сметка, само желание да има. И няма изобщо да се разкарваш по села и паланки, а периодично ще трябва да преустановяваш цеденето, защото на моменти просто всички нужди от кръв ще са задоволени. Очевадно, и цената ще падне главоломно.
Сега, в БГ е ясно защо не се правят промени, но защо в света едното, което се точи е платено - плазмата, която пак си излиза от същото място и е съставна част на кръвта, а другото - кръвта, не е ?! Явно си има сериозна причина да е така, защото в другите държави властите мислят и реагират, а не оставят нещата на самотек както тук.
За донорство на яйцеклетка се цакат хилядарки, семето е евтино за съжаление , е как пък законно платеното кръводаряване е табу