Вижте резултатите от анкетата: Дарявали ли сте кръв?

Гласували
27. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Не съм мислил за това, не ми се е налагало да търся кръв, не съм и ходил до кръвния център.

    0 0%
  • Дарявам, по някога. Хора сме, и на мен може да ми се наложи.

    10 37.04%
  • Давал съм само на близки и приятели.

    6 22.22%
  • Да, дарявам от време на време. Вярвам, че ако направя добро, то ще ми се върне, няма да е под същата форма, но задължително се връща.

    3 11.11%
  • О, дарявам всяка година, че и по-често. Правя го и се чувствам добре! Причини да го правя - безброй.

    2 7.41%
  • Откакто ми се наложи да търся хора да дават кръв, иначе няма операция, ми се промениха разбиранията.

    1 3.70%
  • Бих дарил, но нямам възможност - имам здравословен проблем/ под 50 кг съм/ друга уважителна причина

    5 18.52%
  • Абе, нищо не пречи да даря, но не намирам достатъчен стимул за да го направя.

    2 7.41%
Отговори на анкетата
Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 58
Like Tree36Одобрявам

Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #1

    Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    Тази статийка и коментарите под нея описват реалността.
    Всичко си има цена! И човешката кръв – също! - коментари страница 1 | Dnes.bg Новини

    Иначе, бях чувал аргументи от хора, които не дават кръв безвъзмездно, и до някаква степен имаха логика за мен, ама днес си поговорих с "каките" от кръвния център и малко си промених мнението. Конкретно ми дадоха примери в реално време как на една родилка й трябвали литри кръв, заради някакво усложнение, някакъв мъж бил обгорен и му трябвали всеки ден по 2 л. плазма (около 5 души трябва да се източат на ден). Само тези думи ми възвърнаха надеждата, че има смисъл да те боцнат и наистина има шанс да помогнеш на някой, който е закъсал и нещата са на живот и смърт. Е, вярно е, че кръвчицата ти може, и най-вероятно, ще отиде по спешност при пиян тиквеник, който се е потрошил в следствие на катастрофа с МПС (и след операцията принципно трябва да върне прелятата кръв, но нищо не може да го застави)или някой задник, за когото няма един човек, който да се съгласи да даде кръв, защото, има ли как да си много убав, а всеки да ти откаже да ти помогне или да си човек - душичка, а пък сам - без половинка, без роднини, без деца, без приятели?Ами да допринесеш за спасяването на слънчевбрягския мафиот, дето го направиха на решето и който продава наркотици на деца и възрастни?
    Отново, на огромните ми "притеснения" здравните служителни ми отговориха много просто - "Е, не знаеш при кой ще отиде кръвта ти, за нас няма хубави, няма лоши хора - има само болни хора"

    Обезсърчително е и това, което се прави от циганите пред центровете. Човек се пита "Е аз прост ли съм , че дарявам, а цинго прави алъш - вериш?"

    Може би нещата трябва да са по-прости: Всичко е доброволно: искаш - правиш го, не щеш - никой не те кара на сила. Отнема сигурно около 20 мин., не струва и 1 ст на дарителя, не вреди по никакъв начин на здрав човек, даже ме уверяваха, че за мъжете било полезно. Не знаеш дали наистина си направил добро на качествен човек, ама не е сигурно, че именно ти не си спасил някой, който заслужава. Искаш - даряваш, не щеш - животът ти не се променя ... поне докато не закъсаш за кръв.

    Иде анкетка...
    MitkoS, kokovox и Asen Ikonomov харесват това.

