Вижте резултатите от анкетата: Дарявали ли сте кръв?

Гласували
27. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Не съм мислил за това, не ми се е налагало да търся кръв, не съм и ходил до кръвния център.

    0 0%
  • Дарявам, по някога. Хора сме, и на мен може да ми се наложи.

    10 37.04%
  • Давал съм само на близки и приятели.

    6 22.22%
  • Да, дарявам от време на време. Вярвам, че ако направя добро, то ще ми се върне, няма да е под същата форма, но задължително се връща.

    3 11.11%
  • О, дарявам всяка година, че и по-често. Правя го и се чувствам добре! Причини да го правя - безброй.

    2 7.41%
  • Откакто ми се наложи да търся хора да дават кръв, иначе няма операция, ми се промениха разбиранията.

    1 3.70%
  • Бих дарил, но нямам възможност - имам здравословен проблем/ под 50 кг съм/ друга уважителна причина

    5 18.52%
  • Абе, нищо не пречи да даря, но не намирам достатъчен стимул за да го направя.

    2 7.41%
Отговори на анкетата
Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 58
Like Tree36Одобрявам

Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #16

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    Цитат Първоначално публикувано от VanDan Виж публикацията
    Калчев, ти самия си го казал - американците кръводаряват без пари, ти и там и тук не искаш. Такава ни е народопсихологията и няма да се промени. Кръводаряването няма да стане официално платено скоро. Първо всеки наркоман ще идва да кисне през ден да дарява кръв, а както казах има много болести предавани по кръвен път. Второ между нас си - няма финансов ресурс за тази работа. Няма законово платено кръводаряване в Европа и цивилизования свят и не виждам как ще бъде въведено при нас "официално". Иначе на нас като персонал ще ни бъде може би по-лесно по този начин, но технически пак е трудно. Ние ходим не рядко с подвижни екипи и в села и предприятия - какво ще водим бронирана инкасо кола, касов апарат и касиерка ли с нас.
    Кое е по-добре - кръв от наркоман/бездомник/алкохолик или никаква кръв? Ежеседмично някой дава ли кръв, ще му трябва не бележка за болничен, а за болница , а и каката цъкна на компа и ми потвърди датата, на която съм дал кръв за последно, така че няма как да ви излъже някой да го точите докато изсъхне Циганите-бизнесмени живеят по-безопасно, с ограничени полови контакти и използват предпазни средства ли, за разлика от бездомниците?
    Както се знае, в днешно време всичко се изследва и се картотекира. Аз бих предпочел каквато кръв дойде, пред това със сигурност да пукна, особено ако ми трябват системно литри и ми остават N-месеца или години. Който има претенции - да си води "свои хора" да му подаряват. Относно финансовия ресурс - може кръвта да се дотира частично, цялостно или никак от държавата, или в зависимост от това, дали нуждаещият се е осигуряван и т.н. А техническата страна е, ама, най - малкия проблем, от десетки години е измислено в плазма-центровете в чужбина - дават едно пинче, което се въвежда в модифициран банкомат и той изплюва кинтите, абе всичко е възможно - от погасяване на дължими данъци до превод по банкова сметка, само желание да има. И няма изобщо да се разкарваш по села и паланки, а периодично ще трябва да преустановяваш цеденето, защото на моменти просто всички нужди от кръв ще са задоволени. Очевадно, и цената ще падне главоломно.

    Сега, в БГ е ясно защо не се правят промени, но защо в света едното, което се точи е платено - плазмата, която пак си излиза от същото място и е съставна част на кръвта, а другото - кръвта, не е ?! Явно си има сериозна причина да е така, защото в другите държави властите мислят и реагират, а не оставят нещата на самотек както тук.
    За донорство на яйцеклетка се цакат хилядарки, семето е евтино за съжаление , е как пък законно платеното кръводаряване е табу

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,590
    #17

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    Аз не се правя на луд. Говоря за моя център, в който няма такова нещо. И да, има търговия отвън. Това всеки го знае. И при нас я има. Но вътрешни хора при нас не участват, а за някакви предимства на "зелени" въобще не може и да става на въпрос. Дори на охраната е наредено да гони всичката паплач надалеч от центъра. И дори ще "помолим" циганина да изчака, ако някой човек бърза за работа или друг ангажимент. За това много хора ни определят като един от най-добрите центрове в България, пък други ни се смеят, че сме балами. Може би сме частен случай и аз да греша. Възможно е на други места контрола да е слаб и сред персонала да има хора, които са намерили някакъв начин за "далавера. При смешно заплащане не е никак чудно ако се търсят и непозволени средства. Не си заравям главата в пясъка. И за това казвам, че решението това да се премахне е хората масово да даряват кръв.
    Сред медицинските лица и политици е абсолютно същото както и сред другите хора. Медиците са си обикновени хора, като всички останали. Нито са светци, нито са безгрешни вундеркинди, както би им се искало на останалите хора. Когато тръгнах на работа (отдавна беше) редовно ходехме и в МУ и в болници. С времето желаещите намаляваха все повече и даваха само чрез стимул - дни (за отсъствия) и пари от ръководството. Е, има от време на време единични случаи, когато медицински персонал дари кръв за пациент, който няма близки, но това става вече много рядко.
    Калчев, отново ти казвам, да не намесваш платеното взимане на плазма от няколко фирми в целия свят. Това няма нищо общо със стандартното кръводаряване и продуктите за трансфузия на пациенти. Там седиш по 1-2ч. Цялата ти кръв минава поне 2-3 пъти през специален апарат, който отделя само плазма. И целта на цялото упражнение е съвсем друга. Това са частни търговски дружества и всичко при тях е комерсиална търговска процедура. Фармацевтичните продукти, които произвеждат си имат цена, която е доста висока и не я дават без пари и да се съобразяват, че българите са бедни. Нито един препарат не е по НЗОК. И няма конкуренция от къде да го намериш. Това са свръхвисоко технологични производства и за сега няма дъмпинг от Китай. Да направим и при нас така и 50-60% от народа си заминава директно. Не само в България имаме проблеми с недостиг. И никъде не смеят да въведат платено, дори и богати държави. Аз пак повтарям - официално платено ще ни е супер като персонал, но трябва да има кой да плати сметката. И финансовата, и моралната за тези, които ще умират, и за болестите пренасяни по кръвен път, и ако на някой му стане нещо при про-даване на кръв ако е излъгал, че е здрав.
    При кръводаряване отговорно заявявам, че на 100% няма никаква опасност някой дарител да бъде заразен с каквото и да е. Всичките консумативи са еднократни, стерилни и в комплект и просто технологически няма как да бъдат използвани отново. Най-страшното е някой да припадне при самото кръвовземане или малко след това. И не за друго, а при падането да не си удари главата или прехапе езика. Говорим за здрав човек. Повечето случаи се дължат на голям страх, който е естествена реакция при повечето хора, особено за пръв път. Вече ако някой сърдечно болен примерно или с друго заболяване, излъже при здравната анкета, аз няма как да науча болестите му. И на себе си може да навреди, и на предполагаемия пациент. Второто е особено важно. За това питаме дали се приемат медикаменти в момента или 1-2 дни преди това. Защото медикамента е в кръвта на дарителя и посредством кръвните продукти може да отиде в приемателя, който може да е бебе примерно, на което едно лекарство срещу хипертония никак няма да му се отрази добре. Знаеш ли какъв ужас ще стане при увреждане на някоя родилка или бебе.
    Вече за пациенти, на които се трансфузират кръвни продукти няма 100% гаранция, че някой вирус (най-вече Хепатит С) няма да мине през ситото, въпреки всички изследвания. За това трансфузията на кръвни продукти би трябвало да се прави само, когато е абсолютно наложително.
    Приятели, никой не агитирам и никого не искам да убеждавам в каквото и да е. С годините разбрах, че нещата ще стават все по-зле и отдавна се обезверих. Съжалявам много за съдбата, която ме отведе в това направление в медицината. И в известна степен и генерално за избора на медицината, като жизнено поприще. Моите съученици от МГ Плевен в ИТ и инженерните направления са в пъти по-добре материално от всичките нас, които станахме лекари. И по никой не плюят и скачат без или с причина ако понякога нещо обърка или сгреши. Поне сега завършващите колеги масово вече могат да отиват в Германия, Англия, Норвегия и т.н. и да се радват на друго отношение и материални придобивки.
    Този пост е редактиран от VanDan; 16-07-16 в 15:55.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2015
    Мнения
    39
    #18

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    Самата процедура колкото и да се лъжем е ужасна.
    За мен лично теста за хемоглобина и това бодене е ужасно. така ли няма друг начин за това?

  5. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,590
    #19

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    Цялата процедура наистина включва две боцкания - пръст и вена. Като това от пръста е действително по-болезнено, защото кожата на върха на пръстите е едно най-сензитивните места в човека. Вената, въпреки че се използват сравнително дебели игли (все пак трябва да изтекат към 410-450мл. кръв за максимум 10мин.) не е толкова болезнена. То си зависи и малко от лаборанта и остротата на ланцетата (това с което се боцка пръста). Ние намерихме един модел, който е много остър и при внимателно боцкане болката е доста по-слаба. Аз бях задобрял и боцках много леко на времето, но все пак го правех рядко, когато по някаква причина нямаше наличен лаборант. Но при много чакащи, при рутинна всекидневна работа лаборанта често боде по-бързо и твърдо, за да има достатъчно капки кръв за ориентирана кръвна група и хемоглобин. На един конгрес видях едни нови апарати за Хемоглобин, при които си мушкаш пръста и той без убождане мереше. Но бяха много скъпи, а при провеждане на Обществена поръчка за доставка цената винаги печели. Отделно след време излязоха едни публикации, че давали на моменти грешки. А и по стандарт освен 1 капка кръв за хемоглобин трябват и 3 капки кръв за ориентирана кръвна група. Трудно ще се въведе техника без боцкане на пръста. Знам, че на никой не му е приятно да го бодат. Това е напълно естествено, но няма как да се избегне за сега. Точно боцкането и страхът от кръв, мисля че са от основните причини, поради които хората не искат да дават кръв.
    Този пост е редактиран от VanDan; 16-07-16 в 15:46.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007
    Мнения
    3,750
    #20

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    Не помня от кога не са ме боцкали по пръста, а кръводарявам от 18 годишен, сигурно не е задължително? Иглите изобщо не ме притесняват, ако ще да ме бодат десет пъти на ден, обаче виж зъболекарската машинка всява вцепеняващ страх в душата ми, даже ако на улицата случайно се срещна с личната ми зъболекарка и пулсът ми се ускорява

  7. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,590
    #21

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    Задължително си е по стандарт, но се пропуска някъде и понякога. Почти винаги дарителите настояват да се пропусне. Но без капка кръв няма как да се измери хемоглобина. Хайде ориентирана група може да се пропусне ако си имаш картонче или те има в базата данни, въпреки че по "закон" е задължително. Ние в последните години правим почти на всички и ориентирана кръвна група, защото някои се разменят и идват с чужди документи или един се преглежда, а после друг дава и така може да хванем разлика между ориентирана кръвна група при прегледа и крайна на сака.

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #22

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    Еми не е измислено както трябва в БГ, за съжаление и варненския кръвен център е в нова сграда, а не е проектирана по предназначение. Извън БГ съм виждал как всичко е като една поточна линия - не може да кривнеш, щом си влязъл - нещо като кланица Има си само един коридор, през който минава "добитъка", от преглеждането поемат към помещението за кръвовземане, на няколко места има едни метални пропусквателни бариерки така, че да не можеш да се обърнеш и да смениш маршрута, едва когато стигнеш стаята с леглата, ако си размислил - може да се откажеш. Абсурд външен човек да припари или да влезе там, дето не трябва. Охраната шари напред - назад, следи дали всичко е наред. А тук как е - от чакалнята може директно някой със заразена кръв да влезе при леглата, а друг, здрав, с различна кръвна група да отиде на преглед, както явно и се опитват да го правят, а буквално са си жизненоважни тези неща. Охраната е някакъв пенсионер, дето дреме на един стол. Защо ги слагат тези дъртаци и в банки, и в болници, като нито могат да се справят в конфликтна ситуация с думи, нито имат сили, ако се наложи.

    Иначе това с апарата е много яко, последния път , като ми поискаха пръстче, се вкиснах и ме сложиха на това малко апаратче за една минута, все едно ми мери кръвното на пръста Наистина спестява неприятното бодене и стреса от него. Обаче защо го използват избирателно?

  10. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,590
    #23

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    При нас не можеш много да шариш. Движението на кандидат кръводарителя е обозначено със залепени по пода червени насочващи стрелки, а на вече далия със зелени. Всичките помещения са обособени само в една част на центъра и след това по коридора има врата. Пресичането на "потоци" е рядко и почти няма значение. Тъй като изцяло кръводаряването се извършва в "затворена система" от сакове, по никакъв начин няма досег с външната среда и съответно контаминация. Калчев, в България нормативните документи и организацията като принцип са изцяло заимствани и копират тази в ЕС. Примерно 1 към 1 сме с Холандия и Франция - ходил съм лично в Амстердам, шефа в Лион и Бордо. Не преувеличавам - още от 2000г. ние сме здравната система в България, която е на ниво западна Европа. Ти си коментирай каквото искаш. Разбрах, че те е страх, че искаш да се плаща за даване на кръв и т.н. Разбирам, но по-нататък не си прав с обвиненията в организацията като принцип. Не отричам, че винаги може нещо да се подобри. На някои места имаше налични сгради (а не чисто нови) и им правиха само цялостен ремонт. Може би там има някои несъответствия. Сега за охраната е друг въпрос. Както вече писах ние сме изцяло на издръжка от бюджета. Всичко става чрез Обществени поръчки, а там основния фактор винаги е най-ниска цена. Охраната навсякъде е от външни фирми и за да спечели някоя трябва да ореже заплатите до минималната, а дори правят врътки и с по-ниски. За тези пари само пенсионери са съгласни, а и те се отказват след няколко месеца и има постоянно текучество.
    Апарат безкръвен за Hb във Варна не знаех, че има. По принцип техниката ни се доставя чрез централна доставка от МЗ след провеждане на Обществени поръчки. Ние нямаме право да харчим пари за ДМА без разрешението на МЗ. Не знам как са осигурили финансиране. Може би някакво дарение от фирма производител. Иначе този апарат има някои недостатъци. Бавен е и забавя потока, а се стараем хората да чакат възможно най-малко. Също така се появиха публикации, че дава грешки. Често трябва да се прави и ориентирана кръвна група на плочка и пак се налага да се боцне пръста. Но като идея го приветствам и ще е хубаво да го има по всичките центрове и то повече бройки, защото 1/4 от кръводарителите ни се взимат от подвижни екипи, когато ходим по предприятия и села. Навремето, когато имаше повече икономика и най-важното наборна армия, дарителите в Центъра бяха само около 10-20% и основното количество се взимаха по места. Имали сме акции с по 250 войника за 5-6 часа. Сега се обърнаха нещата, защото няма армия, няма и предприятия.

  11. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #24

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    прав ли съм или греша, че е възможно установяването на кръвната група с "полеви комплект"?

    имам някакви далечни спомени (отпреди революцията ), че учителката ни по биология, трябва да е било преди 7-ми клас, ни предложи на място да ни каже коя кръвна група сме, ама докато понеча да вдигна ръка, би звънецът и така и ми се размина

    подчертавам, споменът ми е доста смътен и може да греша какво ни е предложила да ни измери, но със сигурност беше нещо, свързано с кръвта, и установяващо се посредством кръвопускане

  12. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #25

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    Цитат Първоначално публикувано от VanDan Виж публикацията
    Калчев, в България нормативните документи и организацията като принцип са изцяло заимствани и копират тази в ЕС. Примерно 1 към 1 сме с Холандия и Франция - ходил съм лично в Амстердам, шефа в Лион и Бордо. Не преувеличавам - още от 2000г. ние сме здравната система в България, която е на ниво западна Европа. Ти си коментирай каквото искаш. Разбрах, че те е страх, че искаш да се плаща за даване на кръв и т.н. Разбирам, но по-нататък не си прав с обвиненията в организацията като принцип. Не отричам, че винаги може нещо да се подобри. .
    Убеден съм, че не преувеличаваш, но Европа не е света, даже не ми я хвали.
    Предложих кръвовзимането да стане платено, като единствена възможност проблемът с липсата на кръв за спешни нужди да бъде овладян/решен. Дадох и съответните аргументи. Относно това, че щели да се повишат рисковете от небезопасна кръв, отново да попитам, далавераджиите в момента пред центровете безопасни ли са? За мен нещата с риска от попадане на замърсена (с вируси или лекарствени средства или др.)кръв, заради различните индивиди, които кръводават, било то платени или не, метафорично стоят както с риска от прихващане на болест от полови контакти с различни индивиди. Като не си платя на мацката, а я омаям с думи, не значи, че няма да прихвана нещо, щом не съм се уверил, че е здрава, не е ли така?
    И накрая, много бих искал да знам твоето прагматично предложение, дори и да е само мечта, за ефективно и бързо решаване на проблемът с недостига на кръв, като човек, който е на вътре в материята.

  13. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,590
    #26

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    Най-вярното решение е масово безвъзмездно кръводаряване. В САЩ има такова. В Швейцария още повече - те са рекордьори в света по брой кръводарявания на 1000 души от населението. Иначе на практика това е утопия да стане у нас. За това не виждам решение и нещата ще стават все по-зле. Особено извън София. Населението намалява, останалите са все повече над 65г. и т.н.
    На пръв поглед официално платено кръводаряване ще ни помогне в някаква степен, спор няма. Редовите в системата сме го обсъждали помежду си. Обаче практически няма шанс да се осъществи. Първо и най-важно - никой няма да го допусне законово, нито на национално ниво, нито от ЕС. Да добавя, че и в ***** и извън ЕС няма официално платено масово по закон. Второ няма вариант за частично платено. Защото всеки един ще иска пари и никой няма да дава "безвъзмездно", дори и фалшивите безвъзмездни за близки болни. Ще искат пари и от близките и от Центровете. Имахме случаи на хора по различни населени места и предприятия, които с години даваха без пари. Един път взели пари започнаха да увъртат, че не ги било интересувало, но по-добре да вземели някой лев. И дълбоко грешиш, че ще е на безценица. По някои села и предприятия кметове и шефове са давали пари, но за 20лв. никой не искаше дава. Дори и циганите не се навиваха. Преди години имаше някаква вратичка да търсим хора по телефона за празници и редки групи срещу държавна такса 15лв. май беше и никой не искаше, да не говорим, че въобще не искаха да чуят за даване на кръв с пари или без. Един искаше да ни съди, че го търсим. Но от доста години и тази мизерна сума вече не ни се осигурява от МЗ, поне за нашия Център.Така че сметката ще излезе доста солена и не виждам кой ще я покрие. Тя и сега държавата едва покрива разходите ни и постоянно се чудят с колко и как да ни орежат бюджета и сме постоянно с проблеми. Единствено заради огромния контрол и изисквания, които ни налагат проверяващите и от вън се принуждават да отделят някакви средства за тестове, консумативи и апарати. Виж за заплати не отстъпват и много скоро ще останат центровете масово без кадри. Просто пари няма. Не ми се мисли ако трябва да отделя пари бюджета и за заплащане. Тук не може да намесваме Здравни каси, защото никъде няма такава практика по света. Това са "здрави" хора, а не пациенти. И при кръвопреливането също не е замесена Здравната каса у нас. Голям процент нуждаещи се са по спешност. Почне ли един път с пари, ще почне пазарлък и цигания. И масово всеки ще крие, че е болен.Сега са само 30-40 циганина отвън. Но като дойде и останалата маса бедни, куци и сакати, наркомани, клошари, психари и т.н. не ми се мисли. Ако някой се влоши или не дай боже умре при кръводаряване или малко след това, ще се заформят едни огромни скандали и не ми се мисли какво ще става. Циганите отвън са платени, но отдавна са пресети негодните и те самите са организирани учудващо добре. Знаят се кой е здрав, кой не. Знаят се по групи и т.н.
    Темата е много сложна и не особено административно решима. Както казах проблем е на обществото и то трябва да я реши. То също така страда. Това е. Някои неща все още зависят от наличие на човешки ценности, хуманизъм, взаимопомощ. Не винаги парите са панацея и всемогъщо нещо. Може би ако огромни суми се инвестират в научни изследвания за създаване на изкуствени заместители на кръвните продукти. Но все още никъде по света няма абсолютно никакъв пробив по този въпрос. Но за да инвестира някой той ще търси възвращаемост. Такива са законите на съвременния свят. А възвращаемост в този случай може единствено да има ако продуктът стане платен и то не евтино. Примерно рекомбинантен фактор VІІ препарата NovoSeven 4.8mg струва към 6000лв. И пак опираме до това кой ще плати цената.
    FearMe, ориентирана кръвна група (АВ0) мога да ти направя и у вас, само трябва да нося съответните тест-серуми и да ти боцна пръста. На 3 места се капва по 1 капка кръв и по една капка от съответния тест-серум. Спрямо реакцията (наличие или липса на аглутинация) ще ти кажа дали си А, В, 0 или АВ. Може и за Rh фенотип да капнем, но там може да се наложат допълнителни изследвания. Иначе за пълна кръвна група (има 23 кръвно групови системи, но рядко правим повече от 2-3) трябва венозна кръв, налага се центрофугиране (разделяне на серум и клетки), по-голям набор тест-серуми, тест-еритроцити, може да се наложи понякога "промиване" на еритроцитите и темпериране.
    Този пост е редактиран от VanDan; 18-07-16 в 11:35.
    blue1 и kalcheff1 харесват това.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2015
    Мнения
    39
    #27

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    @VanDan използвай параграфи, че не много трудно се чете.

  16. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2012
    Живее в
    Варна
    Мнения
    76
    #28

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    Аз мога само да похваля центъра във Варна. Януари месец ходих за пръв път да даря кръв и всички се държаха много мило и професионално. Притеснен бях как ще реагирам на цялата процедура но за щастие нямаше проблеми. Всеки си имаше ред и всичко се движеше нормално. Отначало ме гледаха странно като казах че идвам да даря безвъзмездно и след това определено станаха по мили. Аз като нормален Българин веднага помислих че нещо не е наред, но както казах всичко беше OK. Впечатление ми направи че всички около 5 човека които бяха в чакалнята бяха там да дарят за точно определен човек. Също така 3-ма от тях ги върнаха понеже на първоначалния тест показаха че не са годни за кръводаряване (тоест това ми говори че се спазват процедурите).
    Основния дискомфорт усетих при първоначалното убождане и след това докато лежах се чувствах леко странно особено към края на процедурата. Но това няма да ме спре за да отида да даря отново близките дни. Скоро стават точно 6 месеца така че се ориентирам да ходя пак.
    Единственото което остава като награда са сладките неща. Двата дни отпуск въпреки че са по закон, не се харесват на фирмата в която работя и не ми ги признават.

  17. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,188
    #29

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    Добре, да приемем, че няма как да стане платено нито днес, нито утре. Т.е., със заплащане не може да се реши проблема с липсата на кръводарители, щото няма как да има регламентирано заплащане.

    Според мен, следните две неща биха помогнали за повече кръводарители:

    1. По-безболезнена процедура с убождането и престоя на иглата в съда (кръвоносния). Ако има как да се измисли някакво обезболявящо спрейче, с което се пръска предварително върху мястото за убождане.
    Това ще реши проблема, че много хора ги е страх от убождането.
    Чувал съм медицински лица инцидентно да ползват термин "индивидуален праг на чувствителност" именно с убождания на викащи и ревящи пациенти, имали лошия късмет да забележат иглата в ръцете на приближаващата се медицинска сестра.

    2. Мобилни центрове за кръводаряване, които в почивни дни да са на публични места, като например молове, кина, паркове и др.
    Това ще реши проблема, че много хора не отиват да стационарното място за кръводаряване, щото трябва да отделят време. Освен това, пред тези публични места с много хора, тези мобилни установки ще бъдат и жива реклама на самото кръводаряване (мисля, че се казваше "имиджова реклама")

    ПП
    Напомняща (поддържаща) реклама – основното ?
    Предназначението е да поддържа в съзнанието на обществеността информация за дадена стока, марка или ...
    Този пост е редактиран от MitkoS; 18-07-16 в 14:24.

  18. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2015
    Мнения
    39
    #30

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    Цитат Първоначално публикувано от MitkoS Виж публикацията
    Добре, да приемем, че няма как да стане платено нито днес, нито утре. Т.е., със заплащане не може да се реши проблема от липсата на кръводарители, щото няма как да има регламентирано заплащане.

    Според мен, следните две нещя биха помогнали за повече кръводарители:
    1. По-безболезнена процедура с убождането и престоя на иглата в съда (кръвоносния). Ако има как да се измисли някакво обезболявящо спрейче, с което се пръска предварително върху мястото за убождане.
    2. Мобилни центрове за кръводаряване, които в почивни дни да са на публични места, като например молове, кина, паркове и др.
    Частта с източването на кръв при мен никога не била болезнена, нито съм усетил нещо. Което ме води на мисълта, че си попаднал на некадърници.
    Ако има как да се пропусне частта с боденето на пръста бих годил на 6 месеца или колкото е срока. Но докато по тоя малоумен начин се действа е абсурд да отида по собствено желание.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Какво е мнението ви за LCD Neo ?
    От lakis във форум Други телевизори
    Отговори: 6
    Последно: 20-12-11, 16:54
  2. Отговори: 5
    Последно: 07-03-07, 09:36
  3. Какво ви е мнението за колонните климатици
    От Panzer във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 3
    Последно: 26-09-05, 00:26
  4. Какво ви е мнението за домейните .EU ?
    От mmxmmx във форум Уебдизайн и 3D
    Отговори: 1
    Последно: 27-03-05, 13:01
  5. Какво ви е мнението за X2:The Threat
    От Eddie във форум ИГРИ
    Отговори: 2
    Последно: 02-12-03, 11:39

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе