Тази статийка и коментарите под нея описват реалността.
Всичко си има цена! И човешката кръв – също! - коментари страница 1 | Dnes.bg Новини
Иначе, бях чувал аргументи от хора, които не дават кръв безвъзмездно, и до някаква степен имаха логика за мен, ама днес си поговорих с "каките" от кръвния център и малко си промених мнението. Конкретно ми дадоха примери в реално време как на една родилка й трябвали литри кръв, заради някакво усложнение, някакъв мъж бил обгорен и му трябвали всеки ден по 2 л. плазма (около 5 души трябва да се източат на ден). Само тези думи ми възвърнаха надеждата, че има смисъл да те боцнат и наистина има шанс да помогнеш на някой, който е закъсал и нещата са на живот и смърт. Е, вярно е, че кръвчицата ти може, и най-вероятно, ще отиде по спешност при пиян тиквеник, който се е потрошил в следствие на катастрофа с МПС (и след операцията принципно трябва да върне прелятата кръв, но нищо не може да го застави)или някой задник, за когото няма един човек, който да се съгласи да даде кръв, защото, има ли как да си много убав, а всеки да ти откаже да ти помогне или да си човек - душичка, а пък сам - без половинка, без роднини, без деца, без приятели?Ами да допринесеш за спасяването на слънчевбрягския мафиот, дето го направиха на решето и който продава наркотици на деца и възрастни?
Отново, на огромните ми "притеснения" здравните служителни ми отговориха много просто - "Е, не знаеш при кой ще отиде кръвта ти, за нас няма хубави, няма лоши хора - има само болни хора"
Обезсърчително е и това, което се прави от циганите пред центровете. Човек се пита "Е аз прост ли съм , че дарявам, а цинго прави алъш - вериш?"
Може би нещата трябва да са по-прости: Всичко е доброволно: искаш - правиш го, не щеш - никой не те кара на сила. Отнема сигурно около 20 мин., не струва и 1 ст на дарителя, не вреди по никакъв начин на здрав човек, даже ме уверяваха, че за мъжете било полезно. Не знаеш дали наистина си направил добро на качествен човек, ама не е сигурно, че именно ти не си спасил някой, който заслужава. Искаш - даряваш, не щеш - животът ти не се променя ... поне докато не закъсаш за кръв.
Иде анкетка...