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,590
    #2

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    Има случаи, когато са ме викали през нощта за бременна или за друг спешен случай и наистина са отивали по 8-10 сака с еритроцитен концентрат. Последният много тежък случай беше с избухнала газова бутилка и само за един пациент отидоха 15-на сака за 1 ден. Да не говорим, че има болни (тежки злокачествени заболявания на кръвта) в Хематологиите, които се поддържат живи единствено само с помощта на кръвни продукти. Нуждата и дефицитът е постоянен. Не е на кампания, не е по ден и час. Да не кажа голяма дума, но почти няма хора доброволно да даряват кръв. Всеки си вика, че когато му дойде на главата тогава ще го мисли.
    И точно при кръводаряването наистина помагаш на някой. Просто кръвните продукти отиват при нуждаещи се пациенти. Те за друго не стават. Не са обект на търговия, не се изнасят или внасят в/от страната. Няма далавера с кръвни продукти от тази гледна точка. Вече правя 20-та година в тази област и категорично го заявявам. Всичките консумативи, апарати, техника и тестове са абсолютно същите примерно като тези в Холандия или Франция. Ние сме може би от най-изрядните в това отношение още от 2000г., когато с пари от Световната банка се направи пълна реформа в трансфузионната мрежа. И идват да ни проверяват всяка година и ИАЛ и акредитации. Участваме и във национален и външен контрол. Единствено само в частта за заплатите сме много назад, защото сме изцяло на издръжка от бюджета. Нямаме директно пациенти, не работим с НЗОК. Няма и "частно" при нас. Алъш-вериша е на циганите отвън. Но честно, ако не са те, бая народ да е измрял. Имал съм случай, мъж здрав, прав и червен, да не иска да даде кръв за майка си и да казва, че ние сме били длъжни да му намерим. Е, няма откъде да я намерим, защото не се продава в аптеката (магазина). Трябва някой жив човек да даде.
    Този пост е редактиран от VanDan; 14-07-16 в 20:35.
    MitkoS, espace, justify и 2 други харесват това.

  4. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол
    Мнения
    8,201
    #3
    Категорично ЗА.За първи път дадох кръв на 26.04.1986 г. - ден след като навърших 18. До сега съм давал кръв без повод и нужда, дарявал съм сиреч, поне 20 пъти.Няма значение кого ще спаси сакчето ми.
    XIIID и kokovox харесват това.

  5. Senior Member Аватара на kokovox
    Тук е от
    Jan 2015
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    3,216
    #4

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    Твърдо ЗА! Хора сме, трябва да си помагаме. Как е организирано събирането на кръв в България? Колко време дарена кръв може да се съхранява?

  6. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #5

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    Аз се чудя - защо кръводаряването да не е задължително законно платено. Сигурно заради някаква глупава европейска директива или нещо с конституцията или и двете. Тъй както сега ти дават вафлички и шоколадчета, щеш - не щеш, обаче тогава да бъде 30-40-50 кинта, примерно. С това няколко огромни проблема ще бъдат решени на веднъж: липсата на кръв, черния пазар, високата цена.

    Всъщност, то и сега до някъде е, стига частникът да ти признае двата дена платен отпуск, за който кръвният център ти дава бележка. Като не е справедливо спрямо работодателя, тогава държавата да го плаща или пациентът. Пак ще излезе по-евтино от черния пазар.

    В Щатите си има законен плазма бизнес в специални плазма центрове, от която се правят животоспасяващи продукти и лекарства, където ти точат само плазмата през 3-4 дена и плащат за това някаква сума, достатъчно привлекателна за всички наркомани, алкохолици, бездомници и имигранти . Ама там нещата са други - яко кампании по кръводаряване. И заводите и фабриките работят. А тук, от кръвния център ми казаха, че след падането на соца, и затварянето на заводите и разпускането на армията, просто няма кой да даде кръв. Само някакви морални подбуди, явно не са достатъчни на българина, за съжаление.

  7. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,188
    #6

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    В анкетата би трябвало да има поне още един ред - "не ставам за кръводарител по медицински причини"

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #7

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    Не е ли предпоследният отговор това, което търсиш?

  10. Banned
    Тук е от
    Aug 2009
    Живее в
    гр. Сопот
    Мнения
    2,204
    #8

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    Кръвта не е стока, тя спасява живот. Винаги съм се се смял на хората, които искат да си продават кръвта и винаги бих дарил моята кръв, още повече, че се води рядка - А1-.

  11. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    1,543
    #9

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    Винаги дарявам, когато мога. Никога не мисля кой ще я получи . Стига ми да знам, че ще я получи някой в нужда.

  12. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,590
    #10

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    Относно "безвъзмездното" кръводаряване. Този принцип се използва в голяма част от света. Целта не е толкова бюрократична или икономии, а друга. Най-големият "бич" при използването на кръвни съставки са болестите предавани по кръвен път. Като СПИН, Хепатит В и С, Сифилис и редица други. Въпреки, че дарената кръв се изследва много строго, то все още няма гаранция на 100%. Или тестовете може да "пропуснат" или има т.н. "прозоречен" период, в който все още няма тест в света, който да засече някои причинители. За това като важна част от контрола се счита личното ограничаване от даряване. Ако има стимул, се предполага, че кандидатът ще прикрие данни относно рисково поведение, болести и т.н. И това съм го виждал многократно в практиката. Въпреки, че у нас е официално безплатно, там където е имало стимул от ръководство на фирма или кметство (иначе никой не иска да дари кръв), хора, които сме хванали веднъж и са в системата от база данни, че са носители на вируси, се пробват отново и отново да дадат кръв. Дори са си сменявали лични карти или са пращали направо други хора на предварителния преглед и подбор, а после в залата за кръводаряване влизат те. Поне в нашия Център въведохме правила по-строги и от Шенген. На всяка стъпка искаме да се показва Лична Карта, персоналът ни сравнява по снимки като криминалисти и пак се случва да има размени, защото някои от "зелените" сънародници много се различават на живо и на снимка в ЛК.
    Това е основата на принципа на безвъзмездното кръводаряване. Тъй като изцяло с пари от Световната банка се направи пълна реформа на трансфузионната мрежа у нас и през 2000г. се въведоха в нови сгради, напълно модерно оборудвани по западен модел 5-те основни РЦТХ - София, Пловдив, Варна, Плевен и Ст.Загора и кръвта от цялата територия на страната се кара до тези центрове за изследване и преработка, много жестоко ни проверяваха от там дали спазваме принципа за безвъзмездност.
    Не бъркайте бизнеса на някои фармацевтични фирми, които произвеждат специални препарати- основно фактори на кръвосъсирването и плащат на хора, от които взимат плазма чрез плазмафереза. Това няма нищо общо с кръводаряването. Но и тези фирми все по-често започват да въвеждат технологии, при които се произвеждат рекомбинантни продукти - напълно идентични с човешките, защото човешкия ген се вкарва в "не човешки" (животински) клетки, които го репродуцират, но абсолютно липсва възможност за пренасяне на вируси. Просто в целия свят се цели да се премахне възможността за заразяване на болните. Защото последиците са тежки. Не малка част от бума на СПИН е свързан с хемолитици, които са лекувани с плазма, а кръвта въобще още не се е изследвала за този вирус. Същото е важело и за Хепатит С, просто защото науката не е била открила този вирус и методи за изследване. В България нямаме такива фирми - технологиите са твърде сложни и скъпи. Единствената организация НЦЗПБ БулБио, която произвежда само Албумин (за парентерално хранене) от остатъчна плазма от нашите 5 РЦТХ, която не е показана изцяло за клинична употреба. Западните фирми не искат наша плазма да ходи при тях. Вече в съответните държави където са фабриките може да има платено набиране на хора за плазмафереза.
    Също така е приет принцип всяка страна да се самоосигурява с кръвни продукти, точно от гледна точка на сигурност. Никой не иска кръвни продукти от друга държава, поне в Европа.
    Проблемът с недостига на кръвни продукти у нас е сериозен. Не се говори много за него, но го има и ще има неприятни случаи. Той не може да бъде решен административно. И 24ч. да работим, и да ни уволнят всичките служители, пак не зависи от нас персонала. Това винаги ме е дразнело много в работата ни, защото не зависи от мен, труда ми и знанията ми, а от това някой да реши да дари кръв. После никой не оценява труда ни (и морално и материално), а ставаме основни "виновници" пред хората при липса на кръвни продукти. Това е проблем на мисленото в обществото. Аз си имам някои размишления. Просто, когато основните проблеми на хората са материални, хуманното отстъпва на заден план и става някакъв лукс. В богатите общества в един момент физическото и материално положение е осигурено в голяма степен и там хората вече минават на друго ниво на мислене и разсъждения. Но по данни от последните години, в много други страни също има намаляващ брой доброволни кръводарители и започват да изпитват трудности. Просто масово материалното се налага в култ и понятия като хуманност, безвъзмездна взаимопомощ и т.н. все повече губят смисъл сред хората.
    Относно съхраняването и сроковете
    Срок на годност на кръвните съставки и условия на съхранение
    Еритроцитни концентрати съхранявани на +2°С - +6°С - до 35 дни
    Тромбоцитни концентрати съхранявание при постоянно внимателно разклащане на +20°С - +24°С - 5 дни
    Прясна замразена плазма замразена под -25°С - 24 месеца. Размразена при +37°С - прелива се непосредствено след размразяване
    Ето някои сайтове от нашата система, за който иска да научи повече - НЦТХ-София РЦТХ-Плевен
    Този пост е редактиран от VanDan; 15-07-16 в 11:23.
    espace, Tommorow, edi1 и 2 други харесват това.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2015
    Мнения
    39
    #11

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    Само ако се наложи, изпитвам тих ужас от това да ме бодат. Въпреки това наскоро се наложи и В СТЗ се направиха на луди за бележката за почивните дни.
    Подразни ги това, че не пуснах няколко "уговорени" индийци преди мен. В тоя същия център в Стара Загора се върти здраво търговията на кръв.
    Сори но ме отказаха - още от вратата те гледат на криво щот си бял.

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #12

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    Цитат Първоначално публикувано от dimkaraganchev Виж публикацията
    Кръвта не е стока, тя спасява живот. Винаги съм се се смял на хората, които искат да си продават кръвта и винаги бих дарил моята кръв, още повече, че се води рядка - А1-.
    Хм, че спасява живот спор няма. Храната какво прави? Водата? Ами чуждата яйцеклетка или семенна течност какво правят? - Те направо създават животи. (корекция: Айде, за по-коректно, да сведем нещата само до човешките продукти: кръв, семенна течност, яйцеклетки) Никое от нещата, които съм изброил не е безплатно, освен кръвта. Всичко си е баш стока, от както соцът си замина. И кръвта, като останалите изброени я има в изобилие, трябва само да се накара човекът да се дотътри до кръвния център. Как? На сила не може, да го културизираш - ще отнеме години, ако изобщо българинът е податлив на това. Най - лесно и ефективно е да му се даде някакво символично възнаграждение, както писах по-горе и почти всички проблеми са решени.

    Относно зависимостта между материалната осигуреност и желанието на човека да кръводарява, май всичко опира до народопсихология и възпитание в семейството. Давам два примера от САЩ за сравнение: като се метнат да даряват от дадена църква, никой не се отмята - няма беден, няма богат. Ако в този пример допуснем, че религиозните им убеждения ги повлияват, ето и следващия: пак в САЩ, работех в макдоналдс - най ниското възможно заплащане, хората там ходеха до работа пеш или с колела, нещо много лошо за тамошните стандарти. Идва екипът да цоцка кръв от бачкаторите в McD - не дадохме само 1 местен, който имаше здравословни проблеми и вземаше лекарства и аз - българинът, който не бях доволен от нищо, особено от ниското заплащане и от високите данъци. Останалите америкаци, които дариха да не би да са плащали по-ниски данъци или да са вземали повече пари от мен, съответно да са живяли по-добре?! Всичко е до убеждения, обществена и семейна култура. Финансовият фактор е много малък, а говоря за държава с най-материалистичните хора и най-малко социални придобивки.
    Този пост е редактиран от kalcheff1; 15-07-16 в 17:37.

  16. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,590
    #13

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    Цитат Първоначално публикувано от Ивайло Костов Виж публикацията
    Само ако се наложи, изпитвам тих ужас от това да ме бодат. Въпреки това наскоро се наложи и В СТЗ се направиха на луди за бележката за почивните дни.
    Подразни ги това, че не пуснах няколко "уговорени" индийци преди мен. В тоя същия център в Стара Загора се върти здраво търговията на кръв.
    Сори но ме отказаха - още от вратата те гледат на криво щот си бял.
    Приятел, не седят точно така нещата, честно. Как се върти търговия и по какъв начин. Аз 20г. работя в такъв център. Почнах от редови доктор в екипите, станах началник отделение преди 10г., директор очаквам да стана може би в близките години. На кой ще я продадем тази кръв и как. Всеки 1мл. се води под отчет и се следи неговото движение от вземането, през преработка и изследвания, до експедиция за болни или брак. И пациентите са в болниците. Не са при нас. Лекуващите лекари от отделенията на болниците пускат искания за кръвни продукти за всеки отделен пациент до нас. Ние правим съответните изследвания на кръвта на пациента и с тестове за съвместимост подбираме годни за него кръвни продукти, които после отиват в болниците и лекарите там ги преливат. Ние нямаме пряк контакт с болния. От кой ще вземем пари. Пари и търговия се върти пред центровете между близки и главно цигани, защото просто никой в България не иска да ДАРЯВА безвъзмездно кръв. Предполагам, че визираш, че има вътрешни хора от персонала, които се явяват посредници. Не е на 100% изключено, но поне при нас съм подпитвал циганите и те са категорични, че няма наш такъв персонал и те искат всичко за себе си, а не да дават "комисион" на поредник. Все пак не изключвам на различни места да има подобни практики, но причината е една - просто огромното мнозинство хора не иска да кръводарява безвъзмездно. А кръвта няма от къде да дойде от друго място. Идеите с платеното за сега са несериозни. Аз съм го мислил това. Ще въведа платено кръводаряване, но и дейността ни ще я направя търговска. В момента всички разходи са поети от държавата (не НЗОК) и самите кръвни продукти до определен лимит са без пари за здравните заведения. Да ни оставят на търговски принцип, както лекарствата и тогава ще има и платено кръводаряване, но и кръвните продукти ще си имат цена. Сега, че определен процент пациенти няма да могат да си го позволят е друг въпрос, който има пари ще живее (ирония) и няма да се занимава с цигани, като не иска да дава кръв. Ние като персонал така също ще взимаме нормални пари. Сега като максималната при нас е 800лв. за нач.отделение, лекари 650-680 (дали имат специалност), сестри и лаборанти по 500-550, санитари и шофьори на минималната, познайте колко желаещи има за работа. А само в нашия център около 60-70% се пенсионират в близките 1-3г. Въобще няма да има не само кой дава кръв, но и персонал, по който да плюят, че е виновен за това.
    А за бележката за отпуск няма никакъв смисъл някой да се прави на луд. Тя на нас не ни струва нищо. Отделно още от 1998г. поне в нашия център има въведена Информационна компютърна система и по всяко време може да проверим кога даден човек е дарил кръв и ако не му е издадена бележка, да му се даде. И защо си мислиш, че някой иска да те отказва. Всеки един човек е ценен. Кръвта няма разлика от кой е - бял, зелен и т.н. Отделно, защо си мислиш, че даваш кръв за "нас" като персонал. Аз тази кръв няма да си я занеса у нас. Единственото приложение на кръвните продукти е да се трансфузират на нуждаещи се пациенти. Ние сме само едни посредници, които трябва да подберат годни хора за кръводаряване, да вземем правилно кръв, да я преработим до кръвни продукти, да я изследваме имунохематологично за кръвна група, антигени и антитела, да направим изследвания за трансмисивни инфекции - Хив, Хепатит В и С, Сифилис, да съхраняваме правилно годните кръвни продукти, до правим изследвания на кръв от пациенти и да подбираме подходящи за тях кръвни продукти, да бракуваме и унищожаваме по специален начин негодните кръвни продукти.
    И това, че те гледали на криво, защото си "бял" как пък ти го роди главата. Ние се сблъскваме в голямата си част от времето с цигани последните години и всеки "бял" човек ни радва доста. Но това гледаме да не го показваме открито и само ние си го знаем. Вече ако е доброволец и дарява ей така за каузата, някой път си позволяваме и пред другите кръводарители да го изтъкнем и благодарим. В нашия Център (не е Ст.Загора) имаме еднакво отношение към всички "цветове" и съм горд да я заявя, че то е добро. Идвали са хора от съседни населени места и са много по-доволни от нашия персонал спрямо техния.
    Калчев, ти самия си го казал - американците кръводаряват без пари, ти и там и тук не искаш. Такава ни е народопсихологията и няма да се промени. И не е само нашата, както казах. Иначе кръводаряването няма да стане официално платено скоро. Няма законово платено кръводаряване в Европа и цивилизования свят и не виждам как ще бъде въведено при нас "официално". Първо всеки наркоман ще идва да кисне през ден да дарява кръв, а както казах има много болести предавани по кръвен път. Второ между нас си - няма финансов ресурс за тази работа. Иначе на нас като персонал ще ни бъде може би по-лесно по този начин, но технически ще има пак трудности. Ние ходим не рядко с подвижни екипи в села и предприятия - какво ще водим бронирана инкасо кола, касов апарат и касиерка ли с нас.
    Този пост е редактиран от VanDan; 16-07-16 в 14:19.

  17. Member Аватара на daley
    Тук е от
    Jun 2004
    Живее в
    Варна
    Мнения
    420
    #14

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    VanDan, имаш ли поглед, какъв процент от медицинските лица даряват кръв? А някой политик да е дарил кръв без да го афишира има ли? Има ли риск и какъв е той донор да се зарази с нещо от даряването?

  18. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2015
    Мнения
    39
    #15

    Отговор: Какво ви е мнението относно кръводаряването на случаен човек?

    Излезе и се огледай само около кръвния център, после ела да ми об1сняваш , че говоря глупости.
    Търговията всеки я знае, защо се правиш на луд? С предимство са уговорените мангали винаги.
    Схемата е ясна - ако ти трябва кръв си плащаш на "тартора" (не повече от 2 мин са ти нужни да го различиш от останалите), той ти подбира "дарители" и минават с предимство, че да се приключи сделката по-бързо.
    Той им попълва бланките и прекарва през гишетата.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Какво е мнението ви за LCD Neo ?
    От lakis във форум Други телевизори
    Отговори: 6
    Последно: 20-12-11, 16:54
  2. Отговори: 5
    Последно: 07-03-07, 09:36
  3. Какво ви е мнението за колонните климатици
    От Panzer във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 3
    Последно: 26-09-05, 00:26
  4. Какво ви е мнението за домейните .EU ?
    От mmxmmx във форум Уебдизайн и 3D
    Отговори: 1
    Последно: 27-03-05, 13:01
  5. Какво ви е мнението за X2:The Threat
    От Eddie във форум ИГРИ
    Отговори: 2
    Последно: 02-12-03, 11:39

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе